21 Ocak 2020 Salı

UN ÇORBASI

Un Çorbası Tarifi
Un Çorbası Nasıl Yapılır
 Malzemeler:
  • Yarım su bardağı un 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 5 su bardağı su 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • Tuz
  • Karabiber 
Yapılışı: 
  • Zeytinyağı veya tereyağı konulmuş tencereye un eklenip, rengi hafif pembeleşip un kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Kavrulan unun üzerine soğuk su eklenip sürekli karıştırılarak çorba kıvamı alana kadar kısık ateş üzerinde pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın kuru nane ve karabiberi eklenip, sıcak servis edilir.

18 Ocak 2020 Cumartesi

LORLU POĞAÇA

Poğaça Tarifi
Poğaça Nasıl Yapılır
 Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya 
  • 5,5 - 6 su bardağı un 
İçine: 
  • 250 gram lor
  • Dereotu
  • Karabiber
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam
Yapılışı: 
  • Geniş bir kaba dört su bardağı elenmiş un konulur.
  • Toz şeker, tuz ve instant maya da eklenip, karıştırılır.
  • Yumurtanın akı, zeytinyağı, su ve süt de eklenir.
  • Kalan un azar azar eklenerek, ele hafif yapışan çok yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek sıcak bir yerde bir saat kadar mayalanıp kabarması için bekletilir.
  • Mayalanan hamurdan parçalar kopartılıp, elimizle yuvarlanarak fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı fırça ile sürülüp, susam serpilir.
  • Bir saat kadar da tepsi de mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

17 Ocak 2020 Cuma

PORTAKALLI ÇATLAK KURABİYE

Portakallı Çatlak Kurabiye Tarifi
Portakallı Çatlak Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı portakal suyu
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 portakal kabuğu rendesi 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı: 
  • Portakalın kabuğu rendelenip ayrıldıktan sonra suyu sıkılır.
  • Derin bir kapta yumurtalar, zeytinyağı, portakal suyu, toz şeker ve portakal kabuğu rendesi el çırpıcısı ile karıştırılır.
  • Kabartma tozu ve elenmiş un azar azar eklenerek, ele yapışacak kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurdan alınan ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlandıktan sonra, bol pudra şekerine bulanıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kontrollü olarak yarım saat kadar pişirilir.

15 Ocak 2020 Çarşamba

KARAMELLİ TEPSİ MUHALLEBİ

Karamelli Muhallebi Tarifi
Tepside Karamelli Muhallebi Tarifi
 Malzemeler: 
  • 1,5 litre süt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 3 kahve fincanı nişasta 
  • 1 adet bademli çikolata
Yapılışı:
  • Nişastaya sütün yarısı azar azar eklenip, pütür kalmayıncaya kadar iyice ezilir. 
  • Toz şekerin yarısı derin bir tencerede yakmadan eritilip, karamel haline getirilir.
  • Şeker yanmaya başlamadan sütün kalanı eklenerek, hızlıca karıştırılır.
  • Süt ısınıp, tenceredeki şeker eriyince nişastalı süt ve kalan toz şeker de eklenip, karıştırılarak pişirilir.
  • Dikdörtgen borcam bir kap ıslatılıp suyu süzülür.
  • Muhallebi borcama dökülüp, üzeri düzeltilir.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra dilimlenip, buzdolabına konulur.
  • Üzeri bıçakla kıyılmış bademli çikolata parçaları ile süslenir.

13 Ocak 2020 Pazartesi

FIRINDA TAVUK ÇÖP ŞİŞ

Tavuk Şiş Tarifi
Tavuk Çöp Şiş Tarifi
Fırında Tavuk Şiş Tarifi
Malzemeler:
  • Yarım kilogram tavuk kalça eti
  • 1 yemek kaşığı yoğurt 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 2-3 adet domates 
  • 4-5 adet yeşil sivri biber 
  • Çöp şiş

Yapılışı:

  • Yoğurt, zeytinyağı, tuz ve baharatlar karıştırılır.
  • Tavuk kalça etleri küp küp doğranıp, bir gece veya en az iki üç saat önceden sosa iyice bulanarak bekletilir.
  • Ertesi gün domates ve biberler doğranıp; biber, tavuk, domates, tavuk olacak şekilde istenen sayıda çöp şişe geçirilir.
  • Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 250 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar arada çevrilerek pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.



11 Ocak 2020 Cumartesi

PİŞİ

Pişi Tarifi
Pişi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 4-5 su bardağı kadar un 
  • Kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı:
  • Unun yarısı yoğurma kabına alınıp, ortası havuz gibi açılır.
  • Ilık süte toz şeker ve kuru maya eklenerek on dakika kadar kabarması beklenir.
  • Tuz, ılık su ve azar azar da kalan un eklenir.
  • Elimiz hafif yağlanarak ele yapışacak kıvamda bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülerek sıcak bir ortamda bir saat mayalanması sağlanır.
  • Mayalanan hamur hafif unlanmış tezgah üzerinde merdane ile açılır.
  • Açılan hamurdan kalıpla veya su bardağı ile yuvarlaklar kesilir.
  • Kesilen hamurlar orta ateşte kızgın yağda iki tarafı çevrilerek kızartılır.
  • Sıcak servis edilir.

10 Ocak 2020 Cuma

ZEYTİNLİ KURU DOMATESLİ RULO BÖREK

Yufka Böreği Tarifi
Zeytinli Kuru Domatesli Rulo Börek Tarifi
Zeytinli Börek Tarifi
Malzemeler: 
  • 3 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı siyah zeytin ezmesi
  • 1 su bardağı kurutulmuş domates
  • 100 gram beyaz peynir rendesi 
  • Maydanoz
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • Zeytinyağı
  • Susam 
  • Çörekotu
Yapılışı:
  • Kurutulmuş domatesler sıcak su içinde bekletilip, yumuşaması sağlanır.
  • Yumuşayan domatesler ezilir, siyah zeytin ezmesi, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş beyaz peynir ve baharat eklenerek iç malzemesi hazırlanır.
  • Yufkaların arasına zeytinyağı fırçayla sürülerek yufkalar üst üste konulur.
  • En üstteki yufkanın yarısına fırça ile zeytinyağı sürülüp, diğer yarısı üstüne kapatılır. 
  • Yufkaların düz tarafına iç malzemesi yayılıp, rulo şeklinde sarılır.
  • İki parmak kalınlığında dilimlere kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. 
  • Üstlerine çok az zeytinyağı sürülüp, susam ve çörekotu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

8 Ocak 2020 Çarşamba

KÜNEFE

Künefe Tarifi
Ev Yapımı Künefe Tarifi
Malzemeler:
  • 200 gram taze çiğ kadayıf 
  • 100 gram taze tuzsuz künefe peyniri 
  • 25 gram tereyağı 
Şerbeti: 
  • 1 su bardağı su 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 parça limon 
Üzerine:
  • 1 çay bardağı kadar antep fıstığı



Yapılışı:
  • Su, toz şeker ve bir parça limon tencereye konulup, kısık ateşte kaynatıldıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. 
  • Tereyağının yarısı ile 30 santim çapında ki tava iyice yağlanır.
  • Taze kadayıf elimizle küçük parçalar halinde parçalanıp, ikiye ayrılır.
  • Pişerken peynirin tavaya akmaması için, parçalanan kadayıfın yarısı hiç boşluk kalmayacak şekilde tavaya eşit kalınlıkta yayılır. 
  • Kadayıf küçük kase veya kaşıkla her yerine iyice bastırılarak inceltilip, düzleştirilir.
  • Kadayıfın üzerine rendelenmiş veya minik doğranmış taze tuzsuz künefe peyniri kenarlardan birer parmak boşluk kalacak şekilde yayılır.
  • Kalan kadayıfın yarısı da peynirlerin üzerine eşit kalınlıkta yayıldıktan sonra gene küçük bir kase veya kaşık yardımıyla iyice bastırılarak olabildiğince inceltilip, düzleştirilir.
  • Tava kısık ateş üzerine alınıp, ateş her yerine gelecek şekilde tava sürekli çevrilerek on dakika kadar pişirilir.
  • Spatula ile kenar kısmından biraz kaldırılıp altının kızarması kontrol edilir.
  • Altı kızarınca kalan yağla yağlanmış büyükçe bir tabak veya düz bir kapakla ters çevrilip, tekrar aynı tavaya kaydırılır.
  • Kontrol edilerek ve tava kısık ateş üzerinde sürekli çevrilerek yakmadan on dakika kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, dilimlenir.
  • Sıcak künefenin üzerine soğuğa yakın ılıklıktaki şerbet her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Şerbeti çekmesi için biraz dinlendirilip, antep fıstığı ile süslenerek sıcak servis edilir.

4 Ocak 2020 Cumartesi

TEPSİ ÇÖREĞİ

Tepsi Çöreği Tarifi
Tepsi Çöreği Nasıl Yapılır
Patatesli Lorlu Çörek Tarifi
Malzemeler: 
  • 2 çay bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet yumurtanın akı 
  • 1 paket instant maya 
  • 5 su bardağı kadar un 
İç Malzemesi:
  • 5 adet haşlanmış patates 
  • 150 gram lor
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Dereotu
  • Karabiber
  • Tuz
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam


Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, sıcakken kabukları soyulduktan sonra ezilir.
  • Kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Lor, ince kıyılmış dereotu, kuru soğan ve patates karıştırılıp, tuzu ve karabiberi eklenerek iç malzemesi hazırlanır.
  • Yumurta sarısı üzerine sürmek için ayrılır.
  • Diğer malzemelere azar azar un eklenerek hafif ele yapışan hamur yoğurulur. 
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat mayalandırılır.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, beş bezeye bölünür.
  • Bezeler hafifçe unlanmış tezgahta merdane ile dikdörtgen şeklinde açılıp, bıçakla iki parmak kalınlığında kesikler atılır.
  • Uç kısmına iç malzemesi yayılıp, düzgünce rulo şeklinde sarılır.
  • Büyük boy yuvarlak tepsi yağlanır.
  • Tepsinin ortasından başlayarak hamur bitene kadar aralarında boşluk kalacak şekilde sıralanır. 
  • Üstüne yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Tepside de yarım saat mayalanması için bekletildikten sonra önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.

1 Ocak 2020 Çarşamba

KREMALI MUHALLEBİ

Muhallebi tarifi
Muhallebi nasıl yapılır
Kremalı muhallebi nasıl yapılır
Kremalı muhallebi tarifi
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 200 ml süt kreması 
  • Koku vermesi için bir ıtır yaprağı ve 5-6 adet gültopu
Yapılışı: 
  • Tencereye un, nişasta ve toz şeker konulur.
  • Süt azar azar karıştırılarak dökülür.
  • Itır yaprağı yıkanıp, tencereye eklenir.
  • Muhallebi topaklanmaması için karıştırılarak pişirilir.
  • Muhallebi piştikten sonra ocaktan alınıp, biraz soğuması beklenir.
  • Itır yaprağı çıkartılıp, atılır.
  • Süt kreması soğuyan muhallebiye eklenip, mikserle çırpılır.
  • Servis kaselerinin üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde  biraz yüksekten dökülür.
  • Üzeri istenirse dövülmüş gültopu ile süslenir.
  • Gültopu tarifi için,
    https://nergismevsimi.blogspot.com/2016/07/gultopu.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...