30 Nisan 2012 Pazartesi

PONPON KURABİYE

Ponpon Kurabiye Tarifi
Ponpon Kurabiye Nasıl Yapılır
Krema Dolgulu Kurabiye Tarifi
    
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 7 çay bardağı un 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri  
  • 1 paket kabartma tozu 
Kreması:
  • Yarım litre süt 
  • 3 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası 
  • 9 yemek kaşığı tozşeker 
  • 3 yemek kaşığı kakao 
Yapılışı:
  • Kreması için, toz şeker, nişasta, kakao karıştırılır.
  • Süt eklenir, sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Soğuması için bırakılır.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı, yoğurt, kabartma tozu, pudra şekeri ve un yoğurulup, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri kapatılıp, dinlenmeye bırakılır.
  • Dinlenen hamur, otuz adet bezeye ayrılır.
  • Bezeler elimizde avuç içi büyüklüğünde açılır.
  • Her bezenin içine, birer tatlı kaşığı soğumuş kremadan konulup, kapatılır.
  • Kurabiyelerin ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 30-40 dakika kurabiyelerin üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir.

28 Nisan 2012 Cumartesi

HAYVANLAR ALEMİ KURABİYELERİ

Royal ıcıngli kurabiye tarifi
Royal ıcıngli kurabiye nasıl yapılır
Hayvan şeklinde kurabiye nasıl yapılır
    Değişik boyutlarda ki  hayvan ve çiçek kalıplarını kullanarak yaptığım kurabiyeleri royal ıcıng hazırlayıp, pastel tonlarda renklendirdim.Renklendirdiğim kurabiyelerin ana hatlarını göz önüne alarak, siyah royal ıcıng ile kontur çektim.Ayrı ayrı gruplar halinde kompozisyonlar oluşturunca, çocuk kitaplarında ki resimlere benzediler.Aslında her kompozisyon ayrı ayrı paketlenebilirdi ama ben hepsini renk uyumlarına göre, siyah düz bir tabak üzerine yerleştirip, dökülmemesi ve dış etkenlerden korunması için jelatinleyip kordela ile yanlarından bağladım.Kurabiye hamuru ve royal ıcıng için daha önce yaptığım tarifi kullandım.
     Tabakta ki kalplere gelince, iki büyük kalp evin annesi ve babası, orta büyüklükte ki evin küçük kızı Firuze, o minicik kalp ise o güzel aileye yeni katılan minik bebek İbrahim için...Dilerim kalpleri hep bir arada ve mutlulukla atar.
                
                                         Köpekler,Çam ağaçları ve Kelebekler
                                         Kelebek,Anne ve Yavru Fil,Çam Ağaçları
                                         Kelebek,Çam Ağaçları ve Ördek ailesi
                                         İnekler,Koyunlar,Kelebekler ve Çam Ağaçları
                                         Çiçekler,Çam Ağaçları,Kelebekler,Sincap,Salyangoz ve Kirpi
                                         Çam Ağaçları,Çiçekler,Kelebekler ve Tilkiler
                                         Hayvanlar Alemi Kurabiyelerinin paketlenmiş hali

27 Nisan 2012 Cuma

KUZU GÖBEĞİ (MOREL) MANTARI DOLMASI

Kuzu Göbeği Mantarı 
Morel Mantarı
Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Tarifi
Morel Mantarı Dolması Tarifi
     Çocukluk yıllarımda; köylü kadınlar yağmurlardan sonra topladıkları çeşit çeşit mantarları, pazarda küfeler dolusu satarlardı.Annem de tanıdığı, güvendiği satıcılardan değişik mantarlar alır; onları bazen kavurur, bazen kızartırdı.Bu sayede kuzu göbeği, melki (çıntar) çeşit çeşit lezzette mantarlar yerdik. Sonra yıllarca, bu lezzetlerden yoksun kalmayayım diye mevsiminde Ankara'ya koli ile değişik mantarlar gönderdiler ama gözümün önünden küfeler dolusu melkiler hiç gitmedi :) Geçen günlerde artık pazarlarda kuzu göbeği mantarı göremiyorum deyince, (artık nasıl bir özlemle söylediysem) teyzem gelirken bir torba dolusu kuzu göbeği mantarı alıp gelmiş. Ben de fırsatı kaçırmayıp, kuzu göbeği mantarı dolması yaptım.
Malzemeler:
  • 25 adet iri kuzu göbeği mantarı 
  • 1 çay bardağı pirinç 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2-3 yemek kaşığı kışlık domates 
  • 1 adet küçük kuru soğan 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Karabiber, nane, tuz 
Yapılışı:
  • Mantarların iri olanları ayrılır.
  • Topraklı kök kısımları kesilir, toprakları temizlenerek yıkanır.
  • Dolma içi hazırlanıp, çok az ateşte çevrilir.
  • Sap kısımları kesilen mantarın içinde ki boşluğa hazırlanan dolma içi  doldurulur.
  • Tencereye yerleştirilen buharda pişirme aparatının üzerine, hazırlanan dolmalar yerleştirilir.
  • Tencereye su eklenerek, dolmalar suya değmeden yarım saat kısık ateşte pişirilir.
  • Ilık olarak servis edilir.

26 Nisan 2012 Perşembe

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI

Deniz börülcesi salatası tarifi
Deniz börülcesi salatası nasıl yapılır
     Deniz kıyısına yakın yerlerde iyotlu topraklarda yetişen; deniz suyunda bulunan pek çok mineral ile birlikte bünyesinde tuz da barındıran deniz börülcesinin sosuna tuz eklemeden, biraz diri kalacak şekilde haşladıktan sonra içindeki sert dalları sıyırıp, zeytinyağı, sarımsak ve limon suyu ile hazırladığınız sosunu yenileceği zaman ekleyebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 demet deniz börülcesi 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 3 diş sarımsak 
Yapılışı:
  • Deniz börülcelerinin topraklı dip kısımları kesilip, temizlenir.
  • Bol su ile birkaç defa diplerinde toprak, çamur kalmayana kadar yıkanır.
  • Sirkeli su içinde biraz bekletilir.
  • Derin bir tencerede kaynayan suyun içinde 10-15 dakika hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Haşlanan deniz börülcelerinin renginin yeşil kalması için, süzülüp soğuk suyun içine atılır.
  • Süzgece alınıp, tekrar süzdürülür.
  • Deniz börülceleri kök kısımlarından tutularak içinde ki sert dallar tek tek sıyrılıp, atılır.
  • Servis tabağına alınan deniz börülcelerinin üzerine zeytinyağı, limon suyu ve dövülmüş sarımsak ile yapılan sos yenileceği zaman dökülür.
  • Bitki yeterince tuzlu olduğu için, tuz eklenmez. 

21 Nisan 2012 Cumartesi

GÜL BUKETİ

Gül kurabiye buketi tarifi
Kurabiyeden kırmızı gül buketi nasıl yapılır
Royal ıcıng tarifi
Royal ıcıng nasıl yapılır
     Yaklaşık bir yıl önce Oktay Ağa'mın doğum günü için yaptığım bu kurabiyelerimi, en sonunda yapım aşamaları ile birlikte yayınlayabiliyorum. Royal ıcıng ile renklendirdiğim bu kurabiyeler, doğum günü dışında  pek çok mutlu gün de, hatta hasta ziyaretlerinde bile gidebilecek bir buket diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı mısır nişastası
  • 3 su bardağı un 
  • 2 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 250 gram tereyağı
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılıp, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hazırlanan hamurun üzeri örtülerek, bir iki saat dinlendirilir.
  • Hamur merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Açılan hamur yuvarlak  kurabiye kalıpları veya çay bardağının ağzı ile kesilir.
  • Değişik boyutlarda güller yapmak isterseniz, farklı çaplarda yuvarlaklar kesilir.
  • Her gül için, beş adet yuvarlak hamur ayrılır.
  • İlk hamur rulo yapılır.
  • Ondan sonra ki hamurlar, rulonun farklı yönlerine gelecek şekilde yerleştirilir.
  • Hepsi yerleştikten sonra, tam ortasından parmağımızla orta kısmı incelecek şekilde bastırılır.
  • İncelen kısımdan bıçak ile kesilip, iki adet gül elde edilir.
  • Yaprak uçları elimizle biraz inceltilip, gül şekli verilir.
  • Aralarda kalan hamurlardan da, güllerin yeşil yaprakları kalıp yardımı ile veya elimizle kesilir.
  • Güllere ve yapraklara parçalamamaya çalışarak çöp şiş geçirilir.
  • Çöp şişlerle birlikte, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, kontrol edilerek yarım saat kadar pişirilir.
  • Soğuyan kurabiyeler tepsiden alınıp, royal ıcıng ile renklendirilir.
  • Güller ve yapraklar kuruduktan sonra, çiçekçilerden alınan kağıtlar ile buket şekli verilip, süslenir. 
Royal ıcıng malzemeleri:
  •  Yarım yumurtanın akı   
  •  1 su bardağı pudra şekeri  
  •  3-4 damla limon suyu   
  •  Güller için kırmızı,yaprakları için yeşil gıda boyası
Royal ıcıng yapılışı:
  • Yumurta akı ile pudra şekeri mikser yardımıyla beyazlaşıp pürüzsüz bir hale gelene kadar çırpılır.
  • Birkaç damla limon suyu eklenir.
  • Kırmızı ve yeşil renk için iki ayrı kaba ayrılır.
  • Gıda boyası çok az eklenip, karıştırılır.
  • Kuruyup kullanımının zorlaşmaması için üzeri kapatılarak kullanılmalıdır.
  • İstenen renkler elde edildikten sonra, bir fırça yardımı ile güller ve yapraklar boyanır.



10 Nisan 2012 Salı

GEÇMİŞ OLSUN KURABİYELERİ

Geçmiş olsun kurabiyeleri tarifi
Geçmiş olsun kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu kurabiye tarifi
     Nisan ayı nerede ise yarıyı buldu, ben fırsat bulup yazamadım. Önce eskiden beri çok sevdiğim, tanıdığım en pozitif insanlardan Şennur bir operasyon geçirdi. Hep gülen yüzü biraz bulutlansa da eminim çok kısa zamanda eski günlerine dönüp, sağlığına kavuşacak. Hastanelerin çoğu canlı çiçek kabul etmiyor, ben de ona götürmek istediğim çiçeklerden; güllerden, nergislerden papatyalardan, karanfillerden kurabiyeler yaptım. Tabii bir de bundan sonra nazar değmesin diye nazar boncuklu kurabiyeler...Şennur'cuğum bundan sonra da kahkahaların eksik olmasın, yüzün hep gülsün, hastalıklar senden uzak olsun, en kısa zaman da sağlığına kavuşmanı diliyorum.  






9 Nisan 2012 Pazartesi

VAMPİR VE ŞATOSU PASTA

Şeker hamurundan doğum günü pastası tarifi
Vampir ve şato pastası nasıl yapılır                                 
     Son yıllar da vampirli filmler, yayınlar çok popüler oldu. Oğlumun eksantrik şeylere olan ilgisinin, bu konuya kayıtsız kalması düşünülemezdi.Hatta popüler olmadan çok önce bile vampirler ilgisini çeken bir konuydu.İlgisi nedeni ile epey önce yapmayı düşünmüş, farklı şehirlerde oturduğumuz için, taşıma güçlüğü nedeni ile yapamamıştım.Biraz geç kalınmış olsa da bu sene ki pastasını böyle yaptım ama geçen sürede oğlum vegan beslenmeyi tercih ettiği için, ona vampir figürlü pasta dışında ayrıca bir de vegan pasta yaptım. Salatalar, falafel, patatesli sigara böreği, soya sütü ile çilekli, kivili mini tartlar ve doğum günü pastası yapıp vegan bir menü oluşturmaya çalıştım.
     Canım oğlum, güzel yavrum, gözümün ışıltısı artık koca bir adam, dilerim nice doğum günlerini mutlulukla, sağlıkla hep beraber kutlarız.

                                             Nerede olursan ol
                                             İçerde, dışarda, derste, sırada
                                             Yürü üstüne üstüne
                                             Tükür yüzüne celladın
                                             Fırsatçının, fesatçının, hayının
                                             Dayan kitap ile, dayan iş ile
                                             Umut ile, sevda ile, düş ile
                                             Dayan rüsva etme beni
                                             Gör, nasıl yaratılırım
                                             Namuslu genç ellerinde
                                             Kızlarım, oğullarım var
                                             Her biri vazgeçilmez
                                             Cihan parçası
                                             Kaç bin yıllık hasretimin koncası
                                             Gözlerinden gözlerinden öperim
                                             Bir umudum sen de
                                             Anlıyor musun.
     Oğullarımız ve kızlarımız hepimiz için vazgeçilmez ve umutlarımız da onlarda olduğundan mı yoksa bu mısralar oğluma yazılmış gibi olduğundan mı bilmem Ahmet Arif'in bu şiirini ne zaman okusam aklıma oğlum gelir.Ne mutlu ki, çoğu zaman şartlar onu ve dolayısı ile bizi  zorlasa da, mısralarda ki gibi bir genç oldu.Nice yıllara umut ile, sevda ile...
 

  Vegan kek tarifi araştırmalarım sonunda Lama Mutfakta'nın denediği kek tarifini kullandım. Pasta kreması yerine de uyarladığım muhallebi tarifimi...Pek umudum yoktu ama herkes tarafından beğenilen ve hayvansal hiç bir ürün kullanılmayan bir pasta yapmayı başardım.Doğum gününde veya diğer günlerde pasta yemek isteyen veganlar için,


VEGAN PASTA
Kek malzemeleri:
  • 1,5 su bardağı un  
  • 1,5 su bardağı şeker 
  • 4 yemek kaşığı kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 çimdik tuz 
  • 1 su bardağı soğuk su 
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı:
  • Un, şeker, vanilya, kakao ve tuz geniş bir kapta karıştırılır.
  • Ortası havuz gibi açılıp zeytinyağı, soğuk su ve sirke eklenir.
  • Malzemeler kaşık veya tel çırpıcı ile iyice karıştırılır.
  • Küçük kelepçeli yuvarlak kek kalıbı yağlanıp, karışım içine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık bir saat pişirilir.
  • Kekin piştiği kürdan batırılarak kontrol edilir.
Muhallebi Malzemeleri:
  • 1 su bardağı soya sütü 
  • 1 su bardağı su 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 su bardağı fındık 
Yapılışı:
  • Un, nişasta ve kakao iyice karıştırılır.
  • Soya sütü ve su yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak eklenir.
  • Muhallebi gibi pişirilir.
Pastanın Yapılışı:
  • Soğumuş kek iki eşit kata ayrılır.
  • Arasına hazırlanan ılık muhallebi ve  irice dövülmüş fındıklar yayılır.
  • En üste kalan muhallebi yayılıp, bütün ve dövülmüş fındıklar ile süslenir.
  • Bir kaç saat buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.  

    1 Nisan 2012 Pazar

    MUZLU SÜT - MUZLU MİLKSHAKE

    Muzlu süt tarifi
    Muzlu milkshake tarifi
    Muzlu ballı süt nasıl yapılır
         Son günlerde nereye baksam tezgahlar dolusu muz görüyorum, hem de küçük küçük, kokulu Anamur muzlarından...Besleyici değeri çok fazla olan muzları mevsimi geçmeden sık sık tüketmek lazım diye düşünerek kendimiz için muzlu süt ve bal, vegan oğlum için de soya sütü ve esmer şeker kullanarak hiç kimsenin hayır diyemeyeceği bir içecek yapıyorum.
    Malzemeler:
    • 2 adet muz 
    • 3 su bardağı süt veya soya sütü
    • 1 yemek kaşığı bal veya esmer şeker 
    • Tarçın
     Yapılışı:
    • Muzlar soyulur.
    • Üzerine bal veya esmer şeker eklenip blender yardımıyla iyice parçalanır.
    • Süt veya soya sütü de eklenip köpük köpük olana kadar karıştırılır.

    28 Mart 2012 Çarşamba

    KURUTULMUŞ PATLICAN BİBER DOLMASI

    Kuru patlıcan biber dolması tarifi
    Kuru patlıcan biber dolması nasıl yapılır
    Kurutmalık dolma tarifi
         Kış mevsimini geride bıraktığımız şu günlerde, kışın kullanmak için dondurduğumuz, kuruttuğumuz sebzelerimizi de bitirip, yiyeceklerimizde de bahar temizliği yapmak gerekiyormuş. Bu sene kurutulmuş sebzeleri kullanarak yemekler, dolmalar yaptım ama halen bitiremedim. Bahar, yaz sebzeleri tam olarak çıkmamışken, kuru sebzelerden  bir kaç defa daha yemek yapıp kalanları da bitirmeye çalışıyorum.Ben kurutulmuş sebzelerden yaptığım dolmaların üzerine, sarımsaklı yoğurt ve yağda kırmızı toz biber, nane yakarak döküyorum ama eğer vegan iseniz yoğurt yerine sarımsaklı domatesli sos dökerek de yiyebilirsiniz.
    Malzemeler:
    • Kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcan (yaklaşık 25 adet) 
    • 1 su bardağı pirinç 
    • 1 su bardağı bulgur 
    • 3 adet kuru soğan 
    • 1 su bardağı zeytinyağı 
    • 2 yemek kaşığı domates salçası 
    • Yarım demet maydanoz 
    • 1 yemek kaşığı kuru reyhan 
    • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber 
    • 1 tatlı kaşığı karabiber 
    • Tuz 
    Yapılışı:
    • Kurutulmuş biber ve patlıcanlar yumuşayıncaya kadar tuzlu suda haşlanır.
    • İnce kıyılmış kuru soğanlara, maydanoz, pirinç, bulgur ve baharatlar eklenerek iç malzemesi hazırlanır.
    • Suyu süzdürülen patlıcan ve biberlere, iç malzemesi yarılarına kadar doldurulur.
    • Patlıcanların üst kısımları sıkılarak, yapışması sağlanır.
    • Dolmalar tencereye ağız kısımları üste gelecek şekilde dizilir.
    • Domates salçası su ile ezilip, içerisine kurutulmuş reyhan eklenerek kaynatılır. 
    • Kaynayan salçalı su, dolmaların üzerine çıkacak kadar dökülür.
    • Dolmaların açılmaması için, üzerine ağırlık yapacak kapak konulur.
    • Önce orta sonra da kısık ateşte pişirilir.

    26 Mart 2012 Pazartesi

    FALAFEL

    Falafel Tarifi
    Falafel Nasıl Yapılır
    Nohut Köftesi Tarifi
    Nohut Köftesi Nasıl Yapılır
         Vegan, vejetaryen beslenmeyi tercih edenler için olmazsa olmaz yiyeceklerden biri de, falafel ya da diğer adı ile nohut köfteleri... Özellikle humus, tahin ve biraz yeşillik eklenerek, streç film ile sarılıp, paketlenerek her an yanınızda bulundurabileceğiniz lezzetli, besleyici dürümler yapabilirsiniz. Nohut ıslatmak, haşlamak zaman alır diyorsanız, konserve haşlanmış nohut da kullanabilirsiniz. Hatta hazır nohut unu da satılıyor, lezzeti gerçek nohut gibi olmasa da, eğer zamanınız yok ise çok kısa zamanda hazırlanabilmesi açısından tercih edebilirsiniz.  
    Malzemeler:
    • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
    • 1 adet kuru soğan 
    • 4 diş sarımsak 
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
    • Yarım su bardağı  köftelik bulgur 
    • Yarım demet maydanoz
    • 2 tatlı kaşığı taze kişniş 
    • 1 tatlı kaşığı tuz 
    • 1 tatlı kaşığı pul biber 
    • 2 tatlı kaşığı kimyon 
    • 1 çay kaşığı kekik 
    • 1 çay kaşığı karabiber 
    • 1 yemek kaşığı susam 
    • 2 yemek kaşığı tahin 
    • 2-3 yemek kaşığı un  
    • Yarım paket kabartma tozu           
    Yapılışı:
    • Haşlanmış nohutların kabukları çıkartılır.
    • Püre haline gelmeden, biraz pütürlü kalacak şekilde mutfak robotunda parçalanır.
    • Köftelik bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, bekletilir.
    • Kuru soğan, sarımsaklar ve taze kişniş çok ince doğranır .
    • Zeytinyağında  soğanlar ve sarımsaklar pembeleşene kadar kavrulur.
    • Malzemeler karıştırılıp, köfte kıvamına gelene kadar un eklenip yoğurulur.
    • Üzeri kapatılıp, bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
    • Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elimizle yuvarlanır.
    • Çok az yağlanmış teflon tavada, alt üst ederek veya kızgın yağa atılarak kızartılır.
    • Tabağa alınan falafellerin üstüne tahin gezdirilip, servis edilir.
    • Dürüm yapılacak ise, dürümün üstüne humus yayılır.
    • Yeşillik ve acı biber turşusu konulup, dürüm yapılır. 

    HUMUS

    Humus tarifi
    Humus nasıl yapılır
         Mezeler arasında en sevdiklerimizden biri olan humusu özellikle falafel yaptığımda yanına eşlikçi olarak mutlaka yapıyorum. Siz de humusu meze olarak, atıştırmalık olarak, dip sos veya veganlar için dürüm ve sandviç içine sürerek tüketebilirsiniz. Nohutu akşamdan ıslatıp, kabukları soyulana kadar haşlayarak veya vaktiniz yoksa hazır kabuğu soyulmuş olarak satılan nohutlardan da yapabilirsiniz. Nohut tanelerini ve kırmızı toz biberi yağda biraz çevirip humusun üstüne dökerek yada kornişon turşu, domates, maydanoz ile süsleyerek de sofraya getirebilirsiniz.  
    Malzemeler:
    • 2 su bardağı haşlanmış nohut 
    • 2 çay bardağı tahin 
    • 3-4 diş dövülmüş sarımsak 
    • 2 adet limonun suyu 
    • 3 çay kaşığı kimyon 
    • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber 
    • 1 tatlı kaşığı tuz 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı
    • Kornişon, domates, maydanoz

    Yapılışı:
    • Nohutlar bir gece önceden ıslatılır.
    • Ertesi gün kabukları soyulana kadar haşlanır.
    • Kabuklarından ayrılan nohutlar mutfak robotunda parçalanıp, püre haline getirilir.
    • Tahin, limon suyu, zeytinyağı ve baharatları da eklenip servis tabağına alınır.
    • İstenirse yağda kırmızı toz biber yakılıp üzerine gezdirilir veya kornişon turşu, domates, maydanoz ile süslenip servis edilir. 
    • Dürüm içine yayılıp; falafel, acı biber turşusu, yeşillikler eklenerek de servis edilebilir.

    22 Mart 2012 Perşembe

    BALKABAĞI REÇELİ

    Balkabağı reçeli tarifi
    Balkabağı reçeli nasıl yapılır
         Kış boyunca üç dört kez yapıp, yaz aylarında da yenileceğini düşündüğüm bal kabağı reçeli, reçelden çok her zaman elinizin altında bulunan kabak tatlısı tadında olduğundan her yaptığımda bir aya kalmadan bitti :) Sanırım evde ki herkes böyle düşünmüş olmalı ki, kış boyunca bal kabağı reçeli yapıp durdum. Sofralarınızı renklendirebileceğiniz, çok lezzetli bu reçeli pazarlarda halen bal kabağı bulunuyorken, bir kez daha yapmak ve yaz aylarına da bırakmak istiyorum.
    Malzemeler:
    • 1 kilogram temizlenmiş balkabağı 
    • 5 su bardağı toz şeker 
    • 1 su bardağı su 
    • 1 adet limonun suyu 
    Yapılışı:
    • Temizlenmiş balkabakları yıkanıp, küçük küçük küpler halinde kesilir.
    • Küp küp  kesilen balkabakları, toz şeker ile iyice karıştırılır.
    • Üzeri streç film ile kapatılıp, bir gece bekletilir.
    • Sulanmış olan balkabaklarına, bir su bardağı su eklenerek, kısık ateşte reçel kıvamı alana kadar kaynatılır.
    • Üzerinde oluşan köpükler alınır.
    • Ocaktan almaya yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
    • Reçel sıcakken kuru, temiz kavanozlara konulur.
    • Kavanozların kapakları sıkıca kapatılır.
    • Sıcak kavanozlar ters çevrilip, tamamen soğuyana kadar bekletilir. 

    18 Mart 2012 Pazar

    NESCAFELİ KEK

    Nescafeli kek tarifi
    Nescafeli kek nasıl yapılır
    Puf kek tarifi
         Nescafeli kek sık sık yaptığım, çok sevdiğim bir tarif...Tarif defterime puf kek diye yazmışım.Özellikle ılık olarak yenildiğinde, nescafe tadı ve kokusu ile gerçekten puf puf, yumuşacık bir kek.
    Malzemeler:
    • 2 adet yumurta 
    • 1 su bardağı toz şeker 
    • 1,5 su bardağı un
    • Yarım su bardağı zeytinyağı  
    • Yarım su bardağı süt 
    • 2 çorba kaşığı nescafe 
    • 1 paket hamur kabartma tozu 
    Yapılışı:
    • Yumurtalar ve toz şeker derin bir kap içinde, karışım beyazlaşana kadar mikser ile çırpılır.
    • Süt ve yağ eklenerek çırpmaya devam edilir.
    • Un, nescafe ve kabartma tozu eklenip, bir kaç kere karıştırılır.
    • Karışım yaklaşık 25 cm çapında ki yağlanıp unlanmış silikon kalıba dökülür.
    • Önceden ısıtılmış175 derece fırında, 40 dakika kadar pişirilir.
    • Fırından çıktıktan sonra, biraz bekletilip ılık kek üzerine pudra şekeri serpilir.

    13 Mart 2012 Salı

    YANGIN YERİ

         Sivas katliamı davasının zaman aşımından düşmesine karar verilmiş, insan olan böyle bir karar karşısında insanlığından utanmak dışında ne yapar, ne düşünür, hiç bir şey olmamış gibi hayatına nasıl devam edebilir?Yaşamak görevdir yangın yerinde ama bir insanın vicdanı kaç yara ile yaşayabilir? Gerçekten hepsi çok değerli, yeri doldurulamaz aydınlarımızdı, yürek dayanmaz bir acı yaşadılar ve sevenlerine yaşattılar, hiç olmazsa çığlıklarını duyan olsaydı.

    Güneşin ak yüzüne bir duman çöktü
    Bir türkü çığlıkla ateşe düştü
    Kuytu bir köşede bir çiçek küstü
    Döktü yaprağını boynunu büktü

    Şu Sivas'ın elinde sazım çalınmaz
    Güllerim yandı yüreğim dayanmaz

    Kararmış yüreğin hiç ışığı olmaz
    Bilmez misin ki türküler yanmaz
    Günü gelir sanma hesap sorulmaz
    Dayanır kapına Pir Sultan ölmez

    Şu Sivas'ın elinde sazım çalınmaz
    Güllerim yandı yüreğim dayanmaz.

    8 Mart 2012 Perşembe

    DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

       Bu gün Dünya Emekçi Kadınlar Günü, geçen yıldan bu güne kadınlarımızın durumunda olumlu hiç bir değişiklik olmadı ne yazık ki...Hala cinayetler, tacizler ve akıl almaz pek çok olay geliyor kadınların başına...Ve sadece 8 Mart olunca hatırlanıyor kadın hakları...Kadınlar gününden anlaşılan da çoğu zaman kadınların eğlenceli bir gün geçirebileceği programlar, pırlantalar, altınlar, telefon şirketlerinin bedava konuşma olanakları...
         Dünya emekçi kadınlar gününde, çok sevdiğim şairlerden Hasan Hüseyin Korkmazgil'in karısı Azime Korkmazgil için yazdığı bir şiiri paylaşıp, tüm emekçi kadınların gününü kutlamak istiyorum.

    Silahımsın,
         başım havalarda gezerim,   
              en yıkık günlerimde bile.
    Atımsın,
       ölümü çiğnetmedin düşmanıma,
           karanlıkta kurşun yağarken üstüme.
    Karımsın,
        dölümü paylaşan tarlamsın benim.
    Kollarımda uyuttuğum geceler seni,
    Göğsüne sığındığım geceler senin 
    Öfkemi bir tabanca gibi denediğim geceler sende 
    Kulaç atmışcasına Kızılırmak'ta,
         yorulup düştüğüm geceler senden 
    Ve ilk görüyormuşum gibi baktığımda gözlerine 
       kızıltı sonbaharlar,
              alabulut yazlar,
                 tren tren yolculuklar.
    Seni ben,
         ekmek paramız olmadığı günlerde de gördüm,
                yiğittin.
    Seni ben 
         korkunun kara tırnaklı titrek elleri 
               bileklerime bir hayalet gibi sarıldığı günlerde de gördüm,
                    yiğittin.
    Seni ben 
           zorlayıp o peygamber köşkünün kapılarını,
                hücreme temiz çamaşır ve sigara ve selam yolladığın 
                     günlerde de gördüm,
                              yiğittin.
    Bir çift ateş karanfil,
         bir dost kitap 
           ve bir bardak su gibi beklediğin günler de oldu,
               hasta yatağımın baş ucunda  
                         yiğittin.
    Soframızda kuş sütü,balık yumurtası yoksa da,
         işci ellerinin tadı,
              aydın gözlerinin balı var.
    Ne zaman kekik koksa,
             gül koksa çamaşırlarım,
                    elma,erik,ceviz,zeytin,portakal,
                               anam koksa çamaşırlarım,
                                        ucuz çamaşırlarım,
                                                ucuz sabunlarda ellerini anımsarım.
    Ellerin 
           canım karım ellerin,
                     yaban güllerine mısralara pırnallara değen ellerin.
    Ellerin 
        canım karım ellerin,
               iki taştan bir un eden ellerin 
    ve göller bölgesi'nin gül bahçelerinden,
                 gül toplar gibi haziranda şafakta ,
                çetin kitaplardan bal toplayan ellerin.
    Canına okumuşlar ekmeğimizin 
    Zincire yatırmışlar delikanlı günlerimizi 
    Kan etmişler ellerimizi
    Kan etmişler düşlerimizi 
                canım gülüm 
                          kan 
                                    gayrı bize ölüm yok. 
    Kavgayı,
                  şiiri,
                           ve seni çok seviyorum.

    6 Mart 2012 Salı

    GÜLLÜ PASTA

    Şeker hamurundan doğum günü pastası tarifi
    Güllü pasta nasıl yapılır
       
         Yeni yıl da, yeni taşındığımız İzmir'de de, Ankara'da ki gibi iyi ve kötü günleri paylaşabileceğimiz dostlarımız olsun istemiştim. Bu gün Dileğin doğum günüymüş, gene çok geç öğrendim. Bu bir süre böyle gidecek herhalde, yeni pastalar yapabilmek için, yeni doğum günü tarihlerini öğrenmem gerekiyor. Yoksa acele acele pasta yapıp, kurumadan götürmek zorunda kalıyorum. Hani çiçeklerin dili olduğu söylenir ya, Dilek de o kadar zarif ve ince düşünceli ki, çiçeklerin dilinde zarafet, incelik ve nezaketi anlatan, açık pembe güllerden bir pasta yaptım.
    Dilek'ciğim, yeni yaşında hep mutlu ol, sağlıkla yaşa, her şey gönlünce olsun.

    1 Mart 2012 Perşembe

    VEGAN PİZZA

    Ekmek hamurundan pizza nasıl yapılır
    Vegan pizza tarifi
    Vegan pizza nasıl yapılır
         Hamur yoğurmaya, mayalamaya gerek olmadan, fırından pişmemiş ekmek hamuru alarak, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir pizza tarifi...Ben vegan pizza yapmak istediğim için, kutu içerisinde satılan organik yumuşak tofulardan kullandım.Vegan değil iseniz, tofu yerine herhangi bir peynir çeşidini kullanıp, bir yumurtayı bir çay bardağı süt ile çırparak pizzanın üzerine yayabilirsiniz.
     Malzemeler: 
    • 2 adet çiğ ekmek hamuru 
    • 300 gram organik tofu (soya peyniri)
    • 1 çorba kaşığı domates salçası
    • 3 adet domates 
    • 2 adet sivri yeşil biber 
    • 1 adet kırmızı biber 
    • 10-15 adet mantar 
    • 2 adet kabak 
    • 1 adet brokoli 
    • 10 adet çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin 
    • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
    • 1 tatlı kaşığı kekik 
    Yapılışı:
    • Fırından alınan iki adet ekmek hamuru zeytinyağı yardımı ile elimizde inceltilerek, pizza tepsisine yayılır.
    • Hamurun üzerine domates salçası biraz sulandırılarak sürülür.
    • Brokoliler çok az haşlanıp, küçük parçalara ayrılır.
    • Tofular, küp küp doğranır.
    • Küçük küçük doğranan sebzeler ve tofular hamurun üzerine yayılır.
    • Baharatlar ve tuz eklenir.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yarım saat kadar pişirilir
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...