25 Şubat 2016 Perşembe

TURUNÇ EKŞİSİ

Turunç ekşisi tarifi
Turunç ekşisi nasıl yapılır
     Turunçgillere ve turuncu renge adını veren turunçlardan bol miktarda gelince ve evde de son zamanlarda fazla reçel tüketilmeyince bu defa reçel yerine ne zamandır yapmak istediğim turunç ekşisini yaptım.Güneyde zaman zaman limon yerine kullanıldığını bildiğimden, evde limon olmadığında kullanıma hazır sos olur diye düşündüm. Beş kilogram kadar turuncun suyunu sıkıp kaynattıktan sonra yaklaşık üç su bardağı çıkan ekşiyi ben buzdolabında saklıyorum ama siz daha çok turunçtan yapıp saklamak isterseniz, konserve yapar gibi kaynattıktan sonra kavanoza koyup, sıcakken ters çevirerek saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 kilogram turunç 
  • Meyve sıkacağı 
  • Kalın tabanlı tencere 
Yapılışı:
  • Turunçlar yıkanır.
  • Kabuklarından reçel yapılacaksa kabukları rendenin ince tarafı ile rendelenip, ayrılır.
  • Reçel yapılmayacaksa bıçakla ortadan ikiye bölünerek, meyve sıkacağı ile suyu sıkılır.
  • Sıkılan turunç suları süzgeçten geçirilip, kalın tabanlı bir tencereye alınır.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılıp, suyu iyice uçana kadar yaklaşık 1- 1,5 saat kadar arada karıştırılarak kaynatılır.
  • Kıvamı biraz koyulaşan turunç ekşisi soğuyunca tekrar süzgeçten geçirilip, uygun kaplara doldurulur.
  • Buzdolabında saklanır.

24 Şubat 2016 Çarşamba

ATOM MEZESİ

Atom tarifi
Atom nasıl yapılır
Atom mezesi tarifi
Kolay meze tarifleri
     İzmir'in en sevilen, en lezzetli mezelerinden Atom yada diğer bilinen adıyla Eroini süzme yoğurt üzerine birkaç tane kuru acı biberi yakmadan kavurarak çok kısa süre de yapabilirsiniz.Meze olarak yapılsa da, eğer acı seviyorsanız, günün her saatinde tüketebilirsiniz :)
Malzemeler: 
  • 6 adet kırmızı acı biber kurusu
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 250 gram süzme yoğurt 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Süzme yoğurt çatalla iyice ezilerek, dövülmüş sarımsak ve tuz ile karıştırılır.
  • Servis tabağına yayılır.
  • Kuru acı biberler iki üç parçaya bölünür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada biberler yakmadan bir kaç defa çevrilip, kavrulur.
  • Tavada kavrulan acı biberler yağıyla birlikte yoğurdun üzerine dökülür.
  • Bekletmeden servis edilir.

22 Şubat 2016 Pazartesi

ALMAN PASTASI

Alman pastası tarifi
Alman pastası nasıl yapılır
Kolay pasta tarifi
     Bir zamanların yapılışı en kolay, en popüler pastalarından olan Alman pastası tarifinin daha fazla arşivimde kalmaması için, bir an önce paylaşmak istedim.Eskiden yuvarlak fırın tepsisinde pişirdiğim pastanın kekini daha düzgün ve çıkarması daha kolay olduğundan son yıllarda kelepçeli kalıpta pişiriyorum.Bu bereketli, kremalı pastayı siz de tercihen yuvarlak bir kalıpta, fırınınızın ayarına göre, kontrollü olarak pişirip, üzerine pudra şekeri eleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Kreması:

  • 3 su bardağı süt 
  • 3 yemek kaşığı dolusu un 
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurta 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 paket vanilya 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, süt ve yoğurt da eklenip, çırpılır.
  • Una kabartma tozu ve vanilya eklenip, elenerek karışıma eklenir.
  • Bir kez daha çırpılıp, yağlanıp unlanmış kelepçeli kalıba kek dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir saat kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Kek soğuduktan sonra ortadan ikiye bölünür.
  • Kreması için; un, nişasta, şeker ve yumurta karıştırılır.
  • Süt azar azar eklenerek, unlu karışıma yedirilir.
  • Sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Vanilya eklenip, bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alınır.
  • Ocaktan aldıktan sonra tereyağı eklenip, mikserle karıştırılır.
  • Ortadan bölünen kekin arasına hazırlanan kremanın tamamı sürülür.
  • Kekin üst parçası yerleştirilir.
  • Buzdolabında en az iki üç saat bekletilip, çıkardıktan sonra üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.

16 Şubat 2016 Salı

LİMONLU SOS

Limonlu sos tarifi
Limonlu sos nasıl yapılır
Lemon curd tarifi
     Limonlu tatları sevenlerin beğeneceğine inandığım, yabancı mutfaklardan bize de ulaşmış olan, Lemon Curd yani Limonlu Sosu yapıp, buzdolabınızda saklayabilir, gerektiğinde soslarda, pastalarda, cheesecakelerde, kurabiyelerde, sütlü tatlılarda kullanabilir hatta o haliyle limonlu dondurma benzeri bir tatlı olarak da tüketebilirsiniz.Ben orjinal tariflerdeki kadar çok yumurta kullanmadığımdan sos miktarım az oldu ama içinde yumurta olunca sosu uzun süre saklamak yerine, bittikçe yenilemek daha doğru olur diye düşündüm.Sos size çok ekşi gelirse, bir sonra ki yaptığınızda bir bardak limon suyunun yarısına, normal içme suyu da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı limon suyu 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 tatlı kaşığı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı 
  • 1 adet limonun kabuğunun rendesi 

Yapılışı:
  • Limonların suyu sıkılıp, süzülür.
  • Rendenin ince gözüyle bir limonun kabuğu rendelenip, eklenir.
  • Toz şeker, nişasta ve yumurtanın sarısı da eklenerek, iyice karıştırılır.
  • Kaynayana kadar karıştıra karıştıra pişirilir.
  • Kaynadıktan sonra ocaktan alınıp, tereyağ eklenir.
  • Tereyağ eriyene kadar karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra buzdolabında saklanır.

12 Şubat 2016 Cuma

GONCA GÜL BÖREK

Gonca gül börek tarifi
Gonca gül börek nasıl yapılır
Hazır yufkadan börek tarifi

     Hazır yufka ile yapılabilecek börekler arasında, yapılışı en kolay ve en güzel görüneni gonca gül börektir sanıyorum. Bu böreğin piştikten sonra çıtır çıtır olması ve hazırlık aşamasında yırtılmaması için mümkün olduğunca taze ve ince açılmış yufka ile yapılması gerekiyor. Ben bu börekler için; lorlu patatesli karışık iç malzemesi hazırlayıp, kullandım ama sadece peynirli, lorlu, patatesli hatta kıymalı olarak da yapabilirsiniz. Böreklerin üzerine daha çıtır olmaları için kalan zeytinyağını fırçayla sürdüm. Siz daha yumuşak börekler seviyorsanız, yumurta sarısını çok az zeytinyağı ile karıştırarak böreklerinizin üzerine sürebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet hazır yufka 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 150 gram kadar kaşar loru 
  • 3 adet haşlanmış patates 
  • Maydanoz 
  • Kırmızı pul biber 

Yapılışı:

  • Haşlanmış patatesler iyice ezilip, lor ve incecik kıyılmış maydanoz ile karıştırılır.
  • Biraz pul biber ve gerekiyorsa tuz eklenir.
  • Yufkalar dörde bölünür.
  • Yufkalara zeytinyağı fırça ile sürülür.
  • Her çeyrek yufkanın tam ortasından üç parmağımızla tutulup, aynı yöne doğru çevrilir.
  • Ortasına hazırlanan iç malzemesinden bir yemek kaşığı konulur.
  • Çevrilen yöne doğru yufkalar iç malzemesini örtecek şekilde kapatılır.
  • Kapatılan alt kısım üste gelecek şekilde dikkatlice şeklini bozmadan ters çevrilir.
  • Fırın tepsisine börekler sıralanıp, üzerine kalan zeytinyağı fırçayla sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, 40 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.

10 Şubat 2016 Çarşamba

KEREVİZ DOLMASI

Zeytinyağlı kereviz dolması tarifi
Kereviz dolması nasıl yapılır
Garnitürlü kereviz dolması tarifi
     Kereviz sevmeyenlerin bile severek yediği bu dolma için, ben üç adet büyük boy kerevizi ikiye bölerek kullandım.Sizin kullanacağınız kerevizler küçükse sayıyı kişi sayısına göre arttırıp, kerevizlerin üzerinden kapak kesip, içlerini oyarak kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet büyük boy kereviz 
  • 1 adet patates 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kurusoğan
  • 1 çay bardağı dolusu haşlanmış bezelye 
  • Bir kaç dal taze kereviz yaprağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Karabiber
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kerevizler soyulup, iki parçaya bölünür.
  • Limonla ovulup, limonlu suda 10-15 dakika kadar haşlanır.
  • Kerevizlerin ortası oyulup, çanak şekline getirilir.
  • Kurusoğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Havuç ve patatesler zar şeklinde doğranır.
  • Havuçlar, patatesler, önceden haşlanmış bezelyeler, taze kereviz yaprakları, tuz ve karabiberi de eklenip, biraz diri kalacak şekilde kavrulur.
  • Kavrulan sebzeler kereviz çanaklarının içine paylaştırılır.
  • Sıcak su ve zeytinyağı da eklenip, yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, ılık olarak servis edilir.

8 Şubat 2016 Pazartesi

ETİMEK SALATASI

Etimek salatası tarifi 
Etimek salatası nasıl yapılır
Sebzeli etimek salatası tarifi
Yoğurtlu mayonezli etimek salatası nasıl yapılır
     Çay saatlerinde, akraba günlerinde genellikle börekler, tatlılar gibi biraz ağır kaçabilecek tarifler yaptığımızdan yediklerimizi biraz olsun dengeleyebilmek için daha hafif olan salata tariflerine de yer vermeye çalışıyorum. Bu salatayı genellikle bir paket etimekle yapsam da, bu defa çok kalabalık olunca büyük boy borcamın içinde arasına yoğurtlu karışım sürdüğüm iki kat etimek kullanarak yaptım.Miktarları ve kullanılan malzeme çeşitlerini renk uyumuna dikkat ederek biraz da göz kararı istediğiniz gibi değiştirerek hem sağlıklı, hem de rengarenk görüntülü bu salataya günlerinizde, çay saatlerinizde sofralarınızda yer verebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 paket Etimek 
  • 250 gram süzme yoğurt 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı mayonez 
  • Haşlanmış havuç  
  • Kornişon turşu 
  • Pancar turşusu 
  • Haşlanmış tane mısır 
  • Kırmızı sarı yeşil renklerde taze biber 
  • Sarımsak 
  • Dereotu veya Maydanoz 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Süzme yoğurt ve yoğurda gerekirse yoğurdun suyundan da biraz eklenip çatalla ezilerek, koyu kıvamda açılır.
  • Mayonez ve dövülmüş sarımsaklar da eklenip, karıştırılır.
  • Kullanacağınız kabın altına kaşığın tersi ile yoğurtlu karışımın birazı yayıldıktan sonra etimekler sıralanır. 
  • Etimeklerin üzerine kalan yoğurtlu mayonezli karışım düzgünce yayılıp, üzeri streç film ile kaplanarak en az üç saat buzdolabında etimeklerin yumuşaması için bekletilir.
  • Bu arada üst malzemesi olabildiğince minik küpler halinde doğranır.
  • Buzdolabından çıkartılan etimeklerin üzerine çapraz çapraz veya istenen şekilde sebzeler, turşular yayılır.
  • İncecik kıyılmış maydanoz veya dereotu ile kabın kenarları kapatılır.
  • Buzdolabında bekletilip, her etimek dilimi bir porsiyon olacak şekilde dilimlenerek servis edilir.

7 Şubat 2016 Pazar

ASLI VE GÖKÇE'NİN SÜRPRİZ BABY SHOWER PARTİSİ

Baby Shower Kurabiyeleri
Bebek Kurabiyeleri
Şeker hamurlu bebek kurabiyeleri
     Blogger arkadaşlarımızdan Aslı ve Gökçe'nin önümüzdeki günlerde dünyaya merhaba diyecek prenseslerine Selcen ve Sevilay'ın organizasyonu ile Folkart'ta ki U'gis Cafe Bistro'da İzmirli Yemek Bloggerlerinden bir grup arkadaşımızın katılımı ile sürpriz bir baby shower partisi düzenledik. Organizasyonun bebek puseti şeklindeki pastasını Zeynep yapınca, ben de kendimce bir hatıra olması düşüncesi ile her iki annemize ayrı ayrı şeker hamurlu bebek kurabiyeleri yaptım.Aslı'ya bir prensten sonra bir de prenses geleceğini öğrenince onun kurabiyelerini pembe tonlarda yaptım.Gökçe'nin bebeğinin prens mi, prenses mi olduğunu cafeye gidene kadar öğrenemeyince, kurabiyelere bebek isimlerini yazamadım ve hazırladığım kurabiyeleri pastel renklerde yaptım.İzmir için çok soğuk sayılabilecek bir günde, çok sıcak ve çok güzel zaman geçirdik.Aslı'cığım, Gökçe'ciğim dilerim prenseslerinizi sağlıkla kucağınıza alırsınız ve hep bu günkü gibi mutlu günlerde bir arada oluruz.



Kavgayı, bir yaprağın üzerine yazmak isterdim, sonbahar gelsin yaprak dökülsün diye
Öfkeyi bir bulutun üzerine yazmak isterdim yağmur yağsın bulut yok olsun diye
Nefreti karların üzerine yazmak isterdim güneş açsın karlar erisin diye
Ve dostluğu ve sevgiyi, yeni doğmuş tüm bebeklerin yüreğine yazmak isterdim onlarla birlikte büyüsün bütün dünyayı sarsın diye...

6 Şubat 2016 Cumartesi

KOLAY POĞAÇA

Kolay poğaça tarifi
En kolay poğaça nasıl yapılır
Kalıpta poğaça tarifi
     Kahvaltı sofralarında, çay saatlerinde hatta günün her saatinde bizim evde poğaçalara talep olduğundan sık sık yapmaya çalışıyorum.Değişik tarifler deneyerek, değişik şekillerde yaptığım poğaçalar arasında malzemesi en az, yapılışı en kolay olan bu poğaçaları muffin ve cupcake yaptığım kalıbın içine yerleştirerek yapınca, kolaydan da kolay bir tarif oldu :) Ben iç malzemesi olarak kaşar loru ve patates kullandım ama siz istediğiniz iç malzemesiyle çok kısa sürede bu poğaçalardan yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 su bardağı un 
  • 2 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3,5 çay bardağı süt 
  • 1 adet yumurtanın akı
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2 paket kabartma tozu 
İçine:
  • 3 - 4 adet haşlanmış patates 
  • 1 su bardağı kaşar loru  
  • Karabiber 
  • Maydanoz 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanır, kabukları soyularak ezilir.
  • Ezilen patatesler, lor ve ince kıyılmış maydanoz da karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
  • Un derin bir kaba elenir.
  • Ortası havuz gibi açılıp, sıvı malzemeler, yumurtanın akı ve tuz eklenerek yoğurulur.
  • Streç filme sarılıp buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, avuç içi ile açılır.
  • Ortasına bir yemek kaşığı dolusu iç malzemesi konularak hamur kapatılır.
  • Ek yeri alta gelecek şekilde hafifçe yağlanmış kalıba konulur.
  • Çok az zeytinyağı ile açılmış yumurta sarısı fırça ile sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40 dakika kadar pişirilir.

5 Şubat 2016 Cuma

KAHVALTILIK SOSLU PEYNİR

Soslu kahvaltılık peynir tarifi
Biberiyeli soslu peynir tarifi
Sarımsaklı, zeytinyağlı, biberiyeli peynir tarifi
     Hafta sonu kahvaltı sofralarına değişik lezzette bir peynir tabağı hazırlamak ve zeytinyağlı, sarımsaklı sosuna ekmek banmak için, en az bir gece önceden küp küp kestiğiniz peynirleri üzerine çıkacak kadar zeytinyağlı sos içinde bekletebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram kadar beyaz peynir 
  • 1 su bardağı kadar zeytinyağı 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı tane karabiber 
  • 2 dal taze biberiye 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
Yapılışı:
  • Peynirler küp küp doğranıp, cam bir kabın içine konulur.
  • Zeytinyağının içine tane karabiberler, incecik kıyılmış sarımsaklar, dallarından ayıklanmış taze biberiyeler ve pul biber konulup, iyice çalkalanarak peynirlerin üzerine dökülür.
  • Peynirlerin üzerini kapatmazsa biraz daha zeytinyağı eklenir.
  • En az bir gün bekletilip, servis edilir.

4 Şubat 2016 Perşembe

DAMLA SAKIZI DOLGULU NANELİ ÇİKOLATA

Ev yapımı naneli sakızlı çikolata tarifi
Ev yapımı After Eight Çikolata nasıl yapılır
Nane dolgulu çikolata tarifi
Naneli damla sakızı reçelli çikolata tarifi
     After Eight diye bilinen, içi nane dolgulu çikolatalar ve içi değişik likörlerle dolu çikolatalar ne zaman yurt dışına çıkılsa, mutlaka aldıklarım arasındadır yada eş dost sevdiğimi unutmaz hediye olarak bu çikolatalardan getirirler. Henüz içi likörlü olanlardan yapmayı denemedim :) ama nane dolgulu olanlar evde de yapılabilir gibi geldiğinden az da olsa denemek istedim.Çok kısa zamanda yaptığım için şekilleri istediğim kadar düzgün olmadı ama hem acele, hem ilk deneme olunca bu kadar yapabildim.Aslında ölçü biraz da yapmak istediğiniz miktara göre değişse de, ben dışı için büyük paketler halinde aldığım bitter çikolatadan eriterek ve iç dolgusunu da sakız reçeline havanda dövdüğüm nane şekerlerini ve bir iki damla nane aromasını ekleyerek hazırladım.Orjinaline göre biraz daha tombul ve büyükçe çikolata dilimleri olsa da, kahvenin yanında After Eight çikolatanın  yerini almış oldu :)

Malzemeler:
  • 250 gram kadar bitter çikolata 
  • 5 adet Olips nane şekeri 
  • 2-3 yemek kaşığı sakız reçeli 
  • Bir kaç damla nane aroması
  • Pişirme kağıdı 

Yapılışı:
  • Bitter çikolata kesme tahtası üzerinde küçük parçalara ayrılır.
  • Derin bir kaba su konulup, kaynatılır.
  • Çikolata parçaları da başka bir kaba konulup, kaynayan su dolu kabın üzerine oturtulur.
  • Arada karıştırılarak, çikolatalar suya hiç değdirilmeden benmari usulü eritilir.
  • Eriyen çikolatanın yarısı pişirme kağıdına ince uzun şeritler halinde yayılır.
  • Kareler oluşturacak şekilde kürdanlar konulur.
  • Nane şekerleri dövülüp un haline getirilir. 
  • Sakız reçeli, nane şekerleri ve nane aroması da karıştırılarak iç dolgusu hazırlanır.
  • Kağıda yayılan çikolata donduktan sonra naneli iç dolgusu çikolatanın üzerine kenarlarından çok az boşluk bırakılarak konulur.
  • Kalan eritilmiş çikolata da dolgunun üzerini kapatacak şekilde yayılır.
  • Hafif donmaya başlayıp, kesilebilecek kıvama gelince  bıçakla kare kare dilimlenir veya kürdanlar çekilip çıkartılır.
  • İyice donduktan sonra ayrı bir kaba alınır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...