11 Mayıs 2019 Cumartesi

KURU YUFKA BÖREĞİ

Kuru Yufka Böreği Tarifi
Kuru Yufka Böreği Nasıl Yapılır
Sahur Böreği Tarifi
Malzemeler:

  • 6 adet kuru yufka 
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 çay bardağı süt 
  • 1 adet yumurta
  • Karabiber
  • Tuz 

İç malzemesi: 

  • Yarım kilogram lor veya rendelenmiş beyaz peynir 
  • Maydanoz
Yapılışı: 

  • Zeytinyağı, süt ve yumurtaya biraz da tuz ve karabiber eklenerek çırpılır.
  • Kuru yufkalar çiçek sprey şişesi ile su sıkılarak veya irice bir kaç parçaya kırıldıktan sonra içine su doldurulmuş geniş bir kaba kısa süre batırılıp, çıkartılarak ıslatılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine ıslatılan bir yufka boşluk bırakmadan yayılır.
  • Yufkanın üzerine zeytinyağlı sostan bir kaç kaşık dökülür.
  • Lorlu maydanozlu karışımdan da yayılıp, yufkalar ve iç malzemesi bitene kadar devam edilir.
  • Son kat yufka da ıslatılıp, yayıldıktan sonra kalan zeytinyağlı sos her yerine gelecek şekilde gezdirilir.
  • Börek dilimlendikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.

4 Mayıs 2019 Cumartesi

FISTIKLI BOMBA KURABİYE

Fıstıklı Bomba Kurabiye Tarifi
Fıstıklı Bomba Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1,5-2 su bardağı kadar un
  • 15 yemek kaşığı kadar fıstık ezmesi
Yapılışı:

  • Fıstık ezmesini hazır kullanmayıp, kendiniz hazırlamak isterseniz en alttaki kırmızı linklere tıklayarak yapabilirsiniz.
  • Zeytinyağı, ılık su ve toz şeker karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan yaklaşık on beş, yirmi adet parça kopartılıp, yuvarlanır.
  • Her parça birer birer merdane ile ince olarak açılır. 
  • Fıstık ezmesinden bir tatlı kaşığı kadar alınıp yuvarlandıktan sonra açılan hamurun içine konulup bohça gibi kapatılır. 
  • Fazlalık hamur alttan mutfak makası ile kesilip, ek yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış  250 derece fırında 10-12 dakika kadar üzeri beyaz kalacak şekilde fırının başından ayrılmadan pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri serpilip, servis edilir.
  • https://nergismevsimi.blogspot.com/2012/05/fistik-ezmesi.html
  • https://nergismevsimi.blogspot.com/2018/04/sut-recelli-fistik-ezmesi.html


3 Mayıs 2019 Cuma

YELKENLİ CUPCAKE

Cupcake Tarifi
Cupcake Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı kakao 
Üzerine: 
  • Mavi, beyaz, kahverengi, kırmızı şeker hamuru
Yapılışı:
  • Yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı da eklenip karıştırılır.
  • Sıvı karışıma un, kabartma tozu, vanilya ve kakao elenip, eklenir.
  • Bir kez de hep birlikte mikserle karıştırılır.
  • Kağıt cupcake kalıpları, metal kalıbın içine yerleştirilir.
  • Kağıt cupcake kalıplarına iki yemek kaşığı dolusu karışım konulur.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 50 dakika kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra fırından çıkartılıp, soğuması beklenir.
  • Soğuyan keklerin üzeri şeker hamuru ile istenen şekilde süslenir.

1 Mayıs 2019 Çarşamba

GÜL ÇÖREK

Gül Çörek Tarifi
Gül Çörek Nasıl Yapılır
Mayalı Çörek Tarifi
Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt                                         
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurtanın akı                           
  • 1 paket instant maya          
  • 1 yemek kaşığı toz şeker                                                      
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı: 
  • Yumurtanın sarısı üstüne sürmek için ayrılır.
  • Ilık süte maya ve toz şeker eklenip, karıştırılır. 
  • Derin bir kabın içinde diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Un da azar azar eklenerek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üstü örtülüp yarım saat kadar sıcak bir ortamda mayalandırılır.
  • Tezgaha alınan hamur bir kez yoğurulup, bezelere ayrılır.
  • Çok az unlanmış tezgahta merdane ile her biri yaklaşık çay tabağı büyüklüğünde açılır. 
  • Her yuvarlak parça bıçakla dörde kesilerek, üçgenler şekildeki gibi sekiz tanesi üst üste getirilip, rulo gibi yuvarlanır.  
  • Yuvarlanan rulolar tam ortasından bıçakla iki parçaya ayrılıp, oluşan yapraklar elimizle biraz açılarak gül şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip, üzerine fırçayla yumurta sarısı sürülür.
  • Tepside de yarım saat mayalandırılıp, önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişirilir. 
                               
                                                           

30 Nisan 2019 Salı

YOĞURTLU PATATES SALATASI

Patates Salatası Tarifi
Değişik Patates Salatası Tarifleri
Yoğurtlu Patates Salatası Tarifi
Malzemeler:
  • 10-12 adet patates
  • Yarım kilogram süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez 
  • 6 adet bıldırcın yumurtası
  • 2 adet salatalık
  • 2 demet dereotu
  • 2 adet kırmızı biber 
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet havuç
  • 2 adet kiraz domates 
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 10 adet karpuz kapari turşusu
  • 6 adet büyük boy siyah zeytin
  • 2 adet kornişon turşu
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Patatesler iyice yıkanıp, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Kabukları soyulan patatesler sıcakken hiç pütür kalmayana kadar ezilir.
  • İyice ezilen süzme yoğurttan üç yemek kaşığı yoğurt, mayonez, zeytinyağı, baharatlar, tuz, ince kıyılmış dereotu da eklenerek iyice karıştırılır.
  • Olabildiğince minik küpler halinde doğranmış kırmızı biber, yeşil biber, kornişon turşu, haşlanmış bezelye ve havuçlar da eklenip karıştırılır.
  • Hazırlanan karışım streç film ile sarılmış derin bir kaseye konulup, üzeri de streçlenerek buzdolabında bekletilir.
  • Salatalıklar ve havuç ince ince halkalar halinde doğranır.
  • Bıldırcın yumurtaları haşlanıp, kabukları soyulur.
  • Buzdolabından çıkartılan salata ters çevrilerek servis tabağına alınıp, etrafındaki streç film çıkarılır. 
  • Patates salatasının her tarafına hiç pütür kalmayana kadar iyice ezilmiş yoğurt sürülüp üzerine kalan dereotları incecik kıyılarak yapışması sağlanır.
  • Salatanın en üstüne tatlı kaşığı ile süzme yoğurt parça parça konulup, bıldırcın yumurtaları, salatalıklar, havuçlar, domates dilimleri, kırmızı biber halkaları, zeytin ve kapari taneleri istenen şekilde yerleştirilerek süslenir.

27 Nisan 2019 Cumartesi

3-2-1 SİMİT POĞAÇA

Simit Poğaça Tarifi
Simit Poğaça Nasıl Yapılır
3-2-1 Poğaça Tarifi
Malzemeler:
  • 2 su bardağı yoğurt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 4 su bardağı un
  • 3 paket kabartma tozu
  •  1 tatlı kaşığı tuz 
İçine:
  • Beyaz peynir 
  • Maydanoz 
Üzerine:
  • 1 yemek kaşığı pekmez 
  • Yarım çay bardağı su 
  • Susam

Yapılışı:
  • Malzemeler derin bir kapta karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan kopartılan parçalar elimizle açılarak içine peynirli maydanozlu iç malzemesi konularak kapatılıp yuvarlanır.
  • Bir kaseye susam diğer kaseye pekmezli su konulur.
  • Poğaçalar önce pekmezli suya sonra susama bulanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrol edilerek kızarana kadar pişirilir.

25 Nisan 2019 Perşembe

İZMİR BOMBASI

İzmir Bombası Tarifi
İzmir Bombası Nasıl Yapılır
Bomba Kurabiye Tarifi
Çikolatalı Bomba Kurabiye Tarifi
Malzemeler: 
  • 100 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı yoğurt 
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri 
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu 
  • 400 gram kakaolu fındık kreması ( nutella, sarelle vb.)
  • 2,5 su bardağı un 
  • Hamuru açmak için buğday nişastası 

Yapılışı:
  • Kakaolu fındık kremasından birer tatlı kaşığı dolusu 15-20 adet alınıp, yağlı kağıt üzerine yan yana konularak buzdolabında bekletilir.
  • Derin bir kaba unun yarısı, oda sıcaklığında tereyağı, zeytinyağı, pudra şekeri, susuz tarafından yoğurt ve kabartma tozu konulup karıştırılır.
  • Kalan un da azar azar eklenerek ele yapışmayan ama çok da katı olmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, biraz nişasta serpilmiş tezgahta merdane ile yırtılmayacak incelikte açılır.
  • Açılan hamurların ortasına buzdolabından çıkarılan fındık kreması konulup kapatılır.
  • Hamurun alta gelecek fazlalığı makasla kesilir.
  • Kesilen kısım alta gelecek şekilde düzeltilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika hafif pembeleşene kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine istenirse pudra şekeri elenip, tercihen ilk sıcaklığı geçince servis edilir.

24 Nisan 2019 Çarşamba

İÇ BAKLA YEMEĞİ

İç Bakla Yemeği Tarifi
İç Bakla Yemeği Nasıl Yapılır
Malzemeler: 

  • 1 kilogram iç bakla 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 adet taze soğan
  • 1 çay bardağı kışlık domates püresi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
  • Dereotu

Yapılışı: 

  • Baklaların önce dış sonra da iç kabukları çıkartılıp, yıkanır.
  • Kuru soğanlar ve taze soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Domates püresi ve tuz da eklenip, biraz pişirilir.
  • Dış ve iç kabukları çıkarılmış baklalar da eklenip çok kısa sürede pişeceği için yanından ayrılmadan kontrollü olarak pişirilir.
  • İnce kıyılmış dereotu da eklenip ocaktan alınır.

23 Nisan 2019 Salı

ÇİLEKLİ PARFE

Çilekli Parfe Tarifi
Çilekli Parfe Tarifi
Malzemeler:
  • 2 poşet krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • 1 paket petit beurre bisküvi 
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • 1 su bardağı bütün fındık
  • 250 gram çilek
Yapılışı: 
  • Krem şanti ve soğuk süt katılaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Çilekler yıkanıp, süzüldükten sonra iri parçalar halinde doğranır. 
  • Bisküviler de iri parçalar halinde kırılıp krem şantiye karıştırılır.
  • Bisküvileri ve çilekleri ezmeden bütün malzemeler karıştırılır.
  • Streçle kaplanmış büyükçe bir kaseye veya tek porsiyonluk kalıplara karışım konulup, yerleşmesi için biraz bastırılarak yerleştirilir.
  • Üstü de streçle kapatılarak buzlukta en az 6 saat bekletilir.
  • Servise yakın dolaptan çıkartılıp, streç filmden ayrılarak servis tabağına ters çevrilerek konulur.
  • Üzerine çilekli sos dökülerek veya ayrılan krem şanti ve çileklerle süslenerek servis edilir.

22 Nisan 2019 Pazartesi

ÇİRİŞ OTU KAVURMASI

Çiriş Otu Kavurması Tarifi
Çiriş Otu Kavurması Nasıl Yapılır
Yumurtalı Çiriş Otu Kavurması Tarifi
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram çiriş otu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Çiriş otunun kök kısmındaki ince zar gibi kısımlar ayıklanır.
  • Ayrılan yapraklar, iyice yıkanır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada ince doğranmış kuru soğan pembeleştirilir.
  • Çiriş otları ince ince doğranıp, tavaya eklenerek, yumuşayana kadar kavrulur.
  • Ocaktan almaya yakın yumurtalar kırılıp, pişirilir.
  • Karabiber serpilerek sıcak servis edilir. 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...