25 Ekim 2017 Çarşamba

ERİŞTE

Erişte tarifi
Erişte nasıl kesilir
Ev makarnası tarifi
Ev yapımı erişte tarifi
Ev yapımı makarna tarifi
     Çocukluk yıllarımızda anneler, teyzeler ve komşuların bir araya gelip imece olarak kestiği eriştelerin tadına alışınca artık o kalabalık sofralarda olamasak da kışlık erişte yapmaktan vazgeçemedim. Aslında annemden sonra o görevi teyzeciğim devralmış ve bana iş düşürmüyordu ama bu yıl el bileğinde çatlak olunca onun gözetiminde erişteyi ilk defa ben yapıp, kestim. Biz kış hazırlıkları kapsamında erişteleri yapıp torbalara koyalı bir aydan fazla olsa da bir türlü paylaşmaya vaktim olmamıştı. Bugün Dünya Makarna Günüymüş; çocukluk yıllarımızdan kalma lezzette ki, gözümüzü açıp gördüğümüz belki de yediğimiz ilk makarnanın yapılışını bu gün paylaşayım diye düşündüm :)
Malzemeler: 
  • 12 adet yumurta 
  • 1,5 litre süt 
  • 4 kilogram kadar un 
  • 3 yemek kaşığı dolusu tuz

Yapılışı:
  • Un büyük bir leğene elenir.
  • Ortası havuz gibi açılıp, önce başka bir kaba kırılmış yumurtalar, tuz ve süt de eklenir.
  • Un kenarlardan ortaya alına alına biraz sert bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri sofra beziyle örtülerek hamur bir gece dinlendirilir.
  • Hamurdan bezeler yapılıp yuvarlanır.
  • Bezelerin üzeri sofra bezi ile örtülür.
  • Bezeler birer birer alınarak unlanmış tezgahta çok ince olmayacak şekilde bıçak kalınlığında açılır.
  • Açılan her beze sofra bezinin üzerine yan yana sıralanır.
  • Nemi biraz gidip hafif kurumaya başlayınca yufkaların diğer yüzleri çevrilir.
  • Hafif kurumuş yufkalardan ilk açılan alınıp, tam ortadan kesilerek üst üste konulur.
  • Düz kısmından başlayarak keskin bir bıçakla iki üç parmak kalınlığında boylu boyunca şeritler kesilir.
  • Kesilen şeritler üst üste konulup, keskin bir bıçakla ince ince kesilir.
  • Kesilen erişteler genişçe bir kaba alınıp, kırmadan karıştırılıp, havalandırılır.
  • Diğer yufkalara da sırasıyla aynı işlem yapılır.
  • Bütün şeritler kesilip bitince, sofra bezlerinin veya bu işler için kullanılmaya ayrılmış temiz çarşafların üzerine erişteler yayılır.
  • Havadar bir yerde arada kırmadan dikkatlice karıştırılarak iyice kuruması sağlanır. 
  • Kavanoza veya tercihen bez torbalara konularak saklanır.
  • Eriştelerin kenarlarından çıkan düzgün olmayan parçalar üçgen veya kare olarak kesilip, aynı şekilde kurutulduktan sonra çorbalık olarak ayrılır.

10 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Emine hanımcığım, sevgiler.

      Sil
  2. Ellerinize sağlık, bol yumurtalı ve sütlü, çok besleyici olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle, protein oranı yüksek :) Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Yaptığınız bu leziz erişteyi nasıl pişirdiğinizi de ekler misiniz?rica etsem...Ben bir türlü beceremedim 😉Teşekkürler,selamlar.Gamze Ulas

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makarna pişirir gibi tuz ve çok az zeytinyağı eklenmiş kaynar suda haşlayıp pişirdikten sonra peynirli, domatesli veya cevizli sos ile servis ediliyor diyeceğim ama sanıyorum onu sormuyorsunuz acaba yapım aşamasında pişirildiğini mi düşündünüz bilemedim; eğer öyleyse pişirilmiyor yazdığım gibi yufkalar ters yüz edilip iki yüzü de kesilecek kıvamda kuruduktan sonra ince ince kesilip kurutuluyor ve torbada saklanıyor. Ondan sonra yenileceğinde istediğiniz kadarı torbadan alınıp bildiğiniz makarna gibi haşlanıp, soslanıp tüketiliyor.Umarım anlaşılır olmuştur, sevgilerimle.

      Sil
  4. Kayınvalidem pilav yapar gibi erişteleri kavurup üzerine sıcak su ekleyerek pişirir.Bu şekilde mi yaparsınız diye merak ettim.Ben bu yöntemi başaramadım.Anlattığınız gibi deneyeceğim.Sayenizde hamurdan kuruyana dek nasıl yapıldığını da öğrendim.Ellerinize sağlık;tekrar teşekkürler,selamlar.G.Ulas

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben erişteyi kavurarak hiç yapmadım ama bazen bir kısmını kuru haldeyken fırında bekletip rengi koyulaşınca alıyorum, lezzet ve görüntü daha hoş oluyor.Pişirme şekli olarak da aslında kayınvalidenizin yaptığı gibi daha doğru, vitaminler fazla suyla dökülüp gitmez ama su miktarını ayarlayamazsanız makarna gibi az kaynar suyla yapabilirsiniz.Kolay gelsin, sevgiler :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...