Kuru meyveli kek tarifi
Kuru meyveli kek nasıl yapılır
Meyveli kek tarifi
Çocukluk yıllarımdan hatırladığım, köyde ziyaretine gittiğimiz ev sahipleri kendi ürettikleri ceviz, kuru üzüm, incir, kayısı, badem ve daha bir çok çeşitten oluşan kuru yemiş, meyve, şerbet ikram ederlerdi.Sonra ne değişti de bunların yerini gazozlar ve hazır gıdalar aldı, bilemiyorum.Neyse ki, son yıllarda kuru meyvelerin değeri tekrar bilinmeye, diyetlerde bile sağlıklı atıştırmalıklar olarak önerilmeye başlandı.Ben de her gün bir avuç fındık, bir kaç kuru kayısı gibi reçetelerden yola çıkarak hepsini bir arada kek içinde kullanmayı düşündüm. Kek içerisinde ne kadar sağlıklı oldukları belki tartışılır ama en azından bir dilim kek ile hepsi bir arada yenilebilen pratik bir çözüm oldu.Bizim evde çok tüketildiğinden, evde ki mevcut kuru meyvelerden kullanarak, bol kuru meyveli bir kek yaptım.Siz de istediğiniz malzemeleri ekleyip, çıkartarak ve şeker oranını damak zevkinize göre ayarlayarak bu keki yapabilirsiniz.Kekin tadını herkes oy birliği ile beğendi ama ismi konusunda Nuh'un keki, kuru aşure, enerji bombası, atom gibi ilginç isim önerileri geldiyse de :) ben kısaca kuru meyveli kek demeyi uygun gördüm.
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Yarım su bardağı buğday nişastası
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket karbonat (5 gram)
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı ceviz
- 1 çay bardağı fındık
- 1 adet portakalın kabuğu
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 3 adet kuru incir
- 3 adet kuru kayısı
- 3 adet kuru trabzon hurması
- 1 kahve fincanı kuru üzüm
- 1 kahve fincanı yaban mersini
- Pudra şekeri
Yapılışı:
- Kuru meyvelerin hepsi zar büyüklüğünde doğranır.
- Sıcak suyun içinde 10-15 dakika bekletilip, suyu süzülür.
- Kağıt havlu ile kurulanan meyveler çok az unlanır.
- Ceviz ve fındık biraz irice kalacak şekilde dövülür.
- Portakalın kabuğu rendelenir.
- Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
- Zeytinyağı, yoğurt, kabartma tozu ve karbonat eklenip, çırpılır.
- Un ve buğday nişastası da elenerek, eklenir.
- Kuru meyvelerde eklenerek, kaşıkla karıştırılır.
- Yağlanıp, unlanmış 25x25 cm ölçülerinde borcam fırın kabına hamur yayılır.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 50 dakika pişirilir.
- Kek fırından çıkartılıp, kürdan ile pişip pişmediği kontrol edilir.
- Soğuyunca üzerine pudra şekeri elenir.