12 Temmuz 2016 Salı

GÜLTOPU

Gültopu tarifi
Gültopu nasıl yapılır
Gül, Karanfil, Damla Sakızı, Tarçın
Sütlü tatlılara rayiha
Tatlılara değişik aroma tarifi
Geleneksel tatlar
Kuzey Ege yöresel tatlar

                         Öyleyse dostlar bırakın bu yalnızlıkları
                         Bu umutsuzlukları bırakın kardeşler
                         Göreceksiniz nasıl
                         Güller güller güller dolusu
                         Nasıl gül kokacağız birlikte
                         Amansız, acımasız kokacağız
                         Dayanılmaz kokacağız nefes nefese.

     Tatlılara ayrı bir rayiha vermek ve sütlü tatlıların üzerini süslemek için eskiden annemin yapıp, hazır ettiği gültoplarını epey zamandır artık kendim yapıyorum.Güllerin, karanfillerin, damla sakızı ve tarçının bir araya geldiği bu muhteşem tat ve koku beni her zaman o çok eski yıllara alıp, götürüyor. Siz de özellikle sütlü tatlılarınızda kullanmak için, kokulu güllerden gültopu yapıp, sütlü tatlıları pişirirken şekerle birlikte tatlıya ekleyerek yada şerbetli tatlıların şerbetiyle birlikte bir taşım daha kaynatarak kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 100 gram kokulu gül yaprağı 
  • 1 tatlı kaşığı karanfil 
  • 1 tatlı kaşığı damla sakızı 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
Yapılışı: 
  • Kokulu gülün taç yaprakları kopartılıp, zedelemeden yıkanır, kurutulur.
  • Gül yapraklarına tarçın, karanfil  ve damla sakızı taneleri azar azar eklenerek birbiriyle iyice özleşene kadar havanda dövülür.
  • Hamur haline gelen karışımdan minik parçalar kopartılıp, minik toplar yapılır.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizilip, iyice kuruması sağlanır.
  • Hava almayan bir kavanoza konulup, sütlü ve şerbetli tatlılarda kullanılır.
  • Bu ölçülerle minik minik yüz adet gültopu yapabilirsiniz.

10 Temmuz 2016 Pazar

FIÇI PASTA

Şeker hamurlu pastalar
Doğum günü pastaları
Şarap fıçısı pasta
   
     Bu pastayı üç ay önce oğlumun doğum günü için yapmıştım.Geçen sene Bozcaada' da çektiğimiz bir fotoğrafından anı olsun diye yaptığım bu pastayı ülke olarak epey zor günlerden geçince, bu güne kadar paylaşmamıştım.Bu gün oğlum yurda dönünce aynı zamanda ona hoş geldin demek için artık paylaşayım diye düşündüm.Canım oğlum Can hoş geldin hayatımıza :) Umarım yeni yaşın sana mutluluklar getirsin.

9 Temmuz 2016 Cumartesi

BADEM ŞERBETİ ( SOMATA )

Somata tarifi
Badem şerbeti nasıl yapılır
Bademli soğuk konsantre içecek tarifi
Badem şerbeti nasıl yapılır
     Kış aylarında yapıp, sıcak olarak ikram ettiğim Somata yani bademli, damla sakızlı şerbeti bu defa da yaz ayları için soğuk olarak yaptım. Somatayı konsantre olarak hazırlayıp ağzı kapalı bir sürahide bekletip, içileceği zaman üzerine soğuk su ve istenirse buz ekleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı tuzsuz ağartılmış badem 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 3 - 4 parça damla sakızı 
  • Toz tarçın 
Yapılışı: 
  • Bademler kaynar su içinde 5-10 dakika bekletilir.
  • Yumuşayan kabukları çıkartılır.
  • Blendere konulup, incecik kıyılır.
  • Tencerede su ve şeker 45 dakika kısık ateşte kaynatılır.
  • İyice kıyılmış bademler ve havanda dövülmüş damla sakızı da eklenerek, karıştırılır.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocağın altı kapatılır.
  • Ilıyınca ince bir süzgeçten geçirilip şişelere doldurup, saklanabilir.
  • İçileceği zaman bardağa konsantre somatadan bir parmak kadar konulup, üzerine soğuk su ve istenirse buz eklenip, tarçın serpilerek servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...