Enginarlı kiş nasıl yapılır
Enginarlı tart tarifi
Enginar kalpli kiş nasıl yapılır
Enginar mevsimi başlamışken arşivimde yer alan enginarlı lezzetlerden; enginar dolması, kişniş soslu enginar, enginar dolması buketi, enginar yaprağı yemeği, enginar ezmeli kanepe, asma yapraklı enginar dolması, çağlalı enginar sapı yemeği, enginar kızartması, iç baklalı enginar, enginar yemeği, enginarlı avokadolu ezme, deniz börülceli enginar, bebek enginar yemeği, bebek enginarlı iç bakla, enginarlı pilav gibi tarifleri fikir olması açısından zaman zaman paylaşıp, bu arada enginarla yapılabilecek yeni denemelerde de bulunuyorum :) Bu çok faydalı sebzeyi herkesin keşfedip, mevsiminde yeterince yararlanabilmesi için herkesin sevebileceği bir enginar tarifi mutlaka vardır diye düşünerek, bir de enginarlı kiş denedim.Bu tarifte enginarlar yapraklarıyla birlikte yenildiğinden enginar kalbi denilen yumuşak ve taze yapraklı enginarlardan kullanmak gerekiyor, enginar kalbi son yıllarda konserve yapılmış şekilde satılsa da, tazecik enginar kalplerini pazarlarda hazır soyulmuş halde de bulabilirsiniz.
Malzemeler:- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
Üzerine:
- 5 - 6 adet enginar kalbi
- 7 - 8 adet taze soğan
- Yarım demet dereotu
- 250 gram tuzsuz lor
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 150 gram kaşar peyniri
- Zeytinyağı, yoğurt ve yumurta karıştırılır.
- Un elenerek azar azar eklenir.
- Toparlanana kadar karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üstü kapatılıp, yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
- Enginarların dışta ki sert yaprakları kopartılır.
- Üzerini geçecek kadar su ile tuz ve yarım limon suyu eklenerek dağılmadan haşlanır.
- Haşlanan enginar kalpleri süzgece alınıp, suyu süzülür.
- Buzdolabından çıkarılan hamur, unlanmış tezgahta merdane ile açılır.
- Yağlanmış fırın kabına kenarları yükseltilerek yayılır.
- Taze soğan, dereotu ince ince kıyılır.
- Tuzsuz lor ile karıştırılan taze soğan ve dereotu hamurun üzerine yayılır.
- Lorlu karışımın üzerine dörde bölünmüş enginar kalpleri dizilir.
- Hamurun kenarları içe doğru kıvrılır.
- Bir çay bardağı süt ve yumurta çırpılıp, kaşıkla lorlu karışımın her yerine yayılır.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurun kenarları iyice kızarana kadar pişirilir.
- Fırından çıkartılıp, üzerine rendelenmiş kaşar peyniri yayılır.
- Fırının ızgarası açılarak kaşar peyniri kızarana kadar fırında tutulur.
- Sıcak servis edilir.