13 Mart 2018 Salı

FIRINDA ÇUPRA IZGARA

Çupra ızgara tarifi
Çipura ızgara tarifi
Fırında ızgara balık nasıl yapılır
Izgara balık tarifi
     Kış aylarında balık sezonu açıldığında balık çeşitleri çoğalsa da ben küçük balıkları daha çok sevdiğimden genellikle kızartmasını yada tavasını yapıyorum ama ızgara daha sağlıklı olunca ve özellikle misafir sofraları için sunumu daha kolay olduğundan çupra, levrek gibi porsiyonluk balıkları ızgara veya fırında pişirmeyi tercih ediyorum.
Malzemeler:
  • 300-350 gram ağırlığında kişi başı çupra ( çipura) balığı 
  • Yağlamak için zeytinyağı 
  • Karabiber
  • Tuz
Yapılışı:
  • Balıklar temizlenip, iyice yıkanıp, kurulanır.
  • Çabuk pişmeleri için bıçakla üzerine çizikler atılır.
  • Fırın tepsisine alüminyum folyo ve üzerine pişirme kağıdı yayılır.
  • İçleri ve dışları yağlanıp, tuzlanıp, karabiber serpilerek tepsiye dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar iki tarafı da çevrilerek pişirilir.

12 Mart 2018 Pazartesi

KURU BAKLA ÇORBASI

Kuru Bakla Çorbası Tarifi
Kuru Bakla Çorbası Nasıl Yapılır
     Takvimlerde ilkbahar aylarına girsek de yurdun pek çok yerinde halen kış iklimi hüküm sürüyor. İzmir de baharı yaşamaya başladık ama yaz gelmeden evdeki kuru gıdaları bitirmek istediğimden ve biraz da hasta olunca çorbasız olmaz diye düşünüp çocukluk yıllarımdan kalma bir çorbayı yapıp paylaşmak istedim.
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı kuru bakla 
  • 1 su bardağı tarhana 
  • 1 su bardağı su 
  • 5 yemek kaşığı kışlık domates püresi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 7 su bardağı kadar su 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Kuru baklalar ayıklanıp, bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün tarhananın üzerine  bir su bardağı soğuk su konulup çözülmesi  beklenir.
  • Tencereye yazdan hazırladığımız domates püresi konulup, zeytinyağında biraz  çevrilerek kavrulur.
  • Tencereye önce sıcak su sonra da tarhana ve akşamdan ıslatılmış kuru baklalar eklenir.
  • Tarhananın topaklanmaması için arada karıştırılarak baklalar yumuşayıp, çorba kıvamını alana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

10 Mart 2018 Cumartesi

KUŞ YUVASI BÖREK

Kuş yuvası börek tarifi
Kuş yuvası börek nasıl yapılır
Hazır yufka böreği
     Kuş yuvası yada bülbül yuvası adıyla bilinen tatlının yapılış aşamalarına benzediğinden dolayı bu böreğe de kuş yuvası börek denilmiş sanıyorum. Hazır yufka ile yapılabilecek güzel görünüşlü en kolay böreklerden biri olan bu böreği istediğiniz büyüklüğe göre yufkayı dörde veya sekize bölerek yapabilirsiniz. İç malzemesi olarak ben kaşar loru kullanıp, üzerine de minik kiraz domates dilimleri koyup, susam serptim. Yufkayı kendiniz açmıyorsanız, oklavaya sarıp büzdükten sonra kolay çıkarabilmek için yufkaların taze ve ince açılmış olanlarından  alıp kullanabilirsiniz.
Malzemeler:

  • 2 adet hazır yufka
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
İç malzemesi:
  • 1 su bardağı kaşar loru veya beyaz peynir
  • 4-5 adet kiraz domates 
  • Karabiber
  • Maydanoz 
  • Susam

Yapılışı:

  • Maydanozlar ince ince kıyılıp, kaşar loru ve karabiber ile karıştırılır.
  • Yufkalar tezgahın üzerine yayılıp, istenen börek büyüklüğüne göre dört veya sekiz eşit parçaya bölünür.
  • Üçgen yufka parçalarının geniş kısmına oklava bir kere sarılıp, kalan kısıma sütlü zeytinyağlı karışım fırçayla yayılır.
  • Yufka ucundan üç dört parmak kalıncaya kadar oklavaya sarılır.
  • Oklavaya sarılan yufka iki ucundan ortaya doğru dikkatlice büzülüp, oklava içinden yavaşça çıkartılır.
  • Yufkanın iki ucu birleştirilip, yuvarlak şekil verilir.
  • Yufkanın ucu içe doğru atılıp, iki uç kürdan yardımıyla tutturulur.
  • Diğer parçalarda aynı şekilde yapılıp, yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
  • Böreklerin üzerine zeytinyağlı sütlü karışımdan sürülüp, birer domates dilimi konulup, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Pişen böreklerin ucundaki kürdanları çıkartılıp atıldıktan sonra sıcak olarak servis edilir.






9 Mart 2018 Cuma

ÇİKOLATALI CHEESECAKE

Çikolatalı cheesecake tarifi
Çikolatalı cheesecake nasıl yapılır
     Pasta ve tatlı ihtiyacını aynı anda karşılayan cheesecakeleri hem meyveli, çikolatalı çeşit çeşit alternatifler üretilebildiği için hem de hafif bir lezzet olduğu için seviyorum ve çay saatleri için değişik cheesecakeler yapmaya çalışıyorum. Cheesecake ve çikolata severler bu ikisi bir arada lezzeti yapıp, misafir günlerinizde servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 paket Eti burçak bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
  • 2 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı tatlı süzme yoğurt 
  • 2 paket labne peyniri 
  • 3 yemek kaşığı un
Üzerine:
  • 200 ml süt kreması 
  • 200 gram bitter çikolata
  • Süslemek için çikolata parçaları

Yapılışı:
  •  Bisküviler mutfak robotunda iyice parçalanır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile bisküviler yoğurulup, yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba bardağın tersi ile bastırılarak düzgünce yayılıp buzdolabına konulur.
  • Yumurtalara toz şeker eklenip, beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Diğer malzemelerde eklenip, tekrar çırpılır.
  • Buzdolabından çıkarılan tabanın üzerine dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yarım saat pişirildikten sonra fırının içinden çıkarılmadan fırının soğuması beklenir.
  • Pişme esnasında kremanın çatlamaması için fırına ısıya dayanıklı kap içinde su konulur.
  • Üzerine dökülecek çikolatalı ganaj benmari usulü hazırlanır.
  • Benmari usulü için; derin bir kabın içine yarıya kadar su konulup, su dolu kabın içine suya değmeyecek yükseklikte başka bir kap konulur.
  • Üstteki kabın içine süt kreması konulup kaynatmadan ılıtılır.
  • Ilık kremanın içine ince kıyılmış bitter çikolata konulup, eriyene kadar karıştırılır.
  • Karışım soğuyunca kremanın üzerine dökülüp, çikolata parçaları ile süslenir.

8 Mart 2018 Perşembe

KÖK REZENELİ BULGUR PİLAVI

Rezeneli bulgur pilavı tarifi
Rezeneli bulgur pilavı nasıl yapılır
Kök rezeneli bulgur pilavı tarifi
     Yabani rezene son yıllarda satılmaya başlansa da yıllardır arapsaçı tüketmeye alışık olanlar için pek de yabancı bir lezzet değil, hatta yabani arapsaçını yoğun aromasından dolayı tüketemeyenler için alternatif bile olabilir. Besleyici değeri çok yüksek kök rezeneye manavda rastlayınca aldım ve ne zamandır aklımda olan rezeneli bulgur pilavını hem köklerini hem de yeşil taze dal kısımlarını kullanarak pişirdim.
Malzemeler: 
  • 1 adet orta boy kök rezene 
  • 2 su bardağı bulgur 
  • 5 su bardağı sıcak su 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 adet sivri biber 
  • 3-4 yemek kaşığı kışlık domates püresi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Taze rezenenin kök kısmı yıkanıp küp küp doğranır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar, küp doğranmış rezene kökleri ve sivri biberler zeytinyağında yumuşayana kadar çevrilir.
  • Yumuşayınca domates püresi ve rezenenin yeşil kısımları da doğranıp eklenir.
  • Yıkanıp süzülmüş bulgur yağda biraz çevrilip, sıcak suyu ve tuzu eklenir.
  • Suyunu çekip göz göz olunca ilk sıcaklığı geçinceye kadar demlenmeye bırakılıp sonra servis edilir.

7 Mart 2018 Çarşamba

YABAN MERSİNİ REÇELİ

Yaban mersini reçeli tarifi
Yaban mersini reçeli nasıl yapılır
     Yaban mersininin sağlık için faydalarını okudukça pazardan az da olsa yaban mersini alıyorum. Cheescake, kek ve kurabiyelere de eklediğim yaban mersininden bu defa reçel de yaptım. Yaban mersini çok olgun olmayınca ben reçeli yaparken su da ekledim ama siz olgunluk derecesine göre su miktarını azaltabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı yaban mersini 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su  
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı: 
  • Toz şeker ve su derin bir kapta karıştırılıp, şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Yaban mersinleri ayıklanıp, yıkanıp, kurulanarak tencereye eklenir.
  • Önce harlı sonra kısık ateşte reçel kıvamını alana kadar kaynatılır.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenir.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.

6 Mart 2018 Salı

SALLAMA SALATASI

Sallama salatası tarifi
Sallama salatası nasıl yapılır
Cibes sallaması tarifi
Cibes sallaması nasıl yapılır
     Edremit körfezi civarında sallama olarak bilinip, satılan bu oldukça büyük boy cibes benzeri sebzelerin başka hiç bir yerde satıldığını görmediğim gibi internette araştırmama rağmen sallama ile ilgili hiç bir tarife de rastlamadım. Sadece yerel bir gazetede sallama adı geçen çok küçük bir haber yapılmış ve Edremit Körfezi  etrafındaki ilçelerde satıldığı belirtilmiş. Sallama bulabilirseniz en az cibes kadar lezzetli olan sallamanın haşlama suyundan ve bir kaç parça yapraklarından da ayırarak çorbasını da yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2-3 adet sallama 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Sallamaların dıştan iki üç yaprağı kopartılıp, iç kısımlarına da su girecek şekilde iyice yıkanır.
  • Derin bir tencerede su kaynatılıp, çatala gelecek büyüklükte doğranmış sallamalar atılır.
  • Kök kısımları yumuşadığında süzgece alınıp, suyu süzdürülür.
  • Suyundan çorba yapılacaksa suyu ayrı bir kaba alınır.
  • Sallamalar servis tabağına yayılıp, zeytinyağı, tuz ve limon karışımından oluşan sosu dökülerek ılık servis edilir.

5 Mart 2018 Pazartesi

ÇİKOLATALI CUPCAKE

Çikolatalı cupcake tarifi
Çikolatalı cupcake nasıl yapılır
Cupcake tarifi
     Çay saatlerinde veya davetlerde tatlı ve pasta yerine geçecek lezzette ve görsellikteki tek kişilik porsiyonluk minik pastacıkları yapmayı da yemeyi de çok seviyorum. Bu defa çikolatalı ganaj hazırlayıp, çikolatalı cupcake yaptım. Siz de aynı tarifle çikolatalı veya istediğiniz bir krema ile süsleyebilir yada sade olarak da servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2,5 su bardağı un 
İçine:
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı damla çikolata
Kreması:
  • 200 gram bitter çikolata 
  • 200 gram süt kreması

Yapılışı: 
  • Çikolata ince ince kıyılır.
  • Süt kreması sos tenceresinde kaynatılmadan parmak yakmayacak ısıda ısıtılır.
  • Isınan kremanın içine çikolata kırıntıları atılıp hiç pütür kalmayıncaya kadar iyice karıştırılır.
  • Hazırlanan ganaj oda sıcaklığına gelince sıkma torbasına konulup, buzdolabına konulup bekletilir.
  • Başka bir kapta oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Yoğurt ve zeytinyağı da eklenip, çırpmaya devam edilir.
  • Elenmiş un, kabartma tozu da eklenip mikserle bir iki kez çevrilir veya kaşıkla karıştırılır.
  • Kağıt cupcake kalıplarının üzerinden birer parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Cupcakeler soğuduktan sonra üstlerinden bir parça kapak çıkartılıp içine damla çikolatalı krem şanti sıkılıp kapak geri kapatılır.
  • Önceden hazırlanan ganaj cupcakelerin üzerine sıkılır.

4 Mart 2018 Pazar

FIRINDA YOĞURT MAYALAMA

Yoğurt tarifi
Fırında yoğurt nasıl mayalanır
Evde yoğurt nasıl yapılır
Yoğurt nasıl mayalanır
     Hazır satılan yoğurtlar hakkında bu kadar kötü şeyler yazılıp çizilmediği oğlumun bebeklik dönemlerinde de siteye gelen sütçüden organik olduğuna inandığımız süt alarak haftalık tüketeceğimiz kadar yoğurdumuzu evde kendim yapıyordum. O zamanlar sütü kaynattıktan sonra istenen sıcaklığa gelen sütü tek bir kabın içinde bir kaşık yoğurtla mayalayıp, kalınca bir battaniye ile sarıp sarmalayıp sabaha kadar bekletip buzdolabına koyuyordum. Önceleri tek bir kapta, sonra üç dört cam kavanozda şimdilerde ise Ankara'dan hatıra sakladığım dört eski ( AOÇ ) Atatürk Orman Çiftliği'nin cam yoğurt  kaplarına mayalıyorum. Sonra fırında mayalama diye daha kolay bir yöntem öğrenince yoğurt mayalama şeklini değiştirdim. Sütçüden aldığımız sütü kaynatıp istenen ısıya getirdikten sonra mayalarken, kolay ve hızlı mayalanması için bir tutam toz şeker, ekşimeyi geciktirip cıvık olmaması için de bir tutam tuz ekleyerek öğrendiğim yeni usulle kapaklarını kapatmadan soğuk fırına koyup, yedi saat kadar beklettikten sonra kapaklarını kapatıp buzdolabında saklıyorum. 
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 tutam toz şeker 
  • 1 tutam tuz 

Yapılışı:
  • Süt ince bir tülbent veya süzgeçten süzülüp, dibinin tutmaması için kalın tabanlı derin bir tencereye alınır.
  • Tencerenin kapağı açık olarak taşırmadan, karıştırarak kaynatılır.
  • Kaynama başladıktan on beş dakika sonra ocak kapatılıp, süt ılımaya bırakılır.
  • Yoğurt mayalayacağımız kaplara birer yemek kaşığı maya için yoğurt ve birer çimdik tuz ve toz şeker konulup, iyice karıştırılır.
  • Hava sıcaklığına bağlı olarak yaklaşık bir saat kadar sonra serçe parmağınızı sütün içine sokup, beş altı saniye beklettiğinizde parmağınızı hafif yakacak sıcaklığa gelince bir kaç kaşık süt daha önce maya koyduğumuz kaplara paylaştırılıp, iyice karıştırılır.
  • Kalan süt, kapların üzerinde bir iki parmak boşluk kalıncaya kadar doldurulur.
  • Kaplar soğuk ısıtılmamış fırına konulup, fırının kapağı kapatılıp kendi sıcaklığı ile yoğurdun mayalanması sağlanır.
  • 7-8 saat kadar soğuk fırında bırakıldıktan sonra, kapakları kapatılarak buzdolabına konulur.
  • Tercihen buzdolabında bir gün bekletilip, iyice sertleşmesi sağlanarak tüketilir. 

3 Mart 2018 Cumartesi

PUF POĞAÇA

Puf poğaça tarifi
Puf poğaça nasıl yapılır
İnstant  mayalı tarifler
     Hafta sonlarında ne kadar çok işim olursa olsun herhangi bir hamurişi, kurabiye yada kek yapmazsam eksiklik hissediyorum, bu çalıştığım yıllardan kalma bir alışkanlık sanıyorum. Şimdilerde fazla hamurişi tüketmemeye çalışsam da evde her zaman atıştırmalık bir şeyler olsun istiyorum. Bu minik rulo poğaçalar adı üstünde puf puf yumuşacık, ben iç malzemesi olarak lor kullandım ama siz istediğiniz bir iç malzemesi ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket Dr. Oetker instant maya 
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3,5-4 su bardağı un 
  • 100 gram tereyağı
  • 250 gram kaşar loru
  • 1 demet maydanoz
  • Susam

Yapılışı:
  • Yumurtalardan birinin sarısı üstlerine sürmek için ayrılır.
  • Derin bir kabın içinde yumurtalar, zeytinyağı, süt, toz şeker, instant maya, tuz ve elenmiş un azar azar eklenerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp, yarım saat kadar mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur unlanmış tezgahta merdane ile büyükçe bir daire olarak açılır.
  • Önce dörde sonra her parça tekrar dörde kesilerek on altı adet üçgen parça elde edilir. 
  • Her parçaya boydan boya oda sıcaklığında tereyağ sürülür.
  • Üçgen parçaların geniş kısmına lorlu maydanozlu karışımdan konulup minik rulolar sarılır.
  • Minik rulolar uç kısımları alta gelecek şekilde  yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilip, üzerine ayrılan yumurta sarısı fırça yardımıyla sürülür.
  • Susam da serpilip, bir saat kadar tepside mayalanması için bekletilir.
  • Tepsi mayası da yapılan poğaçalar önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...