10 Şubat 2017 Cuma

KARANFİLLİ ARMUT KURABİYE

Armut kurabiye tarifi
Karanfilli tarçınlı  kurabiye tarifi
Pekmezli kurabiye tarifi
     Sadece karanfil ve tarçının verdiği o mis gibi koku sebebiyle bile yapılıp, çay saatlerinizde yer alabilecek bu kurabiyeyi ister benim gibi minik armutlar görüntüsünde yada rulolar haline getirip bıçakla verev keserek şekil verip pişirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı 
  • 1 adet yumurta
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Yarım su bardağı pekmez
  • 1 tatlı kaşığı toz karanfil 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın  
  • Tane karanfil
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek, ele yapışmayacak kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri streçlenip biraz dinlendirilir.
  • Elimize aldığımız hamur parçalarına minik armut şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen kurabiyelerin üstlerine birer karanfil tanesi batırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 15 dakika kontrollü olarak pişirilir.
  • Fırından çıkıp, soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir.

9 Şubat 2017 Perşembe

TRABZON EKMEĞİ

Trabzon ekmeği tarifi
Trabzon ekmeği nasıl yapılır
Hazır karışım ekmek tarifi
     Trabzon ekmeği Trabzon dışında  da artık her yerde satılıyor ama siz evde kendiniz yapmak isterseniz hazır ekmek karışımlarından bir paket alıp, paketin arkasında yazan yapım aşamalarına göre kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.Bir kilogramlık hazır paketlerin içinden yarımşar kilogramlık iki paket ve iki adet maya çıkıyor sadece biri ile de yapılabilir ama trabzon ekmeğinin o kocaman görüntüsüne ulaşabilmek için ben iki paketi de karıştırıp bir defada pişiriyorum.
Malzemeler:
  • Söke un Trabzon ekmeği karışımı (2 poşet) 
  • İçinden çıkan maya poşeti (2 poşet)
  • 4 su bardağından biraz eksik ılık su 
Yapılışı:
  • Un paketi açılıp derin bir yoğurma kabına veya tezgaha dökülüp, ortası havuz gibi açılır.
  • Bir su bardağı ılık suyun içine paketin içinden çıkan mayalar dökülür.
  • 15 dakika kadar mayanın kabarması için beklenir.
  • Maya kabardıktan sonra azar azar ılık su ilave edilerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülerek yarım saat mayalandırılır. 
  • Tezgaha alınıp, çok az yoğurularak gazı çıkartılır.
  • İstenen şekil verilip, üzeri mutfak havlusu ile örtülerek hafifçe yağlanmış tepsiye yerleştirilir. 
  • 50 dereceye ayarlanmış fırının içinde yarım saat daha mayalandırılıp, iki katı büyüklüğe ulaşana kadar bekletilir.
  • Hamurun üzerine fırça ile su sürülüp, önceden 230 dereceye ısıtılmış fırına konulur.
  • 230 derecede 10 dakika bırakıldıktan sonra fırın ısısı 210 dereceye düşürülüp, 60-70 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra çok sert olan kabuğun üzerine çiçek sulama aparatıyla biraz su sıkılıp, havluyla sarılarak dilimlemek için soğuması beklenir.

7 Şubat 2017 Salı

HİBİSKUS ÇAYI

Hibiskus çayı tarifi
Hibiskus çayı nasıl yapılır
Yeşil çaylı hibiskus çayı tarifi
     Antioksidan, C vitamini ve demir deposu olarak bilinen ekşimsi lezzetli bu çayı kış gecelerinde şifa niyetine demleyebilirsiniz.Yalnız bu tarz içeceklerin faydası kadar bazı bünyelerde fazlasının zararları olabileceğini düşünerek günde iki bardaktan fazla içmemek gerekiyormuş, isterseniz yeşil çay, tarçın, karanfil eklemeden de yapabilirsiniz. 
Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı hibiskus çiçeği 
  • 1 yemek kaşığı yeşil çay 
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 5-6 adet karanfil
  • 1 demlik kaynar su

Yapılışı:

  • Hibiskus çiçekleri, yeşil çay, çubuk tarçın ve karanfil taneleri demliğe konulur.
  • Üzerine kaynamış su eklenerek, demliğin kapağı kapatılarak sıcak kalması için havluyla sarılır.
  • 15 dakika kadar demlendikten sonra süzülerek istenirse şeker ve sıcak su ilavesiyle servis edilir.

6 Şubat 2017 Pazartesi

SEMERKANT KURABİYESİ

Semerkant kurabiyesi tarifi
Elmalı semerkant kurabiyesi nasıl yapılır
Elmalı kurabiye tarifi
     Yaz aylarının başında yaptığım Semerkant kurabiyesini epey zaman sonra ancak paylaşabiliyorum.Bu ölçülerle kırk adet kurabiye çıktığından , isterseniz siz yarım ölçü olarak da yapabilirsiniz.Ben şekillerini çok beğendim ama biraz el oyaladığından vaktiniz yoksa daha önce başka bir tarifini paylaştığım klasik elmalı kurabiye gibi de şekillendirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • Yarım çay bardağı toz şeker 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • 6 su bardağı un 
İç malzemesi:
  • 5-6 adet elma 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tarçın 
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yoğurt, zeytinyağı karıştırılır.
  • Toz şeker, buğday nişastası, kabartma tozu ve azar azar un da eklenerek hamur yoğurulur.
  • Üzeri streçlenerek 15 dakika buzdolabında dinlendirilir.
  • Elmalar soyulup, rendenin iri gözüyle rendelenir.
  • Toz şeker de eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Tarçın ve dövülmüş ceviz de eklenip, soğuması beklenir.
  • Dinlenmiş hamur on eşit bezeye ayrılıp üzeri örtülür.
  • Her beze iki yağlı kağıt arasında yaklaşık pasta tabağı büyüklüğünde merdane ile açılır.
  • Açılan her beze bıçakla dört parçaya ayrılır.
  • Her parçaya bıçakla çizikler atılır.
  • Her parçanın ortasına soğumuş elmalı cevizli içten bir tatlı kaşığı dolusu konulur.
  • Hamurun bir ucu elmalı içe doğru, diğer ucu da onun üzerine kapatılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15 dakika kontrol edilerek pişirilir.
  • Pişen kurabiyeler tel ızgara üzerine alınıp, soğutulur.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri elenir.

3 Şubat 2017 Cuma

KURUYEMİŞLİ ÇİKOLATA (ROCHES )

Kuruyemişli çikolata tarifi
Roches çikolata nasıl yapılır
Kuruyemişli çikolata tarifi
Ev yapımı çikolata nasıl yapılır
     Sömestr tatilinin bitmesine çok az kalmışken, çocuklarınızla birlikte istediğiniz cins çikolatayı benmari usulü eriterek, kuruyemiş ve kuru meyvelerden istediğiniz miktarda ekleyerek çocuklarınızın da katılımıyla bol kuruyemişli yada bonibonlar ekleyip, bonibonlu çikolatalar yapabilirsiniz.Ben gıda çarşısından aldığım 2,5 kilogramlık blok çikolatalardan istediğim kadarını keserek kullanıyorum, siz kuvertür çikolata bulamaz iseniz, marketlerden alabileceğiniz bir kaç paket sütlü veya bitter çikolatayı da kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 500 gram bitter kuvertür çikolata 
  • 1 çay bardağı fındık 
  • 1 çay bardağı badem 
  • 1 çay bardağı antep fıstığı
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı kuru kayısı
  • 1 çay bardağı pirinç patlağı
Yapılışı: 
  • Badem ve antep fıstığı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde 10 dakika kadar kavrulur.
  • Kuru kayısı minik minik doğranır.
  • Kuvertür çikolatanın 80 gram kadarı ayrılır.
  • Kalan çikolata olabildiğince küçük parçalara bölünüp, benmari usulü eritilir.
  • Ocaktan alınan çikolataya, çikolatanın daha sert ve parlak olması için ayrılan çikolata da eklenerek karıştırılır. 
  • Yağlı kağıt üzerine kaşık yardımı ile küçük parçalar halinde erimiş çikolata konulur.
  • Çikolatanın üzerine kuruyemişlerden batırılır.
  • İstenirse eritilmiş çikolataya kuruyemişler karıştırıldıktan sonra kaşıkla yağlı kağıt üzerine konulur.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra bir iki saat kadar buzdolabında bekletilip, sertleştikten sonra servis edilir.   

1 Şubat 2017 Çarşamba

İRMİK HELVASI

İrmik helvası tarifi
Sütlü irmik helvası tarifi
İrmik helvası nasıl yapılır
     Bir zamanlar gece canımız tatlı istediğinde bile kalkıp, hemen yapıverdiğimiz irmik helvasını uzun zamandır yapmamıştım. Genellikle de geceleri yapılıp, bitirildiğinden olsa gerek fotoğrafını da çekmemiş dolayısıyla da paylaşmamışım. Siz ölçüleri arttırarak daha fazla miktarda yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı irmik 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 kahve fincanı çam fıstığı 

Yapılışı:
  • Sıcak suyun içinde toz şeker eriyene kadar karıştırılıp, süt de eklenir.
  • Suyu dökülürken etrafa çok sıçradığı için, derin bir tencerede orta ateşte irmik ve fıstıklar pembeleşene kadar zeytinyağında kavrulur.
  • İrmiğin ve fıstıkların rengi koyulaşınca su ve süt karışımı eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirilir.
  • Ocağın altı kapatılıp, bir iki kez karıştırılır. 
  • Tencerenin kapağı kapalı olarak 15 dakika kadar demlendirilir.
  • İstenirse kalıpla şekil verilerek tabağa alınır.
  • Tercihen ılık servis edilir.

31 Ocak 2017 Salı

MANTI ÇORBASI

Mantı çorbası tarifi
Mantı çorbası nasıl yapılır
     Kış aylarında nerede ise öğün yerine geçebilecek bu çorbayı kendi açtığınız hamurdan mantı yaparak veya vaktiniz yoksa hazır aldığınız mantılarla da yapabilirsiniz. Biz de et yenilmediğinden, soyalı mantıyı da çorba için kullanmaya gerek duymadığımdan A101 marketlerde satıldığını gördüğüm içi boş Çorum mantısı kullanıyorum. Çorum mantısı hem her zaman elimin altında hazırda oluyor hem de çorbaya katılmaya uygun, o kadar minik minik kapatılmış ki, kendim yapsam bu kadar uğraşmam sanıyorum. 😃
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı mantı 
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • Yarım su bardağı domates püresi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 7 su bardağı sıcak su    
Yapılışı:
  • Derin bir tencereye konulan zeytinyağında un yakmadan kavrulur.
  • Domates salçası ve domates püresi de eklenip, biraz daha çevrilir.
  • Suyu ve tuzu da eklenir.
  • Su kaynadıktan sonra mantılar ve haşlanmış nohutlar da eklenir.
  • Mantılar yumuşayıp çorba kıvamını alana kadar kaynatılır.
  • En son pul biber ve kuru nane de eklenip, sıcak servis edilir.

29 Ocak 2017 Pazar

ELMALI ACIBADEM KURABİYESİ

Yalancı acıbadem kurabiyesi tarifi
Yalancı acı badem kurabiyesi nasıl yapılır
Elmalı kurabiye tarifi
Elmalı acı badem kurabiyesi tarifi
     Bu tarifin adı yalancı acı badem kurabiyesi ama etrafta yeterince yalancı olduğundan ben elmalı acı badem kurabiyesi demeyi tercih ettim 😊 Bu ölçülerle pişirdiğim kurabiyelerin yarısını kıtır kıtır olsun diye biraz daha büyükçe ve yassı olarak, diğer yarısını da daha küçük ve top top yuvarladım. İçine de Dr.Oetker'in dörtlü minik paket halinde satılan acı badem aroması şişelerinden birini kullandım. Kurabiyelerden küçük olanların içi biraz daha sakızımsı bir dokuda olunca sanıyorum gerçek acı badem kurabiyesine daha çok benzedi. Gerçi, iki hali de beğenildi ama siz gene de kurabiyelerinizi damak zevkinize göre şekillendirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet elma ( 2 su bardağı elma rendesi ) 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı dövülmüş kavrulmuş badem 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 şişe ( 2 ml )  Dr.Oetker acı badem aroması 

Yapılışı:
  • Elmalar yıkanıp, soyulur.
  • Rendenin iri tarafıyla rendelenip, fazla suyu elimizle iyice sıkılır.
  • Bademler kaynar suda bekletilip, kabukları soyulur.
  • Yağsız tavada çevrilerek kavrulduktan sonra havanda dövülür.
  • Malzemelerin hepsini karıştırıp, unu azar azar eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan irice parçalar kopartılıp, şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, 30-40 dakika iyice kızarana kadar kontrollü olarak pişirilir.

28 Ocak 2017 Cumartesi

KÜLAH BÖREĞİ

Külah böreği tarifi
Külah böreği nasıl yapılır
Yufka külah böreği tarifi
Yufka börekleri
     Doğum günlerinde, altın günlerinde yapılabilecek güzel görünüşlü ve bereketli bu böreği ben akraba günümüz için yaptım.Sadece kendiniz için yapacaksanız iki yufkadan yapmak yeterli olacaktır çünkü, altı adet yufkayı ikişer ikişer ayırıp her birini de on iki parçaya bölünce altı yufkadan yetmiş iki adet börek çıktı.Yapılanlardan farklı olarak ben börekleri çıtır çıtır olması için galeta ununa batırıp öyle pişirdim ama siz isterseniz o aşamayı geçerek de pişirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su 
  • 300 gram lor peyniri 
  • 1 tutam maydanoz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 200 gram labne peyniri 
  • 1 su bardağı kadar galeta unu 
  • 1 su bardağı kadar incecik kıyılmış maydanoz

Yapılışı:
  • Yufkalar ikişer ikişer ayrılır.
  • Yufkanın biri tezgah üzerine yayılıp, zeytinyağı ve su karışımı her yerine gelecek şekilde fırçayla sürülür.
  • İkinci yufka üzerine kapatılır.
  • Yufka önce dörde sonra her dört parça üçe bölünerek on iki eşit parçaya ayrılır.
  • Her parçanın geniş kısmına peynirli, maydanozlu iç malzemesi konulup, irice sigara böreği gibi sarılıp, ucu su ile açılmayacak şekilde kapatılır.
  • Sarılan her sigara böreği tam ortadan bıçakla iki parçaya kesilir.
  • Böreklere fırçayla biraz su sürülüp, galeta ununa bulanır.
  • Börekler yağlanmış fırın tepsisine dizilip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Diğer dört yufka da ikişer ikişer aynı şekilde hazırlanıp, pişirilir.
  • Fırından çıkan böreklerin kesik olan tarafları çırpılmış labne peynirine batırılır.
  • Labne peynirine batırılan kısımları ince kıyılmış maydanoza bulanır.
  • Servis tabağına dizilip, servis edilir.

23 Ocak 2017 Pazartesi

ÇOK KEDİLİ PASTA

Kedili pasta
Kediler pastası
Doğum günü pastası
Şeker hamurlu pastalar
     Ülke gündemi nedeniyle karalar bağlamışken, çok uzun zamandır değil pasta, yemek yapmak bile içimden gelmiyordu ama bu karamsar havayı biraz olsun dağıtmak için akraba günümüzü doğum günü partisine çevirip, bir aradayken Figen'in doğum gününü de kutladık. Ben de doktor olan kuzenimiz Figen'in evdeki, sitedeki hatta semtteki tüm kedilerin hastalıkta, sağlıkta koruyucusu ve kollayıcısı olması sebebiyle onun hayatındaki kedilerin sayısı kadar olamasa da ona bol kedili bir doğum günü pastası yaptım. Figen'ciğim doğum günün kutlu, mutlu, sağlıklı ve kapında bekleyen onlarca kediyle birlikte olsun :) Nice yıllara sağlıkla...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...