15 Eylül 2014 Pazartesi

TAZE BÖRÜLCE YEMEĞİ

Börülce yemeği tarifi
Börülce yemeği nasıl yapılır
Taze börülce yemeği tarifi

     Taze börülce yemeği aslında tarif edilecek bir yemek değil, her zaman ki usulle yaptığımız yemeklerden biri ama geçen gün pazarda börülce alırken bunun sadece salatası mı olur, yemeği de yapılır mı diye soran bir yazlıkçıdan sonra demek ki bilmeyenler de olabiliyormuş diye düşünerek, arşivimde de bulunması için tarifini paylaşmaya karar verdim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram taze börülce 
  • 2-3 adet domates 
  • 1-2 adet biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • İnce kıyılmış sarımsaklar ve biberler de eklenip, yağda çevrilir.
  • Domateslerin kabukları soyulup, küp küp doğranır.
  • Uçları ayıklanıp ikiye üçe kırılmış börülceler ve domates de eklenip, karıştırılır.
  • 1 su bardağı kadar suyu ve tuzu eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Börülceler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

14 Eylül 2014 Pazar

BAKLAVA YUFKASINDAN MUSKA BÖREĞİ

Baklava yufkasından börek tarifi
Baklava yufkasından börek nasıl yapılır
Muska böreği tarifi
Muska böreği nasıl yapılır
     Hazır yufkalara göre daha uzun süre paketini açmadan evde bulundurabileceğiniz baklava yufkası ile çıtır çıtır börekler yapabilirsiniz.Böreğin çıtır çıtır olması için; ben üzerine yumurta veya yoğurt yerine fırça ile sadece zeytinyağı sürüyorum.İstediğiniz iç malzemesi kullanarak yaptığınız bu böreği henüz sıcakken servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • Baklavalık yufka
  • 250 gram beyaz peynir 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar üçer yaprak halinde ayrılır.
  • Yufkaların kurumaması için, kullanılmayan kısmının üstü örtülür.
  • Çatalla ezdiğimiz peynire ince kıyılmış dereotu ve karabiber de eklenip, karıştırılır.
  • Üçer yaprak ayırdığımız yufkaların arasına fırça ile çok az zeytinyağı sürülür.
  • Yufkalar uzun kenarı boyunca 5-6 parmak eninde şeritler halinde kesilir.
  • Şeridin uç kısmına iç malzemesi konulup, muska şeklinde sarılır.
  • En üste fırça ile çok az yağ sürülüp, susam serpilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.

12 Eylül 2014 Cuma

BOSTAN PİZZASI

Bostan pizzası tarifi
Pizza tarifi
Pizza nasıl yapılır
Ev yapımı pizza tarifi
     İlk öğrendiğim tariflerden biri olan ve yıllardır sabah kahvaltılarına, öğlen, akşam yemeklerine, çay sofralarına yaptığım bu pizzayı nedense paylaşmamışım.Ben genellikle domatesli, biberli, peynirli bir karışım hazırlayarak yapıyorum ama siz isterseniz sucuklu, sosisli ya da bölüm bölüm farklı iç malzemeleri koyarak herkesin damak zevkine göre pizzalar yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 4 yemek kaşığı yoğurt 
  • 5 su bardağı un 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • Tuz 
  • 5-6 adet domates 
  • 5-6 adet sivri yeşil biber 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • 500 gram peynir veya lor
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Üzerine:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 adet yumurta 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağına, yoğurt, kabartma tozu, tuz ve un eklenerek yoğrulur.
  • Hamur yağlanmış fırın tepsisine elimizle yayılır.
  • Kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılan domatesler küp küp doğranır.
  • Yeşil sivri biberler, taze soğanlar, dereotu ve maydanoz da ince ince kıyılır.
  • İstediğimiz cins bir peynir de ufalanıp hepsi karıştırılarak üst malzemesi hazırlanır.
  • Fırın tepsisindeki hamurun üzerine domatesli, peynirli karışım yayılır. 
  • Kırmızı pul biber ve tuzu da eklenir.
  • Yumurta ile süt çırpılıp, pizzanın her tarafına gelecek şekilde dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika pişirilir.
  • Dilimlenerek ılık servis edilir.

11 Eylül 2014 Perşembe

ÇİLEKLİ MİNİ PASTACIKLAR

Şu ( choux) hamuru tarifi
Şu ( choux) hamuru nasıl yapılır
Çilekli mini pastacıklar nasıl yapılır
     Bu mini pastacıkların alt ve üst hamurlarını, hazırladığım şu (choux) hamurunu sıkma torbasına doldurup, yuvarlak şekilde yağlı kağıt üzerine sıkarak pişirdim.Siz de, yuvarlak veya ekler pasta gibi ince uzun şeritler sıkıp pişirdikten sonra araya krema veya dondurma koyup, istediğiniz mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı su 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tutam tuz 
  • 8 yemek kaşığı un 
  • 4 adet küçük boy yumurta
Kreması:
  • Yarım kilogram süt 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 adet küçük boy yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 100 gram tereyağı
Süsleme için:

  • Yarım kilogram çilek
Yapılışı:

  • Tereyağı,su,toz şeker ve tuz tencerede kaynatılır.
  • Un yavaş yavaş eklenip,hızlı bir şekilde iyice karıştırılır.
  • Soğuyunca yumurtalar birer birer kırılıp, mikserle çırpılarak yedirilir.
  • Hamur sıkma torbasına veya ucu çok az kesilmiş naylon torbaya doldurularak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yaklaşık 10 santim çapında yuvarlaklar sıkılır.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.
  • Krema malzemeleri muhallebi gibi pişirilir.
  • Soğuduktan sonra tereyağı eklenip, mikserle iyice çırpılır.
  • Pişirilen yuvarlak hamurların yarısına krema sürülüp, dilimlenmiş çilekler veya istenen meyveler kenarlarına yerleştirilir.
  • Üzerine bir yuvarlak daha konulup, sandviç haline getirilir.
  • Üzerine pudra şekeri serpilip, servis edilir.

9 Eylül 2014 Salı

KARADUTLU PARFE

Karadutlu parfe tarifi
Karadutlu parfe nasıl yapılır
Parfe tarifi
Parfe nasıl yapılır
     Havalar henüz sıcakken ve karadut bulunuyorken, karadutlu parfe tarifini paylaşmak istedim.Ben karadut sevdiğim için karadutlu yaptım ama siz karadut bulamazsanız parfeyi başka meyveler kullanarak da yapabilirsiniz.Buzluktan çıkardığınız parfeyi dışarıda biraz beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı tatlı lor 
  • 1,5 su bardağı karadut 
Üzerine:
  • 1 su bardağı karadut 
  • 1 çay bardağı tozşeker 
  • 1 çay kaşığı salep
Yapılışı:
  • Krem şanti ile soğuk süt mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Bir su bardağı karadut blender ile parçalanarak eklenir.
  • Tatlı lor ve yarım su bardağı bütün halde ki karadutlar da eklenip, karıştırılır.
  • Kelepçeli kalıba konulan parfe, bir gece buzlukta bekletilir.
  • Bir su bardağı parçalanmış karadutlara, tozşeker ve salep karıştırılır.
  • Parfenin üzerine karışım yayılır.
  • Buzluktan çıkartılan kalıbın kenarları bıçak yardımı ile ayrılır.
  • Parfe servis tabağına alınıp, dilimlenerek servis edilir.

8 Eylül 2014 Pazartesi

TAZE BEYAZ BARBUNYA PİLAKİ

Barbunya pilaki tarifi
Beyaz barbunya pilaki nasıl yapılır
Taze beyaz barbunya pilaki tarifi
     Ankara'da yaşadığımız yıllarda çok fazla sebze bulunmadığından; davet sofralarımızda ki meze çeşitlerden biri genellikle kuru barbunyadan yaptığım barbunya pilaki olurdu. Kuru barbunyaları bir gece önceden ıslatır, ertesi gün bir su haşlayıp kara suyunu döktükten sonra pişirip, soğuk meze olarak sofraya koyardım. İzmir'e geldikten sonra kuru barbunya gibi kara suyu olmadığından ve bir gün önce ıslatmaya gerek olmadığından taze beyaz barbunya tercih ediyorum. Bir kaç pakette dondurucuya koyup, kış boyunca pişirip çoğu zaman ana yemek olarak yediğimizden ılık servis ediyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram ayıklanmış beyaz barbunya 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet acı sivri biber 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Bir kaç dal maydanoz 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Kuru soğanlar incecik kıyılıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • İnce doğranmış acı biber  ve küp küp doğranmış havuçlar da eklenip, çevrilir.
  • Kabukları soyulmuş domatesler ve küp küp doğranmış patatesler de eklenir. 
  • Ayıklanmış barbunyaya tuz ve sıcak su eklenerek tencerenin kapağı kapatılıp, kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
  • Doğranmış maydanoz da eklenip, ılık servis edilir.
  • İstenirse limon suyu eklenir.

5 Eylül 2014 Cuma

FRENK İNCİRİ ( KAKTÜS MEYVESİ) ŞERBETİ

Frenk inciri şerbeti tarifi
Kaktüs meyvesi şerbeti tarifi
Dikenli incir şerbeti tarifi
Hint inciri şerbeti tarifi
Ev yapımı şerbet tarifi
     Anavatanı Meksika olan ülkemizde de özellikle Güney bölgelerimizde yetişen Frenk incirinin , Hint inciri, Kaktüs meyvesi, Dikenli incir, Babutsa ve hatta evimizde saksılarda yetiştirdiğimiz kaynana dilinden çok daha büyük ebatlarda olsa da bilinen bir adı da kaynana diliymiş :) Frenk inciri marmelatı yaptıktan sonra gelen yorumlardan öğrendiğime göre, Avrupa'da da marmelatı ve likörü yapılıyormuş.Aklın yolu bir demek ki; ben de marmelatı ile birlikte bir kısmından da likör olmasa da şerbetini yapmıştım :)
Malzemeler:
  • 1 su bardağı dolusu ayıklanmış frenk inciri 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 5 su bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu 

Yapılışı:
  • Frenk incirleri bir gün önceden su içinde bekletilir.
  • Ertesi gün bir ucu çatalla sabitlenerek tatlı kaşığı yardımı ile dikenlerine bastırılıp kazınarak temizlenir, yıkanır.
  • Ucundan kesilip, bıçakla dikine yarılır.
  • İçi tatlı kaşığı ile çıkartılır.
  • Frenk incirleri, toz şeker ve 2 su bardağı içme suyu tencerede bir kaç taşım kaynatılır.
  • İndirmeye yakın limon suyu eklenir.
  • Soğuyunca süzgeçten geçirilip, çekirdeklerinden ayrılır.
  • 3 su bardağı içme suyu eklenip, karıştırılır.
  • Şeker oranı fazla gelirse biraz daha içme suyu eklenir.
  • Buzdolabında bekletilip, bol buz eklenerek servis edilir.

4 Eylül 2014 Perşembe

FRENK İNCİRİ ( KAKTÜS MEYVESİ ) MARMELATI

Frenk inciri marmelatı tarifi
Frenk inciri marmelatı nasıl yapılır
Kaktüs meyvesi marmelatı tarifi
Hint inciri marmelatı tarifi
Dikenli incir marmelatı nasıl yapılır
     Hafta sonu gittiğimiz Kuşadası Maket Köy'ün bahçesinde gün geçtikçe büyüyüp, boyumuzu aşan frenk incirinin dikenlerinden uzak durmaya çalışarak olgunlaşan meyvelerinden topladık.Yıllar önce Antalya'da, Fethiye Saklıkent 'te yediğim, tezgahlarda soyup soyup sattıkları bu kaktüs meyvesinin tadını çok kayda değer bulmamıştım ama hem faydaları hem de ilginçliği nedeniyle aklıma reçel yapılabileceği fikri gelince daha önce reçelinin, marmelatının yapıldığını hiç görmesem de denemek istedim.Meyvenin üzerinde gözün görmediği kadar incelikte çok diken, içinde de çok miktarda çekirdek olunca hazırlık aşaması biraz zamanımı aldı.Hazırlık aşamalarının aldığı zaman ve sonuçta çıkan çok az miktarda ki marmelatı görünce neden kimsenin yapmamış olduğunu da anlamış oldum :) Reçel diye başlasam da, meyvenin içinde o kadar sert ve çok çekirdek olunca çekirdeklerinden ayırıp marmelat yapmak daha uygun olur diye düşünerek marmelatını yaptım.Pişerken marmelatın içinde görsel olarak bütün meyve de bulunsun diye bıraktığım birkaç tane meyvenin içinde ki çekirdeklerinin de mutlaka sağlık açısından faydası vardır ama  alışık olmayanların bu çekirdekli halini pek tercih edeceğini sanmıyorum.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram ayıklanmış frenk inciri 
  • 1 su bardağı su 
  • 2,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu 

Yapılışı:
  • Frenk incirleri bir gün önceden su içinde bekletilir.
  • Ertesi gün bir ucu çatalla sabitlenerek tatlı kaşığı yardımı ile dikenlerine bastırılıp kazınarak temizlenir, yıkanır.
  • Ucundan kesilip, bıçakla dikine yarılır.
  • İçi tatlı kaşığı ile çıkartılır.
  • Tencerede 1 su bardağı su ile 15 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, çekirdeklerinden ayrılır.
  • 2 su bardağı toz şeker eklenerek, yarım saat koyulaşana kadar pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu eklenip bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Kavanoza konulup, soğuduktan sonra kapağı kapatılır.

3 Eylül 2014 Çarşamba

AYVALIK TOSTU

Ayvalık tostu tarifi
Ayvalık tostu nasıl yapılır
Ev yapımı Ayvalık tostu tarifi
Ev yapımı Ayvalık tostu nasıl yapılır
     Ayvalık tostu olarak bilinen, peynirli ve karışık olarak iki çeşidi yapılan ama Ayvalık dışında yapılanlara patates kızartması, marul, rus salatası gibi değişik malzemeler eklenerek hayal kırıklığı yaşatan tostu evde yapmak için gerekli olan malzemeler sadece özel tost ekmeğinin içine konulan tulum peyniri ve domates ama isterseniz ince dilimlenmiş salatalık turşusu ve çok az mayonez, ketçap da koyabilirsiniz.Artık büyük marketlerde de bulunan özel tost ekmeğinin bir tarafı kesilmeden bütün bırakılır ve içine ince dilimlenmiş tercihen tulum peyniri yerleştirilerek ekmeğin üzerine zeytinyağı sürülür. İki tarafı da tost makinasında iyice kızartılıp peynir erimeye başlayınca ortası açılır.İnce dilimlenmiş domates ve turşu dilimleri yerleştirilip, istenirse ketçap ve mayonez eklenir. 
Malzemeler:
  • Ayvalık tost ekmeği 
  • 100 gram tulum peyniri veya kaşar peyniri
  • 1 adet domates 
  • 1 adet salatalık turşusu 
  • Ketçap 
  • Mayonez 

Yapılışı:
  • Tost ekmeği ortadan ikiye bir tarafı kapalı kalacak şekilde kesilir.
  • İçine tulum veya kaşar peyniri ince uzun şeritler halinde kesilip, yerleştirilir.
  • Üzerine fırça ile zeytinyağı sürülüp, tost makinasının en yüksek ayarında iki tarafı kızartılır.
  • İyice kızarıp, peynirler erimeye başlayınca tost makinasından alınır.
  • Ekmeğin ortası açılıp dilimlenmiş salatalık turşusu ve domatesler yerleştirilir.
  • İstenirse çok az ketçap ve mayonez eklenip, sıcak servis edilir.

2 Eylül 2014 Salı

ÇİKOLATALI DONDURMA ( SÜT REÇELİNDEN DONDURMA )

Süt reçelinden dondurma tarifi
Süt reçelinden dondurma nasıl yapılır
Çikolatalı dondurma tarifi
Ev yapımı çikolatalı dondurma nasıl yapılır
Süt reçeli nasıl yapılır
     Son yıllarda dondurmalarda ki şeker oranı bana çok fazla geldiğinden, sevdiğim dondurmaları da evde yapmaya çalışıyorum.Yumurta kullanılmayan çikolata tadında ki bu dondurma tarifinde, evde hazır süt reçeliniz varsa kullanabilirsiniz yada bir saat kadar zaman ayırıp yaptığınız süt reçeline bitter çikolata ve soğuduktan sonra çırpılmış süt kreması ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 200 ml süt kreması 
  • 80 gram bitter çikolata 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı kakao 
Yapılışı:
  • Çok derin bir tencerede 5 su bardağı süt ve toz şeker kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca silme çay kaşığı karbonat eklenir.
  • Dibinin tutmamasına ve taşmamasına dikkat edilerek ara ara karıştırılır. 
  • Orta ateş üzerinde bir saat boyunca rengi koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Bitter çikolata ve kakao eklenip, çikolata eriyene kadar karıştırılır.
  • Ocağın altı kapatılarak, soğuması beklenir.
  • Başka bir kapta süt kreması mikserle krem şanti kıvamına gelene kadar çırpılır.
  • Soğuk süt ve çırpılan süt kreması, soğumuş süt reçeline eklenerek iyice karıştırılır.
  • Tercihen metal bir kap içinde üzeri streç film ile kapatılarak dondurucuya konulur.
  • En az 6-7 saat bekletilerek servis edilir.
  • Önceden yaptığınız süt reçeliniz ( Dulce de Leche ) varsa, benmari usulü erittiğiniz çikolatayı ve karışım soğuyunca da süt kremasını ekleyip karıştırarak dondurma yapabilirsiniz.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...