25 Temmuz 2011 Pazartesi

KABAK MÜCVERİ

Mücver tarifi
Kabak mücveri nasıl yapılır
Kabak köftüsü tarifi
     Çocukluk yıllarımızda kabak köftüsü olarak bildiğimiz kabak mücverini her yaptığımda aklıma; evinin bahçesinde yaktığı ocak ateşinde pişirdiği ve sofraya oturmayı bekleyemeyen biz çocuklara ince dal parçalarına taktığı köftüleri yememiz için veren anneannem gelir. Hafızamda ne kadar yer ettiyse, çocukluğumuzun üzerinden yıllar geçmesine rağmen, bu gün bile anneannemin kızarttığı o sıcacık köftülerin tadını ve kokusunu hatırlarım. 
Malzemeler:
  • 1 kilogram kabak 
  • 3 adet yumurta 
  • 4 kahve fincanı un 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 5 adet taze soğan
  • Kızartmak için sıvı yağ 
Yapılışı:
  • Kabaklar rendenin iri tarafı ile rendelenir.
  • Suyu elimizle sıkılıp, kenara alınır.
  • Yumurtalar çırpılır, tuz eklenir.
  • Maydanoz, nane, dereotu ve taze soğanlar incecik kıyılır.
  • Diğer malzemeler de eklenip iyice karıştırılır.
  • Karışım kaşık ile alınıp, oval veya yuvarlak şekiller verilir.
  • Kızgın yağda, üçer üçer kızartılır.
  • Kağıt havlu serilmiş tepsiye alınıp, yağı süzdürülür.
  • Sıcak servis edilir.

19 Temmuz 2011 Salı

KABAK ÇİÇEĞİ KIZARTMASI

Kabak çiçeği kızartması tarifi
Kabak çiçeği kızartması nasıl yapılır
     Ege bölgesinde ki pazarlarda, kabak çiçekleri genellikle 20-25 adeti iç içe geçirilmiş paketler halinde satılıyor. Sabah erken saatlerde toplandıktan kısa süre sonra kapanmaya  başlayan çiçekler birbirinin içinden çıkarılırken bazen yırtılıyor ve doldurulması da zorlaşıyor. Bu durumda kabak çiçekleri soğuk su dolu bir kap içine alınarak tekrar açılmaları beklenir, açılmayıp yırtılmış olanlarda ziyan edilmeyip, çiçekli omlet yada yanında sarımsaklı yoğurt ile gerçekten çok lezzetli, çıtır çıtır bir kabak çiçeği kızartması yapılır :)
Malzemeler:
  • 1 paket kabak çiçeği 
  • 2 adet yumurta 
  • 2 su bardağı kadar un 
  • Tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Üzerine:
  • 250 gram yoğurt 
  • 3 diş sarımsak 
  • 4-5 dal dereotu 
Yapılışı:
  • Kabak çiçeklerinin ortalarında ki tohum kısımları kopartılıp, temizlenir.
  • Yıkanıp, kağıt havlu ile kurulanır.
  • Önce kasede çırpılmış yumurtaya sonra da una  bulanır.
  • Unun fazlası silkelenip, kızgın yağda üçer üçer kızartılır.
  • Kızartma işlemi bittikten sonra, kağıt havlu üzerinde yağı alınır.
  • Kabak çiçekleri servis tabağına alınır.
  • Çiçeklerin yumuşamaması için, servis edileceğinde istenirse üzerine dövülmüş sarımsaklı, çırpılmış yoğurt dökülür.
  • İnce kıyılmış dereotu ile sıcak sıcak servis edilir.

BABALAR GÜNÜ PASTASI


     Çalışma hayatımızın son günlerinde; eşyalar toplanmış, İzmir'e taşınmaya hazırlanırken araya babalar günü girdi.Çok zamanım olmasa da babalar günü için, eski günlere ait bir fotoğraftan  pasta yaparak o günleri yaşatmak istedim.O yıllar da, hafta sonları da dahil çok yoğun çalıştığımdan, oğlum daha çok babası ile vakit geçirir hayvanat bahçesini, parkları gezerken benden daha fazla yorulup :) dönüşlerinde de fotoğrafta ki gibi uyur kalırlardı.Her hafta sonu hayvanat bahçesine mutlaka gittiklerinden, hangi hayvanlar var diye sorulunca giriş kapısının sağından başlayıp, şaşırmadan sırası ile hayvanat bahçesindeki bütün hayvanları sayardı.O yıllarda çektiğim fotoğraflarından yaptığım bu pasta, yorgun yıllarımızın ve babaların babası ile canım Can'ın o günlerine ait bir anı olarak kalsın istedim.Dilerim; hayat onları yormaz ve ömürleri boyunca hep kucak kucağa yaşarlar.

11 Temmuz 2011 Pazartesi

DENİZ KIZI PASTASI

     Uzun zamandır yazamadım. Çünkü, nihayet öğrencilik ve çalışma hayatını bitirip, 30 yıl sonra yuvaya dönüyorum. Zaman ne kadar da  çabuk geçmiş. Yıllarca geri dönme ümidi ile yaşadım, kalbim hep Ege'de kaldı. Sanıyordum ki, geriye her şeyi bitirmiş, arkamda bırakmış çok çok mutlu döneceğim ama alışkanlıklardan, arkadaşlardan, dostlardan ayrılmak zor, hatta çok direndiğim halde zamanla yaşadığım şehirlerin hayat ve düşünce tarzlarına bile alıştığımı farkettim. İster istemez bir burukluk hissediyor insan, kolay değilmiş bu yaşta her şeyi, bütün alışkanlıkları geride bırakmak, 30 yıl öncesine yeniden dönmek. Hani derler ya '' gidip de dönmemek, dönüp de bulamamak var'' diye...Dönüyorum ama dönüp de bulamadıklarım var ya, iş de bu insan hayatında ki sanıyorum, en büyük burukluk...
     Şu günler de, Ankara'da ki eşyalarımız koliler halinde, ev bomboş, sanki hiç yaşanmamış gibi, İzmir'de ki ev tadilat halinde, sanki hiç yaşanmayacakmış gibi, biz ise oğlumun öğrenci evin de araf da gibiyiz, şu an sanki hiç bir yere ait değiliz. Bu kargaşa arasında, biricik kardeşimin doğum gününe nihayet rastgeldik. Bizim yıllık izin tarihlerimize denk gelemediği için, yıllarca beraber kutlayamadık. Bu yıl bir arada olunca, bütün bu kargaşaya rağmen, nihayet ona da pasta yapıp, beraber kutlayabildik. Dilerim, hayatta tuttuğu balıklar hep büyük olur ve bir defa da gönlüne göre bir deniz kızı yakalar.



23 Haziran 2011 Perşembe

SOYA ETLİ HÜNKAR BEĞENDİ

     Soya eti kullanarak yapılabilecek tariflerden biri de, Hünkar Beğendi...Soya eti olunca, Hünkar beğenir miydi bilemiyorum ama közlenmiş patlıcan tek başına bile dayanılmaz ayrı bir lezzet olunca biz beğendik :)
Malzemeler:
  • 100 gr soya kuşbaşı eti 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 adet domates 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 4 adet közlenmiş patlıcan 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı soya sütü 
  • 1 yemek kaşığı un 
Yapılışı:
  • Patlıcanlar ocak üzerinde közlenip,kabukları soyulur.
  • Soya etleri sıcak suda, 20 dakika ağzı kapalı tencerede bekletilir.
  • Yumuşayınca çıkartılıp,suyu sıkılarak alınır.
  • Soya eti,15 dakika zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Domates salçası su ile inceltilir.
  • Küp küp doğranmış domatesler,domates salçası ve 1 su bardağı su eklenir.
  • Suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Başka bir kapta,un zeytinyağı ile kavrulur.
  • Yavaş yavaş sürekli karıştırılarak soya sütü eklenir.
  • Közlenmiş patlıcanlar da eklenerek biraz daha pişirilir.
  • Patlıcanlı karışım,servis tabağına yayılır.
  • Patlıcanların üzerine ,domates soslu soya eti yayılır.
  • Sıcak servis edilir.

    EGE OMLETİ

         Ege omleti;aslında kırlarda yetişen yabani otlarla yapılıyor ama bu otlardan bulamaz iseniz;maydanoz,nane,dereotu gibi otlarla da pişirebilirsiniz.Kızgın yağa kaşık kaşık konulup,mücver gibi kızartılabilir veya çok az yağlanmış teflon tava da iki tarafı çevrilerek pişirilir.Benim gibi kalbi Ege'de kalanlara kalp şeklinde kalıpla pişirilip,servis edilebilir :)
    Malzemeler:
    • 3 adet yumurta 
    • 1 çay  bardağı un 
    • 1 çay kaşığı tuz 
    • 1 çay kaşığı karabiber 
    • 3 adet taze soğan
    • Maydanoz,nane,dereotu veya istenen çeşitte ot 
    • Zeytinyağı
    Yapılışı:
    • Otlar ve taze soğanlar ince ince kıyılır.
    • Yumurta,un,tuz ve baharatlar çatal ile çırpılır.
    • Malzemeler karıştırılır.
    • Yağlanmış teflon tavaya birer kaşık konulur.
    • Üzeri hafif düzleştirilerek iki taraflı pişirilir.
    • Yoğurtla servis edilir.

    15 Haziran 2011 Çarşamba

    BONİBONLU KURABİYE

         Çocuklar kadar büyüklerinde çok sevdiği bu rengarenk bonibonlu kurabiyelerin hamuru çok yumuşak olduğundan yayılıp birbirlerine yapışmamaları için, yuvarladıktan sonra tepsiye aralıklı olarak dizmek ve sadece 12 dakika pişirmek gerekiyor. Bu renk renk, kurabiyeler piştikten sonra henüz sıcakken, soğuyup sertleşmeden bonibonları batırırsanız, özellikle çocukların doğum günleri için çok beğenecekleri kurabiyeler yapabilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 2 su bardağı un 
    • Yarım çay kaşığı karbonat
    • 200 gram  tereyağı 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 1 adet yumurta 
    • 3 paket bitter çikolata (80 gram x 3)
    • 3 kutu bonibon 
    Yapılışı:
    • Oda sıcaklığında ki tereyağ, toz şeker ve yumurta karıştırılır.
    • Un, karbonat ve küçük küçük kesilmiş çikolatalar da eklenip, iyice karıştırılır.
    • Üzeri streç film ile kapatılıp, buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir.
    • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
    • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine bir defada altı kurabiye aralıklı dizilir.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, sadece 12 dakika pişirilir.
    • Fırından çıkarılan henüz sertleşmemiş kurabiyelere, renk renk bonibonlar batırılır.
    • Soğuyunca servis edilir.

    10 Haziran 2011 Cuma

    BAGET DOLMA

         Evde her zaman bulunan malzemelerle yapabileceğiniz;ister kahvaltılarınızda,isterseniz buzdolabında hazır bekletip misafir ikramı olarak da servis edebileceğiniz yapılışı çok kolay bir tarif,
    Malzemeler:
    • 1 adet baget ekmek 
    • 2 adet domates 
    • 2 adet yeşil sivri biber 
    • Beyaz peynir 
    • Maydanoz 
    • Taze soğan 
    Yapılışı:
    • Baget ekmek ortadan iki eşit parçaya bölünür.
    • Ekmeğin içi kenarları parçalanmadan bıçakla çıkartılır. 
    • Domateslerin suyu ve biberlerin çekirdekli kısımları çıkartılır.
    • İnce ince doğranır,diğer malzemelerle karıştırılır.
    • İç malzemesi tercihe göre hazırlanıp,bagetlerin içine doldurulur.
    • Bagetler streç filme sıkıca sarılıp, buzdolabında bekletilir.
    • Yenileceği zaman çıkartılıp,keskin bir bıçakla dilimlenir.
    • İstenirse üzerine çok az yağ gezdirilip,fırınlanır.

    5 Haziran 2011 Pazar

    ENGİNARLI PİLAV

    Enginarlı Pilav Tarifi
    Enginarlı Pilav Nasıl Yapılır
         Enginarlı pilav yapmak için hazır soyulmuş çanak enginar alabilirsiniz ya da kendiniz bütün enginarın yapraklarını ve tüylü kısımlarını temizleyerek doğrayıp, kararmaması için limonlu su içinde bekleterek kullanabilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 5 adet enginar çanağı 
    • 3 adet taze soğan
    • 1 çay bardağı zeytinyağı 
    • 2 su bardağı baldo pirinç
    • 3 su bardağı sıcak su 
    • 1 tatlı kaşığı tuz 
    • 1 çay kaşığı karabiber 
    • Yarım demet dereotu 
    • Yarım limonun suyu 
    Yapılışı:
    • Pirinçler sıcak su içinde, su soğuyana kadar bekletildikten sonra yıkanıp, süzülür.
    • Enginar çanakları üzerini geçecek kadar limonlu su da biraz yumuşayana kadar haşlanır.
    • Zeytinyağında pirinçler biraz çevrilir.
    • Doğranmış taze soğanlar ve enginarlar da eklenir.
    • Tuzu ve sıcak su eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
    • Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
    • Üzerine kağıt havlu örtülüp, dinlendirilir.
    • Piştikten sonra karabiberi ve ince kıyılmış dereotu eklenip, bir kez karıştırılır.

    31 Mayıs 2011 Salı

    LOR TATLISI

    Lor Tatlısı Tarifi 
    Lor Tatlısı Nasıl Yapılır 
     

    Malzemeler:
    • 250 gram tatlı lor  
    • 2 adet yumurta  
    • 1 su bardağı un
    • 1 su bardağı irmik
    • Yarım su bardağı toz şeker
    • 1 paket kabartma tozu  
    Şerbeti için:
    • 3,5 su bardağı toz şeker 
    • 3 su bardağı su 
    • Bir kaç damla limon suyu
    • 3-4 adet karanfil

    Yapılışı:
    • Toz şeker, su ve karanfil tencereye konulur.
    • Şeker eriyip kıvam alana kadar kaynatılarak, şerbeti hazırlanır..
    • Diğer malzemeler karıştırılıp, yumuşak bir hamur yapılır.
    • Hamurdan irice parçalar kopartılıp, yuvarlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
    • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kontrol edilerek üzeri kızarana kadar pişirilir.
    • Fırından çıkan tatlı soğuduktan sonra üzerine, sıcak şerbet dökülür.
    • Üzeri kapatılıp, şerbeti çektirildikten sonra istenirse üzerine hindistan cevizi vb. serpilerek soğuk servis edilir.




    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...