3 Nisan 2014 Perşembe

NARLI DAĞLAR TATLISI

Nar suyuyla narlı muhallebi tarifi
Narlı muhallebi nasıl yapılır
Taze nar suyuyla narlı tatlı tarifi
     Taze sıkılmış nar suyu kullanarak yaptığım bu çok hafif, besleyici  ve renkli tatlıyı tek kişilik silikon kalıplarda porsiyonlar halinde veya tepsiye döküp dilimleyip servis tabağına ters çevirerek ikram edebilirsiniz. Ben dağ şekline benzettiğim silikon kalıbı kullanarak daha önce yaptığım keke Karlı Dağlar Keki deyince, aynı kalıp ile yaptığım bu tatlıya da içimden Narlı Dağlar demek geldi :) İsterseniz tatlının içine nar taneleri de ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı taze sıkılmış nar suyu 
  • 3 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
  • 3 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
Yapılışı:
  • Taze sıkılmış nar suyu, su, toz şeker ve mısır nişastası sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Narlı karışım katılaşmadan ıslatılmış silikon kalıba dökülür.
  • Başka bir tencerede süt, toz şeker, nişasta sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince narlı karışımın üzerine dökülür.
  • Soğuyunca buzdolabında bir kaç saat bekletilir.
  • Servis edileceğinde kalıp tabağa ters çevrilir.
  • Nar taneleri ile süslenerek servis edilir.

2 Nisan 2014 Çarşamba

TEPEKULE CATERİNG & MAKSAN YEMEK OKULU

  Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinin teras katında, A7 Şehir Kulübü ve Maksan Mutfak işbirliği ile; Ege, Akdeniz,Antep ve Dünya Mutfaklarına ait değişik yemeklerin tanıtılacağı,zeytinyağı ve şarap tadımlarının yapılacağı, deneyimli şeflerle birlikte haftada bir gün üç saat sürecek kursların düzenlendiği bir yemek okulu açıldı.
     Yemek okulunun açılış kokteyline ve sonrasında düzenlenen workshopa; HepLeziz, Lezzetli Somunlar, Ihlamurcum, Sedodan Lezzetli Tarifler, Akdeniz Akşamları, Kurabiyecim, Dilodan Tarifler, Fatoşça Tatlar, Sunadan Denemeler ve Nefis Kokular bloglarını yazan arkadaşlarımla birlikte ben de davetliydim.
     Lezzetli kanepeler ve aperatiflerin yer aldığı açılış kokteylinden sonra, workshop için mutfağa geçtiğimizde ilk olarak mutfağın temizliği ve düzeni ilgimi çekti.Mutfak önlüğümüz ve kullanacağımız bütün malzemeler tek kişilik porsiyonlar halinde hazırlanmış,tarifleri tam karşımızda yazılı olarak bizleri bekliyordu.
     Deneyimli şeflerle birlikte yaptığımız Etli Kirde,Pastırmalı Mücver,Kaya Koruğu ve tatlı olarak da Sütlü Kadayıfımızı daha sonra İzmir Körfezinin eşsiz manzarası eşliğinde şeflerimizle birlikte yedik.Ben diğer arkadaşlarımdan farklı olarak;etli kirdeyi tavuk eti kullanarak,pastırmalı mücveri de sadece sebzeli olarak yaptım.
     Efsane şef Nevzat Peker,Binali Yılmaz ve Abdullah Yavuz başta olmak üzere bize eşlik eden şeflerimize,Tepekule Catering Reklam Yönetmeni Derya İZGİŞ'e,arkadaşımız Tülay Oral'a ve taleplerimizi anında temin eden,çalışmanın en yoğun anında bile mutfağın temiz kalması için hiç durmadan çalışan güler yüzlü mutfak personeline de çok  teşekkür ediyorum. 
     Tepekule Catering'in Yemek Okulunda düzenlenen değişik mutfaklara ait kurslara katılmak isterseniz;nisan mayıs aylarına ait programları ve ücretleri için,DETAYLI BİLGİ alabilirsiniz.

Tepekule Yemek Okulunun  Nisan-Mayıs 2014 programı;

10.04.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Geleneksel İzmir Mutfağı (75 TL)
17.04.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Ayvalık Lezzetleri (90 TL)
24.04.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Zeynep Bragiotti ile ‘’İtalyan Aşkı’’ (90 TL)
01.05.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Şarap & Zeytinyağ & Peynir üçlüsü (60 TL)
08.05.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Cheesecakeler, cupcakeler kahvesiz olmaz.. (60 TL)
15.05.2014 Perşembe, Saat 19:00 : Chineese..Chineese.. (90 TL)
22.05.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Ayvalık Lezzetleri (90 TL)
29.05.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Zeynep Bragiotti ile ‘’İtalyan Aşkı’’ (90 TL)
05.06.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Şarap & Zeytinyağ & Peynir üçlüsü (60 TL)
12.06.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Cheesecakeler, cupcakeler kahvesiz olmaz.. (60 TL)
19.06.2014 Perşembe,Saat 19:00 : Geleneksel İzmir mutfağı (75 TL)

Bu programlar dışında talebe bağlı olarak, şirketler için motivasyon eğitimleri, çocuklar için yaş gruplarına özel ‘’Küçük Gurme’’ çalışmaları da düzenlenmektedir.
İstasyonlarımız 2 kişilik, toplam çalışma maximum 14 kişiliktir.
Eğitimlerde kullanılacak tüm gıda malzemesi ile önlük ve tarif defteri ücrete dahildir. 
Detaylı bilgi için; 462 6730 nolu telefonu aramanız yeterli..


1 Nisan 2014 Salı

SERÇELER BAŞLATIYOR SABAHI


                                                  Güneş değil,inandım
                                              Serçeler başlatıyor sabahı...
                                                                                    Şükrü ERBAŞ

                              Aylardan gene nisan geldi ama ilkbahar geldi mi bilmem :(

27 Mart 2014 Perşembe

ENGİNARLI AVOKADOLU EZME

Enginarlı ezme tarifi
Avokadolu ezme tarifi
Enginarlı avokadolu ezme nasıl yapılır
     Enginarın en sevdiğimiz hali yaprak aralarını da doldurduğumuz klasik enginar dolması olsa da; içinde enginar olan her şeyi sevdiğimizden, aklıma gelen değişik lezzetleri enginara karıştırarak denemelerde bulunuyorum :) Enginar ve avokadoyu karıştırarak yaptığım, bu sağlıklı ve besleyici ezmeyi ekmeğinize sürebilir yada dip sos olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet enginar çanağı 
  • 1 adet avokado
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 dal dereotu 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Enginar çanaklarının kenarlarında ki sert kısımlar temizlenir.
  • Temizlenen enginarlar limonlu su içinde yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra mutfak robotunda parçalanır.
  • Olgun avokadonun kaşıkla içi çıkartılıp, ezilir.
  • Sarımsaklar ve dereotu ince ince kıyılır.
  • Bütün malzemeler birlikte karıştırılır.
  • Hazırlanan karışım meze veya dip sos olarak tabakta yada ekmek dilimlerinin üzerine sürülerek servis edilir.

26 Mart 2014 Çarşamba

ÇİÇEK ŞEHRİYELİ SALATA

Çiçek şehriye salatası tarifi
Şehriye salatası nasıl yapılır
Çiçekli şehriye salatası tarifi
     Çorbasını ve pilavını yaptığımız şehriye çeşitlerinden birini kullanarak hafif, besleyici ve doyurucu salatalar yapabilirsiniz. Ben çiçek şehriyeden yaptığım salatayı çiçek şeklinde kestiğim havuç, turp, kırmızı biber ve salatalık dilimleri ile süsledim. Rengarenk görüntülü çiçek şehriyeli salatanın malzemeleri ve miktarlarını tercihinize göre değiştirebilir, azaltıp çoğaltabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 su bardağı çiçek şehriye 
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 5 adet taze soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet turp
  • 1 adet salatalık 

Yapılışı:
  • Çiçek şehriye haşlanır, soğuk sudan geçirilip, süzülür.
  • Soğuyunca diğer malzemeler de doğranıp, eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da eklenip karıştırılır.
  • Havuç, kırmızı biber, salatalık ve turp çiçek kalıpları ile kesilerek salata süslenir.

25 Mart 2014 Salı

ÇİKOLATALI GÜL BUKETİ

Çikolata Kaplı Cupcake Tarifi
Çikolatalı Kek Buketi Nasıl Yapılır
Çikolatalı Gül Buketi Tarifi     
     Sevgililer günü, anneler günü, yılbaşı ve bayram gibi özel günlerde reklamlarını çok gördüğümüz; çikolata, kek ve bazen de meyvelerin bir arada olduğu çikolata kaplanmış güllerden yapıp, vazo veya bir sepetin içine düzenleyebilirsiniz. Ben minik silikon gül kalıplarının içinde pişirdiğim keklere, frambuazlı kuvertür çikolatayı benmari usulü eriterek kapladım. Sonra da altlarına çöp şiş geçirdiğim pembe gülleri bir buket yapıp vazoya yerleştirdim. Frambuazlı çikolata sadece pasta malzemeleri satan dükkanlarda 1,5 kilogramlık paketlerde satıldığından, güllerinizin pembe olması konusunda bir ısrarınız yoksa :) frambuazlı çikolata yerine bitter veya sütlü çikolata hatta beyaz çikolata kullanarak beyaz güller yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 su bardağı un 
  • 200 gram çikolata (frambuazlı veya sütlü veya bitter veya beyaz çikolata)
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar, toz şekerle beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenip, biraz daha çırpılır.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya eklenip, mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  • Yağlanmış silikon kalıplara üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kekler kalıptan çıkartılır.
  • Kekleri pişirdiğimiz kalıplar yıkanıp, kurulanır.
  • Benmari usulü eritilmiş (frambuazlı, sütlü, bitter, beyaz) istediğiniz cins çikolatadan 2 tatlı kaşığı kadarı kekleri pişirdiğimiz silikon tekli kalıplara fırçayla sürülür.
  • Silikon kalıplara sürülen erimiş çikolatanın üzerine soğumuş kekler bastırılarak yerleştirilir.
  • Buzdolabında 2 saat bekletilip daha sonra dikkat edilerek kalıptan çıkartılır.
  • İstenirse silikon kalıptan çıkartıldıktan sonra yeşil renkli kağıt cupcake kalıplarına yerleştirilip çöp şişlere geçirilir.
  • Krapon kağıdı vb. kullanılarak güller aralarına yerleştirilip gül buketi şekli verilir.
 

24 Mart 2014 Pazartesi

ASMA YAPRAKLI ENGİNAR DOLMASI

Asma yaprağında enginar dolması tarifi
Asma yaprağında enginar dolması nasıl yapılır
     Enginar mevsimi başlayıp, evde ki herkes de enginar sevince; geçmiş yılların acısını çıkartmak istercesine nerede ise haftada üç dört kez evde enginar pişiriyorum.Klasik enginar dolması için, taze yapraklı sakız enginar bulamadığımda veya zamanım az olduğunda yapmayı tercih ettiğim; hazırlanması çok pratik olan bu dolmaya sunumu ve yenilmesinin kolaylığı nedeniyle misafir sofralarınızda da yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet enginar çanağı 
  • 12 adet büyük asma yaprağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 9 yemek kaşığı pirinç 
  • 5 adet taze soğan 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 2 çay kaşığı karabiber 
  • 1 adet havuç
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
  • Tuz

Yapılışı:
  • Temizlenmiş çanak enginarlar limon ile ovulup, limonlu su içinde bekletilir.
  • Asma yaprakları sıcak suyun içinde beş dakika kadar haşlanıp, çıkartılır.
  • Kuru soğanlar halka halka doğranıp, tencerenin dibine yayılır.
  • Pirinç kaynar su içinde su soğuyana kadar bekletilip, süzülür.
  • Pirince ince kıyılmış taze soğan, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiber eklenip; karıştırılır.
  • Asma yaprağı damarlı tarafı içe gelecek şekilde yayılıp, ortasına enginar yerleştirilir.
  • Enginar çanaklarına iç malzemesi paylaştırılır.
  • Üzerlerine asma yaprağı örtülerek tek tek bohçalanıp, kapatılır.
  • Tencerede ki kuru soğanların üzerine yan yana dizilir.
  • Soyulup, doğranmış havuç eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve 1,5 su bardağı sıcak su eklenip; kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte yaklaşık bir saat pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince kuru soğanlarla birlikte servis tabağına alınıp, ılık servis edilir.

21 Mart 2014 Cuma

RADİKA SALATASI

Radika salatası tarifi
Acı tatlı radika salatası nasıl yapılır
Hindiba salatası tarifi

     Ege bölgesinde salatası yapılan, meze olarak tüketilen en bilinen otlardan biri de radikadır herhalde.Ben tadını dengelemek için, genellikle acı ve tatlı radikalardan birer bağ alıp karıştırarak salatasını yapıyorum.Üzerine sadece zeytinyağı ve limon suyu yeterli olsa da, isterseniz sarımsak da ekleyerek ılık olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 bağ acı radika 
  • 1 bağ tatlı radika 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Radikaların sararmış yaprakları temizlenir.
  • Köklerinde hiç kum kalmayana kadar iyice yıkanır.
  • Derin bir kap da sirkeli su da biraz bekletilir.
  • Süzüldükten sonra irice parçalara doğranır. 
  • Kaynayan suyun içine atılarak, 10 dakika kadar kökleri yumuşayana kadar pişirilir.
  • Dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve tuz iyice karıştırılır.
  • Haşlanan otlar süzülür, soğuk sudan geçirilip tekrar süzülür.
  • Servis tabağına alınan otların üzerine yenileceği zaman limonlu sos dökülür.
  • Ilık olarak servis edilir.

20 Mart 2014 Perşembe

FINDIKLI ÇİKOLATA

Fındıklı çikolata tarifi
Fındıklı çikolata nasıl yapılır
Bütün fındıklı bitter çikolata tarifi
       Ankara'nın ve gündemin puslu, karanlık havasından kaçmak için blog yazmaya başladığım günlerde ilk yazdığım yazıda,''Bu şehir, bu insanlar, en fenası her gün daha fena olan bu gündemden kaçmak istiyorum.Çok uzaklara...Burası gibi değil gideceğim memleket; denizi ayrı deniz, havası ayrı hava '' demişim.Geçen yıllarda Ankara'nın puslu havasından kaçtık ama her gün daha fena olan bu gündemden kaçamadık ne yazık ki :( Gezi olayları sırasında bir tarih yazılırken, evde oturup yemek yapmak anlamsızlaşmış ve üç ay kadar bir süre hiç bir şey paylaşamamıştım.Günlük hayatımıza öyle yada böyle devam ederken, birden bir şey oluyor ve insan her şeyden uzaklaşma isteği ile ne yapacağını bilemiyor, hayata yeniden tutunmak zaman alıyor :( Berkin'den sonra araya İstanbul ziyaretimiz de girince ancak yazabiliyorum.
     Çikolatanın mutluluk hormonu salgılanmasına faydası olduğu ile ilgili medyada zaman zaman yazılar çıktığından, belki bize de faydası olur diye bol fındıklı çikolata tarifi paylaşmak istedim.Ben çikolata olarak 2,5 kilogramlık paketlerde satılan çikolatalardan kullanıyorum ama siz küçük paketlerden bir kaç tane alıp, istediğiniz cins çikolatayı benmari usulü eritip fındık, antep fıstığı yada bademi istediğiniz oranda ekleyerek bol fındıklı çikolatalar yapabilirsiniz.Yazılanlara göre; çikolata endorfin salınımını uyararak acı hissini gidermeye yardımcı olup insanı rahatlatıyormuş, çikolatanın yapım aşamasında oluşan anandamid insan beyninde iyimserlik yaratan bir maddeymiş ve çikolata yediğimizde, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyemiz artıyor ve kendimizi daha iyi hissediyormuşuz.Gerçi, bu kadar absürt ve sıkıntılı gündemi unutmak, kendimizi iyi hissetmek için ne kadar çikolata yemek gerekir bilemiyorum ama belki bir an olsun kendimizi iyi hissetmemizi sağlar diye düşündüm.
Malzemeler:
  • 5 paket ( 80 gramlık ) Bitter çikolata 
  • 2 su bardağı fındık, badem veya antep fıstığı 
  • Yağlı kağıt
Yapılışı:
  • Çikolatalar küçük parçalara bölünüp, bir kaba konulur.
  • Çikolataları koyduğumuz kaptan daha büyük bir kaba su konulur.
  • Çikolata konulan kap, su dolu kabın içine oturtulur.
  • Çikolataya su sıçratmamaya dikkat edilerek kısık ateşte karıştırılarak eritilir.
  • Eriyen çikolataya fındıklar bütün olarak eklenip, karıştırılır.
  • Karışım yağlı kağıt üzerine yayılır.
  • Biraz donunca, fındıklar iç tarafta kalacak şekilde kağıt ikiye katlanır.
  • İyice soğuyunca dilimlenip, servis edilir.

9 Mart 2014 Pazar

TAVA BÖREĞİ

Tava böreği tarifi
Tava böreği nasıl yapılır
Hazır yufkadan kolay börek tarifi
     Tava böreği; geç saatte kalkılan hafta sonlarında, ders yapmaktan yemek yapmaya vakit olmayan öğrenci evlerinde, işten gelip acele ile ne yemek yapılacağı düşünülen durumlarda pek çok kişi için çoğu zaman kurtarıcı olmuştur. Sadece iki adet hazır yufka ve istenilen iç malzemesi kullanılarak çok çabuk yapılabilen, gözlemeden sonra yapılışı en kolay börek sanıyorum tava böreğidir.Ben genellikle peynirli yada patatesli lorlu yapmama rağmen bu defa ıspanaklı, lorlu iç malzemesi kullandım.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 bağ ayıklanmış ıspanağın sadece yaprakları 
  • 100-150 gr lor 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Böreğin iç malzemesi hazırlanır, pul biber ve tuzu eklenir.
  • Yufkalardan biri bütün bırakılır, diğeri ortadan ikiye kesilir.
  • Bütün olan yufka yağlanmış büyükçe bir tavaya kenarlarından taşacak şekilde yayılır.
  • Çok az zeytinyağı gezdirilip, üçe ayrılmış iç malzemesinin  bir bölümü yayılır.
  • Yarıya bölünmüş yufkalardan biri tavadan taşırmadan iç malzemesinin üzerine yayılır.
  • Tekrar zeytinyağı ve iç malzemesi konulup, ikinci yarım yufka da gene taşırmadan yayılır.
  • Zeytinyağı ve kalan iç malzemesi yayılıp, kenarlardan taşan ilk yufka ortaya doğru kapatılır.
  • Orta ateş üzerinde sürekli çevrilerek her tarafının eşit olarak pişmesi sağlanır.
  • Büyükçe bir tava kapağı yardımı ile ters çevrilip, diğer yüzü de çevrilerek pişirilir.
  • İki yüzü de piştikten sonra servis tabağına alınıp, sıcak servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...