21 Kasım 2011 Pazartesi

YENİ BİR ŞEHİR,YENİ BİR YAŞ,YENİ BİR PASTA


                                           Gemiler geçer rüyalarımda,
                                           Allı pullu gemiler, damların üzerinden;
                                           Ben zavallı,
                                           Ben yıllardır denize hasret,
                                           ''Bakar bakar ağlarım''.
                                           Hatırlarım ilk görüşümü dünyayı,
                                           Bir midye kabuğunun aralığından;
                                           Suların yeşili, göklerin mavisi,
                                           Lapinaların en harelisi...
                                           Hala tuzlu akar kanım
                                           İstiridyelerin kestiği yerden.

      Şu günler de her gün önümüzden geçen gemiler, Orhan Veli'nin şiirinde ki gibi yıllarca rüyalarımda geçti.Şimdi ise, geçen gemilere bakarken kendimi rüyada sanıyorum, inanamıyorum sanki izin bitecek ve geri döneceğiz gibi geliyor.Oysa taşınma, yerleşme derken epey zaman geçmiş, emekli olup yeni bir hayata başlayalı...Taşınmak, yerleşmek, yeni bir düzene alışmak biraz zaman aldı ama insan rahata çabuk alışıyor neyse ki...
       Bu yoğun geçen günlerde, yeni yaşıma girdim.Pasta yapmaya pek vaktim yoktu ama dışarıdan pasta almaya da gönlüm razı olmadı.İnsanın kendisine pasta yapması da biraz garip geliyor ama benden başka evde pasta yapan yok ki...Bitter çikolatalı marzipan ile kapladığım pastanın, kremasına da bitter çikolatalı  damla çikolata ekledim.Taşınma telaşı ile uzun zamandır pasta yapılmadığından mı bilemiyorum, pastayı severek yedik.
Yeni bir şehir, yeni bir yaş haydi bakalım hayırlısı...

28 Ağustos 2011 Pazar

BÖRÜLCE ÇORBASI

Börülce çorbası tarifi
Börülce çorbası nasıl yapılır
Tarhanalı börülce çorbası tarifi
Taze börülce çorbası nasıl yapılır
     İri taneli, karagöz börülcesi dediğimiz iç börülce pişirdiğimde tanelerin birazını ayırıp, tarhana ile birlikte mutlaka börülce çorbası pişirip, yanında közlenmiş biber ve ekşi mayalı köy ekmeği ile servis ediyorum.Siz de bu çorbayı denemek isterseniz, pişirmiş olduğunuz börülcelerin haşlama suyunu dökmeyip, tanelerinin de bir kısmını ayırarak veya sadece çorba yapmak için biraz börülce haşlayarak börülce çorbası pişirebilirsiniz.Börülce haşladığınız suya domates rendeleyerek suyunun kararmasını önleyebilirsiniz.Çorbanın kıvamını ve içine koyacağınız börülce miktarını damak zevkinize ve tercihinize göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz.
 Malzemeler:
  • Yarım  kilogram iç börülce
  • 2,5  litre su  
  • 2 adet olgun domates 
  • 1 adet acı yeşil sivri biber  
  • 5 yemek kaşığı tarhana 
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı  
  • Tuz  

Yapılışı:
  • İri taneli börülceler ayıklanıp, çorba için sadece taneleri ayrılır.
  • Derin bir tencerede kaynayan bol suyun içinde yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlama suyunun  kararmaması için, bekletmeden içine domates rendelenir.
  • Bir su bardağı soğuk su içinde tarhana ezilip, inceltilerek tencereye eklenir.
  • Çok ince kıyılmış acı biber ve  tuzu da eklenir.
  • Dibini tutmaması için, sürekli karıştırılarak tarhana çorbası gibi pişirilir.
  • Kaselere alınan çorbanın üzerine zeytinyağı gezdirilir.
  • Tercihen yanında, közlenmiş yeşil biberle servis edilir.

27 Ağustos 2011 Cumartesi

İÇ BÖRÜLCE SALATASI

Börülce salatası tarifi
İç börülce salatası nasıl yapılır
İç börülce salatası tarifi

     Pazarlarda iç börülce çok daha uzun süre ve çok daha uygun fiyatlara satılmasına rağmen pek çok kişi genellikle börülce olarak taze yeşil börülceyi bilir ve sadece onun salatasını yapar ama bizim için iç börülce de en az diğeri kadar sofralarımızda yer bulur. İç börülce ile de çok lezzetli ve besin değeri yüksek salatalar yapabilir yada bizim gibi ana öğün, ana yemek olarak tüketebilirsiniz. Börülce haşladığınız suyu dökmeyip, biraz iç börülce ve tarhana ilavesi ile börülce suyuna çok lezzetli börülce çorbası da yapabilirsiniz.
 Malzemeler:
  • 1 kilogram taze iç börülce 
  • 2 litre kadar su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz  
Yapılışı:
  • İri taneli tercihen karagöz börülcelerin taneleri ayıklanır.
  • Taze börülceler varsa uç kısımları elle kopartılır.
  • Uzunluğuna göre üçe dörde bölünür.
  • Derin bir tencerede bol kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.
  • Üzerinde biriken köpükler alınır.
  • Suyundan çorba yapılacak ise, süzgece alınan börülcenin suyu tencereye süzülür.
  • Servis tabağına alınan iç börülcenin üzerine zeytinyağı ve tuz eklenir.



7 Ağustos 2011 Pazar

MİLFÖY AÇMA BÖREK

Milföy açma börek tarifi
Milföy açma börek nasıl yapılır
     Milföy hamuru hayatımıza girdiğinden beri börek yapmak ne kadar kolaylaştı.Çoğu zaman iç malzemesi bile koymadan, tuzlu, tatlı çok değişik, çok çabuk  misafire ikram edilebilecek, puf puf kabaran börekler yapılabiliyor.Tatil günlerinde, mutfak da fazla zaman harcamak istemeyenler ve bizim gibi şu günlerde göçebe hayatı yaşayanlar için  :) yapımı son derece kolay ve lezzetli bir börek tarifi.
Malzemeler:
  • 10 adet kare milföy hamuru 
  • 5 yemek kaşığı un 
  • 250 gram beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz  
  • 1 çay kaşığı karabiber 
Yapılışı:
  • Milföy hamurlar ikişer ikişer yan yana konulur.
  • Unlanmış tezgah üzerinde  merdane ile açılır.
  • Peynirli, maydanozlu iç malzemesi yayılır.
  • Rulo yapılıp, gül böreği şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir.
  • Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • 200 derece önceden ısıtılmış fırında,20-25 dakika böreklerin üzeri kızarana kadar pişirilir.

5 Ağustos 2011 Cuma

PATLICAN DİLME

Patlıcan dilme tarifi
Kaşar peynirli, domatesli fırında patlıcan nasıl yapılır
     Gerçekten çok lezzetli, hafif ve pratik bir patlıcan yemeği tarifi... İster yemek, isterseniz sıcak meze olarak yenebilir.
Malzemeler:
  • 1 kilogram patlıcan 
  • Yarım kilogram domates
  • 100 gram kaşar peyniri 
  • Kızartmak için sıvı yağ 
Yapılışı:
  • Patlıcanların baş kısmı kesilmeden alacalı soyulur.
  • Alt kısmı kopmayacak tek parça kalacak şekilde birer parmak ara ile kesilir.
  • Tuzlanıp, acısının çıkması için bekletilir.Yıkanıp, kurulanır.
  • Kızgın yağda kızartılıp, kağıt havlu üzerinde süzülür.
  • Fırın kabına alınan patlıcanların kesik aralarına domates ve kaşar peyniri halkaları dizilir.
  • Kaşar peyniri eriyene kadar yaklaşık yarım saat fırında pişirilir.

25 Temmuz 2011 Pazartesi

KABAK MÜCVERİ

Mücver tarifi
Kabak mücveri nasıl yapılır
Kabak köftüsü tarifi
     Çocukluk yıllarımızda kabak köftüsü olarak bildiğimiz kabak mücverini her yaptığımda aklıma; evinin bahçesinde yaktığı ocak ateşinde pişirdiği ve sofraya oturmayı bekleyemeyen biz çocuklara ince dal parçalarına taktığı köftüleri yememiz için veren anneannem gelir. Hafızamda ne kadar yer ettiyse, çocukluğumuzun üzerinden yıllar geçmesine rağmen, bu gün bile anneannemin kızarttığı o sıcacık köftülerin tadını ve kokusunu hatırlarım. 
Malzemeler:
  • 1 kilogram kabak 
  • 3 adet yumurta 
  • 4 kahve fincanı un 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 5 adet taze soğan
  • Kızartmak için sıvı yağ 
Yapılışı:
  • Kabaklar rendenin iri tarafı ile rendelenir.
  • Suyu elimizle sıkılıp, kenara alınır.
  • Yumurtalar çırpılır, tuz eklenir.
  • Maydanoz, nane, dereotu ve taze soğanlar incecik kıyılır.
  • Diğer malzemeler de eklenip iyice karıştırılır.
  • Karışım kaşık ile alınıp, oval veya yuvarlak şekiller verilir.
  • Kızgın yağda, üçer üçer kızartılır.
  • Kağıt havlu serilmiş tepsiye alınıp, yağı süzdürülür.
  • Sıcak servis edilir.

19 Temmuz 2011 Salı

KABAK ÇİÇEĞİ KIZARTMASI

Kabak çiçeği kızartması tarifi
Kabak çiçeği kızartması nasıl yapılır
     Ege bölgesinde ki pazarlarda, kabak çiçekleri genellikle 20-25 adeti iç içe geçirilmiş paketler halinde satılıyor. Sabah erken saatlerde toplandıktan kısa süre sonra kapanmaya  başlayan çiçekler birbirinin içinden çıkarılırken bazen yırtılıyor ve doldurulması da zorlaşıyor. Bu durumda kabak çiçekleri soğuk su dolu bir kap içine alınarak tekrar açılmaları beklenir, açılmayıp yırtılmış olanlarda ziyan edilmeyip, çiçekli omlet yada yanında sarımsaklı yoğurt ile gerçekten çok lezzetli, çıtır çıtır bir kabak çiçeği kızartması yapılır :)
Malzemeler:
  • 1 paket kabak çiçeği 
  • 2 adet yumurta 
  • 2 su bardağı kadar un 
  • Tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Üzerine:
  • 250 gram yoğurt 
  • 3 diş sarımsak 
  • 4-5 dal dereotu 
Yapılışı:
  • Kabak çiçeklerinin ortalarında ki tohum kısımları kopartılıp, temizlenir.
  • Yıkanıp, kağıt havlu ile kurulanır.
  • Önce kasede çırpılmış yumurtaya sonra da una  bulanır.
  • Unun fazlası silkelenip, kızgın yağda üçer üçer kızartılır.
  • Kızartma işlemi bittikten sonra, kağıt havlu üzerinde yağı alınır.
  • Kabak çiçekleri servis tabağına alınır.
  • Çiçeklerin yumuşamaması için, servis edileceğinde istenirse üzerine dövülmüş sarımsaklı, çırpılmış yoğurt dökülür.
  • İnce kıyılmış dereotu ile sıcak sıcak servis edilir.

BABALAR GÜNÜ PASTASI


     Çalışma hayatımızın son günlerinde; eşyalar toplanmış, İzmir'e taşınmaya hazırlanırken araya babalar günü girdi.Çok zamanım olmasa da babalar günü için, eski günlere ait bir fotoğraftan  pasta yaparak o günleri yaşatmak istedim.O yıllar da, hafta sonları da dahil çok yoğun çalıştığımdan, oğlum daha çok babası ile vakit geçirir hayvanat bahçesini, parkları gezerken benden daha fazla yorulup :) dönüşlerinde de fotoğrafta ki gibi uyur kalırlardı.Her hafta sonu hayvanat bahçesine mutlaka gittiklerinden, hangi hayvanlar var diye sorulunca giriş kapısının sağından başlayıp, şaşırmadan sırası ile hayvanat bahçesindeki bütün hayvanları sayardı.O yıllarda çektiğim fotoğraflarından yaptığım bu pasta, yorgun yıllarımızın ve babaların babası ile canım Can'ın o günlerine ait bir anı olarak kalsın istedim.Dilerim; hayat onları yormaz ve ömürleri boyunca hep kucak kucağa yaşarlar.

11 Temmuz 2011 Pazartesi

DENİZ KIZI PASTASI

     Uzun zamandır yazamadım. Çünkü, nihayet öğrencilik ve çalışma hayatını bitirip, 30 yıl sonra yuvaya dönüyorum. Zaman ne kadar da  çabuk geçmiş. Yıllarca geri dönme ümidi ile yaşadım, kalbim hep Ege'de kaldı. Sanıyordum ki, geriye her şeyi bitirmiş, arkamda bırakmış çok çok mutlu döneceğim ama alışkanlıklardan, arkadaşlardan, dostlardan ayrılmak zor, hatta çok direndiğim halde zamanla yaşadığım şehirlerin hayat ve düşünce tarzlarına bile alıştığımı farkettim. İster istemez bir burukluk hissediyor insan, kolay değilmiş bu yaşta her şeyi, bütün alışkanlıkları geride bırakmak, 30 yıl öncesine yeniden dönmek. Hani derler ya '' gidip de dönmemek, dönüp de bulamamak var'' diye...Dönüyorum ama dönüp de bulamadıklarım var ya, iş de bu insan hayatında ki sanıyorum, en büyük burukluk...
     Şu günler de, Ankara'da ki eşyalarımız koliler halinde, ev bomboş, sanki hiç yaşanmamış gibi, İzmir'de ki ev tadilat halinde, sanki hiç yaşanmayacakmış gibi, biz ise oğlumun öğrenci evin de araf da gibiyiz, şu an sanki hiç bir yere ait değiliz. Bu kargaşa arasında, biricik kardeşimin doğum gününe nihayet rastgeldik. Bizim yıllık izin tarihlerimize denk gelemediği için, yıllarca beraber kutlayamadık. Bu yıl bir arada olunca, bütün bu kargaşaya rağmen, nihayet ona da pasta yapıp, beraber kutlayabildik. Dilerim, hayatta tuttuğu balıklar hep büyük olur ve bir defa da gönlüne göre bir deniz kızı yakalar.



23 Haziran 2011 Perşembe

SOYA ETLİ HÜNKAR BEĞENDİ

     Soya eti kullanarak yapılabilecek tariflerden biri de, Hünkar Beğendi...Soya eti olunca, Hünkar beğenir miydi bilemiyorum ama közlenmiş patlıcan tek başına bile dayanılmaz ayrı bir lezzet olunca biz beğendik :)
Malzemeler:
  • 100 gr soya kuşbaşı eti 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 adet domates 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 4 adet közlenmiş patlıcan 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı soya sütü 
  • 1 yemek kaşığı un 
Yapılışı:
  • Patlıcanlar ocak üzerinde közlenip,kabukları soyulur.
  • Soya etleri sıcak suda, 20 dakika ağzı kapalı tencerede bekletilir.
  • Yumuşayınca çıkartılıp,suyu sıkılarak alınır.
  • Soya eti,15 dakika zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Domates salçası su ile inceltilir.
  • Küp küp doğranmış domatesler,domates salçası ve 1 su bardağı su eklenir.
  • Suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Başka bir kapta,un zeytinyağı ile kavrulur.
  • Yavaş yavaş sürekli karıştırılarak soya sütü eklenir.
  • Közlenmiş patlıcanlar da eklenerek biraz daha pişirilir.
  • Patlıcanlı karışım,servis tabağına yayılır.
  • Patlıcanların üzerine ,domates soslu soya eti yayılır.
  • Sıcak servis edilir.

    EGE OMLETİ

         Ege omleti;aslında kırlarda yetişen yabani otlarla yapılıyor ama bu otlardan bulamaz iseniz;maydanoz,nane,dereotu gibi otlarla da pişirebilirsiniz.Kızgın yağa kaşık kaşık konulup,mücver gibi kızartılabilir veya çok az yağlanmış teflon tava da iki tarafı çevrilerek pişirilir.Benim gibi kalbi Ege'de kalanlara kalp şeklinde kalıpla pişirilip,servis edilebilir :)
    Malzemeler:
    • 3 adet yumurta 
    • 1 çay  bardağı un 
    • 1 çay kaşığı tuz 
    • 1 çay kaşığı karabiber 
    • 3 adet taze soğan
    • Maydanoz,nane,dereotu veya istenen çeşitte ot 
    • Zeytinyağı
    Yapılışı:
    • Otlar ve taze soğanlar ince ince kıyılır.
    • Yumurta,un,tuz ve baharatlar çatal ile çırpılır.
    • Malzemeler karıştırılır.
    • Yağlanmış teflon tavaya birer kaşık konulur.
    • Üzeri hafif düzleştirilerek iki taraflı pişirilir.
    • Yoğurtla servis edilir.

    15 Haziran 2011 Çarşamba

    BONİBONLU KURABİYE

         Çocuklar kadar büyüklerinde çok sevdiği bu rengarenk bonibonlu kurabiyelerin hamuru çok yumuşak olduğundan yayılıp birbirlerine yapışmamaları için, yuvarladıktan sonra tepsiye aralıklı olarak dizmek ve sadece 12 dakika pişirmek gerekiyor. Bu renk renk, kurabiyeler piştikten sonra henüz sıcakken, soğuyup sertleşmeden bonibonları batırırsanız, özellikle çocukların doğum günleri için çok beğenecekleri kurabiyeler yapabilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 2 su bardağı un 
    • Yarım çay kaşığı karbonat
    • 200 gram  tereyağı 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 1 adet yumurta 
    • 3 paket bitter çikolata (80 gram x 3)
    • 3 kutu bonibon 
    Yapılışı:
    • Oda sıcaklığında ki tereyağ, toz şeker ve yumurta karıştırılır.
    • Un, karbonat ve küçük küçük kesilmiş çikolatalar da eklenip, iyice karıştırılır.
    • Üzeri streç film ile kapatılıp, buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir.
    • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
    • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine bir defada altı kurabiye aralıklı dizilir.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, sadece 12 dakika pişirilir.
    • Fırından çıkarılan henüz sertleşmemiş kurabiyelere, renk renk bonibonlar batırılır.
    • Soğuyunca servis edilir.

    10 Haziran 2011 Cuma

    BAGET DOLMA

         Evde her zaman bulunan malzemelerle yapabileceğiniz;ister kahvaltılarınızda,isterseniz buzdolabında hazır bekletip misafir ikramı olarak da servis edebileceğiniz yapılışı çok kolay bir tarif,
    Malzemeler:
    • 1 adet baget ekmek 
    • 2 adet domates 
    • 2 adet yeşil sivri biber 
    • Beyaz peynir 
    • Maydanoz 
    • Taze soğan 
    Yapılışı:
    • Baget ekmek ortadan iki eşit parçaya bölünür.
    • Ekmeğin içi kenarları parçalanmadan bıçakla çıkartılır. 
    • Domateslerin suyu ve biberlerin çekirdekli kısımları çıkartılır.
    • İnce ince doğranır,diğer malzemelerle karıştırılır.
    • İç malzemesi tercihe göre hazırlanıp,bagetlerin içine doldurulur.
    • Bagetler streç filme sıkıca sarılıp, buzdolabında bekletilir.
    • Yenileceği zaman çıkartılıp,keskin bir bıçakla dilimlenir.
    • İstenirse üzerine çok az yağ gezdirilip,fırınlanır.

    5 Haziran 2011 Pazar

    ENGİNARLI PİLAV

    Enginarlı Pilav Tarifi
    Enginarlı Pilav Nasıl Yapılır
         Enginarlı pilav yapmak için hazır soyulmuş çanak enginar alabilirsiniz ya da kendiniz bütün enginarın yapraklarını ve tüylü kısımlarını temizleyerek doğrayıp, kararmaması için limonlu su içinde bekleterek kullanabilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 5 adet enginar çanağı 
    • 3 adet taze soğan
    • 1 çay bardağı zeytinyağı 
    • 2 su bardağı baldo pirinç
    • 3 su bardağı sıcak su 
    • 1 tatlı kaşığı tuz 
    • 1 çay kaşığı karabiber 
    • Yarım demet dereotu 
    • Yarım limonun suyu 
    Yapılışı:
    • Pirinçler sıcak su içinde, su soğuyana kadar bekletildikten sonra yıkanıp, süzülür.
    • Enginar çanakları üzerini geçecek kadar limonlu su da biraz yumuşayana kadar haşlanır.
    • Zeytinyağında pirinçler biraz çevrilir.
    • Doğranmış taze soğanlar ve enginarlar da eklenir.
    • Tuzu ve sıcak su eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
    • Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
    • Üzerine kağıt havlu örtülüp, dinlendirilir.
    • Piştikten sonra karabiberi ve ince kıyılmış dereotu eklenip, bir kez karıştırılır.

    31 Mayıs 2011 Salı

    LOR TATLISI

    Lor Tatlısı Tarifi 
    Lor Tatlısı Nasıl Yapılır 
     

    Malzemeler:
    • 250 gram tatlı lor  
    • 2 adet yumurta  
    • 1 su bardağı un
    • 1 su bardağı irmik
    • Yarım su bardağı toz şeker
    • 1 paket kabartma tozu  
    Şerbeti için:
    • 3,5 su bardağı toz şeker 
    • 3 su bardağı su 
    • Bir kaç damla limon suyu
    • 3-4 adet karanfil

    Yapılışı:
    • Toz şeker, su ve karanfil tencereye konulur.
    • Şeker eriyip kıvam alana kadar kaynatılarak, şerbeti hazırlanır..
    • Diğer malzemeler karıştırılıp, yumuşak bir hamur yapılır.
    • Hamurdan irice parçalar kopartılıp, yuvarlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
    • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kontrol edilerek üzeri kızarana kadar pişirilir.
    • Fırından çıkan tatlı soğuduktan sonra üzerine, sıcak şerbet dökülür.
    • Üzeri kapatılıp, şerbeti çektirildikten sonra istenirse üzerine hindistan cevizi vb. serpilerek soğuk servis edilir.




    ÖDÜL KURABİYELERİM

         Tuz Biber Dergisinin, Cupcake ve Kurabiye Etkinliğinin ödülü için,çikobiye.com  Seval hanım tarih ve konsept bildirmemi istemişti.Oğlumun geleceği tarihte ,deniz konseptli kurabiye tercih etmiştim.Geçen hafta kurabiyelerim geldi.Hepsi birbirinden güzel ve tatlı kurabiyeler için çok çok teşekkürler,elinize emeğinize sağlık... 

    25 Mayıs 2011 Çarşamba

    KARAVAN PASTA - AMBULANS PASTA

         
         Bu yıl,eşim ve yeğenimiz Elif'in doğum günü tarihlerinin yakın olması , hepimizin çok yoğun günler geçirmemiz ve en önemlisi canım oğlum Can'ın da tatil nedeni ile yanımızda olması sebebi ile ikisi bir arada pasta ve kutlama yaptık.Bir pastada iki figür ve konsept fikri fena olmadı ama zaman dar,pasta boyutu da biraz büyük olunca, işçilik çok da istediğim gibi olmadı.Gerçi,doğum günü çocukları yarısı karavan,yarısı ambulans şeklinde ki pastalarını beğendiler.İkisi de kendisi ile ilgili kısıma geçip mumları üfleyince, ikisi bir arada bir kutlama yapmış olduk.Ben de, bir pastada iki konsept ile değişik bir pasta denemesi yapmış oldum. Hem eşsiz eşime, hem de güzel kızımıza nice nice yıllarda mutluluk ve sağlık diliyorum. Elif,doğum günlerinde yaptığım figürleri sakladığından,ona pastada yer alan figür dışında,ayrıca hatıra kalması için,Ataol Behramoğlu'nun çok sevdiğim dizelerinin de yer aldığı bir figür yaptım.
                                            Bütün insanları dostun bil,          
                                                                     kardeşin bil kızım 
                                            Sevincin ürünüdür insan ,
                                                                     nefretin değil 
                                            Zulmün önünde dimdik tut onurunu 
                                            Sevginin önünde eğil kızım...
                                                  Ataol Behramoğlu

    Pandispanya Malzemeleri:
    • 4 adet yumurta 
    • 3/4 su bardağı toz şeker 
    • 3/4 su bardağı elenmiş un 
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
    • 1 çimdik tuz 
    Pandispanya Yapılışı:


    • Yumurta akları ve sarıları ayrılır.
    • Pandispanyanın kabarması için, yumurta aklarına , sarılarının kesinlikle karışmaması gerekir.
    • Yumurta akları, bir çimdik tuz ile yaklaşık üç katı olana kadar çırpılır.
    • Kabartma tozu kullanılmadığı için,yumurta akları çok iyi çırpılarak pandispanyanın kabarması sağlanır.
    • Toz şekerin yarısı eklenip, yüksek hızda ki mikser ile katılaşana kadar çırpılır.
    • Ayrı bir kapta yumurta sarıları,şekerin kalan yarısı ile açık sarı krema kıvamına gelene kadar  çırpılır.
    • Yumurta akları ile sarıları , akların çökmemesi için kaşıkla aynı yönde çok az karıştırılır.
    • Elenmiş un ve zeytinyağı eklenir.
    • Kaşık veya spatula kullanarak ,yavaş hareketlerle, alttan yukarıya doğru malzemeler karıştırılır.
    • Yağlanmış kek kalıbına yağlı kağıt kesilip yayılır.
    • Yağlı kağıdın üzerine karışım dökülür.
    • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir. 
    • İlk 20 dakikada pandispanyanın çökmemesi için, fırın kesinlikle açılmamalıdır.
    • Yarım saat sonra pandispanya fırından çıkartılıp,kürdan batırılarak içinin piştiği kontrol edilir.
    • Biraz soğuduktan sonra, kalıbın kenarlarından plastik bir bıçakla geçilip,kalıptan ayrılarak tabağa alınır.
    • Soğuyunca iki veya üç kat olacak şekilde kesilip,kreması aralara yayılarak pasta yapılır.
    Pasta Kreması Malzemeleri:
    • 1 adet yumurtanın sarısı 
    • 7 yemek kaşığı toz şeker 
    • 2 yemek kaşığı un 
    • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
    • 2 su bardağı süt 
    • 1 yemek kaşığı tereyağı
    • 100 gr damla çikolata  
    Pasta Kreması Yapılışı:
    • Yumurta sarısı ve şeker tencereye konulup,karıştırılır.
    • Un ve nişasta eklenir.
    • Süt yavaş yavaş eklenip ve sürekli karıştırılarak, koyulaşana kadar pişirilir.
    • Tereyağı eklenip karıştırılır,soğuması beklenir.
    Pastanın yapılışı:
    • Pandispanya yatay olarak iki veya üç parçaya kesilir.
    • Pasta üç kat yapılacak ise,krema iki kaba eşit ayrılır. 
    • Pandispanyanın her katı çok az şekerli süt ile ıslatılır, kat aralarına krema yayılır.
    • Damla çikolatalar, krema üzerine eşit olarak yayılır.
    • Pandispanyanın en üst katı yerleştirilip,çok az şekerli süt ile ıslatılır.
    • Nişasta serpilmiş tezgahta şeker hamuru açılıp,pandispanyanın üzeri kaplanıp,süslemeleri yapılır.  

    24 Mayıs 2011 Salı

    FIRINDA SOMON

    Fırında somon balığı nasıl yapılır
    Fırında zencefilli somon balığı tarifi
         Somon balığı, kabuklu fırın patates ve roka salatası, yapım aşamaları çok kolay ve lezzetli, sağlıklı bir menü... Yani Rakı, Balık, Ayvalık gibi bir üçleme...
    Malzemeler:
    • 500 gram ( 2 adet )somon balığı 
    • 1 adet kuru soğan  
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
    • Fındık büyüklüğünde taze zencefil 
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı tuz  
    Yapılışı:
    • Somon balıkları yıkanıp, kurulanır.
    • Kuru soğan ve zencefil rendelenir.
    • Tuz ve karabiber eklenir.
    • Yağlanmış borcama, somon balıkları konulur.
    • Balıkların üzerine zencefilli karışım yayılır.
    • Borcamın üzeri alüminyum folyo ile kapatılır.
    • Önceden ısıtılmış 200  derece fırında 40 dakika kadar pişirilir.
    • Balıkların  kızarması için, alüminyum folyo çıkartılıp, balıkların üzeri kızarana kadar bekletilir.

    KABUKLU FIRIN PATATES

    Kabuklu fırın patates tarifi
    Kabuklu fırın patates nasıl yapılır
    Patates garnitür nasıl yapılır
         Özellikle balık yemeklerinin yanına yakışan bu patatesli garnitürü, patatesleri önceden haşlayarak püre ezici ile üzerine basıp, yağlı baharatlı karışımı da ekleyerek, yenileceği zaman fırınlamak için bekletebilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 5 orta boy patates 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • 3 diş sarımsak 
    • 1 tatlı kaşığı pulbiber
    • 1 tatlı kaşığı biberiye
    • 1 çay kaşığı tuz   
    Yapılışı: 
    • Patateslerin kabuğu soyulmadan, fırça yardımı ile iyice temizlenir.
    • Kabukları ile haşlanır.
    • Püre ezici ile fazla parçalamadan üzerlerine basılır.
    • Yağlanmış bir fırın kabına, dağınık bir şekilde yan yana dizilir.
    • Patateslerin üzerine yağlı, baharatlı  karışım paylaştırılır.
    • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.
    • Balık yemeklerinin yanında servis edilir.

    ROKA SALATASI

    Roka salatası nasıl yapılır
    Pembe domatesli roka salatası tarifi
         Hemen her yerde ve mevsimde bulunabilen roka ile salata yaparken bulabilirseniz pembe domates ve siyah zeytin de ekleyebilirsiniz.Limon suyu, zeytinyağı, dövülmüş sarımsak ve tuz ekleyerek hazırladığınız sosunu salataya döktükten hemen sonra servis edebilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 1 demet roka 
    • 2 adet pembe domates 
    • 2 diş sarımsak 
    • 8-10 adet siyah zeytin
    • 1 adet limonun suyu
    • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
    • Tuz  
    Yapılışı:
    • Rokalar yıkanıp, kağıt havlu ile kurulanır.
    • Elle kopartılarak veya plastik bıçak ile parçalara ayrılır.
    • Pembe domatesler doğranır.
    • Zeytinler eklenir.
    • Limon, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsaklar çırpılır.
    • Limonlu sos salataya dökülüp, bekletmeden servis edilir.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...