15 Temmuz 2015 Çarşamba

BAKLAVA YUFKASINDAN OKLAVA TATLISI

Burma Baklava Tarifi
Oklava Tatlısı Tarifi
Kolay Baklava Tarifi
    Malzemeler:
  • 1 paket baklavalık yufka 
  • 500 gram ceviz veya badem 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
Şerbeti:
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Toz şeker ve su derin bir tencereye alınır.
  • Şerbet kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak on, on beş dakika daha kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
  • Eritilmiş tereyağı ile zeytinyağı karıştırılır.
  • İki yufka üst üste konulup, üzerine dövülmüş ceviz veya badem yayılır.
  • Yufka oklavaya sarılıp, ortaya doğru büzülür.
  • Oklavadan büzülmüş halde çıkartılan yufka, yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Diğer yufkalara da aynı işlem yapılarak tepsiye yan yana dizilip, keskin bir bıçakla üç dört parmak kalınlığında parçalamadan kesilir.
  • Zeytinyağı tereyağı karışımı her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkarılan tatlının ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbet yavaş yavaş her yerine gelecek şekilde dökülür. 
  • Şerbeti döküldükten sonra servis edilir.

10 Temmuz 2015 Cuma

ÇİÇEK POĞAÇA

Çiçek poğaça tarifi
Poğaça nasıl yapılır
Poğaça tarifi
Çiçek poğaça nasıl yapılır
     En çok yaptığımız ve en sevilen hamurişlerimizden poğaçaları hep tek tek görmeye alışık olsak da; ben tek tek yaptığım poğaçaları ortada birleştirerek çiçek şekline getirdim.Birer birer koparılarak yenilebilecek bu poğaçanın iç malzemesine ben kaşar loru ve ince kıydığım dereotu koydum, siz istediğiniz bir iç malzemesi ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 adet yumurta 
  • 4,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Tuz
İç malzemesi: 
  • Kaşar loru, dereotu, karabiber
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam 
  • Çörekotu

Yapılışı:

  • Unun yarısı geniş bir kaba dökülüp, ortası açılır.
  • Yoğurt ve kabartma tozu dökülüp, karıştırılır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, süt ve tuz eklenir.
  • Yumurtalardan birinin sarısı ayrılıp, kalanı da eklenerek karıştırılır.
  • Karışıma kalan un da azar azar eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülen hamur dinlendirilir.
  • Hamur bir tanesi biraz daha büyük olmak üzere 12 parçaya ayrılır.
  • Büyük parça elimizde açılıp, yuvarlak şekil verilip iç malzemesi konularak kapatılır.
  • Diğer parçalar da elimizde açılıp; içine lorlu, dereotlu iç konulup, kapatılır.
  • Poğaçaların ek yeri alta gelecek şekilde, çiçek şekli verilerek yan yana yağlanmış kalıba veya yuvarlak bir fırın kabına dizilir.
  • Ayrılan yumurta sarısı biraz zeytinyağı ile çırpılarak poğaçaların üzerine fırça ile sürülür.
  • Ortaya çörekotu, diğerler poğaçalara ise susam  serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45 dakika kadar pişirilir.

8 Temmuz 2015 Çarşamba

TAZE NOHUT SALATASI

Taze nohut salatası tarifi
Taze nohut salatası nasıl yapılır
Maydanoz salatası tarifi
     Çocukluk yıllarımızda severek yediğimiz taze yeşil nohuta uzun zamandır rastlamamıştım.Pazarda görünce eski günlerin hatırına hemen aldığım, bir demet taze nohutun bir kısmını çerez gibi yedik, kalanını ise kuru nohuttan salata yapıyoruz tazesinden neden olmasın diye düşünerek taze nohutlu maydanoz salatası yaptım.
Malzemeler: 
  • 1 demet taze nohut 
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 5 adet kornişon turşu
  • Yarım çay bardağı köftelik bulgur 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Zeytinyağı
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Köftelik bulgurun üzerini geçmeyecek kadar kaynar su dökülür.
  • Kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
  • Taze nohutlar ayıklanır.
  • Maydanozlar doğranır.
  • Kırmızı biber ve kornişon turşular mümkün olduğunca küçük doğranır.
  • Soğumuş bulgurun içine malzemeler eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da eklenip, karıştırılarak servis edilir.

6 Temmuz 2015 Pazartesi

YOĞURTLU DENİZ FASULYESİ

Yoğurtlu deniz fasulyesi tarifi
Yoğurtlu deniz fasulyesi nasıl yapılır
Malzemeler:
  • 1 demet deniz fasulyesi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz
  • 250 gram yoğurt
  • Pul biber
Yapılışı:
  • Deniz fasulyelerinin kök kısımları kesilip, temizlenir.
  • Bol su ile birkaç defa diplerinde toprak kalmayıncaya kadar yıkanır.
  • Sirkeli suda biraz bekletilir.
  • Çatala gelecek uzunlukta kırılır.
  • Kaynamış suyun içine atılıp, biraz diri kalacak şekilde 10 dakika haşlanır.
  • Süzüldükten sonra yeşil renkte kalması için soğuk suyun içine atılır.
  • Tekrar süzgece alınıp, süzdürülür.
  • Deniz fasulyelerinin üzerine zeytinyağı ve limon suyu eklenir.
  • Çırpılmış yoğurda çok az tuz ile dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Sarımsaklı yoğurt fasulyelerin üzerine dökülür.
  • İstenirse yoğurdun üzerine çok az zeytinyağı gezdirilip, pul biber eklenir.


29 Haziran 2015 Pazartesi

KARPUZLU LİMONATA

Karpuzlu limonata tarifi
Karpuz suyu tarifi
Karpuzlu içecek nasıl yapılır
     Sıcak yaz günlerinde yapılabilecek en güzel içeceklerden biri de, bol buzlu karpuzlu limonata diye düşünüyorum.Bu içeceğin her şeklini denemiş biri olarak :) bence bu tarifte olmazsa olmaz olan çekirdekleri ayıklanmış bir karpuz dilimi ve buz, diğer malzemeleri tercihlerinize göre belirleyebilir; isterseniz limon suyu, maden suyu ve karpuzun tatlılık oranına göre toz şeker koyabilir veya hiç koymayabilirsiniz.Karpuz büyüklükleri çok farklı olduğu için ben ölçüleri kabuksuz olarak 300 gram kadar gelen bir dilim karpuza göre verdim, siz kişi sayısına ve damak zevkinize göre kendi ölçülerinizi belirleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 dilim karpuz 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • Buz 
Yapılışı: 
  • Karpuz dilimlenip, kabuğu çıkartılır.
  • Karpuzun çekirdekleri temizlenip, iri parçalar halinde mutfak robotunda parçalanır.
  • Süzgeçten geçirilip, limon suyu ve toz şeker eklenir.
  • Şeker eriyene kadar karıştırılıp, bardaklara paylaştırılır.
  • Üzerine buz eklenip, servis edilir.

28 Haziran 2015 Pazar

ISPANAKLI GLAZÜRLÜ KEK

Ispanaklı kek tarifi
Ispanaklı kek nasıl yapılır
Ispanaklı glazürlü kek tarifi
Glazürlü kek tarifi
     Taze ıspanak yapraklarını haşlayıp süzgeçten geçirerek daha önce keklerde kullanmıştım bu defa yaprakları iyice parçaladıktan sonra olduğu gibi kullandım.Lezzet ıspanaklı kek lezzetinde ama görüntü biraz daha farklı oldu.Ben üzerine limonlu glazür hazırlayıp, döktüm ve şeker hamurundan kestiğim renk renk çiçeklerle süsledim.Siz kekinizi çiçeklendirmek istemezseniz, üzerine sadece limonlu glazür dökerek de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı süt 
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 bağ ıspanak 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Glazür:
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 su bardağı elenmiş pudra şekeri 
Yapılışı:
  • Ispanakların sadece taze yaprakları ayrılır.
  • Bir su bardağı dolusu ıspanak yaprağı sıcak su içine sokulup çıkartıldıktan sonra süzülüp, bir buçuk su bardağı süt ile mutfak robotunda iyice parçalanır.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve ıspanaklı sütlü karışım da eklenip mikserle karıştırılır.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu da eklenerek mikserle bir iki kez çevrilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat piştikten sonra fırın ayarı 160 dereceye düşürülüp, kürdanla kontrol edilerek piştikten sonra fırından çıkartılır.
  • Kek hafif ılıkken kalıptan servis tabağına ters çevrilir.
  • Bir adet limonun suyu ve pudra şekeri koyulaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Soğumuş kekin üzerine dökülen glazür donduktan sonra istenirse şeker hamurundan kesilmiş çiçeklerle süslenir.

26 Haziran 2015 Cuma

REYHAN SORBE

Reyhan şerbetli sorbe tarifi
Sorbe tarifi
Sorbe nasıl yapılır
Karsambaç tarifi
     Çok uzun yıllar önce annemin yaptığı şerbetlerin, kompostoların suyunu buzluğa koyar, donduktan sonra kaşıkla üstünden kazıyarak kendimce yalancı dondurmalar yapardım :) Son yıllarda satıldığını pek görmüyorum ama öğrencilik yıllarımda da üzerine değişik meyve suları dökülerek satılan karsambaçı çok severek yerdim.Yazın sıcaklar başlayınca hem yapılışı kolay olduğundan, hem de hemen her meyveden yapılabildiğinden değişik meyvelerden sorbeler yapıyordum. Geçtiğimiz günlerde reyhan şerbetine eklemek için dondurduğum buz kalıplarının rengini görünce aklıma gelen reyhan şerbetinden sorbe olur mu düşüncesi ile bir de reyhan sorbe denedim.Siz de ister benim yaptığım gibi reyhandan isterseniz biraz koyu kıvamda kaynatıp, soğuttuğunuz meyvelerin sularından karsambaç hazırlayabilir, iyice buz tutmadan on beş yirmi dakikada bir karıştırıp, tekrar buzluğa koyarak bu sıcak havalarda serin ve çok hafif alternatif bir tatlı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet koyu renk yapraklı reyhan 
  • 7 yemek kaşığı toz şeker  
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 parça limon tuzu 
  • 1 litre sıcak su


Yapılışı:  
  • Reyhan yaprakları iyice yıkanıp, dallarından ayrılır.
  • Mutfak robotuna yapraklar, limon suyu ve toz şeker eklenip iyice parçalanana kadar karıştırılır.
  • Karışım tencereye alınıp, limon tuzu ve sıcak suyu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapalı olarak, soğuyana kadar bekletilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, tercihen metal yayvan bir kabın içine alınır.
  • Kapağı kapatılıp, buzluğa konulur.
  • İki saat sonra çıkarılıp, buz tutmaması için iyice karıştırılıp tekrar buzluğa konulur.
  • Buzluktan her 15-20 dakikada bir çıkarıp, iyice karıştırılarak geri konulur.
  • Sorbe kıvamını alınca yüzeyinden kazınarak alınıp, önceden soğutulmuş dondurma kaplarına veya bardaklara konulup, bekletilmeden servis edilir.

24 Haziran 2015 Çarşamba

DENİZ FENERİ PASTASI

Deniz Feneri Pastası
Şeker Hamurlu Doğum Günü Pastası
     Altı boylu boyunca deniz, üstü göz alabildiğince gökyüzü olan deniz fenerlerinin bulunduğu konum itibariyle hem karaya hem denize ait olması mı, yoksa o hırçın dalgalara karşı dimdik ayakta durup, her şeye rağmen etrafını ışıtmasına yüklediğim anlam yüzünden mi bilmem; beni her zaman çok etkilemiş ve görünüşleri çok estetik gelmiştir. Eğer yalnızlığı seviyorsanız, martı çığlıklarından ve denizin dalgalarından başka hiç bir ses olmayan deniz fenerlerinden daha güzel sığınacak bir yer yoktur herhalde :) Kardeşimin de denizi ve martıları sevmesi nedeniyle, hep yapmak istediğim deniz feneri pastasını onun doğum günü için yaptım. Doğum günün kutlu olsun; hayatın acımasız dalgaları karşısında deniz fenerleri gibi hep dik durup, gecenin karanlığında bile etrafını ışıtmaya devam etmen dileğiyle. Nice yeni yaşlara hep birlikte, sağlıkla...
                                

23 Haziran 2015 Salı

SEMİZOTU YEMEĞİ

Semizotu yemeği tarifi
Semizotu yemeği nasıl yapılır
     Yeşil yapraklı sebzeler arasında vitamin değerleri açısından en yüksek, kalori değerleri açısından da en düşük oranlara sahip ve hemen her yerde bulunabilen semizotunun yemeğini, çiğden yoğurtlu yada domatesli semizotu salatasını yapabilirsiniz.Semizotu yemeğini yaparken ben yemeğe pirinç veya bulgur koymuyorum ama bizim usul, hem lezzetini hem de vitamin değerlerini arttıracak olan soyulmuş sarımsak dişleri ekliyorum.Olgun domates kullandığım için su eklemeye gerek olmuyor ama siz isterseniz çok az miktarda su ekleyerek pişirebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 bağ semizotu 
  • 1 orta boy kuru soğan 
  • 2 adet büyük olgun domates veya domates püresi 
  • 1 baş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Semizotlarının kök kısımları kesilip, atıldıktan sonra ayıklanıp, yıkanır.
  • Çatala gelecek büyüklükte irice doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesler, semizotları, soyulmuş sarımsak dişleri ve tuzu da eklenip, karıştırılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte suyunu salıp, çekene kadar pişirilir.
  • Domatesler yeterince olgun değilse, bir çay bardağı kadar su ekleyebilirsiniz.

19 Haziran 2015 Cuma

RENKLİ PİLAV

Siyah pirinç pilavı tarifi
Renkli pilav nasıl yapılır
Siyah pirinç ile renkli pilav tarifi
     Siyah pirinçten daha önce pilav pişirdiğimde biraz daha renklendirilse nasıl olur acaba diye düşünmüştüm :) Bu düşünceyle haşladığım pancarların kırmızı renkli suyunu da aralarına katarak üç renkli pilav yaptım.Pişerken renklerin birbirine karışmaması için, pirinçleri ayrı ayrı pişirdim.Tarif biraz uzun gibi görünse de; aynı anda üç ayrı kapta pişirilirse, zaman açısından normal pilav yapmaktan hiç bir farkı olmayan bu pilavla sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
     Malzemeler:
  • 1 su bardağı basmati pirinç
  • 1,5 su bardağı haşlanmış pancarın sıcak suyu
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 su bardağı siyah pirinç 
  • 2,5 su bardağı sıcak su 
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı 
  • Tuz 
  • 1 su bardağı basmati pirinç
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı
  • Tuz
  • Dereotu
  • Karabiber
Yapılışı:
  • İki adet orta boy pancar soyulup, parçalanarak üç su bardağı su ile haşlanır.
  • Pancarın pembe haşlama suyundan 1,5 su bardağı ayrılır.
  • Basmati pirinç sıcak tuzlu su içinde 15 dakika kadar bekletilip, süzülür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada süzülen pirinçler biraz kavrulur.
  • Pancarın haşlama suyu ve tuz eklenerek suyunu çekene kadar kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir.
  • Pilavın üzerine kağıt havlu örtülerek demlenmeye bırakılır.
  • Siyah pirinç sıcak tuzlu su içinde yarım saat bekletilip, süzülür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada süzülen pirinçler biraz kavrulur.
  • Sıcak su eklenip, kapağı kapalı olarak kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Pilavın üzerine kağıt havlu örtülerek demlenmeye bırakılır.
  • Basmati pirinç sıcak tuzlu su içinde 15 dakika kadar bekletilip, süzülür.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada süzülen pirinçler biraz kavrulur.
  • Sıcak su eklenip, kapağı kapalı olarak kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Geniş bir kabın içinde pirinçleri kırmadan alttan üste doğru üç renk pilav karıştırılır.
  • İnce kıyılmış dereotu ve karabiberi de eklenerek, sıcak servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...