12 Mart 2016 Cumartesi

TURUNÇ REÇELİ LOKUMU

Turunç tatlısı tarifi
Turunç lokumu tarifi
Turunç reçeli nasıl yapılır
Lorlu turunç tatlısı tarifi
     Yaptığım reçelleri kahvaltılarda genellikle tatlı lor ile birlikte yediğimizden; hem görsel sunum açısından, hem de üzerine birer kürdan batırarak servis kolaylığı sağladığından uygun olan reçelleri tatlı lora sararak servis ediyorum. Portakal kabuğu, limon kabuğu ve turunç kabuğu reçellerini yaptıktan sonra rulo sardığım kabuk reçellerini servis öncesinde açıp, içine tatlı lor koyup tekrar sararak kapatıyorum.Hazırda yaptığınız turunç kabuğu, limon kabuğu, portakal kabuğu reçeli varsa, bir miktar tatlı lor ile bu tarifi yapabilirsiniz yoksa aşağıdaki tarife göre turunç kabuğu reçeli yada portakal kabuğu reçeli ve limon kabuğu reçeli için yazıların üzerine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz :) Siz de eskilerin yaptığı gibi uygun olan reçelleri kahve yanına şekerleme olarak koyabilir veya bu şekilde aklınıza gelen değişik sunumlarla tatlı olarak da ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 - 6 adet turunç 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Kabukların içine yetecek miktarda tatlı lor
Yapılışı: 
  • Turunçlar iyice yıkanıp, kabukların dışı çok az rendelenir.
  • Kabuklar portakal kabuğu gibi dilimlenir.
  • Kabukların içindeki beyaz kalın kısımları da bıçakla alınır.
  • Kabuklar rulo yapılıp, iğne yardımıyla sağlam ve uzunca bir ipe dizilir.
  • Arada boşluk kalmayacak şekilde sıklaştırılıp, ipe düğüm atılır.
  • Tencerede kaynayan suyun içinde 5-6 dakika kaynatılır.
  • İpi çözülmeden kaynayan sudan alınıp, soğuk suyun içine konulur.
  • Bir iki gün boyunca her defasında suyu değiştirilerek acısının çıkması için bekletilir.
  • Acısı çıkınca sudan çıkartılıp, suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletilir.
  • Tencerede toz şeker, suyun içinde eriyene kadar kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca ipe dizili turunç kabukları içine atılır.
  • Kısık ateşte yaklaşık bir saat arada karıştırarak reçel kıvamı alıncaya kadar pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • İpler bir kaç yerinden kesilip, şeffaflaşan kabuklar çatal ile sıyrılır.
  • Soğuduktan sonra rulo kabuklar reçelin içinden çıkartılıp, suyu süzüldükten sonra tek tek açılarak içlerine tatlı lor konulup, tekrar kapatılarak açılmaması için gerekirse kürdan batırılarak servis edilir.

30 yorum:

  1. Ne güzel hazırlamışsınz ben hiç lora sarıldıgını duymadım görmedim yemedim de :))) çok merak ettim :) anneme göstericem mutlaka bu postu deneyelim bizde ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hiç görmedim ama ayrı ayrı yeniliyor ya ikisi bir arada denesem nasıl olur dedim ve bu hali daha güzel oldu sanki :) Çok teşekkürler.

      Sil
  2. Bu şık sunuma kim hayır diyebilir ki;) Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bir kaç tane yedikten sonra hayır diyebilsek değil mi :) Çok teşekkür ediyorum canım, sevgilerimle.

      Sil
  3. lokum gibi ellerinize saglık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adı üstünde ben de lokum gibi olduğunu düşünüp öyle yazdım :) Çok teşekkürler.

      Sil
  4. En sevdigim receller turunc recelleridir ama bu sekilde hic ajklima gelmemisti denemek lazim tesekkurler ;-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bu halini de beğenirsiniz :)

      Sil
  5. damağımda lezzetini hayal ettim şu an. :))) off off

    YanıtlaSil
  6. Ben de bu sene mandalina, portakal kabuğu reçeli ve portakal kabuğundan marmelat şeklinde reçeller hazırladım.Ellerinize sağlık. Harika görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de böyle biraz acımsı kabuk reçellerini daha çok seviyorum.Sizin de elinize sağlık, sevgilerimle.

      Sil
  7. pek becereceğimi sanmıyorum bu tarifinizin elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemeden asla bilemezsiniz, inanın o kadar zor değil :)Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Daha önce hiç tatmadım, cezbediyor :) elinize sağlık :) takipteyim, sizi de benim bloguma beklerim, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sevgilerimle.

      Sil
  9. Nefis bir şey bu.
    Burada çok fazla turunç ağacı var ve meyveler hep ağaçta kalıyor. Turunç reçelini çok seven biri olarak, bu tarifi çok sevdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir fikir verebildiysem ne mutlu bana :) Sevgilerimle.

      Sil
  10. Ellerinize sağlık ne kadar güzel görünüyor tadını merak ettim =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duble lezzet diyebiliriz, tadan herkes tarafından beğenildi:) Çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  11. Tek kelimeyle muhteşem. Tabii İstanbul'da turunç bulmak imkansız. Bir de aklıma diyetteyim ya acaba lor yerine kaymak da olur mu diye geldi ama hemen bu aykırı düşünceyi sildim. :)) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lor yerine kaymak da inanın süper olur İlhan bey, ah bu diyetler hiç bitmez mi :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  12. farklı bir tarif... görüntü muhteşem.. :)

    YanıtlaSil
  13. Reçelin yapımı zahmetli ama sonuç harika. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  14. Çok değişik bir lezzet ellerine sağlık Nergis ablam..
    Sevgilerimle ;)

    YanıtlaSil
  15. ellerinize saglık sunum bir harika :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...