tag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post3440295811837425392..comments2024-03-28T19:16:08.471+03:00Comments on nergismevsimi: ENGİNAR YAPRAĞI YEMEĞİnergis mevsimihttp://www.blogger.com/profile/02274113664483675210noreply@blogger.comBlogger34125tag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-70023310735281968422023-04-08T13:25:01.606+03:002023-04-08T13:25:01.606+03:00Yaprakların sap kısımları kullanılır. Biz üzerinde...Yaprakların sap kısımları kullanılır. Biz üzerindeki morumsu zarı kullanılmamış bulaşık teli ile çok kısa sürede temizleriz.Bu zar iyi temizlenmezse acı olur.Eskiden acı olmasin diye tülbent e odun külü konup bağlanır.Haşlama suyuna atılırdı. Zeytinyagli yaparsak terbiyeli(un ve limonlu) , renksiz ,pirinçli ; etli yaparsak soganli domatesli yaparız. Şevket-i Bostan gibi kuzu etini çok yakıştırırız.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-87521276289279414982021-02-25T16:18:42.108+03:002021-02-25T16:18:42.108+03:00Zar gibi olan kabukları sıyırılmazsa acı oluyor.bi...Zar gibi olan kabukları sıyırılmazsa acı oluyor.biz enginarı önceden haşlayıp sonra renkliyoruz. Haşladığımız suyunuda içine katıyoruz. Ayrıca kıyma dereotu taze soğan yaprağı ve limon mmm mis gibi oluyor egeliyim bu aradaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-1952208913335263962021-02-25T16:18:04.359+03:002021-02-25T16:18:04.359+03:00Zar gibi olan kabukları sıyırılmazsa acı oluyor.bi...Zar gibi olan kabukları sıyırılmazsa acı oluyor.biz enginarı önceden haşlayıp sonra renkliyoruz. Haşladığımız suyunuda içine katıyoruz. Ayrıca kıyma dereotu taze soğan yaprağı ve limon mmm mis gibi oluyor egeliyim bu aradaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08706898165454883489noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-84384382610098635002020-12-06T17:23:07.187+03:002020-12-06T17:23:07.187+03:00sevgili kardeşim, yaprak sapları kenar yaprakların...sevgili kardeşim, yaprak sapları kenar yapraklarından temizlendikten sonra köke yakın olan yerlerindeki kırmızı mor zarı da bıçak yardımıyla soyulur temizlenip tuzlu suda yarım saat bekletilir. tekrar yıkayıp düdüklüye konur üzerine yarım limon suyu sıkılarak 20-25 dk düdüklüde haşlanır. çıkartılıp tekrar süzülür acı suyu bu arada çıkar. bir bardak kaynatma suyundan alınarak geri kalan suyu dökülür. tencereye yağ sogan koyup kavurulur. kuşbaşı et koyup biraz daha kavurulur. üzerine domatesi verilerek enginar sapları eklenir. biraz daha kavurarak üzerine ayırdığımız bir bardak kaynama suyundan eklenir ve yeteri kadar sıcak su ekledikten sonra karabiber ve tuz ilave edilerek 10 dk. pisirilir. <br />çok zahmetli bir yemek. annesinin yaptığı enginar sapı yemegini yemeyenler boşuna uğraşmasın. bunun lezzeti çocuk yaşta alanlar bilir. yoksa üstteki yorumlar gibi damak tadını bilmeyenler acı der. lezzetsiz der. ben yaptım süper oldu. aynen anamın pişirdiği gibi Rahmetlim NUR İÇİNDE YATSIN.Yakup DEMİRhttps://www.blogger.com/profile/01721798292341288850noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-74120538034382415982020-11-14T16:17:33.464+03:002020-11-14T16:17:33.464+03:00Yaprak deyince herkes farklı. Benim merak ettiğim ...Yaprak deyince herkes farklı. Benim merak ettiğim enginar meyvesi değil. Meyvenin çanak yaprakları değil.Meyveyi besleyen asıl yapraklar. Ben tazesinden yaptım tadı acı oldu.<br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02251130332533958028noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-33552641799347666402020-04-05T19:22:43.705+03:002020-04-05T19:22:43.705+03:00Annem saplarını ve çiçek kısımlarını ve burasının ...Annem saplarını ve çiçek kısımlarını ve burasının da cicek yspraklarını koyar. Dıştaki sert yapraklarını atar, sonra onların sert olan uç yapraklarını da keser,içinde ki tüylü kısımlarını çıkarır, parmak kalınlığında keser, havuç sovan limon suyu zeytinyağı ekler ve pisirir.6, 7 tane enginardan yapar.Suyunu bol koyar, kalan pişmiş yemeğin üstüne yarım bardak bulgur yada pirinç koyup bir daha pisirir cok güzel olur tavsiye ederim. Çoğunlukla yemek tariflerinde çiçek kısmının göbeğini kullanıyorlar ve enginar yabana gidiyor, izmir de enginar 30, 40 cm sapı ile satılır ve herşeyi değerlendirilir. Ayıklanan sert yaprakları bile yıkanıp az kurutulur ve saklanır, daha sonra suda kaynatılıp içilir. Deneyin afiyet olsunAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/06704992533366474394noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-75754171202662783282020-01-15T23:38:57.739+03:002020-01-15T23:38:57.739+03:00Enginarın dalları biraz sert oluyor ama sizinkiler...Enginarın dalları biraz sert oluyor ama sizinkiler taze yeni kopartılmış olunca buharda pişer mi bilemedim ama gene de biraz pişirmek gerekir diye düşünüyorum.nergis mevsimihttps://www.blogger.com/profile/02274113664483675210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-6492769878579355892020-01-10T19:47:30.970+03:002020-01-10T19:47:30.970+03:00Selam,benim bahçemde 70 kök enginarım var fakat bu...Selam,benim bahçemde 70 kök enginarım var fakat bugün öğrendim,çok yaparım mevsiminde ama bu tarifi hiç yapmadım.Acaba haşlamadan buharda denesem acı olurmu<br />Ozaltayhttps://www.blogger.com/profile/07540339830539184902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-61187051399833556562019-01-15T00:14:50.825+03:002019-01-15T00:14:50.825+03:00Yaprakları kurutup, çay olarak kullanabilirsiniz d...Yaprakları kurutup, çay olarak kullanabilirsiniz diye düşünüyorum.nergis mevsimihttps://www.blogger.com/profile/02274113664483675210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-42740438856984454712019-01-07T18:09:47.171+03:002019-01-07T18:09:47.171+03:00Enginar dallarındaki yaprakların kullanım alanı va...Enginar dallarındaki yaprakların kullanım alanı varmı arkadaşlar... Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-45990109837226529872018-11-25T22:17:25.592+03:002018-11-25T22:17:25.592+03:00Bilgilendirme için çok teşekkürler, et yemiyoruz d...Bilgilendirme için çok teşekkürler, et yemiyoruz da bir daha yaparsam dereotunu unutmayacağım :) Sevgilerimle...nergis mevsimihttps://www.blogger.com/profile/02274113664483675210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-31066640013656563362018-11-25T18:19:12.675+03:002018-11-25T18:19:12.675+03:00Yorumları okudum. Biraz zahmetli bir yemektir. Biz...Yorumları okudum. Biraz zahmetli bir yemektir. Biz de önce haşlayıp sonra taze soğan ve dere otu ile pişiririz. Yemeğin lezzetini iave ettiğimiz limon tuzu veriri. Etsiz pişirmeyiz. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-66170802228758877592018-02-14T22:29:07.000+03:002018-02-14T22:29:07.000+03:00Önerileriniz için çok teşekkürlerÖnerileriniz için çok teşekkürlernergis mevsimihttps://www.blogger.com/profile/02274113664483675210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-54926592521999936172018-02-12T23:32:54.426+03:002018-02-12T23:32:54.426+03:00Nohutta eklerseniz hafif limon missNohutta eklerseniz hafif limon missNazmiye Bilenhttps://www.blogger.com/profile/05842398135045113515noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-32668851444862258772018-01-21T12:39:07.274+03:002018-01-21T12:39:07.274+03:00Ben de verilen tarif üzerine denemiştim, bu yemeği...Ben de verilen tarif üzerine denemiştim, bu yemeği bilenlerin yukarıda ki yorumlarını da okuyarak pişirmenizi öneririm.Afiyet olsun, sevgiler.nergis mevsimihttps://www.blogger.com/profile/02274113664483675210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-3103273188054952972018-01-18T18:27:45.322+03:002018-01-18T18:27:45.322+03:00tarifinizi yeni gördüm aydın da yaşıyorum ilk kez ...tarifinizi yeni gördüm aydın da yaşıyorum ilk kez enginar yaprağı yemeği pisiriyorum teşekkürler sevinç Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-86842609211099013972017-12-30T15:31:38.427+03:002017-12-30T15:31:38.427+03:00Biz et yemediğimiz için böyle pişirdim ama bir dah...Biz et yemediğimiz için böyle pişirdim ama bir daha yaparsam mutlaka dereotu koyacağım :) Çok teşekkürler.nergis mevsimihttps://www.blogger.com/profile/02274113664483675210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-25130210530797024052017-12-30T11:47:59.012+03:002017-12-30T11:47:59.012+03:00Biz nazillide bunu çok pişiririz . Bizim bu yemekt...Biz nazillide bunu çok pişiririz . Bizim bu yemekte olmassa olmazımız dere otudur. Çok yakışıyor. İçinde et olmassa çok lezzetli gelmiyorAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14255231237954606095noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-2658316715375217572017-08-17T15:05:28.277+03:002017-08-17T15:05:28.277+03:00Demek Fas'ta da enginar yetişiyor, çok şanslıl...Demek Fas'ta da enginar yetişiyor, çok şanslılar :) Eğer yapmak isterseniz benim blogumda da şimdilik birbirinden farklı yirmi civarında enginar tarifi var,birinden birini beğeneceğinizi umuyorum.Sevgilerimle.<br />nergis mevsimihttps://www.blogger.com/profile/02274113664483675210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-41029179158507035462017-08-14T12:29:47.067+03:002017-08-14T12:29:47.067+03:00Selamlar ben Fas'ta uzun süre kaldım ve bu şek...Selamlar ben Fas'ta uzun süre kaldım ve bu şekilde pazarda çok gördüm bu bitkiyi. Ama ne olduğunu bilmiyordum. Çok yaygın ve her mevsim var. Orda geleneksel tajin yemeğine koyuyorlar. Etli veya etsiz. Enginar olduğunu çok sonra öğrendim. İnternette tarifleri var. Zeynephttps://www.blogger.com/profile/00676715120687524121noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-81719553425241763812017-03-26T15:28:55.226+03:002017-03-26T15:28:55.226+03:00Üçüncü fotoğrafta görülen enginar kökünden çıkan y...Üçüncü fotoğrafta görülen enginar kökünden çıkan yaprakların alt sert kısımları ayrılıp, ikinci fotoğraftaki gibi soyularak pişiriliyor.Pek bilinen bir tarif değil, enginarı bu haliyle bulmak da biraz zor ama gene de bulabilirseniz nasıl yapılacağına fotoğraflar yardımcı olur diye düşünüyorum.nergis mevsimihttps://www.blogger.com/profile/02274113664483675210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-51912072600224268002017-03-22T13:23:00.604+03:002017-03-22T13:23:00.604+03:00Fotoğraflar sap gibi görünüyor. Yaprağın neresini ...Fotoğraflar sap gibi görünüyor. Yaprağın neresini nasıl kullanacağımızı açar mısınız lütfen.lonelinesshttps://www.blogger.com/profile/11454111326998313229noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-28387093304085716442017-01-12T00:36:13.787+03:002017-01-12T00:36:13.787+03:00Haklısınız dereotlu daha güzel olabilirdi ama yazd...Haklısınız dereotlu daha güzel olabilirdi ama yazdığım gibi tarif bana ait değil, bir daha yaparsam önerilerinizi mutlaka dikkate alacağım :) Çok teşekkürler, sevgiler.nergis mevsimihttps://www.blogger.com/profile/02274113664483675210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-21822351881152910152017-01-07T10:18:22.115+03:002017-01-07T10:18:22.115+03:00Enginarın olmazsa olmazı dere otudur.yeşil soğan d...Enginarın olmazsa olmazı dere otudur.yeşil soğan da konur.bilgilerinize...ben aydın'lıyım selamlar...<br /><br />Nalan ....<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7381740157707277176.post-34131955456029196452016-05-25T16:38:54.608+03:002016-05-25T16:38:54.608+03:00Haklısınız pek çok yerde enginar bilinmiyor ve sat...Haklısınız pek çok yerde enginar bilinmiyor ve satılmıyor biz de yıllarca enginar satılmayan yerlerde yaşadığımızdan şimdilerde iki günde bir değişik enginar yemekleri yaparak arayı kapatmaya çalışıyoruz :) Beğendiğiniz için çok teşekkür ederim, her zaman beklerim :) nergis mevsimihttps://www.blogger.com/profile/02274113664483675210noreply@blogger.com