16 Mayıs 2011 Pazartesi

DİYABETİK CHEESECAKE

Diyabetik cheeseake tarifi
Diyabetik cheesecake nasıl yapılır
Çilekli cheesecake tarifi
     Endokrinoloji uzmanlarının öncülüğünde diyabet hastaları için hazırlanan bir yemek kitabından denediğim diyabetik cheescake, aynı zamanda sağlık sorunu olmayanların da severek tüketebileceği sağlıklı bir seçenek... Aslında sağlık adına söylenenler hep aynı; az yağ, az şeker, az tuz ve sınırsız meyve, sebze... Sağlık sorununuz yoksa, isterseniz biraz şeker ekleyebilir ya da üzerine biraz pudra şekeri serpip tatlandırabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 75 gram tereyağı 
  • 175 gram kepekli bisküvi 
  • 3 adet yumurta(sarısı ve beyazı ayrı ayrı kullanılacak)
  • 1 su bardağından biraz fazla yarım yağlı süt 
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker 
  • 1 yemek kaşığı toz jelatin 
  • 2 yemek kaşığı su 
  • 225 gram az yağlı krem peynir 
  • 1 adet limonun suyu ve kabuğunun rendesi  
  • 250 gram çilek  
Yapılışı:
  • Tereyağı küçük bir tencerede eritilir.
  • Bisküviler robotta ufalanıp, tereyağ ile karıştırılır.
  • Altı çıkabilen 15 cm çapında kelepçeli bir kalıba yayılır.
  • Yumurta sarıları iyice çırpılır, sütle birlikte kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Ateşten alınıp, şeker eklenir.
  • Yumurta beyazları mikser ile kar haline gelene kadar çırpılır.
  • Toz jelatin küçük bir kaseye konup su ile karıştırılır.
  • Kase kaynayan bir tencere suyun içine yerleştirilip jelatin eritilir.
  • Krem peynir yumuşayana kadar çırpılıp jelatin, şeker, limon suyu ve limon kabuğu rendesi eklenir.
  • Karışım biraz çırpılır.
  • Kar halindeki yumurta beyazlarını söndürmeden, fazla karıştırmadan eklenir.
  • Kalıpta ki bisküvi tabanının üzerine dökülür.
  • Sertleşene kadar buzdolabında üzeri streçlenerek bekletilir.
  • Servisten hemen önce  kalıptan çıkartılıp, servis tabağına yerleştirilir.
  • Cheesecake'in üzeri çilekler ile süslenir.

15 Mayıs 2011 Pazar

BİSKÜVİ PASTASI

Bisküvi pastası tarifi
Bisküvi pastası nasıl yapılır
Kolay bisküvi pastası tarifi
   Eskiden çok sık yaptığımız bisküvi pastasının yapımı çok kolay olduğu için, yazıp yazmama konusunda kararsızdım ama yeni nesilden bilmeyenler olabilir diye düşünerek bu eski tarifi arşivimde de bulunması için paylaşmak istedim
Malzemeler:
  • 2 paket petit beurre bisküvi 
  • 1 litre süt 
  • 8 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 3 yemek kaşığı kakao  
Yapılışı:
  • Toz şeker, nişasta, un ve kakao karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenip, sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Muhallebi biraz soğuyunca bisküviler ucundan tutulup, kakaolu muhallebiye bulanır.
  • Bisküviler bitene kadar kakaolu muhallebiye bulanıp, yan yana dizilir.
  • Kalan muhallebi bisküvilerin üzerine dökülüp, bıçakla düzeltilir.
  • Bir kaç saat buzdolabında bekletilip, çapraz çapraz kesilerek servis edilir.


SICAK ÇİKOLATA

Sıcak çikolata tarifi
Sıcak çikolata nasıl yapılır
     Sıcak çikolata ve salep genellikle kış aylarında yapılsa da, bir türlü ısınmayan havalarda da sıcak çikolata yapılabilir diye düşünerek sıcak çikolata yaptım. Hazır paketlerde de sıcak çikolata ve salep karışımları satılıyor ama ben gene de daha yoğun çikolata tadı ve içine ne koyduğunuzu bildiğiniz bir şey içmek istediğimden evde kendim yapıyorum. Süt kremanız varsa, biraz içine biraz da mikserle çırparak üzerini süslemek için kullanabilirsiniz  ama yoksa süt kreması eklemeden yaptığınız sıcak çikolatanın üzerine sadece kakao eleyerek de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı su 
  • 80 gram bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı süt kreması
  • 1 tatlı kaşığı kakao
Üzerine:
  • Kakao
Yapılışı:
  • Çelik bir tencerede, parçalanmış çikolatalar su ile orta ateşte eritilir.
  • Süt, süt kreması ve kakao da eklenip, beş dakika kaynatılır.
  • Üzerine istenirse çırpılmış süt kreması, kakao veya çikolata rendesi serpilip, sıcak servis edilir.

13 Mayıs 2011 Cuma

CAİLLOU PASTA

Caillou pasta tarifi
Caillou pasta nasıl yapılır
Şeker hamurlu doğum günü pastası

     Arda'nın dördüncü yaş günü pastasını yaparken, yeni bir karakter daha öğrendik.Bu defa son günlerin popüler çizgi film karakterlerinden Caillou'nun olduğu bir pasta istedi.Aslında annesi, babası kalabalık bir aileymiş ama ben Caillou ve köpeğinin yer aldığı bir pasta yaptım.
Nice yıllara Arda'cığım.

ŞEKİLSİZ KAYA KURABİYE

Kaya kurabiye tarifi
Kaya kurabiye nasıl yapılır
Şekilsiz kurabiye tarifi
Cevizli, kuru üzümlü kurabiye tarifi
      Şekilsiz kurabiye, kaya kurabiyekopuk kurabiye gibi değişik isimlerine rastladığım; herkes tarafından sevilen bol kuru üzümlü, cevizli kurabiyeleri daha gevrek olması için üzeri iyice kızarana kadar fırında tutuyorum. Çay saatleri için veya çocuklarınızın beslenme çantasına koyabileceğiniz bu kurabiyeleri teneke bir kutu içinde uzun süre bayatlamadan saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 200 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 2 su bardağı ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ diğer malzemeler ile karıştırılır.
  • Sıcak su da bekletilip yumuşatılmış kuru üzümler kurulanarak eklenir.
  • İrice parçalanmış cevizler de eklenir.
  • Yağlı iki kaşıkla alınan hamur parçaları fırın tepsisine şekilsizce dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30-40 dakika üstü iyice kızarana kadar pişirilir.

9 Mayıs 2011 Pazartesi

PROFİTEROL

Profiterol tarifi
Profiterol nasıl yapılır
     Profiterol eskiden sadece İstanbul'da İnci Pastanesi'ne gidince yenilen yada gidenlere sipariş edilen bir tatlıydı. İlk profiterol tarifi bulduğumda  heyecanla, hemen denemiştim. Zaman zaman, özellikle kalabalık misafir olduğunda yaptığım, çok sayıda kişiye servis edilebilen bu tatlının kremasında kullanılan yumurta sayısını azaltınca daha hafif ve damak tadımıza daha uygun bir tatlı oldu.Profiterol için ben orta boy yumurta ve yemek kaşığıyla olan ölçüler için de tepeleme un ve nişasta kullanıyorum.Yapılması biraz zaman alıyor ama sonuçtan herkesin memnun kalacağını ümit ediyorum.
Malzemeler:
Hamur topları için:
  • 125 gram tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 2 su bardağı un
  • 4 adet yumurta 
İç kreması:
  • Yarım litre süt
  • 4 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 100 gram tereyağı  
Çikolata sosu:
  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • 40 gram bitter çikolata
veya:
  • 1 paket Dr.Oetker Hazır Çikolatalı Sos
  • 40 gram bitter çikolata
Yapılışı:
  • Su, tereyağ, toz şeker, tuz tencereye konulup, kaynatılır.
  • Un kaşık kaşık eklenip, sürekli karıştırılır.
  • Hamur top haline gelince, ocaktan alınır.
  • Hamur soğuyunca, yumurtalar tek tek eklenip, mikser ile iyice çırpılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, çay kaşığı ile alınan hamurlar minik toplar şeklinde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, 50-60 dakika iyice sertleşene kadar pişirilir.
Kremasının yapılışı:
  • Nişasta, toz şeker ve yumurta karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenerek, muhallebi gibi pişirilir.
  • Soğuduktan sonra tereyağ eklenip, mikserle çırpılır.
  • Soğumuş hamur topları ortadan ikiye kesilerek, içlerine birer tatlı kaşığı  krema  doldurulur.
Çikolatalı sos yapılışı:
  • Nişasta, toz şeker ve kakao karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenerek ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Bu aşamada istenirse hazır paket çikolata sosu arkasındaki tarife göre pişirilir.
  • Çikolatalı sos sıcakken, parçalanan bitter çikolata eklenip, eriyene kadar karıştırılır.
  • Biraz ılıyınca, içine kremaları doldurulmuş topların üzerine çikolatalı sos dökülür.
  • Tepsiye sıralanarak veya üst üste konularak sosu dökülüp servis edilir.

8 Mayıs 2011 Pazar

MAYALI PASTANE POĞAÇASI

Pastane poğaçası tarifi
Mayalı pastane poğaçası nasıl yapılır
Peynirli poğaça tarifi
     Yumuşacık, uzun süre bayatlamayan bu poğaçalar o kadar bereketli ki; kahvaltılarda, çay saatlerinde yiyebilir, çocuklarınızın beslenme çantasına koyabilirsiniz.Pastanelerde satılan poğaçalara eser miktarda konulan peynir yerine istediğiniz cins ve miktarda peynir koyarak, günün her saatinde yiyebileceğiniz sıcacık poğaçalar yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket (42 gr) yaş maya
  • 125 gr eritilmiş ılık tereyağı  
  • 1,5 yemek kaşığı tuz
  • 2 adet yumurtanın akı (sarıları üzerine)
  • 7 su bardağı un
İç malzemesi:
  • 250 gram beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  

Yapılışı:
  • Şekerli ılık süte maya konulup, on dakika kabarması beklenir.
  • Eritilmiş ılık tereyağı, tuz, yumurta akları ve un eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri mutfak havlusu ile kapatılıp, yarım saat mayalandırılır.
  • Mayalanmış hamurdan kopartılan parçalar elimizde açılır.
  • Peynirli iç malzemesi konulup, kenarlarına bastırılarak kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülür.
  • Susam serpilip, biraz da tepside mayalanması beklenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30 dakika poğaçaların üzeri kızarana kadar pişirilir.

3 Mayıs 2011 Salı

DENİZ VE TEKNE PASTASI

Şeker hamurlu pasta tarifi
Tekne pastası nasıl yapılır
Doğum günü pastası tarifi

     Eşimin doğum gününün yaklaştığı bu günlerde, yapacağım yeni pastadan önce geçen sene yaptığım pastayı yayınlamak istedim. Eşimin hoşlandığı şeylerin yer aldığı şeker hamurundan  bir pasta yaptım. Deniz, tekne, plaklar, pikap, meyveler ve tatlılar...Aslında gönlümden geçen bir tekne almaktı  :) ama mümkün olmayınca bari tekneli bir pasta olsun diye düşündüm.

1 Mayıs 2011 Pazar

1 MAYIS

İşçinin,emekçinin ve emeği ile geçinenlerin bayramı kutlu olsun.
 Onlar ki toprakta karınca,
                       suda balık,
                               havada kuş kadar
                                                 çokturlar;
           korkak,
                  cesur,
                       cahil,
                            hakim 
                                 ve çocukturlar.
ve kahreden
              yaratan ki onlardır,
destanımızda yalnız onların maceraları vardır.
Onlar ki uyup hainin iğvasına
                                     sancaklarını elden yere düşürürler
ve düşmanı meydanda koyup kaçarlar evlerine
ve onlar ki bir nice murtada hançer üşürürler
ve yeşil bir ağaç gibi gülen
ve merasimsiz ağlayan
ve ana avrat küfreden ki onlardır,
destanımızda yalnız onların maceraları vardır.
Demir,
     kömür
         ve şeker
ve kırmızı bakır
ve mensucat ve sevda ve zulüm ve hayat
ve bilcümle sanayi kollarının
ve gökyüzü
            ve sahra
                     ve mavi okyanus
ve kederli nehir yollarının ,
sürülmüş toprağın ve şehirlerin bahtı
                                              bir şafak vakti değişmiş olur,
bir şafak vakti karanlığın kenarından
                                     onlar ağır ellerini toprağa basıp
                                                                           doğruldukları zaman.
En bilgin aynalara
              en renkli şekilleri aksettiren onlardır.
Asırlardır onlar yendi, onlar yenildi.
Çok sözler edildi onlara dair
                                     Ve onlar için;
                                                   Zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yoktur,
                                                                                                                denildi.
                                                                                          Nazım Hikmet Ran

29 Nisan 2011 Cuma

KAHVE ÇEKİRDEKLİ KURABİYE

Kahve çekirdekli kurabiye tarifi
Kahve çekirdekli kurabiye nasıl yapılır
     Kahve kokulu, kahve tadında ve kahve şeklinde ki kurabiyeler, bir fincan kahve yanında ikram edilebilecek en güzel kurabiyelerden  diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 adet yumurta 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • Yarım çay bardağı kahve çekirdeği 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yağ, toz şeker ve yumurta karıştırılır.
  • Un, kahve ve kabartma tozu elenerek yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamurdan küçük parçalar kopartılıp, kahve çekirdeği şekli verilir.
  • Bıçakla üzerine çizikler atılıp, kahve çekirdeği ortasına batırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30 dakika  kadar kurabiyelerin üzeri kızarana  kadar pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...