31 Ağustos 2012 Cuma

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBERLİ EZME

Ezme tarifi
Közlenmiş kırmızı biberli ezme tarifi
Közlenmiş kırmızı biberli ezme nasıl yapılır
     Herkesin seveceğini sandığım, yapılışı çok kolay, çok lezzetli bir salata. Közlenmiş biberler ile yapılan bu salatayı meze olarak da  tüketilebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 adet kırmızı biber 
  • 2 adet domates 
  • 2 adet yeşil sivri biber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 5 adet sarımsak 
  • 3 adet taze soğan 
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası 
  • 1 limonun suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kırmızı biberler közlenip, kabukları soyulur, çekirdekleri çıkartılarak temizlenir.
  • Diğer malzemeler de temizlenip, küçük parçalar halinde doğranır.
  • Zeytinyağı ve limon suyuna biber salçası eklenerek ezilir.
  • Dövülmüş sarımsaklar ve tuz eklenerek hepsi karıştırılır.

30 Ağustos 2012 Perşembe

LİMONLU DONDURMA

Limonlu Dondurma Tarifi
Limonlu Dondurma Nasıl Yapılır
     Benim için dondurma çeşitleri arasında seçim yapmak çok zor ama dondurmalar içinde en serin, en ferahlık veren limonlu dondurmadır sanıyorum. Dondurmanın daha buzlu buzlu bir kıvamda olmasını isterseniz veya vegan beslenmeyi tercih ediyorsanız tarifte verilen sütün yerine de su ekleyebilirsiniz. Karışım hazırlandığında şekeri fazla gibi geliyor ama dondurulduktan sonra şeker oranı bence tam kıvamında oluyor. Salep olarak da, kışın süte karıştırıp içtiğimiz salep değil, dondurma yapımında kullanılan gerçek salep kullanmak gerekiyor. Son yıllarda satılan krem şanti benzeri dondurmaları sevmiyorsanız, çocukluk yıllarımızdan kalma gerçek limon dondurması tadında bir dondurma tarifi...
Malzemeler:
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2,5 su bardağı süt veya su
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı salep
Yapılışı:
  • Limon kabuğu ile birlikte robotta parçalanır.
  • Toz şeker eklenip, limonla iyice ezilir.
  • Suyun içinde limon tuzu eritilir.
  • Süte salep eklenip, iyice karıştırılır.
  • Bütün malzemeler buzdolabına konulabilen, tercihen metal bir kap içinde birleştirilir.
  • Buzlukta iki, üç saat bekletilip donması sağlanır.
  • Buzluğa konulan dondurma 15-20 dakikada bir çıkartılıp karıştırılarak, tekrar buzluğa geri konulur.
  • Dondurma kıvamına gelince dondurma kaşığı ile alınıp, dondurma kaplarına paylaştırılır.

29 Ağustos 2012 Çarşamba

PUF BÖREĞİ ( KAPAKTAN KESME )

Kapaktan kesme tarifi
Puf böreği tarifi
Puf böreği nasıl yapılır
     Annem nerede ise her hafta sonu puf böreği yapar; buz gibi ayranla birlikte sepete koyup, kardeşimin eline tutuşturur, yaz aylarında deniz kenarında vakit geçiren bana ve arkadaşlarıma yememiz için gönderirdi.Açılan hamurlar bakır sahan kapağıyla yarım daire şeklinde kesilip kapatıldığından biz bu böreğin adını kapaktan kesme olarak bilirdik ama sonraları öğrendik ki puf böreğiymiş :) Annem kadar sık olmasa da, ben de en azından hafta sonları yaptığım börekleri daha kolay olduğundan ruletle kesiyorum.Ölçü olarak 2,5 su bardağı un gözünüze az gibi gelebilir ama bu ölçülerle 20-25 adet börek yapılabiliyor. Hamuru yoğurup, dinlendirdikten sonra ince uzun yuvarladığım hamuru ben yirmi eşit parçaya bölüyorum, kenarlardan artanları da tekrar yoğurup açınca 25 adet börek oluyor ama börek yiyeceklerin sayısı fazlaysa yada çok seviyorsanız ölçüyü biraz arttırabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı sirke 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı
İç malzemesi:
  • 250 gram az tuzlu lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet dereotu 
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Un derin bir kaba elenir.
  • Ortası havuz gibi açılarak; yumurta, ılık su, sirke ve tuz eklenerek iyice yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde uzunca bir şekilde yuvarlanıp, yirmi eşit parçaya kesilir.
  • Kesilen küçük parçalar yuvarlanıp, oluşan bezelerin üzeri örtülür.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile her beze kahve tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Açılan yuvarlakların içine istediğimiz malzeme konulup, yarım daire şeklinde kapatılır.
  • Ruletle veya kapakla kesilip, kenarlarının açık kalmaması için kontrol edilir.
  • Kızartma tenceresinin yarısını geçecek kadar zeytinyağı konulup, kızdırılır.
  • Kızgın zeytinyağı içine, ikişer üçer adet börek atılarak kızartılır.
  • Kızaran börekler kağıt havlu serilmiş bir tepsiye alınıp, sıcak servis edilir.

28 Ağustos 2012 Salı

BAYKUŞ KURABİYE

Baykuş kurabiye tarifi
Baykuş kurabiye nasıl yapılır
     Bu sene tatili fazla uzatacağımızı bilmediğimden, yanıma hiç bir alet edevat :) almadan yazlığa gelince, kurabiye kalıplarım İzmir'de kaldı.Ben de  kalıp olmadan yapılabilecek tariflere zorunlu olarak öncelik verdim.Ne yapılabilir diye araştırırken, yabancı sitelerden birinde gördüğüm bu baykuş kurabiyeler gözüme o kadar sevimli göründü ki iyi ki kalıplarımı yanıma almamışım diye düşündüm.Kurabiye kalıbına gerek olmadan, evdeki değişik büyüklükte ki yuvarlak şekillerden yararlanarak özellikle çocukların çok seveceği baykuş kurabiyeler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2,5 su bardağı un 
  • Süslemek için, badem ve damla çikolata 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ diğer malzemeler ile karıştırılıp, yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp,yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Açılan hamurdan su bardağının ağzı ile  yuvarlaklar kesilir. 
  • Yuvarlaklar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. 
  • Her yuvarlağın üst kısmına elimizle iki taraftan hafif bastırılır.
  • İçi boşaltılmış, iki boy yuvarlak kalemle bastırılarak  iç içe yuvarlak göz şekli verilir.
  • İç tarafa gelen yuvarlağa damla çikolata batırılarak göz yapılır.
  • Gözlerin arasına gelecek şekilde badem batırılır.
  • Baykuşların ayakları için, iki tarafına tatlı çatalı ile bastırılarak iz yapılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 15-20 dakika pişirilir.

27 Ağustos 2012 Pazartesi

GÜLLAÇ

Güllaç tarifi
Güllaç nasıl yapılır
     Güllaç, Ramazan aylarında hemen her yerde gördüğümüz geleneksel tatlılarımızdan. Son yıllarda özellikle büyük marketlerde her zaman bulunabiliyor. O kadar hafif bir tatlı ki, bence her zaman yapılabilir. Güllaç olarak Saffet Abdullah markasını kullanıp, üzerine de ceviz ekliyorum. Ceviz dışında; badem, fındık, fıstık hatta değişik meyve taneleri ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket güllaç 
  • 3 litre süt 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 su bardağı dolusu ceviz 
Yapılışı:
  • Süt ve tozşeker karıştırılıp, bir taşım kaynatılır.
  • Süt ocaktan alınıp ılıdıktan sonra gül suyu eklenir.
  • Tepsiye konulan her güllaç yaprağının parlak tarafına bir kepçe ılık süt gezdirilir.
  • Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt üzerine dökülür.
  • Kare kare kesilip, servis tabağına alınır.
  • Üzerine dövülmüş ceviz eklenir.
  • Sütün bozulmaması için buzdolabında bekletilir.

26 Ağustos 2012 Pazar

ÇİLEK REÇELİ

Çilek reçeli tarifi
Çilek reçeli nasıl yapılır
     Çilek reçeli, pek çok kişi için kahvaltıların vazgeçilmez  reçellerindendir.Çilek mevsimi geçti ama ben reçel yapmak için, minik kokulu çileklerin çıkmasını bekledim.Burada ki pazarlarda, Kazdağları'nda ki köylerden gelen kadınlar topladıkları çilekleri satıyorlar, o kadar  minik ve güzel kokuyorlar ki, her defasında ne kadar şanslı bir coğrafyada yaşadığımızı düşünmeden edemiyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram çilek 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Çilekler bir kez zedelemeden yıkanıp, suyu süzdürülür.
  • Yaprakları ve sapları burulup, çekilerek çıkartılır.
  • Derin bir kabın içine bir sıra çilek, bir sıra şeker olacak şekilde konulur.
  • Bir gece sulanması için bekletilir.
  • Ertesi gün ocağa konulup kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Reçelin üzerinde oluşan köpükler alınarak, temizlenir.
  • Limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  • Reçel sıcakken kuru, temiz cam kavanozlara konulur.
  • Kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

25 Ağustos 2012 Cumartesi

İSTİFNO ( STİFNO ) SALATASI

İstifno Tarifi
İstifno Salatası Nasıl Yapılır
Girit Kabaklı İstifno Salatası Tarifi
     Ot çeşitlerinin azaldığı yaz aylarında en çok bulunan otlardan istifnoyu ister salata, isterseniz meze olarak tüketebilirsiniz. Bir belgeselde Cunda adasındaki balık lokantalarında yemekten önce iştah açması için sofraya ikram olarak getirildiğini izlediğim istifnoyla birlikte bütün olarak tencereye attığınız domatesler haşlandıktan sonra domatesleri ezerek sos yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet istifno otu
  • 5-6 adet küçük boy Girit kabağı
  • 2-3 adet domates 
  • 1 adet limonun suyu
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Tuz 
  • Zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • İstifnoların yaprakları ve sadece uçlarda ki taze dalları ayıklanır.
  • İyice yıkanıp, sirkeli su içinde bekletilir.
  • Parmak büyüklüğünde ki kabaklar soyulmadan uç kısımları kesilir ve ortadan dikine bölünür.
  • Kabaklar büyüklüğüne göre ikiye veya üçe doğranıp, tencereye atılır.
  • Domateslerin altı bıçakla + işareti  şeklinde biraz kesilip, bütün olarak tencereye atılır. 
  • Tencerede on dakika kadar haşlanan kabaklara, sirkeli sudan çıkartılan  istifnolar eklenir. 
  • Kabaklar yumuşayıp, isnifnolar biraz diri kalacak şekilde beş dakika daha haşlanır.
  • Kabaklar ve istifnolar süzgeçten geçirilip, servis tabağına alınır.
  • Domatesler de tencereden çıkartılıp, kabukları soyulur ve ezilir.
  • Ezilen domateslere, havanda dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Servis tabağında ki istifnoların üzerine sarımsaklı, domatesli sos yayılır.
  • Limon suyu, tuz ve zeytinyağı da dökülüp, karıştırılır.

24 Ağustos 2012 Cuma

KOLAY ÇİÇEK KURABİYE

Kolay çiçek kurabiye tarifi
Çiçek kurabiye nasıl yapılır
     Çiçek şeklinde kurabiye yapmak için, piyasada çeşit çeşit kurabiye kalıbı satılıyor ama çiçek şeklinde kalıbınız yoksa veya yazlıkta iseniz ve benim gibi yanınızda bütün kalıplarınızı taşıyamıyorsanız değişik malzemeler kullanarak çiçek kalıbı olmadan da bu çiçekli kurabiyelerden yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı esmer şeker 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında tereyağı, elenmiş un ve diğer malzemeler karıştırılıp, dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Su bardağı veya kalıpla yuvarlaklar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye kurabiyeler aralıklarla dizilir.
  • Kurabiyelerin tam ortasına kapak vb. ile bastırılarak çiçek göbeği için iz yapılır.
  • İze kadar kenarlar altı yerinden bıçak ile kesilir.
  • Çiçeğin göbek kısmına esmer şeker dökülüp, bastırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.

19 Ağustos 2012 Pazar

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

SEVDİKLERİNİZLE  BERABER NİCE MUTLU,SAĞLIKLI BAYRAMLARA...

                                                    BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.

18 Ağustos 2012 Cumartesi

MEYVELİ SADE DONDURMA

Sade dondurma tarifi
Sade dondurma nasıl yapılır
     Sade dondurma tarifi ile yaptığınız dondurmanın içine renk renk mevsim meyvelerinden minik çilekler, böğürtlenler, üzümler koyabilir veya şeftali, kayısı gibi meyveleri küp küp doğrayarak da kullanabilirsiniz.Bir sıra meyve, bir sıra dondurma olacak şekilde cup bardaklarına koyarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 2 su bardağı tozşeker 
  • 1,5  tatlı kaşığı salep 
  • 1 su bardağı böğürtlen 
  • 1 su bardağı ahududu 
  • 1 su bardağı karadut 
  • 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm 
Yapılışı:
  • Meyveler dışında ki malzemeler tencere içinde karıştırılır.
  • Salep taneciklerinin şişmesi için 10-15 dakika bekletilir.
  • Ocağa alınıp, sürekli karıştırılarak  muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Soğuduktan sonra buzdolabının buzluğuna konulup, dondurulur.
  • Her 15-20 dakikada bir buzdolabından çıkarılıp, karıştırılıp tekrar buzdolabına konulur.
  • İyice sertleşip, dondurma kıvamını alana kadar bu işleme devam edilir.
  • Cup bardaklarına bir sıra meyve, bir sıra dondurma olacak şekilde yerleştirilir.
  • Buzdolabından alınıp, soğuk servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...