30 Eylül 2014 Salı

ÇEKİRDEKSİZ KIRMIZI ÜZÜM REÇELİ

Çekirdeksiz üzüm reçeli tarifi
Çekirdeksiz üzüm reçeli nasıl yapılır
Kırmızı çekirdeksiz üzüm reçeli tarifi
     Pazarlarda satılan renk renk çekirdekli üzümleri gördükçe, keşke çekirdeksiz üzümünde değişik renkleri olsa diye düşünürdüm.Bir ara Salihli'de Güney Afrika'dan getirilmiş çekirdeksiz pembe, kırmızı, mor, siyah çekirdeksiz üzümlerin üretim denemesine başlandığını okumuştum.Bu hafta pazardan aldığım kırmızı çekirdeksiz üzümler denemesi yapılan üzümlerden mi bilmiyorum ama her sene yaptığım çekirdeksiz üzüm reçelinin bu sene kırmızısını tadımlık da olsa denemek için yaptım.Piştikçe üzümlerin kırmızı rengi biraz açılıp, reçele geçince çok güzel pembe renkli bir reçel oldu.
Malzemeler:
  • 1 kilogram kırmızı çekirdeksiz üzüm 
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu veya 2-3 parça limon tuzu
Yapılışı:
  • Üzüm taneleri salkımından ayrılıp, yıkanır ve süzgece konulur.
  • Üzerine şeker eklenip, karıştırılarak bir gece bekletilir.
  • Derince bir tencerede hepsi birlikte kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır.
  • Üzerinde oluşan köpükler varsa alınır.
  • Reçel koyulaşıp kıvam alana kadar bir saat kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

29 Eylül 2014 Pazartesi

BİBER DOLMASI

Zeytinyağlı biber dolması tarifi
Fırında biber dolması tarifi
Fırında biber dolması nasıl yapılır
     Herkesin evinde pişen biber dolması tarifini paylaşsam mı, paylaşmasam mı diye düşünürken, arkadaşımızın Amerika'da okuyan biricik oğullarına telefonda biber dolması tarifi vermek epey uzun sürünce paylaşmanın bilmeyenlere faydası olabileceğini düşündüm.Eşim; bir lokmalık, ince kabuklu biberlerden yapılan dolmayı sevdiğinden bir tencereye 30-40 adet dolmalık biber sığıyor ama siz normal orta boy biberlerden kullanacaksanız 20-25 adet biber yeter sanıyorum.Seçtiğimiz biberlerin boyutu çoğu zaman yemek çatalından bile küçük olduğundan kapak kısmını içe bastırarak çıkartamıyorum, kapak yerine domates parçası koyarak pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 30-40 adet minik ince kabuklu dolmalık biber 
  • 4-5 adet orta boy kuru soğan 
  • 4 adet domates 
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
Yapılışı: 
  • Zeytinyağında incecik yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur.
  • Domateslerden biberlerin sayısı kadar kapak kesilir.
  • Kabuklu kısımlarından biberlere kapak kesilen domateslerin kalanı, minik minik doğranır.
  • Maydanoz ve dereotu incecik kıyılıp, eklenir.
  • Karabiber ve tuz da eklenip, karıştırılır.
  • Pirinç yıkanıp, eklenir.
  • Dolma biberlerin kapağı kesilip, çekirdekli kısımları çıkartılır.
  • İç malzemesi biraz boşluk kalacak şekilde fazla sıkıştırmadan doldurulur.
  • Dolmalar fırınlanacak ise fırına dayanıklı bir kaba dizilir.
  • 2 su bardağı sıcak su ve yarım çay bardağı zeytinyağı dökülüp, 40-50 dakika arada suyu kontrol edilerek kısık ateşte pişirilir.
  • Fırına konulacak ise; kısık ateşte yarım saat pişirilen dolmaların üzeri alüminyum folyo ile örtülüp, 15 dakika da fırında pişirilir.
  • En son alümünyum folyo alınıp, üzeri kızarana kadar fırında tutulur.

28 Eylül 2014 Pazar

KAKAOLU KOLAY PASTA

Kolay kakaolu pasta tarifi
Kolay kakaolu pasta nasıl yapılır
Nescafeli pasta tarifi
     Evde hazır kakaolu pandispanyanız ve hazır çikolatalı sosunuz varsa; ani gelen misafirleriniz ve tatlı krizleriniz için çok kısa sürede bu kolay ve lezzetli pastayı hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket hazır kakaolu pandispanya 
  • Yarım su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı nescafe 
  • 2,5 su bardağı süt 
  • 1 paket Dr.Oetker bitter çikolatalı sos 
  • Yarım çay bardağı bitter damla çikolata
Yapılışı:
  • Pandispanyanın katları ayrılır.
  • Yarım su bardağı süte nescafe karıştırılır.
  • Servis tabağına alınan pandispanya nescafeli süt ile ıslatılır.
  • Hazır bitter çikolatalı sos 2,5 su bardağı süt ile pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince pandispanyanın üzerine dökülür.
  • Biraz soğuyunca pandispanyanın ayırdığımız diğer katı mutfak robotunda ufalanarak üzerine yayılır.
  • Damla çikolatalar da serpilip, buzdolabında bekletilir. 

27 Eylül 2014 Cumartesi

DOMATES DİLİMLİ PİZZA

Pizza tarifi
Domatesli pizza nasıl yapılır
Domatesli peynirli pizza tarifi
     Hafta sonları uzun süren kahvaltılarda hatta akşam saatlerinde okuldan, işten, alışverişten yorgun dönüldüğünde herkesi memnun edebilecek, başka hiç bir yemekle uğraşmadan tek başına doyurucu ve üzerine herkesin tercihine göre malzemeler ekleyebileceği bu pizzayı ben henüz yaz domatesleri bitmeden bol domatesli ve beyaz peynirli yaptım.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • Yarım paket instant maya
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
Üzerine:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 3-4 adet domates 
  • 2 adet sivri biber
  • 100 gram beyaz peynir 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen 
Yapılışı:
  • Un derince bir kaba elenir; maya, tuz, toz şeker de eklenip karıştırılır.
  • Ortası havuz gibi açılıp zeytinyağı ve suyu konulur.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri streç film ve mutfak havlusu ile örtülüp sıcak bir yerde mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur çok az unlanmış tezgahta yuvarlanır.
  • Merdane ile fırın kabının ölçüsünden biraz büyük olacak şekilde açılır.
  • Domates salçası veya domates püresi zeytinyağı ile inceltilip, her yerine sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırının alt rafında, 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkınca doğranmış peynirler, ince dilimlenmiş biberler ve domatesler yerleştirilir.
  • Üzerine iki yemek kaşığı  zeytinyağı gezdirilir.
  • Tekrar fırına konulup, domatesler pişene kadar tutulur.

26 Eylül 2014 Cuma

COCO KURABİYE

Coco kurabiye tarifi 
Coco kurabiye nasıl yapılır
Hindistan cevizli kurabiye tarifi
Hindistan cevizli kurabiye nasıl yapılır
     Geçtiğimiz yıllarda iş yerimize yani çalıştığımız şantiyelere yakın olsun diye uzun süre şehir dışında oturduğumuzdan; halen üzerimden atamadığım bir alışkanlıkla savaş çıkacakmış gibi her aldığımdan bir kaç paket birden alıyorum. Sanıyorum hindistan cevizini de böyle bir ruh hali içinde almış olmalıyım ki, cocostar ve coco kurabiye yaptığım halde hindistan cevizlerimi bitiremedim :) Sadece üç malzeme ile çok hafif lezzetli kurabiyelerden yapmak isterseniz; 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı hindistan cevizi 
  • 2 adet yumurta akı 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
Yapılışı:
  • Derin bir kabın içinde yumurta akları ve toz şeker mikserle iyice çırpılır.
  • Hindistan cevizi eklenerek, karıştırılır.
  • Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar gerekirse biraz daha hindistan cevizi eklenir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine iki kaşık yardımıyla aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.

25 Eylül 2014 Perşembe

PEMBE SULTAN

Pembe sultan tarifi
Yoğurtlu pancar salatası tarifi
Yoğurtlu pancar salatası nasıl yapılır
     Yıllardır yoğurtlu pancar salatası diye bilip, yaptığımız bu salatanın bir adı da Pembe Sultanmış, Muhteşem Yüzyıl dizisinden sonra mı sultan oldu yada sultanlığı kim layık gördü bilmiyorum ama ben de unvanını elinden almayayım diye düşündüm :) Aslında herkesin bildiği, sadece iki üç malzeme ile yapılan bu salatanın ölçülerini istediğiniz gibi arttırıp, eksiltebilirsiniz.Ben bekleme aşamasında salatanın sulanmasını önlemek için, yoğurdun susuz kısımlarıyla yada daha iyisi süzme yoğurt kullanarak yapıyorum.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram kırmızı pancar  
  • Yarım kilogram süzme yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Pancarlar yumuşayana kadar haşlanır.
  • Kabukları soyulduktan sonra rendelenir.
  • Ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, tuz ve yoğurt ile karıştırılır.
  • Servis tabağına alınır.

24 Eylül 2014 Çarşamba

BADILCAN BALIĞI

Badılcan balığı tarifi
Badılcan balığı nasıl yapılır

     Her bölgemizin kendine has şivesi olunca; buralarda da domatese domat, mısıra darı, incire yemiş, patlıcana badılcan denildiğinden ve kızarmış görüntüsü de balığa benzediğinden bu kızartmaya badılcan balığı denilmiş :) Badılcan balığını denemek isterseniz; patlıcanların çiğ kalmaması için ince ince şeritler halinde dilimleyerek hazırladığınız karışıma iyice bulayıp, kızarttıktan sonra henüz çıtır çıtırken sıcak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2-3 adet kemer patlıcanı 
  • 1 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı karbonat 
  • Kızartmak için zeytinyağı  
Yapılışı:
  • Patlıcanlar yıkanıp, soyulur, ince uzun şeritler halinde doğranır.
  • Acısının çıkması için, tuzlu su dolu bir kabın içinde bekletilir.
  • Acı suyu çıkan patlıcanlar elimizle sıkılarak alınır.
  • Başka bir kapta unun içine yumurta kırılır.
  • Tuz, karabiber ve karbonat eklenir.
  • Yavaş yavaş su eklenerek koyu kıvamlı bir bulamaç yapılır.
  • Patlıcanlar bu karışıma iyice  bulanır.
  • Derin bir kapta kızdırılmış zeytinyağına atılarak kızartılır.
  • Yağını emmesi için kağıt havlu üzerine alınır.
  • Sıcakken, istenirse yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

23 Eylül 2014 Salı

DOMATES SOSLU SİRKEN OTU

Sirken otu salatası tarifi
Sirken otu salatası nasıl yapılır
Domates soslu sirken otu salatası tarifi
     Ot çeşitlerinin azaldığı yaz aylarında, Ege pazarlarında bol miktarda bulunan yabani ıspanak olarak da bilinen sirken otuyla ıspanak ile yaptığınız her şeyi, kavurmasını, böreğini ve domates soslu salatasını yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet sirken otu 
  • 4-5 adet domates
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Otların kök ve sert dalları ayıklanıp, taze kısımları bol su ile yıkanır.
  • Sirkeli su içinde 10-15 dakika bekletilir.
  • Süzgeçten geçirilip, iri parçalar halinde doğranır.
  • Kaynayan bol suyun içine, dip kısmı bıçakla + işareti şeklinde kesilen domatesler bütün olarak atılır.
  • Otlar da atılıp biraz diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Domatesler çıkartılıp, kabukları soyulur.
  • Ezilen domateslere sarımsaklar, limon suyu, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Süzülen otlarda eklenip, karıştırılarak hepsi servis tabağına alınır.

22 Eylül 2014 Pazartesi

OLGUN İNCİR REÇELİ

İncir reçeli tarifi
Olgun incir reçeli nasıl yapılır
Olgun incir reçeli tarifi
     Her sene yaptığım yeşil incir reçelinden sonra bu sene de olgun incirlerden reçel yaptım.Reçelin marmelat gibi olmaması için; biraz daha diri, orta yumuşaklıktaki incirleri tercih ettim.Günde bir tane bile yenilse yaşamımızı sürdürmeye yetecek kadar çok vitamin ve mineral barındırdığı söylenen incirin reçelini yapmak için pazarlarda birbirinden güzel incirlerin satıldığı bu günleri değerlendirip, olgun incir reçeli yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram olgun taze incir 
  • 1 su bardağı su 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • İncirler yıkanıp, soyulur.
  • Büyüklüğüne göre iki veya dört parçaya bölünür.
  • İncirlerin üzerine toz şeker eklenir.
  • Kıvam alana kadar kısık ateşte karıştırmadan pişirilir.
  • En son limon suyu eklenip bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp kavanozlara konulur, kapağı kapatılıp, ters çevrilir.

20 Eylül 2014 Cumartesi

LOR PEYNİRLİ YUMURTA

Lor peynirli yumurta tarifi
Lor peynirli yumurta nasıl yapılır
     Kahvaltı sofraları için yapılabilecek bu tarifi biliyorsunuzdur ama o kadar pratik ve doyurucu ki belki bilmeyenler olabilir düşüncesi ile paylaşmak istedim.Ben annemin yaptığı gibi az tuzlu lor peyniri ve zeytinyağı ile yapıp üzerine de sadece karabiber serpiyorum ama siz tereyağında pişirip, istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı lor veya ezilmiş taze beyaz peynir 
  • 3 adet yumurta 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Lor çok az su ile ezilir.
  • Lorun tuz oranına göre gerekirse tuz eklenir.
  • Yanmaz bir tavada zeytinyağında bir kaç defa çevrilir.
  • Yumurtalar kırılıp, arada karıştırılarak pişirilir.
  • Çok kurutmadan ocaktan alınır.
  • Üzerine karabiber, istenirse pul biber ve kekik serpilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...