3 Şubat 2014 Pazartesi

PİTAHAYALI VİŞNELİ TATLI

Pitahayalı tatlı tarifi
Ejder meyveli tatlı
Vişneli tatlı tarifi
Pitahayalı vişneli tatlı nasıl yapılır
     Son günlerde çok fazla çeşit yapmamaya çalışsam da bazen kek ve kurabiyeler yenilmiyor, kalıyor. Bu şekilde artan kekleri, kurabiyeleri mutfak robotunda parçalayıp çikolatalı sos ile karıştırıyorum bazen de muhallebi, puding aralarında kullanıyorum. Evde bu şekilde artan kek ve kurabiyeniz yok ise bisküvi kırıntılarını çok az yağ ile kum görüntüsü alana kadar karıştırıp, kullanabilirsiniz. Muhallebiye istediğiniz meyveleri karıştırıp, bir sıra muhallebi, bir sıra bisküvili karışımdan ekleyip istediğiniz meyvelerle süsleyerek ikram edebilirsiniz. Ben meyve olarak dondurucudan çıkardığım vişneleri, saksıda yetiştirdiğim nanelerin yapraklarını ve ilginç görüntüsü nedeniyle ejder meyvesi de denilen pitahaya kullandım. Siz mevsimine ve tercihinize göre istediğiniz meyveleri kullanarak bu hafif, meyveli tatlıyı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 paket Eti Burçak bisküvi
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 adet Pitahaya veya istenen meyve
  • 1 su bardağı dondurulmuş vişne 
  • Nane yaprakları
Yapılışı:
  • Bisküviler mutfak robotunda parçalanır.
  • Kum görüntüsü alıncaya kadar çok az tereyağı ile karıştırılır.
  • Derin bir tencerenin içine süt, toz şeker ve un eklenir.
  • Sürekli karıştırılarak kısık ateş üzerinde muhallebi gibi pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince tereyağı ve vanilya eklenip, mikserle çırpılır.
  • Minik doğranmış meyveler muhallebiye karıştırılır.
  • Servis kaplarının dibine bisküvili karışım yayılır.
  • Bisküvi kırıntılarının üzerine biraz muhallebi dökülüp, tekrar bisküvi kırıntısı yayılır.
  • Tekrar muhallebi dökülerek en üstü istenen meyvelerle süslenir.
  • Buzdolabına konulup, soğuk servis edilir.

2 Şubat 2014 Pazar

LAHANA SARMASI

Zeytinyağlı lahana sarması tarifi
Lahana sarması nasıl yapılır
     Lahana sarmasını annem çok güzel yapardı, ben de aynı onun yaptığı gibi yapmaya çalışıyorum ama belki de o zamanlar ılık ılık yenmeye hazır önümüze geldiğinden  anne eli değmiş, o sarmaların tadını bir türlü bulamıyorum. Biraz el oyalayıcı bir iş olduğundan zaten sararken, tadına bakarken doyuyorum. Sarma için lahana alırken bastırdığınızda yumuşak ve çok sıkı olmayan lahanalardan almak gerekiyor ve bu özellikte ki lahanalar da genellikle çok büyük oluyor.Ben de lahananın uygun yapraklarını sarıyorum, kalanını ise coleslaw salatası veya lahana turşusu yaparak değerlendiriyorum.
Malzemeler:
  • 1,5-2 kilogram lahana
  • 3 su bardağı pirinç
  • 5-6 adet kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nane 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 5-6 adet acı kurutulmuş biber

Yapılışı:
  • Pirinç kaynar su içinde, su soğuyuncaya kadar bekletilir.
  • Kuru soğanlar incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Domates salçası eklenip, karıştırılarak kavurmaya devam edilir.
  • Baharatları ve tuzu eklenir.
  • İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve suyu süzülmüş pirinçler eklenerek karıştırılır. 
  • Lahananın sap kısmında ki sert yerleri çıkartılır.
  • Büyük, derin bir tencerede tuz eklenmiş sıcak su içinde lahana bütün olarak haşlanır.
  • Haşlanıp, yumuşayan lahana soğuyunca yaprak yaprak ayrılır.
  • Kalın damarlı, sert kısımları kesilip çıkartılır.
  • Avuç içi büyüklüğünde kesilen lahana yapraklarının içine bir tatlı kaşığı kadar iç malzemesi konulup, önce iki yanı içe doğru katlanarak rulo şeklinde sarılır.
  • Tencerenin dibine kestiğimiz sert lahana parçaları ve kullanmayacağımız yırtık kısımlar yayılır.
  • Bunların üzerine lahana sarmaları yan yana dizilir.
  • Zeytinyağı, sulandırılmış domates salçası, limon suyu, tuz ve acı kuru biberler parçalanıp eklenir.
  • Tencerede ki sarmaların üzerine bir iki parmak çıkacak kadar sıcak su eklenir.
  • Sarmaların üzerine bir iki lahana yaprağı konulup, dolma taşı ile kapatılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp, su kaynayana kadar hızlı, su kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Bir saat kadar piştikten sonra ocaktan alınıp, tenceresinde soğuyana kadar bekletilir.

31 Ocak 2014 Cuma

SEBZELİ ÜÇGEN POĞAÇALAR

Sebzeli poğaça tarifi
Sebzeli poğaça nasıl yapılır
Ispanaklı, havuçlu, zeytinli, lorlu poğaça nasıl yapılır
Mayalı sebzeli poğaça tarifi
     Hamurunda ıspanak, havuç, zeytin bulunan, iç malzemesi olarak da içine lor veya peynir koyabileceğiniz bu üçgen poğaçaların hamurunu merdane ile açıp  mayalandıktan sonra çok kısa sürede şekil verebilirsiniz.Özellikle sebze yemek istemeyen çocuklarınız için de her şeyin içinde olduğu bu poğaçalar alternatif olur diye düşünüyorum. 
Malzemeler:
  • 500 gram ıspanak yaprağı
  • 2 adet havuç 
  • 1 çay bardağı çekirdeksiz siyah zeytin
  • 5 su bardağı un 
  • 1 paket Dr.Oetker ınstant maya 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı tereyağı 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay kaşığı tuz
İçine:
  • 150-200 gram az tuzlu lor
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörek otu 

Yapılışı:
  • Ispanak yaprakları ve havuç temizlenip, yıkanır.
  • Zeytinin çekirdekleri çıkartılıp, incecik doğranır.
  • Doğranmış yapraklar ve rendelenmiş havuçlar çok az tuz ile ovulup, süzgece konulur.
  • Derin bir kap da unun içine; instant maya, şekerli ılık süt, ılık su, zeytinyağı, yumurta ve tereyağ eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülerek yarım saat mayalandırılır.
  • Süzgeçte suyu süzülen ıspanak yaprakları ve havuç elimizle iyice sıkılıp, ince kıyılmış zeytinlerle birlikte hamura eklenip, yoğurulur.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Karelere kesilip, ortasına lorlu iç malzemesi konularak, üçgen şeklinde kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Üstlerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Tepside yarım saat daha mayalandırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-50 dakika kontrol edilerek pişirilir.

30 Ocak 2014 Perşembe

BALKABAĞI BÖREĞİ

Balkabağı böreği tarifi
Balkabaklı börek nasıl yapılır
Rumeli böreği tarifi
     Balkabaklı böreği çocukluk yıllarımda anneannem el açması yufka ile yapar, yufkaların arasına balkabaklı içten yayarak büyük tepside ateşin üzerinde çevire çevire pişirirdi.Hatırladığım kadarı ile iç malzemesi olarak sadece toz şeker ve rendelenmiş balkabağı konulurdu ama ben incecik çekilmiş ceviz de ekleyerek, fırında pişiriyorum.Bu güne kadar sofralarınızda sadece tuzlu böreklere yer verenlerdenseniz,  farklı bir lezzet olan hafif tatlı bu Rumeli böreğini de özellikle çay saatlerinizde denemelisiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • 1 kilogram bal kabağı ( temizlenmiş )
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • 1 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı: 
  • Bal kabağı dilimlenip, soyulur, rendelenir.
  • Toz şeker eklenerek tencerede kapağı kapalı olarak yumuşayana kadar pişirilir.
  • Süzgeçte suyu süzüldükten sonra çatalla ezilir.
  • Cevizler  ve tarçın eklenerek karıştırılır.
  • Yufkalar ortadan ikiye bölünür.
  • Her yufkaya zeytinyağı fırça ile sürülür.
  • Yufkanın kenarı boyunca bal kabaklı iç yayılır.
  • Fazla sıkmadan rulo yapılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine yufkalar dizilir.
  • Yufkaların üzerine zeytinyağı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

29 Ocak 2014 Çarşamba

AVOKADO SALATASI

Avokado salatası tarifi
Avokadolu kırmızı biberli salata nasıl yapılır

     Son yıllarda Akdeniz bölgemizde de yetiştirildiğinden, sofralarımızda kullanımı artan avokadonun kararmaması için kestikten sonra kullanmayacağımız kısmına limon sıkıp, çekirdeğini de yuvasında bırakarak saklamak gerekiyormuş, gerçi ben aldıktan sonra hemen kullanıyorum ama eğer olgunlaşmadan aldıysanız gazete kağıdına sararak yumuşadıktan sonra kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet olgun avokado 
  • 1-2 adet taze soğan 
  • 5-6 sap dereotu 
  • 5-6 adet doğranmış çekirdeksiz siyah zeytin
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet limonun suyu
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tuz
Yapılışı:
  • Avokado soyulup, çekirdeği çıkartılır.
  • Avokado ve kırmızı biberler küp küp doğranır.
  • Taze soğan, dereotu ve siyah zeytinler ince ince kıyılır.
  • Limon suyu, dövülmüş sarımsak, tuz ve zeytinyağı ile sos hazırlanır.
  • Bütün malzemeler karıştırılıp, servis tabağına alınır.


28 Ocak 2014 Salı

NAR REÇELİ

Nar reçeli tarifi
Nar reçeli nasıl yapılır
     Nar reçeli, Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri yapılan reçellerdenmiş ve Yazar Sermet Muhtar Alus'a göre Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir kadının reçel yapamayıp, çarşıdan alması onun namusunu lekeleyecek kadar ayıp bir durummuş, neyse ki şimdilerde namusumuz bu kadar kolay lekelenmiyor :) Önceleri çok kıymetli olan reçeller sadece padişah ve çevresi için, başta gül olmak üzere değişik çiçeklerden, meyvelerden, sebzelerden yapılırmış ve sanatkarların elinden çıkma cam, porselen hatta som altından çok değerli tatlı hokkalarında, kaselerinde sunulurmuş. Tatlı nar tanelerinden yaptığım reçelin rengi daha açık pembe olmuştu, ekşi nardan yaptığımın hem rengi, hem de tadı bence çok daha güzel oldu. Nar reçelini taze sıkılmış nar suyu ile yapıp, yedikten sonra görünüşü, rengi ve lezzeti ile  gerçekten padişah sofralarında yer bulacak güzellikte bir reçelmiş  diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 4 su bardağı taze sıkılmış nar suyu 
  • 3 su bardağı ayıklanmış nar tanesi
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu  

Yapılışı:
  • Narların üç su bardağı dolduracak kadarı tanelere ayrılır.
  • Kalan narların dört su bardağı dolduracak kadarı sıkılır.
  • Taze sıkılmış nar suyu ve toz şeker tencerede karıştırılır.
  • Şeker eriyene kadar arada köpükleri alınarak orta ateşte kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra ateşin altı kısılarak kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Nar taneleri ve sonra limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Sıcakken kavanoza konulup, soğuduktan sonra kapağı kapatılır.

27 Ocak 2014 Pazartesi

EŞEK HELVASI SALATASI

Eşek helvası salatası tarifi
Çoban düdüğü otu salatası tarifi
Türkmen düdüğü otu salatası tarifi
          Ege bölgesinde, kış aylarında kendiliğinden yetişen yabani otlardan eşek helvasını da diğer otlar gibi köklerinde hiç kum kalmayıncaya kadar iyice yıkayıp, bol kaynar su içinde parçalamadan haşlayarak, üzerine limonlu, zeytinyağlı bir sos ile ılık olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram eşek helvası ( çoban düdüğü ) otu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Otların sararmış yaprakları ve sert kısımları ayrılır.
  • Bol su içinde bir kaç defa iyice yıkanır.
  • İnce taze dalları ve yaprakları irice doğranır.
  • Derin bir tencerede bol kaynar su içinde haşlanır.
  • Otlar parçalanmadan süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilir.
  • İyice süzülen otlar servis tabağına alınır. 
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuz eklenir.
  • Bekletmeden ılık servis edilir.

23 Ocak 2014 Perşembe

MIHLAMA

Mıhlama Tarifi
Mıhlama Nasıl Yapılır
  
Malzemeler:
  • 300-350 gram mıhlama (kolot) peyniri 
  • 4 yemek kaşığı mısır unu 
  • 2 su bardağı süt veya su 
  • 150 gram tereyağı 
Yapılışı:
  • Küçük parçalara ayrılan tereyağı tavada yakmadan kaynatılır.
  • Yağ iyice kızınca mısır unu eklenir.
  • Kısık ateşte yakmadan rengi dönene kadar karıştırılır.
  • Su veya süt eklenip, hızlıca karıştırılır.
  • Önceden ince uzun parçalara ayrılmış peynir tavaya eklenir.
  • Peynir eriyene kadar çok az karıştırılarak pişirilir.
  • Tercihen pişirilen tavada ve sıcak olarak servis edilir.

22 Ocak 2014 Çarşamba

MEKİK BÖREK

Mekik börek tarifi
Mekik börek nasıl yapılır
     Kat kat görüntüsünü ve lezzetini beğendiğim bu börekler uzun zamandır arşivimde paylaşılmayı bekleyenler arasındaydı. Bu ölçülerle hamurdan bir parmak kalınlığında parçalar keserek yirmibeş adet börek yaptım. İsterseniz hamurunu önceden hazırlayıp, streç filme sararak buzdolabında ekletebilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzdolabından çıkartıp, istediğiniz iç malzemesini koyup, şekil vererek zamandan kazanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket hazır instant maya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4,5 -5 su bardağı un 
Aralara sürmek için:
  • 150 gram erimiş soğumuş tereyağı 
İç malzemesi:
  • Peynir 
  • Dereotu 
Yapılışı:
  • Malzeme karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur, üzeri örtülür.
  • Hamur iki katına çıkana kadar, bir saat mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur altı eşit parçaya bölünüp, her parça ince açılır.
  • Aralarına eriyip soğumuş tereyağı sürülerek, üst üste dizilir.
  • Üst üste dizilen hamurlardan sıkıca bir rulo yapılır.
  • On beş dakika yağı donuncaya kadar buzdolabında bekletilir.
  • Keskin bir bıçakla rulodan bir parmak eninde parçalar kesilir.
  • Kesilen kısım üste gelecek şekilde merdane ile biraz açılır.
  • İç malzemesi konulup, yanlardan hafifçe bastırılarak kapatılır.
  • Ek yeri alta getirilip, mekik şekli verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Üzerine fırça ile istenirse yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.

20 Ocak 2014 Pazartesi

MAVİ KUŞ NİŞAN PASTASI VE KURABİYELERİ

Nişan pastası ve kurabiyesi tarifi
Nişan pastası ve kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu nişan pasta ve kurabiyeleri

                     " Yüreğinde yeşil bir dal saklarsan,şarkı söylemeye bir kuş gelecektir. "
     Bu hafta sonu, kardeşimin söz kesme ve nişan töreninin bir arada yapıldığı, aile arasında mutlu bir gün yaşadık. ''Yüreğinde yeşil bir dal saklarsan, şarkı söylemeye bir kuş gelecektir'' diyen Çin atasözündeki gibi, kardeşim de umudunu hiç kaybetmedi ve geçirdiği tüm zor günlere rağmen, yüreğinde yeşil bir dal sakladı ki, nihayet şarkı söylemeye mavi bir kuş geldi :)          
     Geçtiğimiz yıllarda kardeşim için doğum gününde yaptığım, üzerinde deniz kızı figürü olan pastanın altına ''Dilerim gönlüne göre bir deniz kızı yakalar '' demişim :) Sanıyorum benim dileğim de kabul olmuş ki; deniz gözlü bir deniz kızı ile birlikte yeni bir hayata adım atmaya karar verdiler.Aile arasında yapılan bu mutlu gün de, tatlı bir başlangıç için bir pasta ve o günün anısına eşe dosta dağıtılması amacıyla arkasında o günün tarihinin de yer aldığı kurabiyeler yaptım.
     Hayatınızda hep sevgi ve mutluluk olsun, huzurlu ve sağlıklı günlerde hep birlikte, her şeyin gönlünüzce olduğu bir yaşam diliyorum.Ömür boyu mutluluklar...



                             
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...