29 Kasım 2012 Perşembe

MEYVELİ VEGAN PASTA

Vegan pasta tarifi
Meyveli vegan pasta nasıl yapılır
Yumurtasız, sütsüz, yoğurtsuz pasta tarifi
     Oğlum vegan beslenmeyi tercih etmeden önce pastaları, kurabiyeleri çok severdi.Şimdi hayvansal hiç bir ürün tüketmediğinden özellikle dışarıda pasta yemesi imkansız hale geldi.İçinde yumurta, süt, yoğurt kullanılmayan pasta, börek, kurabiye bulmak çok zor, bulamayınca da kendiniz bir şeyler üretip, değişik denemelerde bulunmak zorunda kalıyorsunuz.Meyveli vegan pasta, pasta sever veganlar için bir alternatif olur belki.
Kek malzemeleri:
  • 1,5 su bardağı un  
  • 1,5 su bardağı şeker 
  • 4 yemek kaşığı kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 çimdik tuz 
  • 1 su bardağı soğuk su 
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı:
  • Un, şeker, vanilya, kakao, kabartma tozu ve tuz geniş bir kapta karıştırılır.
  • Ortası havuz gibi açılıp zeytinyağı, soğuk su ve sirke eklenir.
  • Malzemeler kaşık veya tel çırpıcı ile iyice karıştırılır.
  • Küçük kare kek kalıbı yağlanıp, karışım içine dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık bir saat pişirilir.
  • Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir.

Krema Malzemeleri:
  • 2 su bardağı soya sütü 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı fındık 
Yapılışı:
  • Un, buğday nişastası ve toz şeker iyice karıştırılır.
  • Soya sütü yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak eklenir.
  • Muhallebi gibi pişirilir.
Üzerine:
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3-4 adet muz 
  • 3-4 adet kivi 
  • 10-15 adet çilek
Pastanın Yapılışı:
  • Soğumuş kekin tabanı ve kenarları bırakılıp, ortası biraz çıkartılır.
  • Havuz şekline gelen kekin ortasına ılık muhallebi ve  iri dövülmüş fındıklar yayılır.
  • Kekin her tarafına pudra şekeri elenir.
  • Soğuyan muhallebinin üzerine çilek, kivi ve muzlar dilimlenip, sıralanır.
  • Bir saat buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.  

24 Kasım 2012 Cumartesi

AŞURE

Aşure tarifi
Aşure nasıl yapılır
     Anadolu'da yaşayan değişik kültürlerde, değişik isimlerle yapılan aşurenin bence en güzel tarafı komşularla paylaşılması, barışın ve bereketin simgesi olmasıdır. En bilinen rivayete göre, aşure Nuh peygamberin gemisinin tufandan kurtulmasından sonra, elde kalan erzaklar karıştırılarak yapılan bir tatlı. Değişik kültürlerin bir arada yaşadığı Anadolu'da, aşurenin çok benzerini Rumlar Koliva, Ermeniler ise Anuş Abur adı ile yıllarca bu topraklarda yapmışlar, komşuları ile paylaşmışlar. Birbirinden farklı bu kadar çok malzemenin bir kazanda uyum içinde birleşmesini Anadolu ile özdeşleştirmiş ve Anadolu'ya çok yakışan bir tatlı diye düşünmüşümdür.Aşure bizim evde çok sevilen bir tatlı olduğundan, aşure günü gibi günler beklenmeden yılda bir kaç kez pişen bir tatlıdır.Siz de sadece ev halkı için pişirecekseniz bu ölçülerin yarısı ile yapmanız yeterli olacaktır.Ben bakliyattan çok meyve ağırlıklı aşure sevdiğimden meyve oranını ve çeşidini biraz fazla tutunca şeker oranını da arttırıyorum.Siz kullanacağınız meyve miktarına göre şeker oranını azaltabilirsiniz.Aslında aşurenin daha açık renkte olması için, bir bardak kadar süt ekleniyor ama ben evdeki vegan beslenmeyi tercih edenlerin de yiyebilmesi için süt eklemiyorum. Aşurenin üzerine konulan badem, ceviz, nar tanelerinin içine çökmemesi için aşure soğuduktan sonra süslemek gerekiyor.Su ve şeker oranı herkesin damak zevkine göre farklılıklar göstermekle birlikte, son yıllarda pastanelerde satılan, nerede ise pasta gibi kesilip yenebilecek kıvamda ki aşureleri sevmediğimden biraz daha sulu bir kıvamda yapıyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram aşurelik buğday 
  • 2 su bardağı kuru fasulye 
  • 2 su bardağı nohut 
  • 1 su bardağı kuru bakla 
  • 1 su bardağı kuru börülce 
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı kuru kayısı 
  • 1 su bardağı kuru erik 
  • 1 su bardağı kuru incir 
  • Yarım su bardağı kuş üzümü 
  • Yarım su bardağı çekirdeksiz üzüm kurusu 
  • Yarım su bardağı kavrulmuş susam
  • 3 adet elma 
  • 2 adet portakal
  • 2 adet portakal kabuğunun rendesi 
  • 2 adet armut
  • 2 adet mandalina 
  • 1 adet ayva 
  • 2 , 5 kilogram toz şeker 
  • Aldığı kadar sıcak su 
Üzeri için:
  • Tarçın 
  • Badem 
  • Ceviz 
  • Nar taneleri
Yapılışı:
  • Buğday, kuru fasulye, nohut ve kuru börülce ayıklanıp, iyice yıkanır.
  • İçi su dolu ayrı ayrı kaplara konulup, bir gece şişmesi için bekletilir.
  • Ertesi gün hepsi ayrı ayrı kaplarda, parçalanmadan yumuşayana kadar yaklaşık bir saat kadar haşlanır.
  • Pirinç eklenir.
  • Kuru bakla çok çabuk parçalandığı için geceden ıslatılıp, aşureye pişmeye yakın en son eklenir.
  • Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, kuş üzümü ve çekirdeksiz üzüm ayrı ayrı kaplara konulup, üzerine sıcak su dökülüp yumuşaması sağlanır, gerekirse beş dakika kadar kaynatılır.
  • Yumuşayan kuru meyveler küp küp doğranır.
  • Büyük bir tencereye alınan buğdayın üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su eklenir.
  • Aşurenin taşmaması için büyük bir tencerede kapağı açık bırakılarak ve dibinin tutmaması için arada karıştırılarak pişirilir.
  • Buğdaylar iyice parçalanıp, özleşene kadar pişirmeye devam edilir.
  • Buğdaylar pişerken en geç pişen malzeme, ilk önce eklenecek şekilde sıra ile kaynamakta olan aşureye eklenir.
  • Portakalın kabuğu rendelenip, yıkanıp, süzülerek ayrı bir kaba alınır.
  • Ayva, elma, portakal, mandalina ve armutların çekirdekleri temizlenip, kabukları soyulup, küp küp doğranır.
  • Meyveler de pişme sırasına göre aşureye karıştırılır.
  • Aşure pişmeye yakın susam, haşlanmış kuru bakla, rendelenmiş portakal kabuğu ve kuru incirler eklenir.
  • Toz şeker eklenip, arada karıştırarak bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Aşure koyu kıvamını alıncaya kadar gerektiğinde azar azar sıcak su eklenerek, şekeri de damak zevkimize göre ayarlanarak pişirilir.
  • Bademler kaynar suda bir taşım kaynatılıp, soğuyunca kabukları soyularak, ağartılır.
  • Kabukları soyulan bademler teflon tavada çevrilerek, kavrulur. 
  • Aşure soğuduktan sonra kepçe ile servis kaselerine alınıp, üzerine tarçın serpilir.
  • Ağartılıp kavrulmuş bademler, ceviz ve nar taneleri ile süslenir.

23 Kasım 2012 Cuma

NERGİSLİ PASTA

Şeker hamurlu pasta tarifi
Nergis çiçekli pasta nasıl yapılır
   İçinde bu kadar nergis geçen bir blog da nergisli pasta olmazsa olmaz diye düşünerek, şeker hamurundan yaptığım nergis çiçekleri ile süslediğim; muzlu, fındıklı bir pasta yaptım.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Kreması:
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • 2 adet muz 
  • 1 çay bardağı fındık kırığı  
Keki ıslatmak için: 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı:
  • Yumurtalara toz şeker eklenip, mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt eklenir.
  • Un elenir, buğday nişastası, kabartma tozu ve vanilya ile birlikte sıvı karışıma eklenip, karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış küçük yuvarlak kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 50 dakika kontrol ederek pişirilir.
  • Pişirilen kek soğuduktan sonra iki kata ayrılır.
  • Kekin katları, iyice karıştırılıp eritilmiş şekerli süt ile ıslatılır.
  • Önceden hazırlanıp, buzdolabında bekletilen krem şantinin yarısı katların arasına sürülür.
  • Doğranmış muzlar ve fındık kırıkları da eklenerek kekin üst parçası konur.
  • Kalan krem şanti kekin üst ve yan kısımlarına paylaştırılır.
  • Bıçak yardımı ile üst ve yan kısımlar düzeltilir.
  • Şeker hamuru ile pasta istenen şekilde süslenir.

19 Kasım 2012 Pazartesi

YEŞİL ELMALI KEK

Yeşil elmalı kek tarifi
Elmalı kek nasıl yapılır
Meyveli kek tarifi
     Çay saatlerinde ikram edebileceğiniz, tatlı yerine de geçebilecek meyveli hafif bir kek yapmak isterseniz; elmaları ince ince dilimleyip istediğiniz gibi kekin üzerine sıralayabilirsiniz.Yeşil elma yerine mevsimine göre şeftali, vişne, üzüm yada armut kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 125 gram tereyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket hamur kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 adet yeşil elma 
Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Eritilip, soğutulmuş tereyağı eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un, kabartma tozu, vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış yuvarlak bir kalıba karışım dökülür.
  • Elmaların çekirdekleri temizlenir.
  • İnce ince doğranmış elma dilimleri, kekin üzerine istenen şekilde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 40 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra, soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir.

15 Kasım 2012 Perşembe

ÇAM MANTARI ÇORBASI

Çam mantarı çorbası tarifi
Vegan mantar çorbası tarifi
Kremasız mantar çorbası nasıl yapılır
Patatesli havuçlu mantar çorbası tarifi
     Kültür mantarı kullanarak yaptığım mantar çorbasını, bu defa fazla miktarda çam mantarı alınca bir kısmını da çorba yapımında kullandım.Aslında mantar çorbasına su ve süt oranını yarı yarıya koyar, hatta krema eklerdim ama oğlum hayvansal gıdaları tüketmediği için bu defa çorbanın koyulaşması için patates ve havuç ekleyip, sadece su kullandım.
Malzemeler:
  • 10-15 adet çam mantarı 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet patates 
  • 1 adet havuç 
  • 2 litre su 
  • Tuz, Karabiber 
Yapılışı:
  • Mantarlar ince ince doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
  • Rendelenmiş havuç ve patatesler de eklenip, suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Unu da eklenip, yakmadan kavrulur.
  • Azar azar karıştırılarak suyu eklenir.
  • Kısık ateşte arada karıştırılarak pişirilir.
  • Tuzu ve karabiberi de eklenerek bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Sıcak servis edilir.

12 Kasım 2012 Pazartesi

KÖZLENMİŞ BİBERLİ ÇÖREK

Çörek tarifi
Közlenmiş biberli çörek nasıl yapılır
Instant mayalı tarifler
     Çay ile birlikte, yanında başka hiç bir şeye gerek olmadan ikram edilebilecek bu çöreğin benzerini daha önce hazır ekmek hamuru ile yapmıştım ama bu kadar düzgün görünümlü çörekler olmamıştı. Bu çöreği Yıldız'ın sayfasında  görünce, çöreği biraz daha renklendirmek için közlenmiş biber ve peynirin yanına renk olsun diye maydanoz da ekledim. Siz de tercihinize göre iç malzemesini değiştirilerek, farklı çörek alternatifleri üretebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı bardağı ılık süt 
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 4 su bardağı un
İç malzemesi:
  • 5 adet közlenmiş kırmızı biber 
  • 1 su bardağı beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
Yapılışı:
  • Kırmızı biberler közlenip, çekirdekli kısımları ve kabukları temizlenir.
  • Süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Un derin bir kaba elenip, ortası havuz gibi açılır.
  • Bütün malzemeler eklenip, yoğurularak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamurun üzeri örtülüp, mayalanması için yarım saat bekletilir.
  • Tekrar yoğurulup, tezgaha alınır.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile yarım santim kalınlığında dikdörtgen şeklinde açılır.
  • Açılan hamurun üzerine közlenmiş kırmızı biberler boşluk kalmayacak şekilde dizilir.
  • Beyaz peynir çatal ile ezilip, biberlerin üzerine yayılır.
  • İnce kıyılmış maydanoz ve baharatlar da eklenerek hamur rulo yapılır.
  • Rulodan iki parmak kalınlığında yuvarlaklar kesilip, fırın tepsisine dizilir.
  • Tepside 25-30 dakika daha kabarması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, yaklaşık yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.

9 Kasım 2012 Cuma

MOZAİK PASTA

Mozaik pasta tarifi
Mozaik pasta nasıl yapılır
Bisküvili pastalar
     Herkesin bildiği bazı tarifler vardır; ilk ne zaman, nerede yediğimizi, ne zamandan beri yaptığımızı bile hatırlayamayız.Çoğu zaman evde kalan bisküvilerle, bir ölçüye bağlı kalmadan göz kararı yaptığım, çok basit ve hemen her zaman buzdolabında bulunan mozaik pasta da bu tariflerden biri.Genellikle içine yumurta da konulur ama ben yumurtayı çiğ olarak kullanmak istemediğimden, yumurta yerine süt kullanıyorum.Klasik mozaik pasta tarifinde değişiklik yapmak isterseniz, üzerine çikolatalı sos döküp, içine bütüne yakın fındık, ceviz koyup çok daha güzel, bambaşka bir pasta yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 paket petit beurre bisküvi 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı dolusu kakao
Yapılışı:
  • Geniş ve çukur bir kabın içinde tereyağı eritilir.
  • Süt, toz şeker ve kakao eklenir.
  • Şeker eriyene, kakaoda hiç topak kalmayıncaya kadar karıştırılır.
  • Minik minik kırılan bisküvi parçaları da eklenip, hepsi karıştırılır.
  • Karışım yağlı kağıt üzerine alınıp, piramit şekli verilir.
  • Pastanın kenarları da kapanacak şekilde, yağlı kağıtla paket yapılır.
  • Her tarafı kapatılan paket buzluğa konulur.
  • Buzlukta bekletilip, yenileceği zaman çıkartılıp, dilim dilim kesilerek servis edilir.

7 Kasım 2012 Çarşamba

İSTİRİDYE (KAVAK) MANTARI SOTE

İstiridye mantarı sote tarifi
İstiridye mantarı sote nasıl  yapılır
Kavak mantarı sote tarifi
    Mantar içerdiği  protein değeri bakımından, et yemeyenler için vazgeçilmez bir besin kaynağı. Hemen her bölgede değişik yabani mantarlar olmasına rağmen, belki de talep olmadığından pazarlarda, marketlerde sadece kültür mantarı satılıyor. Yabani mantar olmadığı zamanlarda severek tükettiğimiz kültür mantarlarından biri de istiridye mantarı yada daha bilinen adı ile kavak mantarı. İstiridye mantarına sadece baharat ekleyip, kavurarak çok lezzetli bir yemek yapabilirsiniz. İstiridye mantarının sap kısımları daha sert olduğu için önce onları minik minik doğrayıp yağda yumuşayana kadar kavuruyorum daha sonra diğer malzemeleri ekleyerek, pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram istiridye mantarı 
  • 2 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı kimyon 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Bir kaç dal dereotu
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Mantarlar sadece bir kez sudan geçirilip, kağıt havlu ile iyice kurulanır.
  • Mantarın sap kısımları minik minik doğranıp yumuşayana kadar zeytinyağı ile kavrulur.
  • Halka halka doğranan kuru soğanlara, irice doğranmış kalan mantarlar da eklenir.
  • Parçalamadan karıştırarak, mantarlar suyunu salıp tekrar çekene kadar iyice kavrulur.
  • Baharatları ve tuzu da eklenerek, ocaktan alınır.
  • İnce kıyılmış dereotu eklenerek, sıcak servis edilir.

5 Kasım 2012 Pazartesi

RULO BÖREK

Buzluk böreği tarifi
Patatesli buzluk böreği nasıl yapılır
Patatesli rulo börek tarifi
     Rulo börek hemen herkesin bildiği, yapılışı çok pratik, önceden hazırlanıp buzluğa konularak her an hazırda bulundurulabilecek pratiklikte bir börek. Ben, genelde patatesli, peynirli bir iç hazırlayarak yapıyorum ama iç malzemesini tercihinize göre değiştirerek de yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • 7-8 adet haşlanmış patates
  • 250 gram beyaz peynir veya lor
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta 
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur, biraz irice parçalar halinde ezilir.
  • Çatal ile ezilen beyaz peynir de patatesli karışıma eklenir.
  • Tuz, baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenip, karıştırılır.
  • Yumurta, süt, yoğurt ve zeytinyağı çırpılarak hazırlanan karışım ve patatesli iç malzemesi üç yufkada kullanmak için üç parçaya ayrılır.
  • Tezgaha bütün olarak serilen yufkanın üstüne yağlı karışım sürülüp, iç malzemesi yayılır.
  • Üç yufkada üst üste konulup aralarına yağlı karışım ve patatesli iç yayılır.
  • Malzemeler bitince, yufkaların kenarları içe doğru katlanır.
  • Yufkaların hepsi birlikte kalınca bir rulo yapılır.
  • Rulonun buzluğa rahat girebilmesi için, üç dört parçaya bölünür.
  • Her parça rulonun şeklini bozmadan streç film ile sarılıp, buzluğa konulur.
  • Gerektiği kadarı buzluktan çıkartılır.
  • Keskin bir bıçakla parçalamamaya dikkat ederek 1-2 parmak  kalınlığında kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine halka halka kesilen börekler dizilir.
  • Kesilen dilimlerin üstüne, çok az zeytinyağı gezdirilir veya tereyağı parçaları konulur.
  • Önceden ısıtılmış, 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırın yerine, çok az yağlanmış teflon bir tavada ters yüz edilerek de pişirilebilir.

3 Kasım 2012 Cumartesi

MELKİ SOSLU ERİŞTE

Mantar soslu erişte tarifi
Melki soslu erişte nasıl yapılır
     Ankara'da bulunmayan ve bilinmeyen yabani mantarlara İzmir'de kavuşunca her hafta bir öğünde de olsa mantarlı bir yemek menüde yerini alıyor :) Bu defa da melkileri ince ince kıyıp kavurarak, yaptığım eriştenin sosuna ekledim.Ben tarla bozumu sonunda kalanları satan bir pazarcının domates ve biberlerini alıp, kullandım. Siz bu mevsimde domates bulamaz iseniz, yazdan yapılan domates soslarından da kullanabilirsiniz.Aynı sosu erişte veya istediğiniz çeşitte bir makarnaya sos yaparak da tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 su bardağı erişte 
  • 5-6 adet mantar 
  • 2-3 adet domates 
  • 2-3 adet yeşil biber 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlara, sarımsaklar ve ince kıyılmış mantarlar da karıştırılarak zeytinyağında kavrulur.
  • Yeşil biberler eklenip kavrulmaya devam edilir.
  • Küp küp doğranmış domatesler de eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Karabiber ve tuzu da eklenir.
  • Erişteye üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Üzerine mantarlı, domatesli sosu dökülüp, karıştırılır.

1 Kasım 2012 Perşembe

ÇITIR ÇİKOLATALAR

Çıtır çikolata tarifi
Kirpi çikolata tarifi
Tel şehriyeli çikolata tarifi
Kadayıflı çikolata tarifi
      Bu tarif daha önce yemeyenlerin, bilmeyenlerin aklına gelmeyecek malzemelerden yapılmış çıtır çıtır çok hafif bir çikolata. Aslında bilinen adı kirpi çikolata ama her şeyi hizaya sokma isteğimden dolayı onlar da kalıba girdiler ve değişik bir şey oldular. Siz tarife sadık kalıp, kirpi çikolata yapmak isterseniz çay kaşığı ile alıp yağlı kağıt üzerinde katılaşana kadar bekletmeniz yeterli ama benim gibi dağınık tarifleri bile toparlama eğiliminiz varsa küçük kurabiye veya çikolata kalıplarına koyup, şekilli çikolatalar çıkartarak ikram edebilirsiniz. Ben bunları bayram için yaptım ama öncesinde yayınlamaya zamanım olmadı. Çikolata için bayramı beklemeye gerek yok diyenlerdenseniz, her zaman yapabilirsiniz. Bayram için çok miktarda yapacak olunca, yarısını da ev halkının yiyeceğini düşünerek, blok halinde satılan 2,5 kilogramlık kuvertür çikolatalardan kullandım. Çikolataların bir kısmını tel şehriye, bir kısmını da kadayıf kullanarak yaptım. Tel şehriye ile yaptıklarım daha çıtır çıtır, kadayıflılar ise daha yoğun çikolatalı oldu.
     Çikolata kestiğimiz kesme tahtasının kullanılmamış olması veya sadece bu tür tariflerde kullanılması gerekiyor. Çünkü, soğan gibi kokular çok çabuk çikolataya sinebiliyor. Çikolata benmari usulü eritiliyor yani çikolatayı koyduğumuz sos kabının altına daha geniş içi su dolu bir kap konularak, altta kaynayan suyun buharı ile çikolatanın erimesi sağlanıyor. Eriyen çikolatanın suya hiç değmemesi, yanmaması gerekiyor. Çikolata ile şehriye veya kadayıfı karıştırıp, şekil verdikten sonra bir süre buzdolabında bekletilip, donduktan sonra tekrar buzdolabına koymaya gerek kalmadan ikram edebilirsiniz.
TEL ŞEHRİYELİ ÇITIR ÇİKOLATA
Malzemeler:
  • 1 su bardağı tel şehriye 
  • 160 gram (2 adet 80 gramlık ) bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
  • Tel şehriye derin bir tencerenin içine konulur.
  • İki yemek kaşığı pudra şekeri eklenir.
  • Kısık ateşte pudra şekerini yakmadan, şehriyeler ve şeker karamelize olana kadar sürekli karıştırılıp, kavrulur.
  • Ocağın altı kapatılıp, şehriyeler soğumaya bırakılır.
  • Şehriyeler istenirse biraz parçalanıp, küçültülür.
  • Benmari usulü eritilmiş çikolata ile şehriyeler iyice karıştırılır.
  • Çay kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletilerek, servis edilir.
KADAYIFLI ÇITIR ÇİKOLATA
Malzemeler:
  • 250 gram çiğ taze kadayıf 
  • 240 gram (3 paket 80 gramlık) bitter çikolata 
Yapılışı:
  • Kadayıf didiklenip, fırın tepsisine yayılır.
  • Yakmadan, ters yüz edilerek altın sarısı olana kadar fırınlanır.
  • Kadayıf soğuduktan sonra benmari usulü eritilmiş çikolata ile iyice karıştırılır.
  • Çay kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletilerek, servis edilir.

29 Ekim 2012 Pazartesi

CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.


                                         SARIŞIN BİR KURDA BENZİYORDU
                                         VE MAVİ GÖZLERİ ÇAKMAK ÇAKMAKTI.
                                         YÜRÜDÜ UÇURUMUN BAŞINA KADAR,
                                         EĞİLDİ,DURDU.
                                         BIRAKSALAR
                                         İNCE,UZUN BACAKLARI ÜZERİNDE YAYLANARAK
                                         VE KARANLIKTA AKAN BİR YILDIZ GİBİ KAYARAK
                                         KOCATEPE'DEN AFYON OVASINA ATLAYACAKTI.

25 Ekim 2012 Perşembe

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Nefes almak bayramdır mesela;günün birinde soluksuz kalınca anlar insan...
Görmenin nasıl bir bayram olduğunu karanlık öğretir;sevmeninkini yalnızlık...
Sızlamayan her organ,hele de burun direği bayramdır...
Bayramdır, elden ayaktan düşmemek,
      zihinden önce bedeni kaybetmemek,
          kurda kuşa yem olmayıp "çok şükür bu günü de gördük" diyebilmek...
Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır...
Yoğun bakımda sancılı geceyi ya da kangren olmuş bir ilişkiyi bitirmek de öyle...
En acıktığın anda dumanı tüten bir somunun köşesini bölmek,
      korktuğunda güvendiğine sarılabilmek,
          dara düştüğünde dost kapısını çalabilmek bayramdır...
Bir sürpriz paketinden çıkan hediye,
      tatlı bir şekerlemede üstüne serilen battaniye,
          saçlarını müşfik bir sevgiyle okşayan anne bayramdır...
"Ona güvenmiştim, yanılmamışım" sözü bayramdır...
Hiç aldatmamış, aldanmamış olmak bayram...
Yeni eve asılan basma perdeler,
      alın teriyle kazanılmış ilk rızkın konduğu çerçeveler,
          yüklü bir borcun son taksiti ödenirken sıkılan eller bayramdır... 
Evde yalnızlığı noktalayan insan nefesi,
      akşam kapıda karşılayan yavuklu busesi,
          sevdalı bir elin tende gezmesi,
              nice adağın ardından çınlayan çocuk sesi bayramdır...
Alnı açık yaşlanmak bayramdır, ulu bir çınar gibi ayakta ölebilmek bayram...

24 Ekim 2012 Çarşamba

ÇİKOLATALI TOPİTOP

Çikolatalı topitop tarifi
Çikolatalı topitoplar nasıl yapılır
     Bayramda veya çay saatlerinde ikram edebileceğiniz, yapımı zaman almayan bu çikolatalı topların içine bisküvi veya evde daha önceden yaptığınız kekten artan parçaları da kullanabilirsiniz.Topların bir kısmına tercihinize göre bir iki kaşık likör veya nescafe de ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 240 gram bitter çikolata (80 gr'lık 3 paket) 
  • 200 ml krema 
  • Bebe bisküvisi 
Üzerine:
  • Kakao 
  • Hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Krema benmari usulü ısıtılır.
  • Küçük parçalara bölünmüş çikolata parçaları eklenir.
  • Sürekli karıştırılarak pürüzsüz kıvam alana kadar çikolata eritilir.
  • Bisküviler mutfak robotu yardımı ile parçalanır.
  • Yuvarlanıp şekil verilecek kıvama gelinceye kadar çikolataya karıştırılır.
  • Streç film ile kapatılan karışım buzdolabına konulur.
  • Bir kaç saat dolapta bekletilir.
  • Katılaşan karışımdan tatlı kaşığı ile parçalar alınıp,elimizle yuvarlanır.
  • Topların yarısı hindistan cevizine, yarısı da kakaoya bulanıp servis tabağına alınır.
  • Servisinin kolay olması için, istenirse her birine kürdan saplanır.

23 Ekim 2012 Salı

ÇİLEKLİ KİVİLİ TARTOLETLER

Çilekli kivili tartolet tarifi
Tartolet nasıl yapılır
     Mevsimine göre çilek, kivi, portakal, muz gibi istediğiniz meyvelerle yapabileceğiniz, tek kişilik sunumu ile çay saatlerinde, doğum günlerinde rengarenk ve iştah açıcı görüntüsü ile herkesin özellikle de çocukların seveceğini düşündüğüm bir tarif.
Malzemeler:
  • 100 gram tereyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 2,5 su bardağı un  
Kreması:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 paket krem şanti
 Üzerine:
  •  250 gram çilek 
  •  2 adet kivi 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı ile diğer malzemeler karıştırılıp, yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır.
  • Hamur parçaları kenarlara doğru yükseltilerek, 7-8 cm çapında ki küçük silikon cupcake kalıplarına yayılır.
  • Kabarmaması için; hamura çatalla delikler açılır, hamurun üstüne minik yağlı kağıt parçası, onun üstüne de nohut veya kuru fasulye doldurulur.
  • Hamur, 175  derece fırında, 20 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Pişince fırından çıkartılıp, üstüne koyduğumuz kuru fasulye veya nohutlar alınır.
  • Bir paket krem şanti, buzdolabında bekletilmiş soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Minik saksılar halinde pişen tartoletler soğutulur.
  • Tartoletlerin ortasında ki çukurlara, sıkma torbasına konulan krem şanti sıkılır.
  • Yıkanıp, kurulanan, çilekler ve kivi dilimleri kremanın üstüne konulur.

22 Ekim 2012 Pazartesi

KREMALI KURU BAKLAVA

Kremalı kuru baklava tarifi
Kuru baklava nasıl yapılır
Baklava yufkalı tarifler
     Hazır baklava yufkası ile çok kısa sürede misafirlerinize ikram etmek için kremalı kuru baklava yapmak isterseniz, tercihinize göre yufkaların üzerine krema yerine aynı ölçüde kaymak yayabilir, zeytinyağı yerine de tereyağı kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • Baklava yufkası (40 adet)
  • 1 litre krema 
  • 500 gram ceviz 
  • 10-15 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağ
Üzerine: 
  • Pudra şekeri 
Yapılışı:
  • Yufkalar beşer beşer ayrılır.
  • Tezgahın üzerine yufkaların beş tanesi araları çok az yağlanarak, üst üste konulur.
  • Krema yufkanın üstüne sürülüp, irice dövülmüş cevizler serpilir.
  • Yufkalar sıkıca rulo yapılıp, üç dört parmak kalınlığında verev verev kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen yufkaların üzerine fırça ile zeytinyağı sürülür.
  • Diğer yufkalarda beşer beşer ayrılıp, aynı işlemler yapılarak fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan kuru baklavanın üzerine pudra şekeri elenerek, tercihen ılık servis edilir.

13 Ekim 2012 Cumartesi

RENKLİ RULO TATLI




     Yaz bitmeden bizim terasta yapmaya karar verdiğimiz Belgin'in akraba günü için, kakaolu rulo tatlı tarifinden uyarlayarak, Belgin'in en sevdiği yeşil, turuncu ve sarı renklerinde bir tatlı yaptım.Tatlının yapım aşamaları biraz oyalayıcı olsa da, sonuçta muhallebi yapmaktan farkı olmayan, istediğiniz renkleri kullanarak, çocuklarınız  veya rengarenk şeyleri sevenler için yapabileceğiniz bir tatlı tarifi.
Malzemeler:
  • 1,5litre süt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 6 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası 
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 çay bardağı süt 
  • Yarım su bardağı hindistan cevizi 
  • Gıda boyası ( kürdanın ucu ile alınacak kadar ) 
Yapılışı:
  • Büyük dikdörtgen borcam tepsiye hiç boşluk kalmayacak şekilde hindistan cevizi yayılır.
  • Üç renkli muhallebi yapmak için, malzemeler üçe ayrılır.
  • Üç tencereye ayrılan sütlere un, buğday nişastası  ve şeker eklenerek muhallebi pişirilir.
  • Üç muhallebiye, istediğimiz üç ayrı renkte gıda boyası kürdanın ucu ile çok az eklenir.
  • Mikser ile homojen bir renk elde edene kadar karıştırılır.
  • Hindistan cevizi yaydığımız tepsiye pişirdiğimiz yeşil muhallebi dökülüp, yayılır, soğutulur.
  • Turuncu renkte ki muhallebi pişirilip, soğumuş diğer muhallebinin üzerine yayılır, soğutulur.
  • Sarı renkli muhallebi pişirilip, üçüncü kat olarak tepsiye dökülüp yayılır, soğutulur.
  • Krem şanti süt ile çırpılıp, üçüncü katın üzerine eşit olarak yayılır.
  • Buzdolabında bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün buzdolabından çıkartılan tatlı, bıçakla enine ortadan iki parçaya kesilir.
  • Tatlı,metal bir spatula yardımı ile kenarlarından kaldırılıp, rulo yapılır.
  • Parçalamadan streç film üzerine çıkartılır..
  • Bir parmak kalınlığında dilimlenip, dilimler servis tabağına alınır.

11 Ekim 2012 Perşembe

SEVGİ AĞACINA BİR YAPRAK-ÇOCUK GELİNLER

     Sevgi Ağacına Bir Yaprak da Sen Olur musun ? çağrısına, uzun zamandır katılmak istememe ve nasıl bir yaprakla katılacağım fikri ilk günlerden beri aklımda olmasına rağmen, biraz yoğunluktan biraz da tembelliğimden olsa gerek, son beş güne bıraktım.Zaman daralınca acele ettim ve yaptıklarım biraz acemice oldu ama önemli olan böyle güzel bir fikirde benim de yaprağımın olması diye düşünüyorum.Begonya 35 bloğunun sahibi Leyla hanıma söz verdiğim üzere, nihayet ağaç için dört yaprak gönderiyorum ve sonuçta herkesin katılımı ile ortaya güzel bir şey çıkacağına inanıyorum.
   Sevgi ağacının yaprakları, kadınların göndereceği el emeği ile yapılmış yapraklardan oluşturulacak. Ben de, yapraklarım da kadınlarla, kadın sorunları ile ilgili bir şeyler olmalı diye düşündüm.Kadınlara uygulanan şiddet, çocuk gelinler, tecavüzler ve kürtaj yasası.Aslında saymakla biter mi bilmem yaşananlar ya da ne kadarı yansıtılabilir ki yapraklara.Kadının namusunun ailede ki, toplumda ki diğer erkekler tarafından korunması anlayışı ve kadına şiddetin bir parçası olarak gördüğüm, çocuk gelinlerle ilgili yaşanan olaylar beni çok etkiliyor.Hani,  küçücük bedeninin altında kocaman yüreği görülmeyen,beline sarılan kırmızı kurdela ile hediye paketi gibi hazırlanan, kendi ağırlığı ne kadar ki ağırlığınca altın takılan, o bembeyaz gelinliğinin, bembeyaz duvağının altında takılı  kara duvağını göremediğimiz çocuklar.Karaduvağın altında ki korkmuş, çaresiz çocuk gözleri nasıl görülmez de, tecavüz edilir, intihar ettirilir, öldürülür.Belki de okumak isterken ya da kendi yaşında bir sevdiği varken; babası hatta dedesi yaşında adamlara başlık parasına satılır, ailesinin gelir kaynağı olur. İnanmak çok zor bu olup bitenlere ama daha da kötüsü bilmediğimiz yerlerde bilmediğimiz çocukların başlarına gelenler.Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, bu yıl ilk defa kutlanacak olan 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde, Türkiye'den Dünya'ya çocuk evliliklerinin son bulması için çağrıda bulunacak, umarım çaresiz kız çocuklarının sesini duyan olur.Sevgi ağacında yer alacak yapraklardan birinde  Ataol Behramoğlu'nun dizelerini paylaşmak istedim.
                                     Bütün insanları dostun bil, kardeşin bil kızım
                                     Sevginin ürünüdür insan, nefretin değil kızım.
                                     Zulmün önünde dimdik tut onurunu,
                                     Sevginin önünde eğil kızım.
  Tasarımı bana ait olmayan, sanıyorum kadın platformlarından birinin kullandığı bu iki afişi ben çok beğenmiş, anlamlı bulmuştum.Aynısını yapamasam da benzetmeye çalışarak daha küçük boyda hazırlayıp, boyadım Sevgi ağacında bir yaprak olması için bunları da göndermeye karar verdim.
     Hemen her gün bir kadın cinayetinin, tecavüzünün olduğu, içimizin karardığı bu ülkede gene de güzel günler görme umudunu elden bırakmamak gerekir diye düşünüp, Nazım Hikmet'in Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar şiirinden bir bölümün yer aldığı bir yaprağında, Sevgi Ağacında yer almasını istedim.
                                     Çocuklar inanın, inanın çocuklar
                                     Güzel günler göreceğiz güneşli günler
                                     Motorları maviliklere süreceğiz
                                     Güzel günler göreceğiz güneşli günler

10 Ekim 2012 Çarşamba

3.İZMİR YEMEK BLOĞU YAZARLARI BULUŞMASI

     İzmir Yemek Bloğu Yazarları Buluşması'nın üçüncüsü,bu pazar günü çok güzel bir ortamda,çok güzel dostlar ve onların getirdiği birbirinden güzel ikramlarla yapıldı.Birinci buluşmada İzmir'de olmama rağmen haberim olmamış, katılamamıştım.İkinci buluşmamız da çok güzel bir ortamda olmuştu, güzel bir gün geçirmiştik.Üçüncü  buluşmada  katılım sayısı artınca daha büyük bir mekanda toplanıldı.Çok  sayıda blog yazarının katılımı  ile unutulmayacak bir gün yaşadık.
     Yıllardır yaptıklarını,yazdıklarını takip ettiğim, yazıştığım pek çok  blog yazarı ile tanışma fırsatı buldum. Hep birlikte bir gün geçirip, sohbet etmek bence bu buluşmanın en güzel tarafıydı.

        Toplantının adı üstünde,Yemek Bloğu Yazarları Buluşması olunca birbirinden güzel o kadar çok çeşit yiyecek oluyor ki,çoğunun tadına bakamadığınızı ancak sonradan fotoğraflardan görüp, anlıyorsunuz. Herkes, her şeyin bir parçada olsa tadına bakabilsin diye, küçük parçalı yiyecekler yapma fikrine profiterol  uygun olur diye düşünüp, ben de bu güzel toplantıya profiterol yapıp,götürdüm.
     Bu organizasyonun herkesi mutlu etmesi için emek harcayan,buluşmayı en ince ayrıntısına kadar planlayan organizasyon komitesinde ki arkadaşlarımıza ve bu toplantıda da bizi yalnız bırakmayıp sponsor olan,YUVA MAYA, KNORR, CARTE D'OR, DR.OETKER, NİVEA, KOROPLAST, FORM STÜDYO, SWEET VIA,SELVA, PINAR, SİGNAL, FAIRY, OBA ÇAY, KESKİNOĞLU ve RAVİKA firmalarına da teşekkürler.

1 Ekim 2012 Pazartesi

REYHAN ŞERBETİ

Reyhan Şerbeti Tarifi
Reyhan Şerbeti Nasıl Yapılır
Şerbet Tarifi
     Reyhan şerbeti; kokusu, tadı ve hatta sadece rengi için bile yapılması gereken bir şerbet bence. Fotoğraftan ne kadar belli oluyor bilmiyorum ama boya katılmış gibi o kadar gerçek dışı, o kadar güzel ve berrak bir rengi var ki, sadece bir demet ottan bu rengin çıktığına inanmak gerçekten zor. Şeker oranını servis sırasında herkesin kendine göre ayarlayabilmesi için şerbeti biraz koyu kıvamda yapıp, istenen oranda su katarak tadını ayarlayabilirsiniz. Bol buz ile hatta reyhan şerbetinin bir kısmını buzlukta buz kalıplarında dondurup kullanarak, gazlı içeceklere alternatif olarak misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet koyu renk yapraklı reyhan 
  • 7 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 parça limon tuzu
  • 1 litre sıcak su 
Yapılışı:
  • Reyhan yaprakları kopartılıp, iyice yıkanır.
  • Mutfak robotunda parçalanan yapraklara, toz şeker ve limon suyu eklenip, karıştırılır.
  • Tencere içine alınan karışıma, kaynar su ve limon tuzu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp, soğuyana kadar bekletilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, cam bir sürahiye alınır.
  • Buzdolabına konulup, soğutulur.
  • Şerbetin bir kısmı buz kalıplarında dondurulup, bardaklara buz olarak paylaştırılabilir.
  • Soğuk olarak servis edilir.


27 Eylül 2012 Perşembe

GEÇMİŞ OLSUN KURABİYELERİ

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Geçmiş olsun kurabiyeleri nasıl yapılır
     Doğum günü, yılbaşı gibi mutlu günlerde ya da hasta ziyaretlerinde biraz moral olsun diye yakınlarımıza kurabiyeler yapıp götürmeye çalışıyorum.Gerçi çoğu zaman son anda haberim olup acele ile yaptığımdan, fotoğraflarını bile çekemeden götürüyorum.Fotoğraflarını çekebildiğim bu kurabiyeleri eşimin teyzesi için yaptım.Yaz aylarını, sağlık sorunlarıyla operasyonlarla geçirdi, sıkıntılı günler yaşadı.Aslında teyze demek biraz garip geliyor, çünkü yaşı nerede ise bize yakın ama aile arasında ağız alışkanlığı işte, o bizim Gülser Teyzemiz.Bu kurabiyeler onun için; geçmiş olsun, sağlıkla, nice mutlu günlere... 

Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı diğer malzemeler eklenip, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
  • Hamur unlanmış tezgahta merdane ile üzerine yağlı kağıt serilerek yarım santim kalınlığında açılır.
  • Kalıpla kesilen hamurlar, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
  • Pişen kurabiyeler soğuyunca tepsiden alınır.
  • Şeker hamuru ile istenen şekilde süslenir. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...