24 Nisan 2011 Pazar

YEŞİL İNCİR REÇELİ

Yeşil İncir Reçeli Tarifi
Ham İncir Reçeli Nasıl Yapılır
Deli İncir Reçeli Tarifi
İncir Reçeli Tarifi
     Kahvaltı sofralarına yemyeşil rengi ile gerçekten renk katan incir reçelinin tadı kadar, kokusunu da çok seviyorum. Pazarlarda bir kaç haftadır, her hafta biraz daha büyümüş olduğunu gördüğüm incirler satılıyor. Yediğimiz diğer incirlerden görüntüde pek farkı olmayan ama meyveleri daha acımsı ve içi boş olan deli incir de denilen incirlerden reçel yapılıyor. Siz de minik olgunlaşmamış bu incirlerden reçel yapmak isterseniz, seçme şansınızda varsa, incirler daha fazla büyümeden bu günlerde yapmalısınız. Bence incirin kabuğu soyulmadan yapılan reçel daha aromatik ve hoş kokulu oluyor ama siz soyarak yapacak iseniz, incirlerin sütü nedeniyle elinizin tahriş olup daha sonra yanmaması için, elinize bulaşık eldiveni takabilirsiniz. Benim incirlerim nerede ise badem boyunda olunca :) ben bademli yapmadım ama siz isterseniz incirlerin dip kısımlarına ağartılmış badem sokup, pişerken içine 10-15 adet karanfil de ekleyebilirsiniz .
Malzemeler:
  • 1 kilogram yeşil olgunlaşmamış incir
  • 1 kilogram toz şeker 
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:  
  • İncirler yıkanıp, dibindeki sert kısım ucu sivri bir bıçakla çıkarılır.
  • İstenirse, bıçak veya sebze soyucu ile kabukları soyulur.
  • Suyu her defasında değiştirilerek, üç defa beşer dakika kaynatılır.
  • İncirler süzgece alınıp, suyu süzdürülür.
  • Soğuk su dolu bir kabın içine atılıp biraz bekletilir.
  • Suyun içinden alınan incirler elimizle çok az sıkılarak içinde su kalmaması sağlanır.
  • İstenirse bu aşama da dip kısımlarına kabuğu soyulmuş birer badem sokulabilir.
  • Su ve şeker kıvam alana kadar kaynatılır.
  • İncirler eklenip, karıştırmadan parçalamadan 15 dakika pişirilir.
  • Üzerinde oluşan köpükler alınır.
  • Limon suyu eklenip birkaç taşım daha kaynatılır.
  • Reçel kıvamına gelince ocaktan alınır.
  • Sıcak reçel kavanozlara doldurulup, kapağı kapatılıp ters çevrilir.

    20 Nisan 2011 Çarşamba

    FARELİ PASTA

    Fareli pasta tarifi
    Şeker hamurundan doğum günü pastası 
         Geçen sene oğlumun doğum günün de Punk Pasta yapmıştım.Kırmadan, dökmeden şehirlerarası götürmek biraz zor olmuştu. Bu sene taşımak kolay olsun diye daha küçük figürlerden oluşan  bir pasta yaptım.Aslında fareden korkmam ama özellikle farelerin kuyruklarını yaparken biraz zorlandım :) Yabancı bloglar da, çok iğrenç pastalar gördüm ama sanıyorum benim yaptığım en iğrenç pasta bu olacak :) Oğluma yapma nedenim ise, hem bu tür şeyleri seviyor hem de sanıyorum ondan başka hiç kimse bu tarz  bir pasta istemeyeceği için, böyle bir pasta yapma şansım olmazdı. Pasta fareli olunca konsepti tamamlamak için; kara kedi, örümcek ve yarasa kurabiyeler, marshmallowlardan zombiler yaptım. Nice yıllara canım oğlum...


    KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

    Kabak çiçeği dolması tarifi
    Çiçek dolması nasıl yapılır
        Oğlumun doğum gününde yanında olmak, hem de çalışma hayatına biraz ara verip nefes almak için, geçtiğimiz hafta  İzmir'e kaçtık.Bu arada bizim için çok güzel gelişmeler oldu.İnanılır gibi değil ama hem oğlumuza, hem İzmir'e kavuşmak yakın gibi görünüyor.İzmir'e yerleşmemiz gerçekleşecek gibi olunca, burada günler daha uzamaya daha anlamsızlaşmaya başladı. ''En yorgun nehir bile dolanıp ulaşırmış denize '' dilerim, bir terslik olmaz da, 30 yıllık özlem sona erer, biz de ulaşırız denize...İzmir'e gidince her zaman ki gibi pazar pazar dolaşmaya başladık.Sanıyorum, pazarların en güzel zamanı...Enginarlar, baklalar, şevket-i bostanlar, kabak çiçekleri, çeşit çeşit otlar...Yediğimizi yedik, yanımıza enginarlar, otlar ne varsa alıp, döndük.Sabahın erken saatlerinde aldığımız kabak çiçeklerini ise bekletmeden hemen doldurup, pişirdim.Pek çok yerde bilinmiyor ama gene de yolu tatil amaçlı da olsa Ege'ye düşenler için belki yapmak isterler diye kendi yaptığım şekliyle kabak çiçeği dolmasının tarifi,
    Malzemeler:
    • 20 - 25 adet kabak çiçeği  
    • 1 - 1,5 su bardağı pirinç  
    • 2 adet kuru soğan 
    • 1 adet domates 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • Yarım demet dereotu 
    • Yarım demet maydanoz 
    • 1 çay kaşığı karabiber  
    • 1 çay kaşığı tuz 
    Yapılışı:
    • Kabak çiçekleri zedelenmeden yıkanır.
    • Yaprakları yırtmadan, ortalarındaki tohum kısımları kopartılıp çıkartılır.
    • Çiçeklerin kapanmaması ve varsa böceklerin çıkması için buzlu su içinde bekletilir.
    • Pirinç ayıklanıp, sıcak su dolu bir kabın içinde su soğuyana kadar bekletilir.
    • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
    • Rendelenmiş bir domates eklenip, zeytinyağında çevrilir.
    • Süzülen pirinçler, ince kıyılmış dereotu, maydanoz, karabiber ve tuz eklenip, karıştırılır..
    • Kabak çiçeklerine bir tatlı kaşığı kadar pirinç doldurulup, yaprakları içe doğru kapatılır.
    • Yayvan bir tencereye yan yana  gelecek şekilde aralıksız dizilir.
    • Üzerine zeytinyağı, tuz ve çiçeklerin üzerine gelecek kadar su eklenir.
    • Yarım saat kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.
    • Biraz ılıyınca servis tabağına olduğu gibi ters çevrilip, ılık servis edilir.

    13 Nisan 2011 Çarşamba

    COCOSTAR

    Cocostar tarifi
    Cocostar nasıl yapılır
    Bayram şekerlemesi tarifi
    Hindistan cevizli truff nasıl yapılır
          Bayramlarda şekerleme yerine veya çay, özellikle kahve yanında ikram edilebilecek yapımı kolay, sunumu çok hoş, pratik bir  tarif...İstenirse ortalarına fındık veya damla çikolata parçaları konulup, yuvarlayabilirsiniz. Buzdolabında bekletilip iyice sertleşmesi sağlanarak, kürdan batırılarak servis edilebilir.
    Malzemeler:
    • 200 ml süt kreması
    • Yarım su bardağı kahve kreması (coffee mate)
    • 3 su bardağı hindistan cevizi   
    Yapılışı:
    • Süt kreması ve kahve kremasına hindistan cevizi eklenerek ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulur.
    • Fındıktan biraz büyük yuvarlaklar yapılır.
    • Buzdolabında birkaç saat bekletilir.
    • Çıkarınca kakao ve hindistan cevizinde yuvarlanır.

    10 Nisan 2011 Pazar

    KİŞNİŞ SOSLU ENGİNAR

    Enginar tarifi
    Kişniş soslu enginar nasıl yapılır
    Değişik enginar tarifi
         Ankara'da yıllarca istediğim gibi enginar bulamadığım için,  gittiğim her yerden alabildiğim kadar enginar alarak dönüyorum.Bugüne kadar İzmir'den, İstanbul'dan hatta Kıbrıs'dan poşetler dolusu enginar getirdiğim oldu.Enginar mevsimi geçmeden denemek istediğim tariflerden biri de, sanıyorum Refika Birgül'e ait kişniş soslu enginar tarifiydi.
    Malzemeler:  
    • 2 adet küçük boy enginar  
    • 1 diş sarımsak 
    • 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu 
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
    • 1 adet limon   
    • 1 tatlı kaşığı karabiber tanesi  
    • 1 çay kaşığı tuz    
    Yapılışı:
    • Küçük enginarlardan alınır. 
    • Dış yaprakları birkaç sıra kopartılıp, yaprak uçları kesilip, yıkanır.
    • Ortadan dikine ikiye kesilip, ortada ki sert yaprakları kopartılır.
    • Tüylü kısmı varsa kaşık yardımı ile temizlenir.
    • Limonla ovulup, üstünü kapatacak kadar limonlu su ile 15 dakika haşlanır.
    • Enginarlar haşlanırken, sarımsak ve kişniş tohumları dövülür. 
    • 2 su bardağı suya zeytinyağı, tuz, karabiber, sarımsak ve kişniş eklenip bir taşım kaynatılır.
    • Enginarlar bu sosun içine atılıp, 20 dakika tencerenin  kapağı kapalı olarak  pişirilir.
    • Servis tabağına alınan enginarların üstüne kalan sos ve zeytinyağı gezdirilip, ılık servis edilir. 


    6 Nisan 2011 Çarşamba

    ANNEMİZE VEDA

        
    İnsan sevdiklerini kaybettiğinde,kalbinde 40 mum yanarmış sonra her yıl o mumlardan biri sönermiş, mumlar her yıl azalıyor olsaydı ,kalbimde ki 37 mum bu kadar yakar mıydı?
    Annemi kaybedeli bu gün üçüncü yıl...

    4 Nisan 2011 Pazartesi

    CARTE D'OR DONDURMALI BLOG'DAN ÖDÜL

    Carte D'Or Etkinliği

         Blogların kapalı olması nedeniyle son günlerinde haberdar olup, Carte d'Or Dondurmalı Pasta fanusundan yapmış olduğum ve Dondurmalı Düşler Etkinliği'ne gönderdiğim obje ile ödül almak beni çok sevindirdi. Asıl sevindiğim ise objelerin seçimini yapan Derya Baykal ile bir gün geçirip, beraber bir şeyler üretebilmekti.Derya Baykal kadar Oya İnci ve Sibel Yüksel'in katılımı da hepimizi mutlu etti.Derya Baykal'ı yıllardır tiyatro oyunlarından takip ederken, geçen yıllar içinde onun bambaşka bir yüzüyle karşılaştım.Örgü, dantel, takı, seramik, yemek yapabilen aynı zaman da tiyatro oyunlarına, tv dizilerine, blog yazmaya yetişebilen kaç kişi vardır acaba.Derya Baykal'ın yaptığı programlardan öğrendikleri ile kendi ayakları üzerinde duran, ekonomik bağımsızlığını kazanan çok sayıda kadına üretme gücü, cesareti verdiği için teşekkürler...   
         Carte d'Or dondurmalarının lezzeti tartışılmaz, özellikle parça çikolatalı dondurması favorim...Brownieli çikolatalı yeni ürünleri de çok güzel...Düzenledikleri etkinlikte çok güzel zaman geçirdik, ikramları, hediyeleri, genç ve güzel ekiplerinin ilgileri için çok teşekkür ederim.
         Etkinliğe katıldığım objenin yapılışı. dondurmaliblog adresinde yer almaktadır.

    ÇİLEKLİ SMOOTHİE

    Smoothie Nasıl Yapılır
    Çilekli Smoothie Tarifi
         Smoothie; değişik meyveler ile yapılan, meyve sularına göre daha kıvamlı olan bol buz takviyesi ile sıcak yaz günlerinde tüketilebilecek son derece sağlıklı bir içecek. Özellikle zamanı biraz geçmeye başlamış çilekleri değerlendirmenin de en güzel yollarından biri ama siz çilek yerine istediğiniz meyve ile birlikte yoğurt veya dondurma kullanarak da bu serinletici içeceği yapabilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 1,5  su bardağı süt
    • 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
    • 250 gram çilek
    • Buz parçaları 
    Yapılışı :
    • Çilekler bir süre dondurucuda bekletilip, iyice soğutulur.
    • Blenderde çilekler parçalanır.
    • Süt ve yoğurt  eklenip, koyu bir kıvama gelene kadar karıştırılır.
    • Ortasına batırılan pipet dik durabilecek kıvama getirilir.
    • İstenirse  buz eklenir.

    ÇİÇEK BÖREK

    Çiçek börek tarifi
    Çiçek börek nasıl yapılır
    Hazır yufkadan börek tarifi
         Yapımı biraz zaman alsa da, sadece görüntüsü için bile yapılabilecek bu çiçek görünümlü çıtır çıtır böreği çay saatleriniz için ya da aperatif olarak hazırlayabilirsiniz. Börekleri derin bir kızartma tenceresinin içinde bol kızgın yağda ve fazla sıkıştırmadan kızartırsanız kat kat görüntülü çiçekler yapabilirsiniz.
    Malzemeler:
    • 2 adet yufka 
    • 3-4 adet patates 
    • 100 gram lor
    • 1 adet yumurta 
    • 1 çay kaşığı karabiber 
    • 1 çay kaşığı tuz  
    Yapılışı: 
    • Yufkalar üst üste tezgaha yayılıp, çay bardağı veya kalıp ile yuvarlaklar kesilir.
    • Haşlanmış patatesler ve lor çatal ile iyice ezilir.
    • Yumurta, tuz ve karabiber eklenir.
    • Çay bardağı ile kesilen her yufkanın arasına, bir çay kaşığı kadar patatesli iç malzemesi konulur.
    • Beş kat yufka, her defasında ortalarına basılarak üst üste yapışması sağlanır.
    • Börekler, derin bir kızartma kabında kızgın yağda üçer üçer kızartılır.
    • Kağıt havlu üzerine  alınıp,  sıcak servis edilir.

    TUZ BİBER DERGİSİ'NDEN ÖDÜL

    Tuz Biber Dergisi Kurabiye yarışması
        
         Tuz Biber Dergisi, uzun zamandır izlediğim, önemsediğim bir dergi.Yarışmaya, özellikle kurabiye konusunda olunca katılmak istedim. Ben hiçbir zaman çok güzel kurabiyeler yaparım iddiasında olmadım ama  adımı kurabiye ile andığını söyleyen çok kişi oldu.Yarışmaya kendi fikrim olan damla sakızlı sandwich kurabiye ile katılıp, denemek istedim .
          Blog hayatıma başlayalı henüz üç ay olmuşken, Tuz Biber Dergisi tarafından ödüllendirilmek benim için çok hoş bir sürpriz oldu. Aslına bakılırsa, benim için kurabiye yapmak ve yemenin kendisi bir ödül...Yarışmaya katılanlar sayesinde çok güzel kurabiye, cupcake  tarifleri öğrenmiş oldum. Bana devam etme cesareti veren bu ödül için, Tuz Biber Dergisi'ne ve yeni tariflerini bizimle paylaşan tüm katılımcılara çok teşekkür ederim.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...