24 Ekim 2012 Çarşamba

ÇİKOLATALI TOPİTOP

Çikolatalı topitop tarifi
Çikolatalı topitoplar nasıl yapılır
     Bayramda veya çay saatlerinde ikram edebileceğiniz, yapımı zaman almayan bu çikolatalı topların içine bisküvi veya evde daha önceden yaptığınız kekten artan parçaları da kullanabilirsiniz.Topların bir kısmına tercihinize göre bir iki kaşık likör veya nescafe de ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 240 gram bitter çikolata (80 gr'lık 3 paket) 
  • 200 ml krema 
  • Bebe bisküvisi 
Üzerine:
  • Kakao 
  • Hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Krema benmari usulü ısıtılır.
  • Küçük parçalara bölünmüş çikolata parçaları eklenir.
  • Sürekli karıştırılarak pürüzsüz kıvam alana kadar çikolata eritilir.
  • Bisküviler mutfak robotu yardımı ile parçalanır.
  • Yuvarlanıp şekil verilecek kıvama gelinceye kadar çikolataya karıştırılır.
  • Streç film ile kapatılan karışım buzdolabına konulur.
  • Bir kaç saat dolapta bekletilir.
  • Katılaşan karışımdan tatlı kaşığı ile parçalar alınıp,elimizle yuvarlanır.
  • Topların yarısı hindistan cevizine, yarısı da kakaoya bulanıp servis tabağına alınır.
  • Servisinin kolay olması için, istenirse her birine kürdan saplanır.

23 Ekim 2012 Salı

ÇİLEKLİ KİVİLİ TARTOLETLER

Çilekli kivili tartolet tarifi
Tartolet nasıl yapılır
     Mevsimine göre çilek, kivi, portakal, muz gibi istediğiniz meyvelerle yapabileceğiniz, tek kişilik sunumu ile çay saatlerinde, doğum günlerinde rengarenk ve iştah açıcı görüntüsü ile herkesin özellikle de çocukların seveceğini düşündüğüm bir tarif.
Malzemeler:
  • 100 gram tereyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 2,5 su bardağı un  
Kreması:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 paket krem şanti
 Üzerine:
  •  250 gram çilek 
  •  2 adet kivi 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı ile diğer malzemeler karıştırılıp, yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır.
  • Hamur parçaları kenarlara doğru yükseltilerek, 7-8 cm çapında ki küçük silikon cupcake kalıplarına yayılır.
  • Kabarmaması için; hamura çatalla delikler açılır, hamurun üstüne minik yağlı kağıt parçası, onun üstüne de nohut veya kuru fasulye doldurulur.
  • Hamur, 175  derece fırında, 20 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Pişince fırından çıkartılıp, üstüne koyduğumuz kuru fasulye veya nohutlar alınır.
  • Bir paket krem şanti, buzdolabında bekletilmiş soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Minik saksılar halinde pişen tartoletler soğutulur.
  • Tartoletlerin ortasında ki çukurlara, sıkma torbasına konulan krem şanti sıkılır.
  • Yıkanıp, kurulanan, çilekler ve kivi dilimleri kremanın üstüne konulur.

22 Ekim 2012 Pazartesi

KREMALI KURU BAKLAVA

Kremalı kuru baklava tarifi
Kuru baklava nasıl yapılır
Baklava yufkalı tarifler
     Hazır baklava yufkası ile çok kısa sürede misafirlerinize ikram etmek için kremalı kuru baklava yapmak isterseniz, tercihinize göre yufkaların üzerine krema yerine aynı ölçüde kaymak yayabilir, zeytinyağı yerine de tereyağı kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • Baklava yufkası (40 adet)
  • 1 litre krema 
  • 500 gram ceviz 
  • 10-15 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağ
Üzerine: 
  • Pudra şekeri 
Yapılışı:
  • Yufkalar beşer beşer ayrılır.
  • Tezgahın üzerine yufkaların beş tanesi araları çok az yağlanarak, üst üste konulur.
  • Krema yufkanın üstüne sürülüp, irice dövülmüş cevizler serpilir.
  • Yufkalar sıkıca rulo yapılıp, üç dört parmak kalınlığında verev verev kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen yufkaların üzerine fırça ile zeytinyağı sürülür.
  • Diğer yufkalarda beşer beşer ayrılıp, aynı işlemler yapılarak fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan kuru baklavanın üzerine pudra şekeri elenerek, tercihen ılık servis edilir.

13 Ekim 2012 Cumartesi

RENKLİ RULO TATLI




     Yaz bitmeden bizim terasta yapmaya karar verdiğimiz Belgin'in akraba günü için, kakaolu rulo tatlı tarifinden uyarlayarak, Belgin'in en sevdiği yeşil, turuncu ve sarı renklerinde bir tatlı yaptım.Tatlının yapım aşamaları biraz oyalayıcı olsa da, sonuçta muhallebi yapmaktan farkı olmayan, istediğiniz renkleri kullanarak, çocuklarınız  veya rengarenk şeyleri sevenler için yapabileceğiniz bir tatlı tarifi.
Malzemeler:
  • 1,5litre süt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 6 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası 
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 çay bardağı süt 
  • Yarım su bardağı hindistan cevizi 
  • Gıda boyası ( kürdanın ucu ile alınacak kadar ) 
Yapılışı:
  • Büyük dikdörtgen borcam tepsiye hiç boşluk kalmayacak şekilde hindistan cevizi yayılır.
  • Üç renkli muhallebi yapmak için, malzemeler üçe ayrılır.
  • Üç tencereye ayrılan sütlere un, buğday nişastası  ve şeker eklenerek muhallebi pişirilir.
  • Üç muhallebiye, istediğimiz üç ayrı renkte gıda boyası kürdanın ucu ile çok az eklenir.
  • Mikser ile homojen bir renk elde edene kadar karıştırılır.
  • Hindistan cevizi yaydığımız tepsiye pişirdiğimiz yeşil muhallebi dökülüp, yayılır, soğutulur.
  • Turuncu renkte ki muhallebi pişirilip, soğumuş diğer muhallebinin üzerine yayılır, soğutulur.
  • Sarı renkli muhallebi pişirilip, üçüncü kat olarak tepsiye dökülüp yayılır, soğutulur.
  • Krem şanti süt ile çırpılıp, üçüncü katın üzerine eşit olarak yayılır.
  • Buzdolabında bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün buzdolabından çıkartılan tatlı, bıçakla enine ortadan iki parçaya kesilir.
  • Tatlı,metal bir spatula yardımı ile kenarlarından kaldırılıp, rulo yapılır.
  • Parçalamadan streç film üzerine çıkartılır..
  • Bir parmak kalınlığında dilimlenip, dilimler servis tabağına alınır.

11 Ekim 2012 Perşembe

SEVGİ AĞACINA BİR YAPRAK-ÇOCUK GELİNLER

     Sevgi Ağacına Bir Yaprak da Sen Olur musun ? çağrısına, uzun zamandır katılmak istememe ve nasıl bir yaprakla katılacağım fikri ilk günlerden beri aklımda olmasına rağmen, biraz yoğunluktan biraz da tembelliğimden olsa gerek, son beş güne bıraktım.Zaman daralınca acele ettim ve yaptıklarım biraz acemice oldu ama önemli olan böyle güzel bir fikirde benim de yaprağımın olması diye düşünüyorum.Begonya 35 bloğunun sahibi Leyla hanıma söz verdiğim üzere, nihayet ağaç için dört yaprak gönderiyorum ve sonuçta herkesin katılımı ile ortaya güzel bir şey çıkacağına inanıyorum.
   Sevgi ağacının yaprakları, kadınların göndereceği el emeği ile yapılmış yapraklardan oluşturulacak. Ben de, yapraklarım da kadınlarla, kadın sorunları ile ilgili bir şeyler olmalı diye düşündüm.Kadınlara uygulanan şiddet, çocuk gelinler, tecavüzler ve kürtaj yasası.Aslında saymakla biter mi bilmem yaşananlar ya da ne kadarı yansıtılabilir ki yapraklara.Kadının namusunun ailede ki, toplumda ki diğer erkekler tarafından korunması anlayışı ve kadına şiddetin bir parçası olarak gördüğüm, çocuk gelinlerle ilgili yaşanan olaylar beni çok etkiliyor.Hani,  küçücük bedeninin altında kocaman yüreği görülmeyen,beline sarılan kırmızı kurdela ile hediye paketi gibi hazırlanan, kendi ağırlığı ne kadar ki ağırlığınca altın takılan, o bembeyaz gelinliğinin, bembeyaz duvağının altında takılı  kara duvağını göremediğimiz çocuklar.Karaduvağın altında ki korkmuş, çaresiz çocuk gözleri nasıl görülmez de, tecavüz edilir, intihar ettirilir, öldürülür.Belki de okumak isterken ya da kendi yaşında bir sevdiği varken; babası hatta dedesi yaşında adamlara başlık parasına satılır, ailesinin gelir kaynağı olur. İnanmak çok zor bu olup bitenlere ama daha da kötüsü bilmediğimiz yerlerde bilmediğimiz çocukların başlarına gelenler.Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, bu yıl ilk defa kutlanacak olan 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde, Türkiye'den Dünya'ya çocuk evliliklerinin son bulması için çağrıda bulunacak, umarım çaresiz kız çocuklarının sesini duyan olur.Sevgi ağacında yer alacak yapraklardan birinde  Ataol Behramoğlu'nun dizelerini paylaşmak istedim.
                                     Bütün insanları dostun bil, kardeşin bil kızım
                                     Sevginin ürünüdür insan, nefretin değil kızım.
                                     Zulmün önünde dimdik tut onurunu,
                                     Sevginin önünde eğil kızım.
  Tasarımı bana ait olmayan, sanıyorum kadın platformlarından birinin kullandığı bu iki afişi ben çok beğenmiş, anlamlı bulmuştum.Aynısını yapamasam da benzetmeye çalışarak daha küçük boyda hazırlayıp, boyadım Sevgi ağacında bir yaprak olması için bunları da göndermeye karar verdim.
     Hemen her gün bir kadın cinayetinin, tecavüzünün olduğu, içimizin karardığı bu ülkede gene de güzel günler görme umudunu elden bırakmamak gerekir diye düşünüp, Nazım Hikmet'in Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar şiirinden bir bölümün yer aldığı bir yaprağında, Sevgi Ağacında yer almasını istedim.
                                     Çocuklar inanın, inanın çocuklar
                                     Güzel günler göreceğiz güneşli günler
                                     Motorları maviliklere süreceğiz
                                     Güzel günler göreceğiz güneşli günler

10 Ekim 2012 Çarşamba

3.İZMİR YEMEK BLOĞU YAZARLARI BULUŞMASI

     İzmir Yemek Bloğu Yazarları Buluşması'nın üçüncüsü,bu pazar günü çok güzel bir ortamda,çok güzel dostlar ve onların getirdiği birbirinden güzel ikramlarla yapıldı.Birinci buluşmada İzmir'de olmama rağmen haberim olmamış, katılamamıştım.İkinci buluşmamız da çok güzel bir ortamda olmuştu, güzel bir gün geçirmiştik.Üçüncü  buluşmada  katılım sayısı artınca daha büyük bir mekanda toplanıldı.Çok  sayıda blog yazarının katılımı  ile unutulmayacak bir gün yaşadık.
     Yıllardır yaptıklarını,yazdıklarını takip ettiğim, yazıştığım pek çok  blog yazarı ile tanışma fırsatı buldum. Hep birlikte bir gün geçirip, sohbet etmek bence bu buluşmanın en güzel tarafıydı.

        Toplantının adı üstünde,Yemek Bloğu Yazarları Buluşması olunca birbirinden güzel o kadar çok çeşit yiyecek oluyor ki,çoğunun tadına bakamadığınızı ancak sonradan fotoğraflardan görüp, anlıyorsunuz. Herkes, her şeyin bir parçada olsa tadına bakabilsin diye, küçük parçalı yiyecekler yapma fikrine profiterol  uygun olur diye düşünüp, ben de bu güzel toplantıya profiterol yapıp,götürdüm.
     Bu organizasyonun herkesi mutlu etmesi için emek harcayan,buluşmayı en ince ayrıntısına kadar planlayan organizasyon komitesinde ki arkadaşlarımıza ve bu toplantıda da bizi yalnız bırakmayıp sponsor olan,YUVA MAYA, KNORR, CARTE D'OR, DR.OETKER, NİVEA, KOROPLAST, FORM STÜDYO, SWEET VIA,SELVA, PINAR, SİGNAL, FAIRY, OBA ÇAY, KESKİNOĞLU ve RAVİKA firmalarına da teşekkürler.

1 Ekim 2012 Pazartesi

REYHAN ŞERBETİ

Reyhan Şerbeti Tarifi
Reyhan Şerbeti Nasıl Yapılır
Şerbet Tarifi
     Reyhan şerbeti; kokusu, tadı ve hatta sadece rengi için bile yapılması gereken bir şerbet bence. Fotoğraftan ne kadar belli oluyor bilmiyorum ama boya katılmış gibi o kadar gerçek dışı, o kadar güzel ve berrak bir rengi var ki, sadece bir demet ottan bu rengin çıktığına inanmak gerçekten zor. Şeker oranını servis sırasında herkesin kendine göre ayarlayabilmesi için şerbeti biraz koyu kıvamda yapıp, istenen oranda su katarak tadını ayarlayabilirsiniz. Bol buz ile hatta reyhan şerbetinin bir kısmını buzlukta buz kalıplarında dondurup kullanarak, gazlı içeceklere alternatif olarak misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet koyu renk yapraklı reyhan 
  • 7 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 parça limon tuzu
  • 1 litre sıcak su 
Yapılışı:
  • Reyhan yaprakları kopartılıp, iyice yıkanır.
  • Mutfak robotunda parçalanan yapraklara, toz şeker ve limon suyu eklenip, karıştırılır.
  • Tencere içine alınan karışıma, kaynar su ve limon tuzu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp, soğuyana kadar bekletilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, cam bir sürahiye alınır.
  • Buzdolabına konulup, soğutulur.
  • Şerbetin bir kısmı buz kalıplarında dondurulup, bardaklara buz olarak paylaştırılabilir.
  • Soğuk olarak servis edilir.


27 Eylül 2012 Perşembe

GEÇMİŞ OLSUN KURABİYELERİ

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Geçmiş olsun kurabiyeleri nasıl yapılır
     Doğum günü, yılbaşı gibi mutlu günlerde ya da hasta ziyaretlerinde biraz moral olsun diye yakınlarımıza kurabiyeler yapıp götürmeye çalışıyorum.Gerçi çoğu zaman son anda haberim olup acele ile yaptığımdan, fotoğraflarını bile çekemeden götürüyorum.Fotoğraflarını çekebildiğim bu kurabiyeleri eşimin teyzesi için yaptım.Yaz aylarını, sağlık sorunlarıyla operasyonlarla geçirdi, sıkıntılı günler yaşadı.Aslında teyze demek biraz garip geliyor, çünkü yaşı nerede ise bize yakın ama aile arasında ağız alışkanlığı işte, o bizim Gülser Teyzemiz.Bu kurabiyeler onun için; geçmiş olsun, sağlıkla, nice mutlu günlere... 

Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı diğer malzemeler eklenip, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
  • Hamur unlanmış tezgahta merdane ile üzerine yağlı kağıt serilerek yarım santim kalınlığında açılır.
  • Kalıpla kesilen hamurlar, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
  • Pişen kurabiyeler soğuyunca tepsiden alınır.
  • Şeker hamuru ile istenen şekilde süslenir. 

25 Eylül 2012 Salı

MEYVELİ PASTA

Meyveli pasta tarifi
Meyveli pasta nasıl yapılır
     Pandispanyasını kendiniz yaparak veya sadece kremasını yapıp, hazır satılan pandispanyalardan kullanarak da yapabileceğiniz bir pasta.Meyve olarak, istediğiniz, sevdiğiniz değişik mevsim meyvelerini kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 4 kahve fincanı toz şeker 
  • 5 kahve fincanı un
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı sıcak su 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Kreması:
  • 3 su bardağı süt 
  • 2 çay bardağı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası 
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
Üzerine:
  • 1 su bardağı şeftali suyu
  • 4 adet şeftali 
  • 2 adet kivi 
  • 10-15 adet kiraz 
  • 1 küçük paket tart jölesi
Yapılışı:
  • Yumurtalar, toz şeker ile beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Zeytinyağı ve sıcak su eklenir.
  • Diğer malzemelerde eklenip, karıştırılır.
  • Çok az yağlanıp, unlanmış kek kalıbına karışım dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir.
  • Kek fırından çıkıp, biraz soğuyunca ortadan iki parçaya ayrılır.
  • Krema malzemeleri muhallebi gibi pişirilip, soğumaya bırakılır.
  • Kekin katları meyve suyu ile ıslatılır.
  • Soyulup, incecik dilimlenmiş şeftali parçaları katların arasına yerleştirilir.
  • Kekin üst parçası da konularak, üzerine ve yanlarına krema sürülüp, bıçakla düzeltilir.
  • Pastanın üzerine istediğimiz meyveler yerleştirilir.
  • Eritilmiş tart jölesi kaşık ile üzerine paylaştırılır.
  • Buzdolabında bir kaç saat dinlendirilip, servis edilir.

22 Eylül 2012 Cumartesi

LİMON ÇİÇEĞİ KURABİYE VE NANELİ LİMONATA

Limon şekerlemeli kurabiye tarifi
Limon şekerlemeli kurabiye nasıl yapılır
Naneli limonata tarifi
Naneli limonata nasıl yapılır
     Limon çiçeği görüntüsünde, gerçek limon kokusunda ve lezzetinde  kurabiyeler yapıp, yanında limonata ile ikram edebilirsiniz.Limon çiçeği kurabiyeler, hafif ekşimsi ve kabuğunun verdiği hafif acımsı tadı ile gerçekten çok severek yediğimiz kurabiyelerden biri oldu.Limon kabuklarını rendeleyip şekerle karıştırarak hazırladığınız limon şekerlemesi de  kullanabilirsiniz.
LİMON ÇİÇEĞİ KURABİYE
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 8 çay bardağı un 
  • 1 çay bardağı tozşeker 
  • 1 paket kabartma tozu 
İç malzemesi:
  • 1 adet limon 
  • 1 çay bardağı tozşeker 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına; un, yoğurt,  tozşeker ve kabartma tozu eklenir.
  • Yoğurulup, üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Limonun çekirdekleri çıkartılıp, toz şekerle birlikte mutfak robotunda parçalanır.
  • Dinlenmiş hamur, unlanmış tezgahta merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Çiçek şeklinde ki kalıpla minik çiçekler kesilir.
  • Çiçeklerin yarısının ortası kalıpla kesilerek çıkartılıp, çiçeğin göbekleri yapılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine çiçek kurabiyeler dizilir.
  • Kurabiyelere çok az limonlu şekerli karışım sürülüp, ortası delik kurabiyeler üzerine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, hafif kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan kurabiyeler biraz soğuyunca, ortada oluşan deliklerin içine çay kaşığı ile limonlu, şekerli karışım doldurulur.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri serpilir.
NANELİ LİMONATA 
     Ben kurabiyelerin yanına tadını daha belirginleştirmek için, naneli limonata yaptım.İsterseniz naneleri ezip limonataya ekleyebilir veya sadece üzerine bir dal taze nane koyabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 3 adet limon 
  • 2 su bardağı tozşeker                                  
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu 
  • 5 su bardağı soğuk su
  • Nane yaprakları
Yapılışı:
  • Limon kabukları rendenin küçük tarafı ile rendelenir.
  • Limonlar limon sıkacağı ile sıkılıp, suyu çıkartılır.
  • Tozşeker ve limontuzu çok az sıcak su ile karıştırılarak eritilir.
  • Bütün malzeme karıştırılıp, soğuk su eklenir.
  • Süzgeçten geçirilen limonata, nane yaprakları ile servis edilir.

18 Eylül 2012 Salı

PURO BÖREĞİ

Patatesli peynirli börek tarifi
Çıtır börek nasıl yapılır
Baklava yufkasından börek tarifi
     Puro böreği yapmak için, baklava yufkasından ince uzun kestiğimiz şeritlere, iç malzemesi koyup ruloları sarıp, fırında pişirmek yeterli oluyor.Yapım aşamaları benzemese de, görüntüsü sigara böreğinin biraz kalınca hali gibi olunca puroya benzetip, puro böreği adını verdim.İç malzemesi olarak, istediğiniz malzeme kullanılabilir ama ben ev halkının talebi üzerine genelde peynirli veya patatesli  iç malzemesi hazırlayıp kullanıyorum.
Malzemeler:
  • Baklava yufkası 
  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 100-150 gram beyaz peynir
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Çörek otu 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar üçer yaprak halinde ayrılır.
  • Yufkaların kurumaması için, kullanmayacağımız yufkaların üzeri örtülür.
  • Patatesler haşlanıp, kabuğu soyulduktan sonra çatal ile ezilir.
  • Ezilmiş patateslere; peynir, dereotu, maydanoz ve karabiber eklenip, karıştırılır.
  • Üçer yaprak ayırdığımız yufkaların arasına fırça ile çok az zeytinyağı sürülür.
  • Yufkaların kısa kenarı boyunca 15 cm eninde şeritler halinde kesilir.
  • Kesilen şeridin uç kısmına iç malzemesi konulup, rulo şeklinde sarılır.
  • En üste fırça ile çok az yağ sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

16 Eylül 2012 Pazar

HAVUÇ GÖRÜNÜMLÜ PATATES SALATASI

Havuç görüntülü patates salatası tarifi
Havuç görüntülü patates salatası nasıl yapılır
     Çay saatlerinizde değişik bir patates salatası yapmak için, haşlanmış patatesleri ezdikten sonra kopardığınız parçalara havuç şekli verebilirsiniz.Patates püresine, havucun turuncu rengini vermek ve acısı ayarlamak için acı biber salçası ve toz biberi istediğiniz ölçüde kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram patates 
  • 50 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2 diş sarımsak 
  • Yarım demet maydanoz 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur.
  • Ezilip hiç pütür kalmayacak şekilde püre yapılır.
  • Oda sıcaklığında tereyağı ve diğer malzemeler de eklenip, iyice karıştırılır.
  • Patates püresine havuç şekli verilip, servis tabağına alınır.
  • Maydanozla havuçların yaprakları yapılıp, üzerine bıçakla çizgiler atılır.
  • Üzeri kapatılıp, bir gün buzdolabında bekletilerek, servis edilir.

14 Eylül 2012 Cuma

EKMEK DİLİMİ PİZZA

Ekmek dilimi pizza tarifi
Ekmek dilimi pizza nasıl yapılır
Fırında yumurtalı peynirli ekmek dilimi nasıl yapılır
     Eskiden üzerine yumurta, peynir karıştırıp yaydığımız, mini pizza görünümünde ki ekmek dilimleri hafta sonlarında uzayan kahvaltılarımızın vazgeçilmez tariflerinden biriydi.Tesadüf her yapıldığında mutlaka misafir gelir, bittikçe bir tepsi daha yapılırdı.Dolayısıyla bizim evde ki adı misafir ekmeğiydi.Ben peynir olarak İzmir tulumu ve kaşar peyniri, ekmek olarak da çavdar ekmeği kullandım.İstenen ekmek, peynir cinsi, yumurta ve domates gibi her an evde bulunan malzemelerle veya tercihe göre sosis, sucuk eklenerek de yapılabilir.
Malzemeler:
  • 1 adet dilimlenmiş çavdar ekmeği 
  • 100 gram İzmir tulum peyniri
  • 50 gram küp küp kesilmiş kaşar peyniri 
  • 2 adet domates 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 3-4 dal maydanoz, fesleğen veya reyhan
Yapılışı:
  • Ekmek bir parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Ekmek dilimlerine fırça ile zeytinyağı sürülür.
  • Yumurtalar çırpılır, küp küp doğranmış peynirlerle karıştırılır.
  • Kabuğu soyulmuş domatesler, baharatlar ve diğer malzemeler  de eklenip, karıştırılır.
  • Bu karışım bir, iki yemek kaşığı kadar ekmeklerin üzerine paylaştırılıp, yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecede fırında peynirler eriyip, kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

12 Eylül 2012 Çarşamba

DAMLA ÇİKOLATALI RULO TATLI

Rulo muhallebi tarifi
Kakaolu rulo muhallebi nasıl yapılır
Çikolatalı rulo tatlı tarifi
     Damla çikolatalı rulo tatlı, buzdolabında bekleme süreleri sayılmazsa muhallebi yapmaktan farkı olmayan çok kolay bir tatlı.Krem şanti yerine, kendi pişirdiğiniz muhallebiyi yayarak da rulo yapabilirsiniz.Yaptığınız ruloyu fazla sıkmadan sarıp, sıkmadan keserseniz düzgün görünümlü halkalar elde edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 1 su bardağı un 
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı damla çikolata 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi 

Yapılışı:
  • Büyük dikdörtgen borcamın içine hiç boşluk kalmayacak şekilde hindistan cevizi yayılır.
  • Tencerede toz şeker, un ve kakao karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenip, sürekli karıştırarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Ilık muhallebiye tereyağı eklenip, mikser ile iyice çırpılır.
  • Borcama yaydığımız hindistan cevizini dağıtmadan, üzerine muhallebi yayılır.
  • Buzdolabına konulup, bir saat katılaşana kadar bekletilir.
  • Buzdolabından çıkarılınca, süt ile çırpılıp hazırlanan krem şanti  üzerine yayılır.
  • Damla çikolatalarda serpilip, tekrar buzdolabına konularak bir gece bekletilir.
  • Buzdolabından çıkartılıp, uzun kenarı boyunca parçalamadan spatula ile biraz  kaldırılır.
  • Uzun kenarın ucundan tutarak, fazla sıkmadan rulo şeklinde sarılır.
  • Rulo tekrar buzdolabına konulur.
  • Servis edileceği zaman, iki parmak kalınlığında kesilerek servis tabaklarına alınır.

10 Eylül 2012 Pazartesi

BELGİN VE KEDİ ŞERAFETTİN PASTASI

Şeker hamurlu pasta tarifi
Doğum günü pastası nasıl yapılır
                                    ''Mutluluk nedir ? '' diye sor bir kediye,
                                                                    ciğer mi der sence ?
                                    ''Mutluluk sıcacık bir kucakta sevilmektir ''
                                                                    diyecektir bence...

     Kuzenimiz Belgin'in doğum günü için, can dostu kedisi Şerafettin ile birlikte figürünün yer aldığı bir pasta yaptım.Şeker hamurundan, kurabiye kalıplarından ve bilumum malzemeden uzakta pasta, kurabiye yapmak biraz zorlasa da, elimizde ki malzemelerle bir şeyler yapmaya çalıştım.
   Hayat; Belgin'le yollarımızı hep kesiştirdi, beraber yürüdük bu yollarda, beraber büyüdük, neler gördük, neler yaşadık.Dilerim, bundan sonra ki yılların mutlulukla geçsin, doğum günün kutlu olsun.
 
 

KEDİ KURABİYE

Kedi kurabiye tarifi
Kedi kurabiye nasıl yapılır
Kurabiye kalıbı olmadan kedi kurabiye nasıl yapılır
     Bu kurabiyeleri kedi sever kuzenlerimizden Belgin'in doğum günü için yaptım.Aslında İzmir'e dönmüş olsaydık orada kedi şeklinde kurabiye kalıbım vardı ama bu sene tatili biraz fazla uzatınca kalıplar orada, ben burada kaldım.Yaptığım kurabiyeler ne kadar kediye benzedi bilmiyorum ama kedi kurabiye yapmanın bir yolunu bulmasaydım, sanki doğum gününde eksik bir şeyler olacaktı.Doğum günün kutlu olsun Belgin'ciğim.Bu defa ki kedilerimiz böyle, sen ayrım yapmadan bütün kedileri seversin nasılsa :)
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 5,5 - 6 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket vanilya
 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına, diğer malzemeler karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yoğurulup, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamur, unlanmış tezgah üzerinde merdane ile açılır.
  • Hamurdan, su bardağı ve daha küçük yuvarlak bir şekille, iki farklı boyda yuvarlaklar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, büyük yuvarlak ve üzerine kafa olacak şekilde, küçük yuvarlak hamurlar konulur.
  • Hamurdan kopardığımız parçalara elimizle şekil vererek; kedinin kulakları, burnu ve kuyruğu yapılıp, yerleştirilir.
  • Kürdan, bıçak ve içi boş bir kalem yardımıyla kedinin bıyıkları, patileri, gözleri yapılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuyunca tepsiden alınır.

8 Eylül 2012 Cumartesi

SİRKEN OTU SALATASI

Sirken otu salatası tarifi
Sirken otu salatası nasıl yapılır
     Yabani ıspanak olarak da bilinen sirken otunun ıspanaktan daha faydalı olduğu söyleniyor.Yaz aylarında Ege pazarlarında bol miktarda bulunan bu otun kavurmasını veya domates soslu, limonlu, sarımsaklı salatasını yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram sirken otu 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4 - 5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Otların kök ve sert dalları ayıklanıp, bol su ile yıkanır.
  • Sirkeli su içinde 10-15 dakika bekletilir.
  • Süzgeçten geçirilip, iri parçalar halinde doğranır.
  • Kaynamış bol suyun içinde, biraz diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Haşlanan otlar, yeşil kalması için soğuk suyun içine alınır.
  • Süzdürülüp servis tabağına alınan otların üzerine; limonlu, sarımsaklı, zeytinyağlı sos dökülüp karıştırılır.

6 Eylül 2012 Perşembe

SARDALYA TAVA

Sardalya tava tarifi
Sardalya tava nasıl yapılır
     Hava halen sıcak olsa da; yaz aylarının bittiği yan evlerden duyulan çekiç, pürmüz, hilti seslerinden anlaşılıyor. Yazlıkçıların çoğu gitti, tatil onlar için çoktan bitti. Bizim gibi birkaç emekli ve okulların açılmasını bekleyen bir kaç yazlıkçı kaldı. Sonbaharla birlikte, buralarda hem yazlıkçıların tadilat sezonu hem de balık sezonu açıldı. Kuzey Ege'de en çok bulunan ve en sevilen balık sardalyadır sanıyorum. Gerçi sardalyadan daha meşhur olan sardalyanın yavrusu papalina. Sezonun ilk balığı olarak biz de sardalya tercih ettik. Eskiden balıkları temizleyip, unlayıp, kızdırılmış bol zeytinyağına atarak kızartıyordum. Son yıllarda ise, balık tavasını çok az yağlayıp, mısır ununa buladığım balıkları ortadan başlayarak dışa doğru diziyorum ve tavanın kapağı ile balıkları ters yüz ederek iki taraflı pişiriyorum. Balıkların orta kısmına önce limon dilimi koymayı düşündüm ama balığa asla limon sıkmayanlardan olduğum için vazgeçip maydanoz koyarak fotoğrafını çektim. 
Malzemeler:
  • 1 kilogram sardalya balığı 
  • 1 su bardağı mısır unu 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Balıkların içi ve dışında ki pulları temizlenir, yıkanır ve kağıt havlu üzerinde kurulanır.
  • Naylon poşet içinde mısır unu ve tuz iyice karıştırılır.
  • Balıklar poşete doldurulup, her yanı unlanacak şekilde poşetin ağzı kapatılarak sallanır.
  • Balık tavası yağlanır.
  • Balıklar ortadan kenara doğru dizilir.
  • Orta ateş üzerinde balıklar kızarana kadar tava çevrilerek pişirilir.
  • Balıkların bir yüzü kızarınca, tavanın kapağı ile balıkların diğer yüzü çevrilir.
  • İki yüzü de kızarınca servis tabağına kaydırılarak alınır.
  • Sıcak servis edilir.

4 Eylül 2012 Salı

ZEYTİNLİ PEYNİRLİ KEK

Zeytinli peynirli kek tarifi
Zeytinli peynirli kek nasıl yapılır
Tuzlu kek tarifi
     Kek denilince genelde aklımıza içine ceviz, üzüm konularak yapılan tatlı kekler geliyor ama ben bu defa lor, zeytin, dereotu koyarak yaptığım tuzlu keki paylaşmak istedim.Her yerde  lor bulunmadığı için, lor yerine suyunu süzdüğünüz beyaz peynir de koyabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı çekirdeksiz siyah zeytin 
  • 1 su bardağı lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet nane 
  • Yarım demet reyhan 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 çay kaşığı karabiber 
  • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı çörekotu
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar, sıvı malzemelerle karıştırılıp, çırpılır.
  • Maydanoz, dereotu, nane, reyhan ve zeytin ince ince kıyılır.
  • Diğer malzemeler de eklenerek, kaşıkla iyice karıştırılır.
  • Yağlanmış kalıba yayılan hamurun üzeri kaşık yardımı ile düzleştirilir.
  • Çırpılan yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, biraz ılınınca dilimlenip servis edilir.

1 Eylül 2012 Cumartesi

DÜNYA BARIŞ GÜNÜ

            Dünyada ve ülkemizde halkların özgürce, barış içinde yaşadığı günleri görmek dileği ile,
                                         Dünya Barış Gününüz Kutlu Olsun.

     Ataol Behramoğlu'nun çevirisini yaptığı, sadece Yunan şiirinin değil, dünya edebiyatının da en önemli şairlerinden Yannıs RITSOS'un Barış şiirinde de okuduğumuz gibi insanların istekleri, dertleri, özlemleri, hayalleri aynı. Dilleri, dinleri, ırkları, renkleri ne olursa olsun, herkes için barışın tanımı aynı.
     Barış, Herkesin kardeşim demesidir birbirine, yarın yeni bir dünya kuracağız demesidir.Ve kurmamızdır bu dünyayı  türkülerimizle..
BARIŞ
Çocuğun gördüğü düştür barış.
Ananın gördüğü düştür barış.
Ağaçlar altında söylenen sevda sözleridir barış.

Akşam alacasında,gözlerinde ferah bir gülümseyişle döner ya baba
elinde yemiş dolu bir sepet,
ve serinlesin diye su,pencere önüne konmuş toprak testi gibi
ter damlalarıyla alnında...
Barış budur işte.

Evrenin yüzündeki yara izleri kapandığı zaman
ağaçlar dikildiğinde top mermilerinin açtığı çukurlara,
yangının eritip tükettiği yüreklerde
ilk tomurcukları belirdiği zaman umudun,
ölüler rahatça uyuyabildiklerinde,kaygı duymaksızın artık,
boşa akmadığını bilerek,kanlarının,
barış budur işte.

Barış sıcak yemeklerden tüten kokudur akşamda
yüreği korkuyla ürpertmediğinde sokaktaki ani fren sesi
ve çalınan kapı,arkadaşlar demek olduğunda sadece.
Barış,açılan bir pencereden,ne zaman olursa olsun
gökyüzünün dolmasıdır içeriye,
gökyüzünün, renklerinden uzaklaşmış çanlarıyla
bayram günlerini çalan gözlerimizde.
Barış budur işte.

Bir tas sıcak süttür barış ve uyanan bir çocuğun
      gözlerinin önüne tutulan kitaptır.
Başaklar uzanıp,ışık!Işık! - diye fısıldarlarken birbirlerine!
Işık taşarken ufkun yalağından.
Barış budur işte.
Kitaplık yapıldığı zaman hapishaneler
Geceleyin kapı kapı dolaştığı zaman bir türkü
ve dolunay, taptaze yüzünü gösterdiği zaman bir bulutun arkasından
cumartesi akşamı berberden pırıl pırıl çıkan bir işçi,
barış budur işte

Geçen her gün yitirilmiş bir gün değil de
bir kök olduğu zaman
gecede sevincin yapraklarını canlandırmaya.
Geçen her gün kazanılmış bir gün olduğu zaman
dürüst bir insanın deliksiz uykusunun ardı sıra.
Ve sonunda, hissettiğimiz zaman yeniden
zamanın tüm köşe bucağında acıları kovmak için
ışıktan çizmelerini çektiğini güneşin.
Barış budur işte.

Barış,ışın demetleridir yaz tarlarında,
iyilik alfabesidir o,dizlerinde şafağın.
Herkesin kardeşim demesidir birbirine,yarın yeni bir dünya
     kuracağız demesidir,
ve kurmamızdır bu dünyayı türkülerle.
Barış budur işte.

Ölüm çok az yer tuttuğu için yüreklerde
mutluluğu gösterdiğinde güven dolu parmağı yolların
şair ve proleter eşitlikle çekebildiği gün içlerine
büyük karanfilini alacakaranlığın...
barış budur işte.

Barış sımsıkı kenetlenmiş elleridir insanların
sıcacık bir ekmektir o,masası üstünde dünyanın.
Barış ,bir annenin gülümseyişinden başka bir şey değildir.

Ve toprakta derin izler açan sabanların
tek bir sözcüktür yazdıkları.
Barış
Ve bir tren ilerler geleceğe doğru
kayarak benim dizelerimin rayları üzerinden
buğdayla ve güllerle yüklü bir tren.
Bu tren, barıştır işte.

Kardeşler, barış içinde ancak
derin derin soluk alır evren
tüm evren,taşıyarak tüm düşlerini.
Kardeşler,uzatın ellerinizi.
Barış budur işte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...