Turunç lokumu tarifi
Turunç reçeli nasıl yapılır
Lorlu turunç tatlısı tarifi
Yaptığım reçelleri kahvaltılarda genellikle tatlı lor ile birlikte yediğimizden; hem görsel sunum açısından, hem de üzerine birer kürdan batırarak servis kolaylığı sağladığından uygun olan reçelleri tatlı lora sararak servis ediyorum. Portakal kabuğu, limon kabuğu ve turunç kabuğu reçellerini yaptıktan sonra rulo sardığım kabuk reçellerini servis öncesinde açıp, içine tatlı lor koyup tekrar sararak kapatıyorum.Hazırda yaptığınız turunç kabuğu, limon kabuğu, portakal kabuğu reçeli varsa, bir miktar tatlı lor ile bu tarifi yapabilirsiniz yoksa aşağıdaki tarife göre turunç kabuğu reçeli yada portakal kabuğu reçeli ve limon kabuğu reçeli için yazıların üzerine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz :) Siz de eskilerin yaptığı gibi uygun olan reçelleri kahve yanına şekerleme olarak koyabilir veya bu şekilde aklınıza gelen değişik sunumlarla tatlı olarak da ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 5 - 6 adet turunç
- 5 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1 adet limonun suyu
- Kabukların içine yetecek miktarda tatlı lor
Yapılışı:
- Turunçlar iyice yıkanıp, kabukların dışı çok az rendelenir.
- Kabuklar portakal kabuğu gibi dilimlenir.
- Kabukların içindeki beyaz kalın kısımları da bıçakla alınır.
- Kabuklar rulo yapılıp, iğne yardımıyla sağlam ve uzunca bir ipe dizilir.
- Arada boşluk kalmayacak şekilde sıklaştırılıp, ipe düğüm atılır.
- Tencerede kaynayan suyun içinde 5-6 dakika kaynatılır.
- İpi çözülmeden kaynayan sudan alınıp, soğuk suyun içine konulur.
- Bir iki gün boyunca her defasında suyu değiştirilerek acısının çıkması için bekletilir.
- Acısı çıkınca sudan çıkartılıp, suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletilir.
- Tencerede toz şeker, suyun içinde eriyene kadar kaynatılır.
- Kaynamaya başlayınca ipe dizili turunç kabukları içine atılır.
- Kısık ateşte yaklaşık bir saat arada karıştırarak reçel kıvamı alıncaya kadar pişirilir.
- Ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
- İpler bir kaç yerinden kesilip, şeffaflaşan kabuklar çatal ile sıyrılır.
- Soğuduktan sonra rulo kabuklar reçelin içinden çıkartılıp, suyu süzüldükten sonra tek tek açılarak içlerine tatlı lor konulup, tekrar kapatılarak açılmaması için gerekirse kürdan batırılarak servis edilir.