27 Aralık 2016 Salı

ZENCEFİL REÇELİ

Zencefil reçeli
Zencefil reçeli tarifi
Zencefil reçeli nasıl yapılır
     Oğlum küçükken öksürüğe iyi gelir diyerek, ilaç vermektense balın içine toz zencefil ve zerdeçal karıştırarak yedirmeye çalışırdım.Kendine özgü o acımsı tadı ile tüketilmesi zor olan bu karışımın yerine daha sonra kış çaylarımıza şifa niyetine birer parça kök zencefil eklemeye başladım.Zencefilin reçelinin de yapıldığını duyunca, aklıma gelen her şeyden reçel denemeleri olan ben, bu reçeli de denemesem olmazdı :) Zencefil, şekerle buluşunca tadı biraz kırılsa da gene de genzi yakan hafif bir acılık kalıyor ama bu haliyle tüketilmesi çok kolay olan zencefili, özellikle kış aylarında şifa niyetine bile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 200 gram zencefil 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 adet tarçın çubuğu 
  • 10 adet karanfil 

Yapılışı:
  • Kök zencefiller hiç kabuğu kalmayacak şekilde soyulur.
  • Mümkün olduğunca ince yapraklar halinde bıçakla doğranır.
  • Tencereye su, toz şeker, çubuk tarçın ve karanfiller konulup, toz şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Kaynayınca zencefil yaprakları eklenir.
  • Zencefiller şeffaflaşıp, reçel kıvamını alana kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Ocaktan almaya yakın limon suyu eklenir.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Çubuk tarçın ve karanfiller içinden alınıp, kavanoza konulur.

10 Aralık 2016 Cumartesi

LEBLEBİ TOZLU KEK

Leblebi tozlu kek tarifi
leblebi tozlu kek nasıl yapılır
Leblebi tozundan kek tarifi
Royal ıcıngli  kek
     Leblebi tozlu kurabiyelerin çok beğenildiğini görünce, unumuz bayatlamadan bir de leblebi tozundan kek yapayım diye düşündüm.Yaptığım kekin görüntüsü çok sade olunca üzerine hazırladığım royal ıcıngten döküp, birazını havanda kırdığım leblebi taneleri ile süsledim.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 adet kabartma tozu 
  • 1,5 su bardağı leblebi unu 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım çay bardağı leblebi 
Sosu:
  • 1 yumurtanın akı 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • Bir kaç damla limon suyu
Yapılışı: 

  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker  mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt de eklenip, çırpılır.
  • Elenmiş un, leblebi tozu ve kabartma tozu da eklenip, mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış kek kalıbına dökülen karışıma istenirse leblebi de eklenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık bir saat kontrollü olarak pişirilir.
  • Kek soğuyunca sade olarak veya üzerine sos dökülerek dilimlenip servis edilir.
Üzerini süslemek için:
  • Yumurtanın akına sarısı hiç karıştırılmadan ayrılır.
  • Yumurta akına limon suyu ve pudra şekeri ilave edilir 
  • Mikserle koyulaşana kadar çırpılır.
  • Kaşık yardımıyla kekin üzerine kenarlardan akacak şekilde dökülür.
  • Üzerine leblebiler serpilir.

9 Aralık 2016 Cuma

ÇİNEKOP TAVA

Balık tava tarifi
Çinekop tava tarifi
Çinekop tava nasıl yapılır
Sarıkanat tava tarifi
Sarıkanat tava nasıl yapılır
     Kış mevsiminin gelmesiyle balık tezgahlarında ki çeşit çeşit balığa kayıtsız kalamayıp aldığımız çinekopu zaten yağlı bir balık olduğundan çok az zeytinyağı eklediğim tavada pişirdim.Yanına da nar ekşili çoban salata yaptım.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram çinekop 
  • 1 çay bardağı un veya mısır unu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 

Yapılışı:
  • Çinekoplar ayıklanıp bol su altında yıkanır.
  • Suyu süzdürülüp, kağıt havlu üzerinde kurulanır.
  • Tuz serpilip, iki tarafı da unlandıktan sonra unun fazlası silkelenir.
  • Zeytinyağı dökülen balık tavası kızdırıldıktan sonra balıklar dizilir.
  • Balıkların bir tarafı iyice kızardıktan sonra diğer tarafı çevrilerek iki tarafı da kızartılır.
  • Sıcak olarak servis edilir.

7 Aralık 2016 Çarşamba

PATLICAN REÇELİ

Patlıcan reçeli tarifi
Patlıcan reçeli nasıl yapılır
     İlk patlıcan reçelini seksenli yıllarda Antalya'da raflar dolusu çeşit çeşit reçel satan bir dükkanda görüp, o yıllarda sadece geleneksel reçellerimizi yaptığımdan patlıcandan reçel olmasına çok şaşırmıştım.Değişik reçel denemelerim arasında sıra bir türlü patlıcan reçeline gelmemişti ki, geçtiğimiz hafta kırağı vuracak korkusuyla dalından kopartılıp getirilmiş, minicik nerede ise başparmağım kadar olmayan patlıcanları görünce artık yapmalıyım diye düşündüm.
Malzemeler:
  • 300 gram soyulmuş minik patlıcan 
  • 4 su bardağı su 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet tarçın çubuğu 
  • 15 adet karanfil 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Patlıcanlar sapları kalacak şekilde soyulur.
  • Acı suyunun çıkması için, üzerine ağırlık yapacak tabak gibi bir şey konularak suyun içinde bir gece bekletilir.
  • Acı suyu döküldükten sonra 1 çay kaşığı limontuzu eklenmiş kaynayan suya atılıp, kısık ateşte 15 dakika kadar haşlanır.
  • Sudan çıkarılan patlıcanlar elimizle sıkılıp, fazla suyu alınır.
  • Başka bir tencerede su ve şeker kaynatılır.
  • Patlıcanlar eklenerek reçel kıvamını alana kadar kaynatılır.
  • Koyulaşan şerbete limon suyu da eklenip, bir iki taşım sonra ocaktan alınır.

5 Aralık 2016 Pazartesi

PİRİNÇ ÇORBASI ( ANDALOZ ÇORBASI )

Pirinç çorbası tarifi
Pirinç çorbası nasıl yapılır
Andaloz çorbası tarifi
Domatesli pirinç çorbası tarifi
     Pirinç çorbası annemin en sık yaptığı çorbalardandı. Ben de havalar soğuyunca çorbasız sofra olmaz diye düşünüp, bazen gördüğüm değişik tarifleri denesem de, anne tarifleri sofralarımızda daha çok yer alıyor. Yaz aylarında yaptığımda rendelediğim olgun domatesleri, kış aylarında ise yazdan hazırladığım domates rendelerinden ve kuruttuğum acı biberlerden kullandığım bu çorbayı isterseniz tavuk suyuna da yapabilirsiniz. Paylaşılmış tariflere bakınca bizim pirinç çorbası olarak bildiğimiz çorbaya andaloz çorbası da denildiğini gördüm, adı ne olursa olsun sıcacık bir çorbanın kış ayları için en iyi tercihlerden olduğunu düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 3 adet olgun domates veya 4-5 yemek kaşığı kışlık domates 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 8 su bardağı su 
  • Bir tutam maydanoz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Domatesler rendelenip, zeytinyağında çevrilir.
  • Domates salçası eklenip, gerekirse biraz suyla ezilir.
  • Çorbanın suyu da eklenip, kaynatılır.
  • Kaynayınca pirinç eklenip, orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İndirmeye yakın ince kıyılmış maydanoz ve karabiberi de eklenip, ocağın altı kapatılır. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...