31 Ocak 2012 Salı

HAYVANAT BAHÇESİ PASTA

Hayvanat bahçesi pastası tarifi
Hayvanat bahçesi pasta nasıl yapılır
Şeker hamurlu pasta tarifi
     Epey zaman önce, yeğenimiz Ceylin için doğum günü pastası yapmış, yayınlamaya fırsatım olmamıştı.O yaşlarda ki çocukların hayvanları çok sevdiğini düşünerek, evcil hayvanlar dışında ki hayvanları da görsün sevsin diye, sadece hayvanat bahçesinde görebileceği hayvanların yer aldığı bir pasta yaptım.Pandispanya pişirdim.Pastanın kremasını hazırlayıp, üç adet muzu küçük küçük doğrayıp kremaya ekledim.Pandispanyanın üzerini daha önce ki tariflerde olduğu gibi şeker hamuru ile kaplayıp, hayvan figürlerini yerleştirdim.

28 Ocak 2012 Cumartesi

MISIR NİŞASTALI PAPATYA KURABİYE

Mısır nişastalı kurabiye tarifi
Mısır nişastalı kurabiye nasıl yapılır
Papatya kurabiye tarifi
Papatya kurabiye buketi nasıl yapılır
     Mısır nişastalı kurabiye hamuruna çok az sarı ve yeşil gıda boyası ekleyip, yoğurarak çiçek şeklinde kurabiyeler yapabilir, bu kurabiyeleri geçmiş olsun, iyi ki doğdun ve  hoş geldiniz ziyaretlerine giderken götürebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 600 gram mısır nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Çok az sarı ve yeşil gıda boyası 
  • Çöp şişler 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ, yumurtalar  ve şeker karıştırılır.
  • Mısır nişastası yavaş yavaş eklenerek, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamur yaklaşık üç parçaya ayrılır.
  • Çiçeğin göbeği için sarı, yaprakları için de yeşil gıda boyası çok az konulup, yoğurulur.
  • Sarı ve beyaz minik hamur topları yan yana konulup, çiçek oluşturulur.
  • Açık yeşil hamurdan parçalar kopartılıp, elimiz ile yaprak şekli verilir.
  • Çiçeklere ve yapraklara  çöp şişler geçirilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175  derece fırında, 20-25 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra tepsiden alınır.

24 Ocak 2012 Salı

EZOGELİN ÇORBASI

Ezogelin çorbası tarifi
Ezogelin çorbası nasıl yapılır
     Soğuk kış günlerinde içilebilecek, nerede ise tek başına bir öğün sayılabilecek Ezo gelin çorbası, öğrencilik yıllarımda şehirler arası otobüslerin mola verdiği, yol üstü lokantalarının olmazsa olmaz çorbalarındandı. Evde de çok kolay yapılabilecek bu çorba yanında fırında kurutulmuş ekmekler ile servis edilirse, çok daha güzel olur diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı mercimek
  • 2 adet kuru soğan 
  • 5 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı pirinç 
  • 1 kahve fincanı köftelik bulgur 
  • 1 çorba kaşığı domates salçası 
  • 1 çorba kaşığı biber salçası 
  • 1 çorba kaşığı kekik 
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 2 adet limonun suyu 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı kırmızı pulbiber 
Yapılışı:
  • Mercimekler ayıklanıp, yıkanır.
  • Üzerinde oluşan köpükler alınarak, pişirilir.
  • Robotta parçalanmış kuru soğan ve sarımsaklar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Domates ve biber salçası eklenip biraz kavrulur.
  • Mercimek, pirinç ve bulgur da eklenir.
  • Çorba kıvamını alınca tuz, karabiber ve limon suyu eklenerek, bir taşım daha kaynatılır.
  • Zeytinyağının içine kekik, kuru nane ve kırmızıbiber atıp, kızdırdıktan sonra çorbanın üzerine dökülür.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Küp küp kesilip, fırınlanmış ekmek parçaları ile sıcak servis edilir.

18 Ocak 2012 Çarşamba

BALKABAKLI PASTA

Balkabaklı pasta tarifi
Balkabaklı pasta nasıl yapılır
     Eskiden balkabağının sadece tatlısı ve böreği yapılırdı.Özellikle yılbaşı geceleri bol cevizli balkabağı tatlısı olmazsa olmazlardandı.Bazen de köy fırınında bütün olarak pişirilirdi.Neyse ki; son yıllarda farklı tariflerde de kullanılıyor ve benim bildiğim pastası, çorbası, keki ve reçeli de yapılıyor.Bal kabağı pastası  yaparken; bal kabağını pişirdikten sonra süzülmesi için, süzgeçte biraz bekletiyorum.Krem şanti hazırlarken, süt yerine aynı ölçüde süzülmüş olan bu suyu kullanıyorum.Böylece hem suyu değerlendirilmiş oluyor, hem de rengi ve tadı daha güzel oluyor.Eğer biraz vaktiniz var ise, sunumu daha hoş tek kişilik pastacıklar  da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram balkabağı ( temizlenmiş )
  • Yarım kilogram toz şeker
  • 1 paket krem şanti veya dondurma 
  • 100 gram tereyağı
  • 1 paket  kakaolu bisküvi 
Yapılışı:
  • Bisküviler, robotta un haline gelene kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ ile yoğurulur,
  • Balkabağı temizlenip, parçalara ayrılır.
  • Hiç su eklemeden, yumuşayana kadar şeker ile pişirilir.
  • Piştikten sonra süzgece konulup, suyu süzdürülür ve soğuması beklenir.
  • Dikdörtgen tepsiye bir sıra tereyağ ile yoğurduğunuz bisküvili  karışım yayılır.
  • Üzerine püre haline getirilen bal kabağı yayılır.
  • En üste krem şanti hazırlanıp, yayılır.
  • İrice dövülmüş ceviz ile süslenir.
  • Bir gün önceden yapılıp, dinlendirilir.
Farklı bir tarif için,
  • Streç yayılmış silikon kalıplara, püre halinde ki bal kabağı, üzerine de bisküvili karışım yayılır.
  • Streç ile kapatılıp, bir gün buzlukta bekletilir.
  • Buzluktan çıkarılan tatlı, streçten ayrılıp, servis tabağına ters çevrilir.
  • Tatlının üzerine sade dondurma veya bir su bardağı süt veya bal kabağının suyu ile çırpılan krem şanti konulup, servis edilir.

15 Ocak 2012 Pazar

KÖPOĞLU MANCASI

Köpoğlu mancası tarifi
Köpoğlu mancası nasıl yapılır
     Köpoğlu mancası yıllar önce çok severek izlediğim İkinci Bahar dizisinde duyup, nasıl yapıldığını merak ettiğim bir meze idi.Hani Hanım'ın yaptığı meşhur mezelerden...Şu günler de dizinin tekrar bölümleri veriliyor, ben hiç seyretmemişim gibi tekrar seyrediyorum.Diziyi ilk seyrettiğimiz yıllarda oğlum çok küçüktü ve Ulaş'ın hayranıydı.Şimdi kendisi Ulaş yaşında neredeyse...Aslında köpoğlu mancasına benzer tarifler yapıyordum ama bu tarif gerçekten çok güzel...Belki de, o lokanta da, Hanım'ın hala yaptığı bir meze olduğu düşüncesinden kaynaklanan bir duygudur.
Malzemeler:
  • 1 kilogram bostan patlıcanı 
  • 3 adet sivri biber 
  • 2 adet domates 
  • 3 diş sarımsak 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 
  • 250 gram yoğurt 
Yapılışı:
  • Patlıcanlar kabukları yanana kadar ocakta közlenir.
  • Kabukları soyulup yıkamadan temizlenip, irice doğranır.
  • Biberler halka halka doğranıp, zeytinyağında pişirilir.
  • Kabukları soyulup irice küp şeklinde doğranmış domatesler eklenip, biraz diri kalacak şekilde  pişirilir.
  • Hepsi karıştırılıp servis tabağına yayılır.
  • Üzerlerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt dökülür.
  • Bir yemek kaşığı kadar zeytinyağında kırmızı biber biraz yakılıp, yoğurdun üzerine gezdirilir. 

10 Ocak 2012 Salı

YENİ YIL PASTASI

Yeni yıl pastası tarifi
Çikolatalı yeni yıl pastası nasıl yapılır
Çikolatalı pasta tarifi
     Geçen seneye girerken yeni yıl dileklerimden biri, 2012 yılına Karşıyaka'nın yeni yıl havai fişeklerini seyrederken girmekti.Gerçi hava biraz sisliydi, biz de o gece akla gelmez pek çok heyecanı bir arada yaşadık ama gene de her şeye rağmen  bu seneye Karşıyaka'nın tam karşısında oturmuş, havai fişekleri seyredip, pasta yiyerek girdim.Yeni yıla tatlı bir başlangıç yapmak için, içi bol bitter çikolatalı bir pasta yaptım. Red berry ve taze nane yaprakları ile süsledim.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması: 
  • 2 paket krem şanti
  • 2 su bardağı süt
  • 2 adet ( 80 gram ) bitter çikolata
Yapılışı:
  • Krem şanti, paketin üzerinde ki tarife göre hazırlanıp, buzdolabında bekletilir. 
  • Yumurtalar ve toz şeker  beyazlaşana kadar, mikser ile çırpılır.
  • Süt eklenip biraz daha çırpılır.
  • Buğday nişastası, un ve kabartma tozu eklenip, mikserin en düşük hızı ile karıştırılır.
  • Yaklaşık 20x20 santim ölçülerinde ki kalıba, karışım dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-50 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp soğuması beklenir.
  • Kalıptan çıkartılan pandispanya, ortadan iki kata ayrılır.
  • Alt parça süt ile ıslatılır.
  • Araya krem şantinin yarısı ve rendelenmiş bitter çikolatanın yarısı yayılır.
  • Pandispanyanın üst parçası da konulup, süt ile ıslatılır.
  • Kalan krem şanti ile pastanın üstü ve kenarları kaplanır.
  • Rendelenmiş bitter çikolata parçaları pastanın kenarlarına bıçak yardımı ile yapıştırılır. 
  • Pastanın üzeri red berry ve taze nane yaprakları ile  süslenir.
  • Buzdolabında birkaç saat dinlendirilir.
  • Bir gün önceden yapıp, buzdolabında bekletebilirsiniz.

9 Ocak 2012 Pazartesi

ISIRGAN OTLU BÖREK

Isırgan otlu börek tarifi
Isırgan otlu börek nasıl yapılır
     Pazarlarda şu aralar bol miktarda ısırgan otu satılıyor.Yemyeşil, taptaze...İster çok az haşlayıp salatasını yapın, ister doğrayıp kavurun, üzerine yumurta kırıp, sarımsaklı yoğurt ile tüketin, isterseniz herkesin beğeneceği ısırgan otlu börek yapın.Özellikle, yaprakların çiğ olarak kullanılmasının daha yararlı olduğu, hücre yenilenmesi başta olmak üzere  bir çok faydası olduğu söyleniyor.Yaprakları, tohumları hatta kökü bile kullanılıyor.Bizim evde en çok tercih edileni böreği...Isırganları yıkayıp, doğrarken elinizi yakmaması için eldiven ile ovup, kullanabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 3 adet yufka 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı sıvı yağ 
  • 2 demet ısırgan otu 
  • 250 gram beyaz peynir veya lor
  • Tuz, karabiber  
Yapılışı:
  • Isırgan yaprakları temizlenip, yıkanır.
  • Suyu süzülene kadar, süzgeçte bekletilir.
  • Eldiven takılarak, ısırgan yaprakları çok az tuz ile ovulur.
  • İçine lor veya ufalanmış  peynir ve karabiber eklenir.
  • Başka bir kapta, süt, yumurta ve sıvı yağ karıştırılır.
  • Yufkalar tek tek tezgaha yayılıp, kaşık ile her yerine sütlü, yağlı karışım sürülür.
  • Isırgan otlu karışım üç parçaya ayrılır.
  • Her yufkanın ortasına ısırgan otlu karışım yayılır.
  • Yufkaların iki kenarı içe doğru katlanarak, rulo yapılır.
  • Yufkaların üçüne de aynı işlem yapılıp, yağlanmış tepsiye konulur.
  • Yufkaların üzerine çırpılmış yumurta sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

3 Ocak 2012 Salı

SOYA KIYMALI KÖFTE

Soya kıymalı köfte tarifi
Soya kıymalı köfte nasıl yapılır
Vegan köfte tarifi
     Blog yazmaya başladığımda amaçlarımdan biri de, vejetaryen tarifler bulup paylaşmaktı. Geriye dönüp baktığımda, yapmaktan paylaşmaya vakit bulamadığımı gördüm. Son günlerde, sıkça sayılabilecek kadar soya kıyması kullanılan tarifler deniyorum. En sevilen ve değişik uyarlamalara uygun olan soya kıymasından yaptığım köfteler...Et severler ne düşünür bilemiyorum ama içine konulan soğan, maydanoz ve kimyondan dolayı olsa gerek, bence hayvanların canını yakmaya değmeyecek kadar, köfte tadında bir tarif...Benim de, yıllar önce de olsa et yemişliğim var ama halen et yemekte olanlar da beğendi soya kıymasından yapılan köfteleri...Soya kıyması paket halinde büyük marketlerde veya  aktarlarda kilo ile satılıyor. Fiyatı da ete göre çok daha ekonomik, bir su bardağı soya kıyması ile 10-15 tane köfte yapılabiliyor. Tarifine gelince,
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı soya kıyması  
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • 5 çorba kaşığı un 
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı 
  • 1 büyük kuru soğan  
  • 1 çorba kaşığı domates salçası 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı kimyon 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  
Yapılışı:
  • Soya kıymasının  üzerine sıcak su dökülür.
  • 10-15 dakika kadar şişmesi için beklenir.
  • Soğuduktan sonra süzgece konulup süzdürülür, kalan suyu da elimiz ile sıkılarak, geniş bir kaba alınır.
  • Rendelenmiş kuru soğan, çok az zeytinyağı ile kavrulur.
  • İnce kıyılmış maydanoz, salça ve baharatlar eklenir.
  • Köfte kıvamına getirene kadar un eklenip, iyice yoğurulur.
  • Köfte şekli verilip bir süre dinlendirilir.
  • Az yağlanmış teflon tava da iki yanı çevrilerek kızartılır veya 200  derece ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirilir.
  • Köfte kıvamı vermek için, eğer vegan değil iseniz, karışıma  bir yumurta da ekleyebilirsiniz.


31 Aralık 2011 Cumartesi

YENİ YIL KURABİYELERİ

Yeni yıl kurabiyesi tarifi
Yeni yıl kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu kurabiye tarifi

Yeni yıl da ,Ataol Behramoğlu'nun dizelerinde ki gibi,
                                          Dostları özlemle kucaklamayı unutma 
                                          Çocuk sevmeyi,çiçek koklamayı unutma,
                                          En zorlu anındayken bile kavganın 
                                          Gökyüzüne bakmayı unutma...


     Dilerim, yeni yıl herkes için umutlu, mutlu, sağlıklı, dostların özlemle kucaklandığı bir yıl olur.Tüm kötülükler, mutsuzluklar, hastalıklar eski yılda kalır.
                             

     Yeni yıla girmeden, akraba ve arkadaşlarımıza  süsledikleri çam ağacına asmaları için veya yılbaşı gecelerini tatlandırmada az da olsa payım olsun diye kurabiyeler yaptım.Kurabiyelerin fotoğraflarını ekleyeceğim, belki beğenip yapmak isteyenler olabilir diye tarifini de yazıyorum.Aslında bu hamur çok gevrek olduğu için, şeker hamuru kaplamaya çok uygun değil ama ben bu tadı daha çok sevdiğim için bunu tercih ettim.Geçen yıl yaptığım kurabiyenin tarifi, şeker hamuru kaplamak için daha uygun bir tarif ama biraz dikkat ile bu hamur da oldu.Kurabiyeler dışında değişik bir şey yapmak isterken Sofra Dergisi'nin Aralık sayısında Kurabiye çelengini gördüm.Dergideki tarifi ve şekli kullanmadım ama fikir çok hoşuma gitti.Dergide sadece yıldızlardan oluşan bir çelenk yapılmıştı, ben yeni yıla uygun olsun diye, üst üste yapraklar ve kokinalar yapıp, royal ıcıng ile renklendirdim.Böylece, kurabiyeden rengarenk bir yılbaşı çelengimiz oldu.


Malzemeler:
  • 300 gr tereyağı
  • 4 çay bardağı pudra şekeri 
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • 9 su bardağı un 
  • 2 tatlı kaşığı tarçın 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ diğer malzemelerle karıştırılarak, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek,yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde, merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Kurabiye kalıbı ile istenen şekillerde kesilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.
  • Kırılmaması için,pişen kurabiyeler fırından çıkartılır ama tepsisinden soğuyunca alınır.
  • Kurabiye kalıbı ile şeker hamuru kesilir.
  • Kurabiyelere fırça yardımı ile sulandırılmış bal ve su karışımı sürülür.
  • Şeker hamurundan kesilen parçalar, kurabiyelerin üzerine yapıştırılır.
  • Şeker hamurunun üzeri gıda kalemi, hindistan cevizi vb. ile süslenir.

30 Aralık 2011 Cuma

KOZALAK KURABİYE

Kozalak kurabiye tarifi
Kozalak kurabiye nasıl yapılır

     Yeni yıl sofralarına en çok yakışacak kurabiyelerden biri bana göre kozalak kurabiyeler...Kar yağmış  gibi görüntüsü çok hoş, hem yapımı çok kolay hem de özellikle çocukların beğeneceği bir tarif...
Malzemeler:
  • 250 gram çikolatalı buğday veya mısır gevreği 
  • 125 gram eritilmiş tereyağı
  • 2 adet sütlü çikolata ( 80 gr +80 gr ) 
  • 4 yemek kaşığı bal 
  • 4 yemek kaşığı kakao 
  • Hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Çikolatalar benmari usulü eritilir.
  • Diğer  malzemeler de eklenip, buğday gevrekleri  çikolata, bal karışımı ile  karıştırılır.
  • Plastik limonluğun sivri, iç tarafı ıslatılıp, içine karışımdan bir iki kaşık malzeme doldurulur.
  • Limonluk ters çevrilip, hafifçe vurularak malzemenin çıkması sağlanır. 
  • Kozalaklar, servis tabağına dizilir.
  • Çikolataların malzemeye  yapışıp, dağılmadan servis edilebilmesi için bir süre buzdolabında bekletilip, dondurulur.
  • Kar yağmış görüntüsü vermek için, üzerine hindistan cevizi serpilir.
  • Kozalaklar tek tek veya piramit gibi üst üste dizilerek servis yapılır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...