Somata tarifi
Somata nasıl yapılır
Yalancı salep nasıl yapılır
Bademli konsantre içecek tarifi
Ege'nin zengin kültür ve lezzet mozaiğine ait Somata gibi pek çok tarifin, insan hikayelerinin, anıların, atasözlerinin, deyimlerin yer aldığı Annesinin Kızı kitabını, sevgili Güler Sarıgöl Köymen annesinin onları mutlulukla büyüten lezzetlerini yaşatmak ve paylaşmak amacıyla yazmış ve kitapta yer alan başka anne kızların hikayelerine de yer vererek bu kitabı tüm annelere ve ondan el alan kızlarına adamış...Belki de aynı yaşlarda aynı bölgede yaşamamız nedeniyle kendime çok yakın bulduğum bizden pek çok hikaye ve tarifin yer aldığı bu güzel anılar, güzel tarifler kitabını okurken, ister sıcak isterseniz soğuk olarak somatanızı yudumlayabilirsiniz.Ağartılmış bademler ezilerek yapılan bu konsantre içeceği yaz aylarında soğuk içecek olarak da yapmıştım ama kitabın yazarının da dediği gibi yalancı salep de denilebilecek bu içecek kış aylarında içmek için daha uygun diye düşünüyorum.Malzemeler:
- 1 su bardağı tuzsuz ağartılmış badem
- 2 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 3-4 parça damla sakızı
- Toz tarçın
- Bademler kaynar su içinde 5-10 dakika bekletilir..
- Yumuşayan kabukları çıkartılır.
- Blendera konulup, incecik kıyılır.
- Tencerede su ve şeker 45 dakika kısık ateşte kaynatılır.
- İyice kıyılmış bademler ve havanda dövülmüş damla sakızı da eklenerek, karıştırılır.
- Bir taşım daha kaynatılıp, ocağın altı kapatılır.
- Ilıyınca ince bir süzgeçten geçirilip şişelere doldurup, saklanabilir.
- İçileceği zaman çay bardağına konsantre haldeki somatadan bir parmak kadar konulup, üzerine kaynamış su eklenip, tarçın serpilerek servis edilir.
Ellerine sağlık Nergis'cim kitabı ben de aldım. Çok güzel bir kitap....
YanıtlaSilTeşekkürler Sibel'ciğim.Tarifler kadar hikayelerde çok güzel ve bizden değil mi :)
SilEllerine sağlık canım, mutfakta bilinmeyenler akademisi sayıyorum sayfanı:)
YanıtlaSilen azından benim için öyle
Canımsın Hatice'ciğim, unutulan tarifler hatırlansın istiyorum diyelim :) Sevgilerimle.
SilÇok değişik. Daha önce duymamıştım. Elinize sağlık.
YanıtlaSilBu kadar zengin bir mutfak kültüründe daha kim bilir neler vardır bilmediğimiz, hatırlatalım ki unutulmasın.Çok teşekkürler Aslı'cığım, sevgiler.
SilBu tarifi geçen sene kitaptan bende denemiştim çok beğendik yazı soğuk olarakta çok güzel dolapta konsantre bulundurup yaz kış kullanılabiliyor ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilBen de kitabı alınca tarif dikkatimi çekmişti ama ancak paylaşabildim.Soğuk da güzeldi ama havalar soğuyunca sıcak sıcak iyi geldi Mine'ciğim :) Çok teşekkürler, sevgilerimle.
Silİlk kez duyduğum bir içecek bu.İzmir'e yolumuz düştüğünde bakmak gerek :)
YanıtlaSilPek bilinmiyor gerçekten, eskilerde kalmış tariflerimizi de hatırlayalım değil mi :)
Silkesinlikle en yakın zamanda deneyeceğim. sevgiler
YanıtlaSilUmarım beğenirsiniz, size de afiyet olsun.Sevgiler.
SilElinize sağlık (:
YanıtlaSilbu kış ne güzel salep içtik şükürler olsun :)
YanıtlaSilAfiyetler olsun.Ne güzel olur tarçın kokulu :)
Silbunun lezzetini merak ettim doğrusu. Badem tozu ile yapılabilir mi acaba
YanıtlaSilAslında mantık olarak hazır ezilmiş bademle daha da kolay olur gibi ama hiç öyle denemedim.Sevgiler.
SilSahlepi çok severim canım çektiğinde yapabileceğim güzel bir tarif olmuş not aldım ellerine sağlık ♥
YanıtlaSilUmarım tadını da beğenirsiniz :)
SilÇocukluğumda çok içtim. Söke'de halen yapılır. Özellikle esnaf kahvelerinde bulunur. Bir de tarçın üzerine serpilebileceği gibikaynamış tarçın içeceği ile karıştırılarak da içilir. Bu durumda Söke'de İstanbul denir.
YanıtlaSilAyvalık'ta da halen yapan kahveler var ama gene de unutulmaya yüz tutmuş içeceklerimizden maalesef.Çok teşekkürler.
SilBloginuz yeni gördüm beğendim..Abkaradan MAVİYE ben.sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim, her zaman beklerim :) Sevgilerimle...
Sil2 sorum var yanıtlarsanız sevinirim acı badem kullanmak gerekiyormu? ayrıca ağartılmış badem ne demek(badem nasıl ağartılır) teşekkürler
YanıtlaSilBen acı badem kullanmadım. Bademlerin ağartılması çok kolay aslında tarifte de yazılı, iç bademler kaynar su içinde bekletilince kabukları çok kolay soyulur sonra da blender yardımıyla parçalanıp kullanılır. Sevgilerimle...
Silbirde tarçın şurubu vardı aslında kışları hep ikiliyle tatlanırdık
YanıtlaSilBlogda tarçın şerbeti de var Kanelada adıyla yada aşağıdaki linki yazarak aratabilirsiniz.Umarım aradığınız tariftir :)
Silhttps://nergismevsimi.blogspot.com/2013/09/kanelada-tarcin-serbeti.html