10 Şubat 2016 Çarşamba

KEREVİZ DOLMASI

Zeytinyağlı kereviz dolması tarifi
Kereviz dolması nasıl yapılır
Garnitürlü kereviz dolması tarifi
     Kereviz sevmeyenlerin bile severek yediği bu dolma için, ben üç adet büyük boy kerevizi ikiye bölerek kullandım.Sizin kullanacağınız kerevizler küçükse sayıyı kişi sayısına göre arttırıp, kerevizlerin üzerinden kapak kesip, içlerini oyarak kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet büyük boy kereviz 
  • 1 adet patates 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kurusoğan
  • 1 çay bardağı dolusu haşlanmış bezelye 
  • Bir kaç dal taze kereviz yaprağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Karabiber
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kerevizler soyulup, iki parçaya bölünür.
  • Limonla ovulup, limonlu suda 10-15 dakika kadar haşlanır.
  • Kerevizlerin ortası oyulup, çanak şekline getirilir.
  • Kurusoğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Havuç ve patatesler zar şeklinde doğranır.
  • Havuçlar, patatesler, önceden haşlanmış bezelyeler, taze kereviz yaprakları, tuz ve karabiberi de eklenip, biraz diri kalacak şekilde kavrulur.
  • Kavrulan sebzeler kereviz çanaklarının içine paylaştırılır.
  • Sıcak su ve zeytinyağı da eklenip, yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, ılık olarak servis edilir.

8 Şubat 2016 Pazartesi

ETİMEK SALATASI

Etimek salatası tarifi 
Etimek salatası nasıl yapılır
Sebzeli etimek salatası tarifi
Yoğurtlu mayonezli etimek salatası nasıl yapılır
     Çay saatlerinde, akraba günlerinde genellikle börekler, tatlılar gibi biraz ağır kaçabilecek tarifler yaptığımızdan yediklerimizi biraz olsun dengeleyebilmek için daha hafif olan salata tariflerine de yer vermeye çalışıyorum. Bu salatayı genellikle bir paket etimekle yapsam da, bu defa çok kalabalık olunca büyük boy borcamın içinde arasına yoğurtlu karışım sürdüğüm iki kat etimek kullanarak yaptım.Miktarları ve kullanılan malzeme çeşitlerini renk uyumuna dikkat ederek biraz da göz kararı istediğiniz gibi değiştirerek hem sağlıklı, hem de rengarenk görüntülü bu salataya günlerinizde, çay saatlerinizde sofralarınızda yer verebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 paket Etimek 
  • 250 gram süzme yoğurt 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı mayonez 
  • Haşlanmış havuç  
  • Kornişon turşu 
  • Pancar turşusu 
  • Haşlanmış tane mısır 
  • Kırmızı sarı yeşil renklerde taze biber 
  • Sarımsak 
  • Dereotu veya Maydanoz 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Süzme yoğurt ve yoğurda gerekirse yoğurdun suyundan da biraz eklenip çatalla ezilerek, koyu kıvamda açılır.
  • Mayonez ve dövülmüş sarımsaklar da eklenip, karıştırılır.
  • Kullanacağınız kabın altına kaşığın tersi ile yoğurtlu karışımın birazı yayıldıktan sonra etimekler sıralanır. 
  • Etimeklerin üzerine kalan yoğurtlu mayonezli karışım düzgünce yayılıp, üzeri streç film ile kaplanarak en az üç saat buzdolabında etimeklerin yumuşaması için bekletilir.
  • Bu arada üst malzemesi olabildiğince minik küpler halinde doğranır.
  • Buzdolabından çıkartılan etimeklerin üzerine çapraz çapraz veya istenen şekilde sebzeler, turşular yayılır.
  • İncecik kıyılmış maydanoz veya dereotu ile kabın kenarları kapatılır.
  • Buzdolabında bekletilip, her etimek dilimi bir porsiyon olacak şekilde dilimlenerek servis edilir.

7 Şubat 2016 Pazar

ASLI VE GÖKÇE'NİN SÜRPRİZ BABY SHOWER PARTİSİ

Baby Shower Kurabiyeleri
Bebek Kurabiyeleri
Şeker hamurlu bebek kurabiyeleri
     Blogger arkadaşlarımızdan Aslı ve Gökçe'nin önümüzdeki günlerde dünyaya merhaba diyecek prenseslerine Selcen ve Sevilay'ın organizasyonu ile Folkart'ta ki U'gis Cafe Bistro'da İzmirli Yemek Bloggerlerinden bir grup arkadaşımızın katılımı ile sürpriz bir baby shower partisi düzenledik. Organizasyonun bebek puseti şeklindeki pastasını Zeynep yapınca, ben de kendimce bir hatıra olması düşüncesi ile her iki annemize ayrı ayrı şeker hamurlu bebek kurabiyeleri yaptım.Aslı'ya bir prensten sonra bir de prenses geleceğini öğrenince onun kurabiyelerini pembe tonlarda yaptım.Gökçe'nin bebeğinin prens mi, prenses mi olduğunu cafeye gidene kadar öğrenemeyince, kurabiyelere bebek isimlerini yazamadım ve hazırladığım kurabiyeleri pastel renklerde yaptım.İzmir için çok soğuk sayılabilecek bir günde, çok sıcak ve çok güzel zaman geçirdik.Aslı'cığım, Gökçe'ciğim dilerim prenseslerinizi sağlıkla kucağınıza alırsınız ve hep bu günkü gibi mutlu günlerde bir arada oluruz.



Kavgayı, bir yaprağın üzerine yazmak isterdim, sonbahar gelsin yaprak dökülsün diye
Öfkeyi bir bulutun üzerine yazmak isterdim yağmur yağsın bulut yok olsun diye
Nefreti karların üzerine yazmak isterdim güneş açsın karlar erisin diye
Ve dostluğu ve sevgiyi, yeni doğmuş tüm bebeklerin yüreğine yazmak isterdim onlarla birlikte büyüsün bütün dünyayı sarsın diye...

6 Şubat 2016 Cumartesi

KOLAY POĞAÇA

Kolay poğaça tarifi
En kolay poğaça nasıl yapılır
Kalıpta poğaça tarifi
     Kahvaltı sofralarında, çay saatlerinde hatta günün her saatinde bizim evde poğaçalara talep olduğundan sık sık yapmaya çalışıyorum.Değişik tarifler deneyerek, değişik şekillerde yaptığım poğaçalar arasında malzemesi en az, yapılışı en kolay olan bu poğaçaları muffin ve cupcake yaptığım kalıbın içine yerleştirerek yapınca, kolaydan da kolay bir tarif oldu :) Ben iç malzemesi olarak kaşar loru ve patates kullandım ama siz istediğiniz iç malzemesiyle çok kısa sürede bu poğaçalardan yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 su bardağı un 
  • 2 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3,5 çay bardağı süt 
  • 1 adet yumurtanın akı
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2 paket kabartma tozu 
İçine:
  • 3 - 4 adet haşlanmış patates 
  • 1 su bardağı kaşar loru  
  • Karabiber 
  • Maydanoz 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanır, kabukları soyularak ezilir.
  • Ezilen patatesler, lor ve ince kıyılmış maydanoz da karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
  • Un derin bir kaba elenir.
  • Ortası havuz gibi açılıp, sıvı malzemeler, yumurtanın akı ve tuz eklenerek yoğurulur.
  • Streç filme sarılıp buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, avuç içi ile açılır.
  • Ortasına bir yemek kaşığı dolusu iç malzemesi konularak hamur kapatılır.
  • Ek yeri alta gelecek şekilde hafifçe yağlanmış kalıba konulur.
  • Çok az zeytinyağı ile açılmış yumurta sarısı fırça ile sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40 dakika kadar pişirilir.

5 Şubat 2016 Cuma

KAHVALTILIK SOSLU PEYNİR

Soslu kahvaltılık peynir tarifi
Biberiyeli soslu peynir tarifi
Sarımsaklı, zeytinyağlı, biberiyeli peynir tarifi
     Hafta sonu kahvaltı sofralarına değişik lezzette bir peynir tabağı hazırlamak ve zeytinyağlı, sarımsaklı sosuna ekmek banmak için, en az bir gece önceden küp küp kestiğiniz peynirleri üzerine çıkacak kadar zeytinyağlı sos içinde bekletebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram kadar beyaz peynir 
  • 1 su bardağı kadar zeytinyağı 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı tane karabiber 
  • 2 dal taze biberiye 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 



Yapılışı:
  • Peynirler küp küp doğranıp, cam bir kabın içine konulur.
  • Zeytinyağının içine tane karabiberler, incecik kıyılmış sarımsaklar, dallarından ayıklanmış taze biberiyeler ve pul biber konulup, iyice çalkalanarak peynirlerin üzerine dökülür.
  • Peynirlerin üzerini kapatmazsa biraz daha zeytinyağı eklenir.
  • En az bir gün bekletilip, servis edilir.

4 Şubat 2016 Perşembe

DAMLA SAKIZI DOLGULU NANELİ ÇİKOLATA

Ev yapımı naneli sakızlı çikolata tarifi
Ev yapımı After Eight Çikolata nasıl yapılır
Nane dolgulu çikolata tarifi
Naneli damla sakızı reçelli çikolata tarifi
     After Eight diye bilinen, içi nane dolgulu çikolatalar ve içi değişik likörlerle dolu çikolatalar ne zaman yurt dışına çıkılsa, mutlaka aldıklarım arasındadır yada eş dost sevdiğimi unutmaz hediye olarak bu çikolatalardan getirirler. Henüz içi likörlü olanlardan yapmayı denemedim :) ama nane dolgulu olanlar evde de yapılabilir gibi geldiğinden az da olsa denemek istedim.Çok kısa zamanda yaptığım için şekilleri istediğim kadar düzgün olmadı ama hem acele, hem ilk deneme olunca bu kadar yapabildim.Aslında ölçü biraz da yapmak istediğiniz miktara göre değişse de, ben dışı için büyük paketler halinde aldığım bitter çikolatadan eriterek ve iç dolgusunu da sakız reçeline havanda dövdüğüm nane şekerlerini ve bir iki damla nane aromasını ekleyerek hazırladım.Orjinaline göre biraz daha tombul ve büyükçe çikolata dilimleri olsa da, kahvenin yanında After Eight çikolatanın  yerini almış oldu :)

Malzemeler:
  • 250 gram kadar bitter çikolata 
  • 5 adet Olips nane şekeri 
  • 2-3 yemek kaşığı sakız reçeli 
  • Bir kaç damla nane aroması
  • Pişirme kağıdı 

Yapılışı:
  • Bitter çikolata kesme tahtası üzerinde küçük parçalara ayrılır.
  • Derin bir kaba su konulup, kaynatılır.
  • Çikolata parçaları da başka bir kaba konulup, kaynayan su dolu kabın üzerine oturtulur.
  • Arada karıştırılarak, çikolatalar suya hiç değdirilmeden benmari usulü eritilir.
  • Eriyen çikolatanın yarısı pişirme kağıdına ince uzun şeritler halinde yayılır.
  • Kareler oluşturacak şekilde kürdanlar konulur.
  • Nane şekerleri dövülüp un haline getirilir. 
  • Sakız reçeli, nane şekerleri ve nane aroması da karıştırılarak iç dolgusu hazırlanır.
  • Kağıda yayılan çikolata donduktan sonra naneli iç dolgusu çikolatanın üzerine kenarlarından çok az boşluk bırakılarak konulur.
  • Kalan eritilmiş çikolata da dolgunun üzerini kapatacak şekilde yayılır.
  • Hafif donmaya başlayıp, kesilebilecek kıvama gelince  bıçakla kare kare dilimlenir veya kürdanlar çekilip çıkartılır.
  • İyice donduktan sonra ayrı bir kaba alınır.

30 Ocak 2016 Cumartesi

PASTEL RENKLİ KURABİYELER

Renkli kurabiye tarifi
Renkli kurabiye nasıl yapılır
Nişastalı kurabiye tarifi
     Rengarenk şeker hamurlu kurabiyelerden yaparken, şeker hamuru kullanmadan da renkli kurabiyeler yapmayı düşünüp daha önce sonbahar renklerinde sonbahar yaprağı kurabiyeleri yapmıştım.Bu defa jel gıda boyalarından çok az katarak pastel renklerde yoğurduğum hamurdan renk renk kurabiyeler yapıp, şekerlemeler ile süsledim.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 2 su bardağı un 
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • Dr.Oetker jel renklendirici ( kırmızı, sarı, yeşil, mavi) 
  • Dr.Oetker pasta süsü Sprinkles
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağ, zeytinyağı , elenmiş un, buğday nişastası, pudra şekeri, kabartma tozu ve vanilya karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur dört parçaya bölünüp, istenen renklerdeki jel boyalardan bir kaç damla damlatılarak yoğurulup, renklendirilir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Şekerlemeye batırılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 175 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirilir.

27 Ocak 2016 Çarşamba

KURU BÖRÜLCE ÇORBASI

Börülce çorbası tarifi
Kuru börülce çorbası nasıl yapılır
Kuru börülceli tarhana çorbası tarifi
     Karadenizlilerin hamsisi gibi, börülce de biz Egelilerin hayatında yaz, kış çok önemli bir yer tutuyor :) Yaz aylarında, her gün bir öğünümüzde taze börülce yemeği, iç börülce salatası, domates soslu börülce salatası, taze börülce çorbası, börülceli bulgur pilavı bulunurken; kışında börülcenin kurusunu kullanıyoruz.Yazın taze börülce ile yaptığımız çorbanın yanında genellikle sele zeytin ve közlenmiş biber; kışın kuru börülceli çorbanın yanında ise gene sele zeytini ve pırasa yenilirdi.Pırasaların beyaz kısımları bir karış kadar kesildikten sonra sanıyorum biz çocuklara cazip hale getirmek için, baş kısmından + şeklinde kesilip, pırasanın alt ucundan parmakla yukarı doğru ittirilerek çiçek haline getirilip, sofraya öyle konulurdu.
Malzemeler:

  • 1 su bardağı kuru börülce 
  • Yarım su bardağı tarhana  
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2-3 adet kurutulmuş acı biber 
  • 6 su bardağı su
Yapılışı:

  • Börülceler bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün haşlanıp, kara suyu dökülür.
  • Tarhana biraz soğuk su ile ıslatılıp, bekletilir.
  • Zeytinyağı konulan tencerede domates salçası veya kışlık domates püresi ezilip, sıcak su eklenir.
  • Kaynamaya başlayınca haşlanmış kuru börülceler, acı kuru biberler ve sulandırılmış tarhana da eklenerek birkaç taşım kaynatılır.

25 Ocak 2016 Pazartesi

LİMONLU CHEESECAKE

Limonlu cheesecake tarifi
Limonlu cheesecake nasıl yapılır
Aspirli cheesecake nasıl yapılır
Cheesecake tarifi
     Geçen gün bir arkadaşım cheesecake tarifi sorunca farkettim ki, arşivimde hemen her gün fotoğraflarını görüp kanıksayarak, paylaştığımı sandığım çok sayıda cheesecake varmış ama onları meğer sadece ben görüyormuşum :) Mevsim meyveleriyle sık sık cheesecake yapmama rağmen nedense paylaşmamışım. Limonlu lezzetleri seven herkesin seveceğini düşündüğüm bu cheesecake için, rengi daha sarı olsun diye yalancı safran da denilen aspiri çok az sıcak suda bekletip, süzerek suyunu kullandım.
Malzemeler:
  • 2 paket yulaflı bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
  • 500 gram labne 
  • 200 ml süt kreması 
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 adet limonun kabuğu 

  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 adet limonun kabuğu
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • 1, 5 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 tatlı kaşığı safran veya aspir  
  • Yarım çay bardağı sıcak su
Yapılışı: 
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline gelene kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağ bisküvi kırıntıları ile iyice karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilen 24 santim çapındaki kelepçeli kalıba karışım iyice bastırılarak yayılır. 
  • Kelepçeli kalıp buzdolabında 10-15 dakika kadar bekletilir.
  • Labne peyniri süzgece alınıp, suyu iyice süzdürülür.
  • Labne peyniri, süt kreması ve toz şeker mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Yumurtalar karışıma birer birer kırılarak çırpmaya devam edilir.
  • Mısır nişastası, limon kabuğu rendesi  ve vanilya da eklenerek çırpılır.
  • Karışım buzdolabından çıkartılan bisküvili tabanın üzerine dökülür.
  • Pişerken üzerinin çatlamaması için, fırına dayanıklı küçük bir kabın içine su konularak kelepçeli kalıbın yanına yerleştirilir.
  • Kelepçeli kalıpta fırına konulup, önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
  • Fırın soğuyana kadar fırın kapağı hafif aralık bırakılarak cheesecake içinde bekletilir.
  • Limon kabuğu rendelenip, limonlar sıkılır. 
  • Bir tatlı kaşığı kadar aspir, yarım çay bardağı sıcak su içinde bekletilip; rengi çıkınca süzülür.
  • Nişasta suyla açılıp, şeker, limon suyu ve kabuk rendesi de eklenerek muhallebi gibi pişirilir.
  • Pişmeye yakın renk vermesi için, aspirli su karıştırılır.
  • Renginin çok sarı olması istenmezse aspir kullanmaya gerek olmadan doğal renginde de bırakılabilir.
  • Soğumuş olan cheesecake üzerine henüz ılık haldeki sos dökülüp, düzgünce yayılır.
  • Buzdolabında en az 4 - 5 saat veya bir gece dinlendirilir.
  • Buzdolabında iyice donduktan sonra servise yakın kelepçeli kalıptan çıkarılır.
  • Servis tabağına alınır.

23 Ocak 2016 Cumartesi

BONİBONLU ÇİKOLATA

Bonibonlu çikolata tarifi
Bonibonlu şekerlemeli çikolata nasıl yapılır
Şekerlemeli çikolata tarifi
Çikolata dilimleri tarifi
     Okullar tatile girmiş çocuklar da evdeyken, çocuklarınızla birlikte bu rengarenk çikolata dilimlerinden yapabilirsiniz. Ben kiloluk aldığım çikolatanın bir kısmını eritip, evde bulunan kişniş şekerlerinden, damla çikolatalardan ve bonibonlardan kullandım ama siz belli bir ölçüye bağlı kalmadan, istediğiniz kadar çikolatayı benmari usulü eritip, rengarenk bonibonlar ve şekerlemeler ile renklendirip, isterseniz daha önce yaptığım fındıklı çikolata tarifinde ki gibi kuruyemişler, değişik tatlar da ekleyebilirsiniz.Gerçi bu tarifi yapmak için, evde çocuk olmasına da gerek yok çünkü bu rengarenk görüntülü çikolata dilimlerini kahve yanına ikram olarak da hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 500 gram kuvertür bitter çikolata 
  • Bonibon
  • Kişniş şekeri
  • Damla çikolata
  • Pişirme kağıdı 
Yapılışı: 
  • Çikolata bıçakla olabildiğince ince kıyılıp, tercihen metal bir kap içine alınır.
  • Derin bir tencerede su kaynatılır.
  • Çikolataları koyduğumuz kap suya değmeyecek şekilde, tencerenin üzerine oturtulur.
  • Arada karıştırılarak, çikolatanın tamamen erimesi sağlanır.
  • Eriyen çikolata ince bir tabaka halinde pişirme kağıdının üzerine kaşığın tersi ile yayılır.
  • İstenen şekerlemeler, bonibonlar çikolatanın üzerine serpiştirilir.
  • Oda sıcaklığında donmaya başlayan çikolata bıçakla üçgen, kare nasıl isteniyorsa kesilir.
  • Kesilen üçgen, kare dilimler oda sıcaklığında donduktan sonra buzdolabına konulur.
  • Bir süre buzdolabında bekletildikten sonra servis edilir.

22 Ocak 2016 Cuma

NANE ŞEKERLİ KURABİYE

Nane şekerli kurabiye tarifi
Naneli kurabiye nasıl yapılır
Olips nane şekerli kurabiye tarifi
     Evde yenmeden kalmış nane şekerleri ile ne yapabilirim diye düşünürken, aklıma şekerleri kurabiye içinde değerlendirmek geldi.Olips naneli şekerin yaklaşık yarım paketini havanda döverek kullandım ve hamura biraz da nane aroması ekledim.After Eight tadındaki bu değişik kurabiyeyi biz beğendik, siz de nane ferahlığında, çikolata tadında, her ısırışınızda ağzınıza çıtır çıtır nane şekeri parçaları gelen bu kurabiyelerden yapmak isterseniz;
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 adet yumurta 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım çay bardağı ince kıyılmış taze nane 
  • 1 çay bardağı bitter damla çikolata
  • 50 gram Olips naneli şeker 
  • 1 tatlı kaşığı nane aroması

Yapılışı:
  • İnce kıyılmış taze nane yaprakları pudra şekeri ile ovulur.
  • Nane şekerleri havanda dövülür.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağ, yumurta ve diğer malzemeler karıştırılarak hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, dinlendirilir.
  • Hafif unlanmış tezgahta merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Kalıpla kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 20 - 25 dakika kadar pişirilir.

20 Ocak 2016 Çarşamba

ARAPSAÇLI HAYDARİ

Haydari tarifi
Arapsaçlı haydari nasıl yapılır
     Yapılabilecek en kolay meze tariflerinden olan ve genellikle dereotu katarak yaptığım Haydariyi, bu defa yöresel otlarımızdan arapsaçı katarak denemek istedim. Arapsaçının tam mevsimindeyken siz de denemek isterseniz, özellikle rakı sofralarına anason kokusuyla güzel bir meze yada sofralarınıza değişik bir tat olacağını düşünüyorum.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram süzme yoğurt 
  • 7 - 8 dal arapsaçı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:
  • Yoğurt pürüzsüz hale gelinceye kadar çatalla iyice çırpılır.
  • Sarımsaklar çok az tuz ile havanda dövülüp, eklenir.
  • Arapsaçları yıkanıp, kurulanır.
  • İncecik kıyılarak zeytinyağı ile tavada çevrilir.
  • Yoğurda eklenip, karıştırılır.
  • Karışım servis tabağına alınıp, üzerine zeytinyağının birazı gezdirilir.
  • Kıvam alması için buzdolabında bekletilir.

9 Ocak 2016 Cumartesi

ISPANAKLI CUPCAKE

Ispanaklı cupcake tarifi
Ispanaklı cupcake nasıl yapılır
     Yeni yıl haftası henüz geçmeden yaptığım ıspanaklı cupcakeleri paylaşmak istedim :) Pişirdiğiniz cupcakeleri ister sade olarak, isterseniz üzerlerine hazırladığınız krem şantiyi sıkma torbası ile sıkarak servis edebilirsiniz. Krem şantilerin üzerini, iki üç tanesini ufaladığınız cupcakelerin kırıntıları ile süsleyebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 su bardağı dolusu ıspanak püresi 
Üzerine:
  • 1 paket krem şanti 
  • Yarım su bardağı soğuk süt 
Yapılışı:
  • Yarım kilogram ıspanağın sadece yaprakları ayıklanıp, yıkanır.
  • Suyunu çekene kadar pişirilip, robottan geçirilir, soğumaya bırakılır.
  • Başka bir kapta krem şanti soğuk süt ile çırpılıp, buzdolabında bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, süt ve ıspanak püresi de eklenir.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu da eklenip, karıştırılır.
  • Cupcake kağıtları metal kalıba yerleştirilir.
  • Hamur kağıt kalıpların üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırılır.
  • Cupcakeler önceden ısıtılmış 175 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuyan cupcakelerin üzerine sıkma torbasına doldurulan krem şanti sıkılır.
  • Pişirilen cupcakelerden ufalanarak kırıntıları krem şanti üzerine serpilir.
  • Buzdolabında bekletilip, servis edilir.

8 Ocak 2016 Cuma

BİBER SALÇALI RULO ÇÖREK

Biberli ekmek tarifi
Biber salçalı çörek nasıl yapılır
Biber salçası rulo çörek tarifi
İnstant mayalı tarifler
     Antakya mutfağına ait biberli ekmek yada katıklı ekmeğin ilk yediğimde üzerindeki acılı sos ilginç gelmiş, çok sevmiştim. Geçenlerde benzer bir tarifle karşılaşınca yapmak istedim ama evde yaş maya olmayınca ben de işin kolayına kaçıp, instant maya kullandım.Hazır tarifi değiştirmişken hamuru da rulo şeklinde sarıp, keserek minik rulo çörekler yaptım. Herkesin beğenerek yediği, toplamda kırk, kırkbeş adet çıkan minik rulo çöreklerden nerede ise geriye hiç bir şey kalmadı :) Siz de acılı lezzetleri seviyorsanız acı biberli salçaya ek olarak kırmızı pul biber ve lor da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 5,5 su bardağı un 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 3 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı tatlı biber salçası 
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 3 yemek kaşığı susam 
Yapılışı: 
  • Kuru soğanlar ince ince doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Biber salçası, kekik ve susamlarda eklenip, bir kaç defa karıştırılıp, soğumaya bırakılır.
  • Elenmiş una instant maya eklenip, karıştırılır. 
  • Ilık su, süt ve yumurta eklenerek, hafif ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp sıcak bir yerde yarım saat mayalanması için bekletilir.
  • Hamur ikiye ayrılıp, parçanın biri üzeri örtülerek bekletilir.
  • Hamur unlanmış tezgahta ince uzun bir parmak kalınlığında açılır.
  • Soğanlı, salçalı karışımın yarısı hamurun üzerine kaşığın tersi ile yayılıp, rulo yapılır.
  • Rulodan iki parmak kalınlığında dilimler kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Diğer hamurda aynı şekilde hazırlanır.
  • Tepside de yarım saat mayalandırılıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...