30 Mayıs 2013 Perşembe

KURU DOMATES EZMESİ

Kuru domates ezmesi tarifi
Cevizli bezirgani tarifi
Kuru domates ezmesi nasıl yapılır
     Bahar aylarının son günlerinde, yenilerine yer açılsın diye geçen yazdan kuruttuğum, dondurucuya koyduğum sebzeleri tüketmeye çalışıyorum.Kurutulmuş domateslerle yapılan bu ezmeyi meze veya kahvaltılarda ekmeklerinizin üzerine sürerek de tüketebilirsiniz.Ben bir kaç dal reyhan ekledim, siz reyhan bulamaz iseniz, bir kaç dal maydanoz kullanabilirsiniz.İstediğiniz kıvama gelinceye kadar zeytinyağı veya domatesleri ıslattığınız sudan ekleyerek karışımı açabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 10-15 adet kurutulmuş domates 
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • 3-4 dal reyhan 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Domatesler kaynar su içinde yumuşayana kadar bekletip, suyu süzdürülür.
  • Domatesler minik minik doğranır.
  • Acı biber salçası, tuz, zeytinyağı ve limon suyu eklenir.
  • Karışıma ince kıyılmış reyhan, irice dövülmüş ceviz ve sarımsak da eklenip iyice karıştırılır.

28 Mayıs 2013 Salı

SULTANİ BEZELYE YEMEĞİ

Sultani bezelye yemeği tarifi
Sultani bezelye nasıl pişirilir
Yaprak bezelye yemeği tarifi
     Sultani bezelye veya diğer bilinen adı ile yaprak bezelyenin pazarlarda bulunma süresi bir kaç hafta ile sınırlı eğer pişirmeyi düşünüyor iseniz bu günler son günleri sanıyorum.İlk çıktığında çok taze olan bezelye çok çabuk pişiyor ve pek kılçığı olmuyor ama sonra ki günlerde  pişme süresi biraz daha uzayabiliyor.Sultani bezelye bulunduğu o kısacık süre içinde yenilmesi gereken lezzetlerden diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 500 gram sultani bezelye 
  • 1 adet kurusoğan 
  • 2 adet domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
  • Bezelyelerin varsa kenarlarındaki kılçıklı kısımları alınıp, temizlenir.
  • Kurusoğan yemeklik doğranıp zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Küp küp doğranmış domatesler ve bezelyeler eklenir.
  • Sıcak su eklenerek kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu serpilip servis edilir.

27 Mayıs 2013 Pazartesi

TUZLU MİNİK KURABİYE

Tuzlu minik kurabiye tarifi
Tuzlu minik kurabiye nasıl yapılır
Susamlı tuzlu kurabiye tarifi
     Günün her saatinde çayın yanında atıştırmalık olarak yenebilecek tuzlu minik kurabiyeler, o kadar minikler ki çok sayıda yeseniz de, normal  boyutta ki kurabiyelerden 4-5 tane yemiş gibi oluyorsunuz :) Fındık büyüklüğüne yakın yuvarladığım kurabiyeler ile bu hamurdan 140 adet minik kurabiye çıktı.İsterseniz bu kurabiyeleri ağzı kapalı bir kavanoz içinde uzun süre bayatlamadan saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı elma sirkesi 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket mahlepli kabartma tozu 
  • Yarım çay bardağı kavrulmuş susam 
  • 3,5 su bardağı un 
Üzerine:
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 

Yapılışı:
  • Susam tavada sürekli karıştırılarak yakmadan kavrulur, soğutulur.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına susam ve diğer malzemeler karıştırılıp, yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Fındık büyüklüğünde minik toplar yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Ağzı kapalı bir kapta uzun süre bayatlamadan saklanabilir.

24 Mayıs 2013 Cuma

TURP OTU SALATASI

Turp otu salatası tarifi
Turp otu salatası nasıl yapılır
Eşekturpu tarifi
Vruvez Tarifi 

     Turp otu; eşek turpu veya vruvez de denilen Ege'nin en çok bilinen ve en sevilen otlarından biridir.Her ne kadar salata desek de; ılık  ılık yemek olarak, soğuk meze olarak, kavurup yumurta kırarak yada karışık ot içinde değişik kullanımları olan bir ottur.Turp otunun kökleri çok fazla kum tuttuğundan hiç kum kalmadığına emin oluncaya kadar yıkayıp, biraz da sirkeli su da bekletmek gerekebilir.Eğer otunuz fazla ise suyun soğumaması için, kaynar suya bir kaç defa da atılarak pişirilmelidir.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram turp otu 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 

Yapılışı:
  • Turp otlarının sert dalları, sararmış yaprakları temizlenir.
  • Uç kısmından üç dört parmak yapraklı kısmı kesilip, atılır.
  • Bol su ile bir kaç defa diplerinde hiç kum kalmayıncaya kadar yıkanır.
  • Kök kısımları bütün kalacak şekilde parçalamadan bıçakla artı şeklinde kesilir.
  • Diğer kısımları çatala gelecek büyüklükte irice parçalar halinde doğranır.
  • Derin bir tencerede bol kaynar su içinde kök kısımları yumuşayana kadar haşlanır.
  • Ot miktarı fazlaysa her defasında yeni kaynar suya azar azar atılarak haşlanır.
  • Otların yeşil rengini koruması için soğuk suya batırılıp çıkartılarak süzgece alınır.
  • Suyu iyice süzülünce servis tabağına alınır.
  • Tuz ve zeytinyağı çırpılarak hazırlanan sos eklenir.
  • Renginin kararmaması yeşil rengini koruması için, servisten hemen önce limon suyu ve istenirse dövülmüş sarımsak eklenir.
  • Ilık olarak servis edilir.

22 Mayıs 2013 Çarşamba

GELİNCİK ŞERBETİ

Gelincik Şerbeti Tarifi
Gelincik Şerbeti Nasıl Yapılır

     Eskiden mahalle aralarında ki gazoz imalathanelerini saymaz isek, gazlı içeceklere ulaşmak bu kadar kolay değildi, bu kadar çok çeşit de yoktu zaten. Sıcak yaz aylarında misafirlere ayranlar, limonatalar, şerbetler ikram edilirdi. Gelincik şerbeti de bu ikramlar arasındaydı. Göz alabildiğince kıpkırmızı tarlalardan topladığımız gelincikleri, annelerimiz şerbet yapar, misafir gelince buzlu buzlu ikram ederlerdi. Kışın gelincik bulunmayacağından bir kısmını da kış hazırlıkları kapsamında kaynatıp, şişelerlerdi. Şehirlerin içinde artık çok fazla gelinciğe rastlanmasa da, kırlara çıkınca veya şehirler arası yol kenarlarında hala gelinciklerin kırmızıya boyadığı tarlalar görüyorum. Bu gelincikleri de geçenlerde gittiğimiz Giritliler Şenliği'nden dönerken topladım ve annemin yaptığı gibi annemden kalan gardanlık ile servis ettim.
Malzemeler:  
  • 4-5 avuç gelincik yaprağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu 
  • 4-5 su bardağı su  
  • Toz şeker

    Yapılışı:
  • Gelincik çiçekleri toplanır.
  • Yaprakların siyah kısımları elle kopartılır.
  • Kalan yapraklar bol su ile zedelemeden yıkanır.
  • Kavanoza su, yapraklar, limon tuzu ve limon suyu konulup ağzı sıkıca kapatılır.
  • Güneş gören bir yerde, bir hafta bekletilip renginin çıkması sağlanır.
  • Rengi beyazlaşan gelincik yaprakları süzgeçten geçirilip, atılır.
  • Şeker eklenip, şeker oranı tercihinize göre ayarlanır.
  • Biraz daha soğuk su ve bol buz eklenerek servis edilir.

20 Mayıs 2013 Pazartesi

PEYNİRLİ SİMİT

Peynirli simit tarifi
Peynirli simit nasıl yapılır
     Geçen yaz Midilli gezisi sırasında bir pastahaneden aldığım simitin şeklini çok beğenmiştim. Tarifini bilmiyorum ama ben kullanılan malzemeleri tahmin etmeye çalışarak benzerini yaptım.Hamurda açılan kesiklerden peynirin akıp çıkmaması için yağlı bir peynir kullanmamak daha iyi olur diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam 
İç malzemesi:
  • 500 gram az yağlı beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 

Yapılışı:
  • Un geniş bir kaba elenir.
  • Unun ortası havuz gibi açılıp, yoğurt, zeytinyağı, yumurta, tuz ve kabartma tozu eklenip, yoğurulur.
  • Üstü örtülen hamur yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Yağlı olmayan bir peynir çatal ile ezilir, maydanoz ve karabiberi eklenir.
  • Hamur sekiz bezeye ayrılıp, üstü örtülür.
  • Hamur bezeleri merdane ile unlanmış tezgah üzerinde eni 5-6 cm ,boyu 20-25 cm olacak şekilde açılır.
  • Açılan hamura bıçakla iki taraflı kesikler atılır.
  • Kesiklerin üstüne iç malzemesi boydan boya yayılır.
  • Ek yeri alta gelecek şekilde çevrilip, yuvarlak simit şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Simitlerin üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, simitlerin üzeri kızarana kadar pişirilir.

15 Mayıs 2013 Çarşamba

CUNDA TAŞ KAHVE PASTASI

Taş Kahve Pastası
Şeker hamurlu doğum günü pastası 
                                       
                                         Hava, martılar, ışıklı şehir
                                         Sarhoş ediyor beni yosun kokusu
                                         Hilesiz kucaklamak istiyorum
                                         Dünyayı, şehri ve seni
                                         Dünyayı güzellik kurtaracak
                                         Bir insanı sevmekle başlayacak her şey.
     

      Taş kahve, gerçekten Cunda'nın en güzel, en özgün binalarından biri. Tarihi yüzyılı aşan bu bina adanın tarihine olduğu kadar çoğu zaman bizim de anılarımıza ortaklık eden bir mekan oldu. Bazen; ada çayı kokuları arasında, kahvenin ortasına kurulan sobanın etrafında Ayvalık tostu ile kahvaltımızı ettik. Bazen, hastalıklarla uğraşmaktan yorulup, deniz kenarında batan güneşe karşı buz gibi biralarından içip, dertlerimizi biraz olsun erteledik. Bazen, sakızlı kahvesini içerken kapı önünde tavla oynadık. Kırlangıçların kahvenin yüksek tavanı ile duvarı arasına yaptıkları yuvalara girip çıkmaları, aşağıda ki kalabalığa aldırış etmeden yavrularını beslemeleri ise kahvenin en sevdiğim yanlarından. Çocukluk yıllarımda dedemin evinin saçağında da her zaman yuva yapan kırlangıçlar olurdu, belki de taş kahvenin  kırlangıçları ile  onlar aynı ailedendirler kim bilir :)

   
     Her insanın anılarında değişik şehirler, değişik mekanlar yer alır, Taş Kahve ve Cunda'da bizim anılarımızda... Bu anılarımız arasında pastası da bulunsun diye düşünerek, eşimin doğum günü pastasını Taş Kahve önündeki bir fotoğrafından esinlenerek yaptım. Dilerim, ömrün Taş Kahve kadar uzun olur, dostlarınla dolup taşar ve bu ömür içinde hep güzel anılar, dostlar biriktirirsin. Nice nice yıllara mutlulukla, sağlıkla ve hep birlikte...

12 Mayıs 2013 Pazar

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN


     Tüm annelerin; içinde anne sevgisi taşıyanların,annesi melek gibi olanların ve annesi artık melek olanların anneler günü kutlu olsun.
                                   Ne cenneti merak ediyorum,ne de cehennemi;
                                   Çünkü ben annemi gülerken de gördüm,ağlarken de...
                                                                                                             Özdemir Asaf

7 Mayıs 2013 Salı

ÇİKOLATALI VİŞNELİ MOUSSE

Mousse tarifi
Çikolatalı mousse nasıl yapılır
Çikolatalı vişneli mousse tarifi
     Çikolatalı vişneli mousse, sunumu ve lezzeti ile gerçekten çok güzel bir tatlı.İçine dolgu olarak kendiniz mousse yapabileceğiniz gibi fazla zamanınız yoksa hazır moussede kullanabilirsiniz.Mousse içine muz, çilek, çikolata parçaları ekleyebilirsiniz ama ben bu tatlıya en çok vişne ve çikolatayı yakıştırıyorum. Çikolatalı kapları tek parça kırmadan, parçalamadan çıkarmak için, kalınca bir tabaka oluşturacak şekilde çikolata sürmek  ve bir gece buzdolabında sertleşmesi sağlandıktan sonra parmak hatta tırnak uçlarımızla silikon kalıplardan çikolatayı ayırmak gerekiyor.Altlık olarak kekten kestiğimiz yuvarlakların aralarından kalan, kullanılmayan kek parçalarını da naylon poşet içinde buzluğa koyarak daha sonra  içine krema, likör, çikolata parçaları ekleyerek truff benzeri tatlılar yapmak için kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı un 
  • 80 gramlık iki adet bitter çikolata 
  • 1 paket hazır Dr.Oetker çikolatalı mousse 
  • 2,5 çay bardağı soğuk süt
  • 1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış vişne 
  • 1 çay bardağı damla çikolata

Yapılışı:

  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile toz şeker mikserle beyazlaşana kadar iyice çırpılır.
  • Un,kabartma tozu, kakao da eklenip karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülüp yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kürdan ile kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuyan kekten bardak veya silikon kalıpların çapında bir kalıp ile yuvarlak altlıklar çıkartılır.
  • Bitter çikolata benmari usulü eritilir.
  • Fırça yardımı ile küçük silikon kek kalıplarına tabaka oluşturacak şekilde çikolata sürülür.
  • Dip kısımlarına biraz daha fazla sürülerek, buzdolabında bir gece sertleşmeleri beklenir.
  • Bu arada mousse, soğuk süt ile önce düşük sonra hızlı devirde 5 dakika kadar mikserle çırpılır.
  • Dondurulmuş vişnelerin süzgeçte suyu süzdürülür varsa çekirdekleri çıkartılır.
  • Damla çikolata parçaları ve vişneler mousse ile karıştırılarak buzdolabına konulur.
  • Çikolata sürülen kek kalıpları  dolaptan çıkartılır.
  • Sertleşmiş tabakayı kırmamaya çalışarak, parmak uçlarımızla çikolata silikon kalıptan ayrılır.
  • Silikon kalıptan ayrılan saksı şeklindeki çikolata kalıplarının içine vişneli, damla çikolatalı mousse üstten bir parmak kalıncaya kadar doldurulur.
  • Kekten kestiğimiz yuvarlak parçalar mousse üzerine kapak gibi kapatılır.
  • Kek alta gelecek şekilde ters çevrilip, servis tabağına alınır.
  • İstenirse etrafı ve üzeri süslenerek servis edilir.


6 Mayıs 2013 Pazartesi

KAĞIT BİR GEMİDİR DEVRİM


                                          ...Kağıt bir gemidir devrim
                                             bütün gemiler
                                             hurdaya çıksa da sonunda
                                             taşıdığı özgürlük şiiriyle
                                             batmadan yüzer nicedir
                                             dünya sularında
                                             Kimbilir kaç yunus görmüş
                                             kaç Deniz Gezmiş...
                                                                                 
                                                                                   Sunay AKIN

3 Mayıs 2013 Cuma

GÜL ŞERBETİ

Gül Şerbeti Tarifi
Gül Şerbeti Nasıl Yapılır
Konsantre Gül Şerbeti Tarifi
 Malzemeler:
  • 6-7 adet pembe renkli kokulu gül
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 litre su 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Gül yapraklarının beyaz dip kısımları makasla kesilir, zedelenmeden yıkanır.
  • Derin bir kabın içinde gül yaprakları toz şeker ve limon suyu ile ovularak iyice ezilir.
  • Üzeri streç film ile kapatılıp, buzdolabında bir gece renginin çıkması için bekletilir.
  • Su eklenip, şeker eriyinceye kadar karıştırılır.
  • Şeker oranı kontrol edilir, istenirse biraz daha şeker eklenir.
  • Süzgeçten geçirilip, sürahiye alınır.
  • Buz, ağartılıp kavrulmuş badem veya çam fıstığı eklenerek servis edilir.
     Gül şerbetini uzun süre saklamak isterseniz bir kaç taşım kaynatıp, sıcakken kavanoza koyup ters çevirerek konsantre olarak saklayabilirsiniz. Elde edilen öze daha sonra biraz soğuk su ve buz ekleyerek istediğiniz zaman ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6-7 adet pembe renkli kokulu gülün yaprakları
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 litre su 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Gül yapraklarının beyaz dip kısımları makasla kesilip, atılır.
  • Yapraklar fazla zedelenmeden yıkanır, süzülür.
  • Yaprakların üzerine toz şeker eklenip, yapraklar iyice ezilir.
  • Üzeri streç film ile kapatılarak bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Yapraklara su eklenip bir iki taşım kaynatılır.
  • Süzgece alınıp, yaprakları ayrılarak suyu tekrar ocağın üzerine konulur.
  • Koyulaşmaya başlayınca limon suyu eklenir.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Şerbet sıcakken kavanoza konulup, ters çevrilir.
  • Kullanmak istediğimizde üzerine soğuk su eklenir.


1 Mayıs 2013 Çarşamba

1 MAYIS İŞÇİNİN EMEKÇİNİN BAYRAMI KUTLU OLSUN

     Tarım işçileri, sanayi işçileri, yeryüzünün yüzlerce metre altında ölümle yüz yüze çalışan maden işçileri, temizlik işçileri, tekstil işçileri, tersane işçileri, çocuk yaşta çalışmak zorunda kalan çocuk işçiler, her seçim sonrası sürgün gezen belediye işçileri, adını bilmediğim, duymadığım iş kollarında çalışan ve zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyleri olmayanlara selam olsun. Dilerim; benim minicanlar kurabiyelerim gibi yüzünüz hep gülsün, aynı gökyüzü altında mutlu, sağlıklı, emeğinizin karşılığını alarak yaşayın.
1 Mayıs işçilerin, emekçilerin bayramı kutlu olsun.     
                                        Ve sevda
                                        ve zulüm
                                        ve hayat
                                        ve gökyüzü
                                        ve sahra
                                        ve mavi okyanus
                                        ve kederli nehir yollarının
                                        sürülmüş toprağın ve şehirlerin bahtı
                                        bir şafak vakti değişmiş olur,
                                        bir şafak vakti karanlığın kenarından
                                        Onlar ki, ağır ve nasırlı ellerini toprağa basıp
                                                                            doğruldukları zaman...
                                                                                     Nazım Hikmet

29 Nisan 2013 Pazartesi

KURU MEYVELİ KEK

Kuru meyveli kek tarifi
Kuru meyveli kek nasıl yapılır
Meyveli kek tarifi
     Çocukluk yıllarımdan hatırladığım, köyde ziyaretine gittiğimiz ev sahipleri kendi ürettikleri ceviz, kuru üzüm, incir, kayısı, badem ve daha bir çok çeşitten oluşan kuru yemiş, meyve, şerbet ikram ederlerdi.Sonra ne değişti de bunların yerini gazozlar ve hazır gıdalar aldı, bilemiyorum.Neyse ki, son yıllarda kuru meyvelerin değeri tekrar bilinmeye, diyetlerde bile sağlıklı atıştırmalıklar olarak önerilmeye başlandı.Ben de her gün bir avuç fındık, bir kaç kuru kayısı gibi reçetelerden yola çıkarak hepsini bir arada kek içinde kullanmayı düşündüm. Kek içerisinde ne kadar sağlıklı oldukları belki tartışılır ama en azından bir dilim kek ile hepsi bir arada yenilebilen pratik bir çözüm oldu.Bizim evde çok tüketildiğinden, evde ki mevcut kuru meyvelerden kullanarak, bol kuru meyveli bir kek yaptım.Siz de istediğiniz malzemeleri ekleyip, çıkartarak ve şeker oranını damak zevkinize göre ayarlayarak bu keki yapabilirsiniz.Kekin tadını herkes oy birliği ile beğendi ama ismi konusunda Nuh'un keki, kuru aşure, enerji bombası, atom gibi ilginç isim önerileri geldiyse de  :) ben kısaca kuru meyveli kek demeyi uygun gördüm.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket karbonat (5 gram)
  • 2 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı fındık
  • 1 adet portakalın kabuğu 
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 3 adet kuru incir 
  • 3 adet kuru kayısı 
  • 3 adet kuru trabzon hurması 
  • 1 kahve fincanı kuru üzüm 
  • 1 kahve fincanı yaban mersini 
  • Pudra şekeri
Yapılışı:
  • Kuru meyvelerin hepsi zar büyüklüğünde doğranır.
  • Sıcak suyun içinde 10-15 dakika bekletilip, suyu süzülür.
  • Kağıt havlu ile kurulanan meyveler çok az unlanır.
  • Ceviz ve fındık biraz irice kalacak şekilde dövülür.
  • Portakalın kabuğu rendelenir.
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, yoğurt, kabartma tozu ve karbonat eklenip, çırpılır.
  • Un ve buğday nişastası da elenerek, eklenir.
  • Kuru meyvelerde eklenerek, kaşıkla karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış 25x25 cm ölçülerinde borcam fırın kabına hamur yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 50 dakika pişirilir.
  • Kek fırından çıkartılıp, kürdan ile pişip pişmediği kontrol edilir.
  • Soğuyunca üzerine pudra şekeri elenir.

28 Nisan 2013 Pazar

ENGİNAR KIZARTMASI

Enginar kızartması tarifi
Enginar kızartması nasıl yapılır
Çıtır enginar tarifi
Enginar cipsi nasıl yapılır
     Bebek enginar ya da enginar kalbi denilen küçük boy ve tazelikte enginar bulabilirseniz, gerçekten çıtır çıtır lezzetli bu enginar kızartmasına ara sıcak yada meze olarak sofralarınızda yer verebilirsiniz. Bu çok pratik enginar tarifini Özlemaki'nin yaptığı gibi enginarların saplarını kesip, haşladıktan sonra ortadan dikine kesip, una bulayarak kızartabilir ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz. Yada benim yaptığım gibi biraz daha görsel olsun deyip yorum katmak isterseniz :)  saplarıyla birlikte haşlayıp, unlayıp yapraklarını kopartmadan çiçek gibi açarak kızarttıktan sonra yanında sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz. Pazarlarda, sokaklarda her yerde, her boyda enginarın satıldığı bu günlerde her zamankinden değişik bir enginar tarifi denemek isterseniz; ister Özlemaki gibi haşladığınız enginarları unlayıp, ikiye bölüp kızartın isterseniz benim gibi saplarıyla birlikte enginar çiçekleri açtırın :)
Malzemeler:
  • 15-20 adet bebek enginar 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 250 gram yoğurt 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 1 demet dereotu 
  • Zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Bebek enginarların sert dış yaprakları sap kısmı kopartılmadan kesilir.
  • Sapların sert dış kısmı bıçakla alınıp, temizlenir.
  • Su doldurulan derin bir kaba 1 tatlı kaşığı un ve limonun suyu eklenir.
  • Enginarların varsa ortada ki tüylü kısmı çay kaşığı yardımı ile çıkartılır.
  • Enginarlar temizlendikçe kararmaması için limonlu suyun içine atılır.
  • Kaynayan su içinde 10 dakika yumuşayana kadar haşlanır.
  • Enginarlar süzgece konulup,süzdürülür.
  • Kağıt havlu ile kurulanıp, unlanır.
  • Fazla unu silkelenip, kızgın yağda kızartılır.
  • Kızartılan enginarlar kağıt havlu üzerine çıkartılır.
  • Sarımsaklı yoğurt hazırlanarak ister ayrı bir kapta, istenirse enginarların üzerine dökülerek servis edilir.

23 Nisan 2013 Salı

ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

                              Çocuklarınız sizin çocuklarınız değil,
                              Onlar kendi yolunu izleyen Hayat'ın oğulları ve kızları.
                              Sizin aracılığınızla geldiler ama sizden gelmediler
                              Ve sizinle birlikte olsalar da sizin değiller
                              Onlara sevginizi verebilirsiniz,düşüncelerinizi değil
                              Çünkü onların da kendi düşünceleri vardır.
                              Bedenlerini tutabilirsiniz,ruhlarını değil.
                              Çünkü,ruhlar yarındadır.
                              Siz ise yarını düşlerinizde bile göremezsiniz.
                              Siz onlar gibi olmaya çalışabilirsiniz ama sakın onları
                              Kendiniz gibi olmaya zorlamayın.
                              Çünkü hayat geriye dönmez ,dünle de bir alışverişi yoktur.
                              Siz yaysınız,çocuklarınız ise sizden çok ilerilere atılmış oklar
                              Okçu,sonsuzluk yolunda ki hedefi görür
                              Ve o yüce gücü ile yayı eğerek okun uzaklara uçmasını sağlar
                              Okçunun önünde kıvançla eğilin
                              Çünkü okçu,uzaklara giden oku sevdiği kadar
                              Başını dimdik tutarak kalan yayı da sever.
                                                                                                  Halil CİBRAN

16 Nisan 2013 Salı

4.İZMİR YEMEK BLOĞU YAZARLARI TOPLANTISI

     Pazar günü İzmirli Yemek Bloglarının katılımı ile 4.İzmir Yemek Bloğu Yazarları toplantısı yapıldı.Çok güzel manzaralı bir mekanda,birbirinden güzel insanlarla toplandık,sohbet ettik ve çok güzel bir gün geçirdik. Evinizde kendi kendinize yazdığınız satırların bu kadar samimi ve içten duygularla,dostluklarla geri dönmesi bana gerçekten çok ilginç geliyor.Katılımcı blog yazarları arasında  yıllardır tanışanlar da var ama her geçen gün yeni katılımlarla sayımız çoğalıyor ve ilk defa katılanlar bile aynı içtenlikle ve samimiyetle yıllardır birbirlerini tanıyorlarmış gibi bir araya geliyorlar.Bu etkinlikler sayesinde eski dostlarla bir araya gelinip hasret gideriliyor,yeni yeni de dostluklar edinme olanağı bulunuyor.Bu toplantıyı organize eden,organizasyon komitesinde ki; Suna Erden Gökkaya, Nigar Sargın, Leyla Güner, Sibel Berkem, Zeynep Güler, Dilek Bilginer Ihlamur arkadaşlarımıza bizlere güzel bir gün yaşatabilmek için harcadıkları emek ve tüm yorgunluklarına rağmen son dakikaya kadar gülen yüzleri için çok çok teşekkürler.
 
     Komitede ki çalışmaları dışında çekiliş kurabiyelerini hazırlayan Zeynep Güler ve çekilişe konulan Ebru çalışmalarını hazırlayan Leyla Güner arkadaşımıza ve ben fotoğraf makinası götürmediğim için bu postu hazırlarken kullandığım fotoğrafları çeken arkadaşlarımıza da çok çok teşekkürler.Önce ki etkinliklere güzel pastaları ile katılan Zeynep Güler arkadaşımızın,bu defa da etkinlik için yaptığı tasarım kurabiyelerinin tadına bakma olanağımız oldu.Kurabiyenin üzerinde ki numaralara göre çekiliş yapılması fikri de ayrıca çok hoştu,seçtiğim numara bana pek şans getirmese de :) hediye çıkan arkadaşlarımız hediyelerini güle güle iyi günlerde kullansınlar.Bu kadar çok sayıda kişiye, emek harcayarak yaptığın  güzel kurabiyelerin için eline sağlık,çok teşekkürler...
      Toplantı Pasaport İskelesi yanında ki sanıyorum İzmir'in en güzel manzaralarından birine sahip Kordon Otelde yapıldı.Önceki etkinliklerden farklı olarak kendimiz yiyecek bir şeyler götürmedik ama otelin ve sponsorlarımızın ikramları o kadar çoktu ki,eminim herkese fazlası ile yetti.
     Muratbey peynirleri,bence günün en güzel lezzetiydi.Peynir yemeyi çok sevdiğimden yeni çıkan çeşitleri takip etmeye çalışırım ama o kadar çok çeşit üretmişler ki,denemediklerimi de bu sayede denemiş oldum, hatta denemenin de ötesine geçip,hepimiz peynire doyduk diyebilirim.Bu kadar çok çeşitte ki peynir tabağının yanında bir de şarap olsaydı :) Bir gün önce yapılan peynir festivaline gidememiştim,bu kadar çok peynir çeşidi ikramını görünce bir an festivalin devamı mı diye düşündüm.Bu peynir çeşidi bolluğunun festival ile ilgisi yokmuş ama bence Muratbey peynirleri o gün orada bizlere peynir festivali yaşattılar.Sürmeli adı ile piyasaya sürülen peyniri nerede ise krema gibiydi,fıstıklısı,domateslisi derken hepsi birbirinden lezzetli ve çok güzel sunumlar yapılabilecek peynir çeşitlerinden ben en çok sıcak sıcak gelen hellim ızgaraları ve kiraz domateslerle sunulan örgü peyniri beğendim.Bu arada Muratbey peynirleri Manisa Salihli Gökköy Ormanına bizim adımıza ağaç diktirip,Tema vakfından adımıza verilmiş sertifikalarımızı da bize ulaştırarak hem doğa dostu bir firma olduklarını kanıtladılar,hem de bizlerin bir dikili ağacımız olmasına da aracı oldular.Bu düşünceleri için de ayrıca bir teşekkürü hak ediyorlar bence.

 
     Özsüt'ün kuru pastaları ve özellikle çikolatalı kanaş pastası yanında kahve ikramı birbirine çok yakışan bir lezzet ikilisi olmuştu.
     Geleneksel hale gelen toplantılarımızda bizleri yalnız bırakmayan,gün boyunca bizimle vakit geçiren sponsorlarımızdan;DR.OETKER, SÖKE UN, KOROPLAST, DURU BULGUR, SELVA MAKARNA, KRİSTAL YAĞLARI, LİPTON, FEAST, MURATBEY PEYNİRLERİ, TURSİL JEL, FAİRY, SWEETVİA, İLYAS GÖNEN KAHVE, ÖZSÜT, NİVEA, FORM STUDİO, İMPETUS REKLAM, CAN AJANS'a
ve kura çekilişine hediyeler koyan ZEPHYROS OTEL, İMSE İZMİR MUTFAK SANATLARI ENSTİTÜSÜ, BARMAR, AKADEMİ TİYATRO, AVŞAR VERDA, FORM STUDİO
Hepinize çok çok teşekkürler. 


     Sponsorlarımızın hediyesi ürün poşetleri ile  beni evimin kapısına kadar bırakan Özlemaki'ciğime de ayrıca çok çok teşekkürler.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...