12 Temmuz 2016 Salı

GÜLTOPU

Gültopu tarifi
Gültopu nasıl yapılır
Gül, Karanfil, Damla Sakızı, Tarçın
Sütlü tatlılara rayiha
Tatlılara değişik aroma tarifi
Geleneksel tatlar
Kuzey Ege yöresel tatlar

                         Öyleyse dostlar bırakın bu yalnızlıkları
                         Bu umutsuzlukları bırakın kardeşler
                         Göreceksiniz nasıl
                         Güller güller güller dolusu
                         Nasıl gül kokacağız birlikte
                         Amansız, acımasız kokacağız
                         Dayanılmaz kokacağız nefes nefese.

     Tatlılara ayrı bir rayiha vermek ve sütlü tatlıların üzerini süslemek için eskiden annemin yapıp, hazır ettiği gültoplarını epey zamandır artık kendim yapıyorum.Güllerin, karanfillerin, damla sakızı ve tarçının bir araya geldiği bu muhteşem tat ve koku beni her zaman o çok eski yıllara alıp, götürüyor. Siz de özellikle sütlü tatlılarınızda kullanmak için, kokulu güllerden gültopu yapıp, sütlü tatlıları pişirirken şekerle birlikte tatlıya ekleyerek yada şerbetli tatlıların şerbetiyle birlikte bir taşım daha kaynatarak kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 100 gram kokulu gül yaprağı 
  • 1 tatlı kaşığı karanfil 
  • 1 tatlı kaşığı damla sakızı 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
Yapılışı: 
  • Kokulu gülün taç yaprakları kopartılıp, zedelemeden yıkanır, kurutulur.
  • Gül yapraklarına tarçın, karanfil  ve damla sakızı taneleri azar azar eklenerek birbiriyle iyice özleşene kadar havanda dövülür.
  • Hamur haline gelen karışımdan minik parçalar kopartılıp, minik toplar yapılır.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizilip, iyice kuruması sağlanır.
  • Hava almayan bir kavanoza konulup, sütlü ve şerbetli tatlılarda kullanılır.
  • Bu ölçülerle minik minik yüz adet gültopu yapabilirsiniz.

32 yorum:

  1. İyi fikir gül kokusu mis gibi elinize sağlık tatlılar nefis.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllar öncesinden kalma bir fikir :) Çok teşekkür ederim.Sevgiler.

      Sil
  2. Bayılırım nostaljik lezzetlere;)) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Ne yaratıcı bir mutfağımız var değil mi her şeyden yararlanılmış :) Sevgilerimle.

      Sil
  3. İcinde gül olan herşey muhteşem olur bence.Böyle bir tafife ilk defa denk geldim.Çok teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutulmaya yüz tutmuş tariflerimizden , gün ışığına çıkarmak gerekir diye düşündüm :)

      Sil
  4. çok ilginç ama benim yapabileceğim bir şey değil kesinlikle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokulu gül yaprağı bulabilirseniz kesinlikle yapabilirsiniz :)

      Sil
  5. Elinize sağlık Nergis hanımcığım... harika ... bayılırım böyle eskiden kalma unutulmaya yüz tutmuş püf noktalarına ,tariflerine.... deneyeceğim de kokulu gül biraz araştırmam lazım... sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokulu gül yaprağı bulduktan sonrası çok kolay bence de ve her an elinizin altında hazır doğal bir aroma :) Çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  6. eline sağlık be yav ne güzel olmuşlar :) çok şahane olmuşlar

    YanıtlaSil
  7. Merhaba grupda bahsettiğiniz gibi ülke gündeminden dolayı paylaşım yapılmasa da sizi unuttmadik. Umarım artık gündemimiz değişir umutsuzluktan kötü haberlerden yıldık. Her zamanla merakla ziyaret ettiğim birisiniz. Ben bebişten dolayı cok fırsat bulamıyorum blogları dolaşmaya, kusuruma bakmayın.
    Gültopu fikri çok hoşuma gitti yine ilginç bir tarif. Kesinlikle deneyeceğim. Çok teşekkürler;))
    Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım Bilge Kaan mutlu, huzurlu, aydınlık günlerde büyüsün.Son aylarda hepimizin bir şekilde canı yandı değil paylaşım yapmak yemek yapmak bile içimizden gelmedi.Ben de ziyaretlere epey ara verdim, yavaş yavaş normale dönmeye çalışıyoruz.Beğendiğine sevindim doğal malzemelerle yapılmış bir aroma ve kokusu da çok güzel beğeneceğini düşünüyorum.Ben çok teşekkür ederim, sevgilerimle.

      Sil
  8. Bu tür unutulan lezzetlerin hatırlatılması çok faydalı oluyor çok teşekkürler.Güzin Özbalcı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her bölgenin kendine has kim bilir unutulmaya başlanmış ne tarifleri vardır :) Ben teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  9. Tatlılara bu şekilde tat vermek Çok güzel bir yöntem. Paylaşım için teşekkürler. Sevgiler... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  10. Oh mis. Kokusu burnuma geldi. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her biri ayrı ayrı güzel kokuların bir araya gelmiş hali :)

      Sil
  11. Hiç bilmediğim bir güzellik :(( Eline sağlık kayıt altına almakla ne iyi etmişsin :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda hiç görmüyorum ama eskiden de sanıyorum sadece Kuzey Ege'de yapılıyordu Nurdan'cığım, bu tarifleri yaşatmak lazım değil mi :) Çok teşekkürler canım, sevgiler.

      Sil
  12. Harikasınız. Dogal ve geleneksel olan lezzetlere bayılıyorum. Kutlarım deneyeceğim mutlaka sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırladıktan sonra her zaman el altında bulundurulacak güzel bir aroma, eski lezzetlerimizi hatırlayalım istedim.Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  13. güzide güneş13 Ağustos 2016 15:34

    Elinize emeğinize sağlık nergiz hanım çok güzel ve doğal bir aroma çok teşekkürler sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim Güzide hanımcığım, sevgilerimle.

      Sil
  14. Sitenizi gerçekten beğendim. bir yandan dizi izliyorum bi yandan tariflerinize bakıyorum. :) Tatlı ve Eğlenceli bi yer olmuş ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim.Her zaman beklerim, sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...