30 Mart 2013 Cumartesi

KUZU KULAĞI SALATASI

Kuzu kulağı salatası tarifi
Ekşi kulak otu salatası nasıl yapılır
Narlı, cevizli, peynirli, rokalı kuzu kulağı salatası tarifi
     Kuzu kulağı, ekşi kulak otu ya da eşi gulak adıyla bilinen; C vitamini, demir ve fosfor  mineralleri açısından çok zengin olan kuzu kulağının genellikle salatası yapılıyor.Sadece böbrek rahatsızlığı ve romatizmal hastalıkları olanların tüketmesi önerilmiyor.Eskiden, domatesli peynirli salatasını yapardım ama bu defa arkadaşlarımızın katıldığı bir etkinlikte yaptıkları nar taneli, cevizli tarifi denemek istedim ve sonuçta herkesin beğendiği bir salata oldu.Onlar tere ile yapmışlardı ama bizim evde roka olunca ben tere yerine roka kullandım. Adı üstünde ot ekşi, nar taneleri de ayrıca ekşilik katınca sosa limon ya da nar ekşisi eklemeye gerek kalmadı.
Malzemeler:
  • 1 demet kuzu kulağı 
  • 1 demet roka 
  • 1 adet narın taneleri 
  • 1 su bardağı ceviz içi 
  • Bir kaç dilim İzmir tulum peyniri 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuzu kulağı ve rokanın yaprakları ayıklanıp, bir kaç defa yıkanıp,süzgece alınır.
  • Kuruduktan sonra iri parçalar halinde yapraklar elle kopartılıp, salata kasesine alınır.
  • Ayıklanan nar taneleri ve irice bölünmüş cevizler eklenip, karıştırılır.
  • Peynir ince ince dilimlenip eklenir.
  • Zeytinyağı ve tuz eklenerek üzerine dökülüp, karıştırılır.

25 Mart 2013 Pazartesi

SANATÇININ EVİ PASTASI

Şeker hamurlu doğum günü pastası
Sanatçının evi pastası
Çetin Kültür Köyü pastası
     Kuşadası, Pamucak, Selçuk yol ayrımında ki Çetin Maket Köyü'ne  yolunuz düştü mü bilmiyorum.Her santimi emek ve özveri ile oluşturulan bu müze de Ayhan Çetin ve Nazmiye Çetin çocukluklarını geçirdikleri köylerinin 1950 yıllarında ki halini  canlandırmışlar.Müze de o kadar ince ayrıntılar, köylerine ait adetler var ki, kendinizi sanki o yıllarda orada yaşamışsınız gibi, oranın bir parçası hissediyorsunuz.Özellikle belli bir yaşın üzerinde ki ziyaretçiler geçmişe, çocukluklarına gidip çoğu zaman duygusal anlar yaşayıp, gözyaşları ile müzeyi geziyorlar.Sanki zaman makinasında, geçmiş zamana yolculuk yapıyorlar.Müze de, gelin alma, sünnet, askere uğurlama, safiye sayma, çocuk oyunları, ayı oynatma, eve su taşıma, değişik yörelere ait halk oyunları figürleri, harman yeri, köy meydanı, okul, cami gibi bir köyde bulunan hemen hemen bütün mekanlar ve adetler yer alıyor. Müzenin bir köşesinde, sanatçı evinin damında etrafında güvercinleri, merdivene oturmuş uçurtmasını uçururken, ninesi de yanında kurutmalık biber yapmak için biberleri ipe dizerken canlandırılmış.
     Bu müzeyi hayata geçirip, çocukluk hayallerini herkesle paylaşan, Ayhan Çetin eşimin amcası, Nazmiye Çetin ise teyzesi.Bu gün de Ayhan amcamızın doğum günü, ben de onun için yaptığım pastada bu kompozisyonu kullanmayı düşündüm.Müzede sanatçının yaşadığı ev o kadar büyüktü ve ayrıntılar o kadar çoktu ki, ben pasta yaparken bu kompozisyonun sadece bir bölümünü kullandım. Bir bölümünü kullanmama rağmen, biz doğum günü kutlarken gelen bazı ziyaretçilere ve müze çalışanlarına da yeten yirmi beş santim yüksekliğinde, ev şeklinde büyük bir pasta oldu.Müze için yüzlerce bebek, ev ve değişik figürler üreten amca ve teyzemizin böyle bir pasta yapma cesaretimi mazur görüp, pastayı beğenmeleri de benim için ayrıca güzel bir anı oldu.
     Ayhan amca, dilerim uzun yıllar adetleri ile anıları ile güzel köyler üretmeye, ziyaretçilerini geçmiş güzel günlerine götürmeye devam edersin. Doğum günün kutlu olsun, nice mutlu, sağlıklı yıllara...

                            Çetin Maket Köy sanatçıları Ayhan Çetin ve Nazmiye Çetin

                    Çetin Maket Köy'de ki Sanatçının Evi'nin pastasını yaptığım küçük bir bölümü
     Sanatçının kendi yaşadığı, çocukluk yıllarının geçtiği ev de müzenin bir  köşesinde ''Sanatçının Evi '' adıyla sergilenmektedir.

22 Mart 2013 Cuma

SARI LALELER KURABİYE BUKETİ

Kurabiye Buketi Nasıl Yapılır
Royal Icıngli Kurabiye Tarifi
Royal Icıngli Kurabiye Nasıl Yapılır
                             Uykulu gözlerle, döndüm rüyamdan
                             Sana sarı laleler aldım çiçek pazarından
                             Yeniden başlasam, bu sefer korkmadan
                             Koklayıp birbirimizi, çöpe atmadan
                             Satırlar uçar gider aklımdan
                             Sana sarı laleler aldım çiçek pazarından...                          
Kurabiye Malzemeleri:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 2 - 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya 
Kurabiyenin Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına diğer malzemelerde eklenir.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp, yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Hamurdan kalıp ile laleler ve yaprakları kesilir.
  • Kesilen çiçekler birbirlerine değmeyecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Her çiçeğin ortasına hamuru parçalamayacak şekilde çöp şiş çubuğu geçirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kurabiyeler pembeleşene kadar pişirilir.
  • Pişen kurabiyeler fırından çıkartılıp, soğumaya bırakılır.
  • Royal ıcıng hazırlanıp, kurabiyeler renklendirilir.
Royal Icıng Malzemeleri:
  • 200 gram pudra şekeri 
  • 1 adet yumurtanın akı 
  • 2 çay kaşığı limon suyu 
  • 3 çay kaşığı süt 
  • Çok az sarı ve yeşil gıda boyası
  • Çöp şişler
Royal Icıng Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtanın akı, sarısından bir damla bile karıştırılmadan ayrılır.
  • Yumurtanın akı köpük haline gelene kadar önce düşük, sonra yüksek devirde mikserle çırpılır.
  • Yumurta akına, çırpmaya devam ederken bir kaç defa da pudra şekeri eklenir.
  • Beş dakika boyunca mikserle tek yönde çırpılır.
  • Renklerin parlak olması ve kuruması için limon suyu eklenip, kısa süre daha karıştırılır.
  • Royal ıcıngin üç parçaya ayrılır.Beyaz, sarı ve yeşil renk verilir.
  • Kürdanın ucu ile birine az miktarda sarı ,diğerine yeşil gıda boyası karıştırılır.
  • Beyaz royal ıcıng ucu çok az kesilmiş naylon bir torbaya konulur.
  • Kurabiyelerin kenarına naylon torbayı sıkarak, incecik beyaz kontur çekilir.
  • Konturların 15 dakika kadar kuruması beklenir.
  • Sarı ve yeşil royal ıcıng içine süt eklenip iyice karıştırılarak, inceltilir.
  • Kuruyan konturların arasında ki boşluklara birer çay kaşığı royal ıcıng konulup, yayılır.
  • En az bir saat boyunca el değmeden kuruması sağlanır.

21 Mart 2013 Perşembe

KEREVİZ YAPRAĞI SALATASI

Kereviz yaprağı salatası
Kereviz salatası
Yoğurtlu kereviz yaprağı salatası
     Kereviz kadar faydalı ama faydalarına rağmen pek tercih edilmeyen sebze azdır herhalde. Kereviz yemeği sevmeyenler için, kerevizi çiğden rendeleyip sarımsaklı yoğurt ve mayonezle karıştırarak salata yapardım.Son zamanlarda taze, yemyeşil kerevizin yapraklarını turşular dışında nasıl değerlendireceğimi düşünürken yaptığım bu tarif, kereviz yemek istemeyenlerin bile beğendiği meze tadında bir salata hatta zeytinyağlı yemek gibi oldu.
Malzemeler:
  • 10-15 dal taze kereviz yaprağı 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 adet havuç 
  • 1 çay bardağı süzme yoğurt 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
  • Kerevizin kalın dalları ayrılıp, ince dalları ve yeşil yaprakları doğranır.
  • Tavada çok az zeytinyağında sarımsaklar kavrulur.
  • Önce rendelenmiş havuç, sonra kereviz yaprakları eklenerek, yumuşayana kadar pişirilir.
  • Çırpılmış yoğurda, çok az tuzla havanda dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Pişen kereviz yaprakları ve havuç servis tabağına alınır.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
  • Yoğurdun üzerine pul biber ve nane serpilir.

20 Mart 2013 Çarşamba

GELİNCİK OTU BÖREĞİ

Gelincik Otu Böreği Tarifi
Gelincik Otlu Börek Tarifi
      Ege bölgesinde yenilebilen o kadar çok ot ve o kadar çok ot salatası, böreği, yemeği, kavurması var ki, bahar aylarının gelmesi ile çoğalan bu taze, yemyeşil otlarla nerede ise her gün yeni bir tarif yayınlamak mümkün ama bu otları bulamayanlar ya da sevmeyenler de olabilir düşüncesi ile ara ara yayınlıyorum. Bu böreği sadece gelincik otu ile ya da isterseniz ısırgan ve ıspanak yaprakları ile karıştırarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • Yarım kilogram gelincik otu 
  • 250 gram lor 
  • 1 adet orta boy soğan 
  • 1,5 çay bardağı yoğurt  
  • 1,5 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Susam 

Yapılışı:
  • Otların sert kısımları ve sararmış yaprakları temizlenir.
  • Diplerinde hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanır.
  • Kök kısımları yemeğini yapmak için ayrılır.
  • Süzgece konulup, suyu iyice süzülene kadar bekletilir.
  • Doğranan otlar derin bir kabın içine alınıp, çok az tuz ile ovulur.
  • Suyu süzülen otlara; lor, karabiber ve rendelenmiş kuru soğan eklenip, karıştırılır.
  • Yoğurt, süt ve zeytinyağı karıştırılıp, sosu hazırlanır.
  • Sosun birazı böreğin üzerine sürmek için ayrılır.
  • Yufkalar birer birer tezgaha serilip, üzerine kaşıkla sos yayıldıktan sonra ikiye katlanır.
  • Yufkanın kenar kısmına iç malzemesi konulup, kaşıkla biraz daha sos yayıldıktan sonra rulo şeklinde sarılır. 
  • Sarılan yufkalar fırın tepsisine dizilip, bıçakla dilimlere kesilir.
  • Yufkaların üzerine ayrılan sos sürülerek, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirilir.



19 Mart 2013 Salı

ENGİN'İN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Şeker hamurlu doğum günü pastası
Kitap şeklinde pasta nasıl yapılır
      
     Nazım Hikmet'in şiirinin bir bölümünün yer aldığı bu kitap şeklinde ki şeker hamurundan pastayı çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın doğum günü için yaptım. Hayatının 53. sayfasını kapatıp, 54. sayfasını açan arkadaşımız Engin'in önünde açılan bembeyaz sayfalara dilerim hep mutluluk, sağlık, huzur yazılır. Nice Yıllara Sağlıkla...                                  
                 YAŞAMAK BİR AĞAÇ GİBİ,
                 TEK VE HÜR
                 VE
                 BİR ORMAN GİBİ KARDEŞCESİNE...




18 Mart 2013 Pazartesi

TAHİNLİ YUFKA TATLISI

Tahinli cevizli yufka tatlısı tarifi
Tahinli cevizli yufka tatlısı nasıl yapılır
Baklava yufkalı tarifler
     Tahinli tarifleri seviyorsanız; baklava yufkası kullanarak çok kısa sürede çıtır çıtır herkesin beğeneceğini umduğum, bol cevizli tahinli yufka tatlısı yapabilirsiniz.İçindeki bol cevizi ile kuru baklava tadındaki bu tatlının üzerine pudra şekeri serperek özellikle ılık olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 15 adet baklavalık yufka 
  • 2 su bardağı tahin 
  • 10 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 su bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar üçer üçer ayrılır.
  • Cevizler havanda irice dövülür.
  • Tahin, toz şeker ve cevizler karıştırılır.
  • Üst üste konan üç yufkanın üzerine tahinli karışım yayılır.
  • Yufka uzun kenarı boyunca sarılıp rulo yapılır.
  • Keskin bir bıçakla parçalamadan küçük verev parçalar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir.

15 Mart 2013 Cuma

BEBEK ENGİNAR YEMEĞİ

Bebek enginar yemeği tarifi
Bebek enginar yemeği nasıl yapılır
     Ege bölgesi dışında taze bütün enginar bulmak zor, bu kadar küçük enginar bulmak ise nerede ise imkansız. İzmir'de bazen pazarlarda bu minik bebek enginarları ayrıca demet haline getirip satıyorlar.Ben bulabilenler için bu rafine lezzeti paylaşmak istedim.Biz Kuşadası'nda tam anlamı ile üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde tarladan kendimiz topladık.Gerçekten o kadar tazeydi ki, nerede ise hiç bir yaprağını, sapını atmadan pişirdim.

Malzemeler:
  • 10-15 adet bebek enginar 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 demet dereotu
Yapılışı:
  • Geniş bir kabın içindeki suya bir limonun suyu sıkılarak bekletme suyu hazırlanır.
  • En büyüğü yumruk büyüklüğünde ki taze enginarlar yıkanır.
  • Enginarların üst yapraklarından bir parmak kadar kesilir.
  • Göbek kısmında varsa tüylü kısımlar çay kaşığı ile temizlenir.
  • Küçük olanlar bütün olarak  bırakılır.
  • Biraz büyükçe olanlar ortadan ikiye kesilir.
  • Saplarının sert dış kısımları kesilip, içindeki taze yumuşak kısım iki üç parçaya bölünür.
  • Enginarlar ve sapları önceden hazırlanan limonlu suyun içine atılıp,bekletilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Bir yemek kaşığı un eklenip, kavrulur.
  • Enginarların üzerini geçecek kadar su eklenip unlu karışım inceltilir.
  • Tencereye enginarlar, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek ılık olarak servis edilir.

14 Mart 2013 Perşembe

TIP BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

     Tıp mesleğini icra eden ve edecek olan tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını mini can kurabiyelerimden doktor mini canlar aracılığı ile kutluyorum.Figen,Belgin,Dilek,Halil,Emre ve Elif'ciğim sizin Tıp Bayramınızı tüm sağlık çalışanlarından ayrı,ayrıca kutluyorum :)

13 Mart 2013 Çarşamba

BONİBONLU ÇİÇEK KURABİYE

Bonibon şekerli çiçek kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
Çiçek demeti kurabiye nasıl yapılır
         Geçen yıl arkadaşım Dilek için güllü bir pasta yapmıştım.Bu sene farklı olsun diye, hazır baharın da ilk günlerini yaşarken bir demet çiçek ile doğum gününü kutlamayı düşündüm.İyi ki doğdun Dilek'ciğim, nice mutlu, sağlıklı yıllara.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • Renkli bonibonlar 
  • Renkli şeker hamuru
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına diğer malzemelerde eklenir.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Hamurdan kalıp ile çiçekler kesilir.
  • Kesilen çiçekler birbirlerine değmeyecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Her çiçeğin ortasına hamuru parçalamayacak şekilde çöp şiş çubuğu geçirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kurabiyeler pembeleşene kadar pişirilir.
  • Pişen kurabiyeler soğumaya bırakılır.
  • Şeker hamuru ince açılıp, aynı çiçek kalıbı ile kesilir.
  • Kesilen şeker hamurları ballı su ile kurabiyeye yapıştırılıp, kenarları düzeltilir.
  • İstenen renkte şeker hamuru veya hazırlanan royal ıcıng ile kurabiyelerin kenarlarından renkli kontur geçilir.
  • Tam ortasına bonibon bastırılarak yerleştirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...