6 Kasım 2015 Cuma

SİMİT PİZZA

Simit pizza tarifi
Simit pizza nasıl yapılır
Artan simitlerle ne yapılır
Kahvaltılık tarifler
     Hafta sonu kahvaltılarında siz de bizim gibi simit yemeyi sevenlerdenseniz, hem simit hem pizza lezzetinde ki bu tarifi seveceğinizi umuyorum.Yeni aldığınız simitle de yapabileceğiniz bu tarifi, ben genellikle evde önceden kalmış simit parçaları varsa onları değerlendirmek için yapıyorum.Malzeme ölçüleri ve çeşitliliğini damak zevkinize göre arttırıp, azaltabileceğiniz simit pizzanın içine siz isterseniz sucuk, sosis gibi ürünlerde ekleyebilirsiniz.
Malzemeler: 

  • 1 adet simit 
  • 3 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı süt 
  • 100 gram kaşar peyniri 
  • 100 gram beyaz peynir  
  • 8-10 adet kiraz domates 
  • 5-6 adet minik biber 
  • Bir tutam maydanoz 
  • Zeytinyağı
  • Karabiber 
Yapılışı:

  • Simitler ince halkalar halinde doğranır.
  • Yumurtalar ile süt derin bir kap içinde çırpılır.
  • Simitler bayatlık derecesine göre bu karışım içinde biraz yumuşayana kadar bekletilir.
  • Kiraz domatesler ortadan ikiye veya dörde bölünür.
  • Biberler doğranır.
  • Yumuşamış simitlere doğranmış beyaz peynir ve kaşar peyniri de eklenir.
  • İnce kıyılmış maydanoz, baharatlar, malzemelerin hepsi birlikte karıştırılır.
  • Çok az yağlanmış yapışmaz tavaya karışım kaşığın tersi ile yayılır.
  • Yayvan bir kapak yardımı ile ters yüz edilerek iki tarafı da pişirilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

KAYA KORUĞU SALATASI

Kaya koruğu nasıl pişirilir
Kaya koruğu nasıl yapılır
Kaya koruğu salatası nasıl yapılır
Kaya koruğu mezesi
     Deniz kenarlarında doğal olarak yetişmesine rağmen, pek çok yerde bilinmediğinden olsa gerek ancak lokantalarda meze olarak rastlayabildiğimiz kaya koruğu turşusunu ilk defa Antakya'da bir lokantada yemiştim.Geçtiğimiz haftalarda Urla pazarında kaya koruğu satıldığını görünce alıp, bu defa da salatasını yaptım.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram kaya koruğu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Kaya korukları iyice yıkanıp, sert dalları ayıklanır.
  • Çatala gelecek büyüklükte elle kopartılır.
  • Kaynamakta olan bol suya atılarak 10-15 dakika kadar haşlanır.
  • Süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilerek süzdürülür.
  • Sarımsağa tuz eklenerek dövülür, zeytinyağı ve limon suyu ile sos hazırlanır.
  • Servis tabağına alınıp üzerine sos gezdirilir.

4 Kasım 2015 Çarşamba

FIRINDA MELKİ ( ÇINTAR )

Fırında çıntar nasıl yapılır
Fırında melki nasıl pişirilir
Fırında mantar nasıl yapılır
     Paylaşımlara o kadar çok ara verdik ki, bu arada yaz geçti gitti, sonbahar da  nerede ise geçiyor...Pazarlarda ve cadde boyunca satılan çıntarlar da kış günlerine yaklaştığımızın habercisi.Biz çıntar kızartmasını, çıntar kavurmasını her halini seviyoruz ama sanıyorum en kolay yapılan, en bilinen ve en lezzetli hali fırında pişirilmesidir.Ben küçük ve orta boy çıntarlardan seçtiğim için, çoğunu bütün halde kullandım.Sizin çıntarlarınız çok büyükse irice parçalara böldükten sonra çok az zeytinyağı ve tuzla karıştırarak fırınlayabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram melki ( çıntar )  
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz  

Yapılışı: 
  • Çıntarlar akan su altında hiç kum kalmayıncaya kadar iyice temizlenir.
  • Küçükse sadece sapları kesilir, büyükse irice parçalar halinde doğranır.
  • Kağıt havlu ile kurulandıktan sonra yağlanıp, tuzlanır.
  • Fırın kabına üst kısımları alta gelecek şekilde dizilir.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında, 30- 45 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • İstenirse karabiber eklenir.

30 Ekim 2015 Cuma

BUGÜN GÜNLERDEN KIRMIZI ETKİNLİĞİ


     Sevgili blogger arkadaşlarımız Sevilay, Ebru ve Rana hanımın düzenledikleri Bugün Günlerden Kırmızı etkinliğine davet edilince, ülke olarak üzüntülü günler geçirdiğimiz, gündemin bir türlü normale dönmediği uzun yaz günlerinden sonra arkadaşlarla buluşmak, bir arada olmak iyi gelir diye düşünmüştüm.Her şeyin çok özenle hazırlandığı, güne özel kutular içinde çikolatalar, kırmızı güller, herkesin kırmızılar giydiği güler yüzlü güzel kadınların katılımı ile güzel bir ortamda, güzel bir kahvaltı da bir araya gelmiştik. Günler öncesinden planlanan bu davetin olduğu tam o gün, o saatte Ankara'da da günlerden kırmızı, hatta kıpkırmızı olacağını nereden bilebilirdik ki :(  Yaz boyunca görüşemediğimiz arkadaşlarımızla bir arada kahvaltı edip, hasret giderirken ve katılan firmaların ürünleri hakkında bilgiler alırken, Ankara Katliamı bizim gündemimize de bomba gibi düştü. O saatten sonra Ankara'da yaşadığımız yıllarda hemen hemen her yürüyüşe Ankara Garı'ndan arkadaşlarıyla buluşarak başlamış olan benim için, etkinliğin son saatleri o anda orada olduğunu bildiğim pek çok arkadaşımdan haber almaya çalışarak geçti : ( 
     10 Ekim 2015 tarihinde saat 10.00 da Alsancak'ta ki Peximet'te yapılan etkinliğimize katılan firmalara ve verdikleri bilgilere teşekkürler...
Sponsor Firmalar :

PRİL VE AÇELYA AKKOYUN İLE İZMİRLİ BLOGGERLERİN BULUŞMASI

     Yıllardır evlerimizde kullandığımız Pril, Türkiye'yi il il gezerken ilk durak olarak seçtiği İzmir buluşmasına blogger arkadaşlarımla birlikte ben de davetliydim. Buluşma mekanı olarak seçtikleri Forum Bornova'da ki Midpoint'te, Pril'in marka yüzü Açelya Akkoyun ve Pril ekibi ile yediğimiz öğle yemeğinden sonra Pril ürünleri hakkında bilgi aldık ve deneyimlerimizi paylaştık.Yemekten sonra etkinlik Forum Bornova'da halka açık alanda yapılan eğlenceli yarışmalarla devam etti.Kazananlara çeşitli ödüller verildi.    
     Pril; gittiği şehirlerdeki kadınlarla, blog yazarları ile buluşuyor ve düzenlediği keyifli yarışmalara katılan kadınlar arasından önce şehrin en hamarat hanımını daha sonra da değişik illerden seçilenlerin katılımı ile İstanbul'da düzenlenen yarışma ile Türkiye'nin en hamarat Hanımını belirliyor.Bu serüveni (@PrilTurkiye) resmi instagram hesabından takip edip fotoğrafını  #enhamaratbenim hastagi ile paylaşarak Pril'den sürpriz hediyeler kazanabilirsiniz.
     Bu etkinliği düzenleyen, Med Partners Ajansa, Müşteri Direktörü Müge Akay'a, yakından tanıma fırsatı bulduğumuz Açelya Akkoyun'a, Pril ekibine ve emeği geçen herkese teşekkürler...

10 Ekim 2015 Cumartesi

ÇERKEZ BÖREĞİ - VELİBAH

Çerkez Böreği Tarifi
Velibah Tarifi
Velibah Nasıl Yapılır
Çerkez Gözlemesi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı kuru maya veya 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İçine:
  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  
Üzerine:
  • Eritilmiş tereyağı 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulduktan sonra sıcakken çatalla hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir veya soğuyunca rendelenir.
  • Kuru soğan incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Ezilmiş patatesler, kuru soğanlar, tuz ve karabiber karıştırılıp; iç malzemesi hazırlanır.
  • Derin bir kabın içine un elenip ortası havuz gibi açılır.
  • Maya, toz şeker ve ılık su karıştırılıp, on beş dakika kadar mayanın kabarması beklenir.
  • Tuzu da eklenip, ele çok az yapışan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, sıcak bir ortamda hamur iki katı kabarana kadar yarım saat mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanmış hamurdan parçalar kopartılarak on adet beze yuvarlanıp, üstleri örtülür.
  • Unlanmış tezgah üzerine alınan bezelere önce elle biraz bastırılıp, ortasına bir yemek kaşığı patatesli iç malzemesi konulur.
  • Hamur kenarlarından yukarıya doğru toparlanıp, kapatılır.
  • Kapanan kısım alta getirilip, üstlerine elle bastırılarak çapı biraz büyütülür.
  • Tezgah çok az unlanarak bezeler istenen incelikte merdane ile açılır.
  • Yanmaz bir tavada veya sac üzerinde, iki tarafı çevrile çevrile yakmadan pişirilir.
  • Üzerine tereyağ sürülerek dürüm yapılır veya dilimlenerek sıcak servis edilir.

15 Temmuz 2015 Çarşamba

BAKLAVA YUFKASINDAN OKLAVA TATLISI

Burma Baklava Tarifi
Oklava Tatlısı Tarifi
Kolay Baklava Tarifi
    Malzemeler:
  • 1 paket baklavalık yufka 
  • 500 gram ceviz veya badem 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
Şerbeti:
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Toz şeker ve su derin bir tencereye alınır.
  • Şerbet kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak on, on beş dakika daha kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
  • Eritilmiş tereyağı ile zeytinyağı karıştırılır.
  • İki yufka üst üste konulup, üzerine dövülmüş ceviz veya badem yayılır.
  • Yufka oklavaya sarılıp, ortaya doğru büzülür.
  • Oklavadan büzülmüş halde çıkartılan yufka, yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Diğer yufkalara da aynı işlem yapılarak tepsiye yan yana dizilip, keskin bir bıçakla üç dört parmak kalınlığında parçalamadan kesilir.
  • Zeytinyağı tereyağı karışımı her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkarılan tatlının ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbet yavaş yavaş her yerine gelecek şekilde dökülür. 
  • Şerbeti döküldükten sonra servis edilir.

10 Temmuz 2015 Cuma

ÇİÇEK POĞAÇA

Çiçek poğaça tarifi
Poğaça nasıl yapılır
Poğaça tarifi
Çiçek poğaça nasıl yapılır
     En çok yaptığımız ve en sevilen hamurişlerimizden poğaçaları hep tek tek görmeye alışık olsak da; ben tek tek yaptığım poğaçaları ortada birleştirerek çiçek şekline getirdim.Birer birer koparılarak yenilebilecek bu poğaçanın iç malzemesine ben kaşar loru ve ince kıydığım dereotu koydum, siz istediğiniz bir iç malzemesi ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 adet yumurta 
  • 4,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Tuz
İç malzemesi: 
  • Kaşar loru, dereotu, karabiber
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 
  • Çörekotu

Yapılışı:

  • Unun yarısı geniş bir kaba dökülüp, ortası açılır.
  • Yoğurt ve kabartma tozu dökülüp, karıştırılır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, süt ve tuz eklenir.
  • Yumurtalardan birinin sarısı ayrılıp, kalanı da eklenerek karıştırılır.
  • Karışıma kalan un da azar azar eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülen hamur dinlendirilir.
  • Hamur bir tanesi biraz daha büyük olmak üzere 12 parçaya ayrılır.
  • Büyük parça elimizde açılıp, yuvarlak şekil verilip iç malzemesi konularak kapatılır.
  • Diğer parçalar da elimizde açılıp; içine lorlu, dereotlu iç konulup, kapatılır.
  • Poğaçaların ek yeri alta gelecek şekilde, çiçek şekli verilerek yan yana yağlanmış kalıba veya yuvarlak bir fırın kabına dizilir.
  • Ayrılan yumurta sarısı biraz zeytinyağı ile çırpılarak poğaçaların üzerine fırça ile sürülür.
  • Ortaya çörekotu, diğerler poğaçalara ise susam  serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45 dakika kadar pişirilir.

8 Temmuz 2015 Çarşamba

TAZE NOHUT SALATASI

Taze nohut salatası tarifi
Taze nohut salatası nasıl yapılır
Maydanoz salatası tarifi
     Çocukluk yıllarımızda severek yediğimiz taze yeşil nohuta uzun zamandır rastlamamıştım.Pazarda görünce eski günlerin hatırına hemen aldığım, bir demet taze nohutun bir kısmını çerez gibi yedik, kalanını ise kuru nohuttan salata yapıyoruz tazesinden neden olmasın diye düşünerek taze nohutlu maydanoz salatası yaptım.
Malzemeler: 
  • 1 demet taze nohut 
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 5 adet kornişon turşu
  • Yarım çay bardağı köftelik bulgur 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Zeytinyağı
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Köftelik bulgurun üzerini geçmeyecek kadar kaynar su dökülür.
  • Kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
  • Taze nohutlar ayıklanır.
  • Maydanozlar doğranır.
  • Kırmızı biber ve kornişon turşular mümkün olduğunca küçük doğranır.
  • Soğumuş bulgurun içine malzemeler eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da eklenip, karıştırılarak servis edilir.

6 Temmuz 2015 Pazartesi

YOĞURTLU DENİZ FASULYESİ

Yoğurtlu deniz fasulyesi tarifi
Yoğurtlu deniz fasulyesi nasıl yapılır
Malzemeler:
  • 1 demet deniz fasulyesi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz
  • 250 gram yoğurt
  • Pul biber
Yapılışı:
  • Deniz fasulyelerinin kök kısımları kesilip, temizlenir.
  • Bol su ile birkaç defa diplerinde toprak kalmayıncaya kadar yıkanır.
  • Sirkeli suda biraz bekletilir.
  • Çatala gelecek uzunlukta kırılır.
  • Kaynamış suyun içine atılıp, biraz diri kalacak şekilde 10 dakika haşlanır.
  • Süzüldükten sonra yeşil renkte kalması için soğuk suyun içine atılır.
  • Tekrar süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Deniz fasulyelerinin üzerine zeytinyağı ve limon suyu eklenir.
  • Çırpılmış yoğurda çok az tuz ile dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Sarımsaklı yoğurt fasulyelerin üzerine dökülür.
  • İstenirse yoğurdun üzerine çok az zeytinyağı gezdirilip, pul biber eklenir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...