1 Haziran 2020 Pazartesi

KANTARON YAĞI

Kantaron Yağı Tarifi
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 1 büyük demet sarı kantaron çiçeği 
  • Cam kavanoz 
  • Zeytinyağı 


Yapılışı:
  • Kantaron çiçekleri elimizle kopartılıp, yıkandıktan sonra sofra bezinin üzerine serilip suyunun iyice süzülüp kuruması sağlanır.
  • Cam kavanozun içine çiçekler konulduktan sonra üzeri tercihen sızma zeytinyağı ile doldurulur.
  • Kavanozun kapağı kapatılmadan ağzı tülbentle bağlanarak 5 gün sabah güneşi gören bir köşeye konulup mayalanması sağlanır.
  • 5 gün sonra tülbent çıkartılıp, kavanozun kapağı kapatılır.
  • Sabah güneşi gören bir köşeye konulup, arada çalkalanarak 45 gün bekletilir.
  • 45 gün sonra çiçekler süzülüp, kalan yağ koyu renkli cam şişelere konulur.
  • Ağzı kapakla kapatılan cam şişelerde 45 gün daha gölge bir yerde bekletilir.
  • Yağ koyu kırmızı bir renk alınca yaralara, yanıklara sürülerek 2-3 yıl kadar bozulmadan kullanılabilir.

30 Mayıs 2020 Cumartesi

NACHOS

Nachos Tarifi
Ev Yapımı Nachos Tarifi
Lavaş Nachos Tarifi
Malzemeler:
  • 8 adet lavaş (tortilla)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 3 diş sarımsak 
  • 3 adet kapya biber 
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin 
  • 7-8 adet kornişon salatalık turşusu 
  • Maydanoz
  • 250 gram kaşar peyniri 


Yapılışı:
  • Kırmızı pul biber, kekik, dövülmüş sarımsaklar ve zeytinyağı karıştırıldıktan sonra tortillalar yağlanır.
  • Yağlanıp üst üste konulan tortillalar keskin bir bıçakla üçgen üçgen kesilip, fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında arada alt üst edilerek yakmadan kızarmaları sağlanır.
  • Fırından alınan kızarmış lavaşların üzerine önce rendelenmiş kaşar peynirinin yarısı sonra minik minik doğranmış diğer malzemeler ve tekrar kalan kaşar peyniri rendesi yayılır.
  • Tepsi tekrar 180 derece fırına konulup, kaşar peyniri eriyince çıkartılır.
  • Üzerine maydanozlarda serpilip, sıcak servis edilir.


28 Mayıs 2020 Perşembe

ANKARA TAVA

Ankara Tava Tarifi
Tavuklu Ankara Tava Tarifi
Ankara Tava Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram kemiksiz tavuk budu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı arpa şehriye 
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 adet domates 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • 1-2 adet kırmızı biber 
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Kekik
  • Kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Kemiksiz tavuk butları irice doğranıp, üzerini geçecek kadar suyla haşlanır.
  • Haşlanan tavuk parçaları zeytinyağında biraz çevrilerek kızartıldıktan sonra tuz ve baharatları eklenir.
  • Zeytinyağı konulmuş başka bir tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilip; arpa şehriyeler, çekirdekli kısımları çıkartılıp, doğranmış kırmızı ve yeşil biberler kavrulduktan sonra en son kabuğu soyulup küp küp doğranmış domatesler de eklenir.
  • Tavuk parçaları ve sıcak su da eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İnce doğranmış maydanozla karıştırılarak sıcak servis edilir.

24 Mayıs 2020 Pazar

KİRPİ ÇİKOLATA

Kirpi Çikolata Tarifi
Kirpi Çikolata Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram çiğ taze kadayıf 
  • 160 gram (2 paket) bitter çikolata 
Yapılışı:
  • Kadayıf didiklenip, fırın tepsisine yayılır.
  • Yakmadan, ters yüz edilerek altın sarısı olana kadar fırınlanır.
  • Kadayıf soğuduktan sonra benmari usulü eritilmiş çikolata ile iyice karıştırılır.
  • Tatlı kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletildikten sonra sertleşince servis edilir.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı tel şehriye 
  • 160 gram (2 paket) bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
  • Pudra şekeri ile tel şehriyeler kısık ateşte pudra şekerini yakmadan, şehriyeler ve şeker karamelize olana kadar sürekli karıştırılarak kavrulur.
  • Ocağın altı kapatılıp, şehriyeler soğumaya bırakılır.
  • Soğuyan şehriyeler istenirse elimizle biraz parçalanıp, küçültülür.
  • Benmari usulü eritilmiş çikolata ile şehriyeler iyice karıştırılır.
  • Tatlı kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletildikten sonra sertleşince servis edilir.

22 Mayıs 2020 Cuma

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan Pidesi Tarifi
Pide Tarifi
Malzemeler: 
  • 5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı ılık su 
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • Susam 
  • Çörekotu 
Şifa bulamacı: 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1 çay bardağı su 
  • Yarım su bardağı sıcak su 
  • 1 tatlı kaşığı pekmez 
 
Yapılışı:
  • Kuru maya, toz şeker ve yarım su bardağı ılık su iyice karıştırılıp, kabarması için on beş dakika kadar bekletilir.
  • Elenmiş unun içine kabarmış maya, kalan 1,5 su bardağı ılık su ve tuz da eklenip arada elimiz unlanarak ele yapışan kıvamda bir hamur yoğurulur. 
  • Hamurun üzeri örtülüp, bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur bir iki defa katlanarak yağlanmış fırın tepsisine oval şekil vererek elimizle çok bastırmadan yayılıp, üzerinin kurumaması için nemli bir bezle örtülür.
  • Yarım saat de tepsi mayası için bekletilir. 
  • Bu arada kase içine 2 yemek kaşığı un konulup, suyla pürüzsüz hale gelinceye kadar ezildikten sonra sıcak su ve pekmez eklenip karıştırılarak şifa denilen bulamaç hazırlanır. 
  • Mayalanan hamurun üzerini elimizle ezmeden şifa bulamacı sürülüp, parmak uçlarımızı batırarak kenarlara ve ortaya kare veya baklava dilimi gibi şekil verilir.
  • Susam ve çörekotu da serpilip, on beş dakika daha bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.

20 Mayıs 2020 Çarşamba

ÇİLEKLİ MİLKSHAKE

Çilekli Milkshake Tarifi
Çilekli Milkshake Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 2 su bardağı soğuk süt 
  • 8-10 adet çilek 
  • 1 tatlı kaşığı bal 
Yapılışı: 
  • Çileklerin yaprakları ve sapları temizlendikten sonra yıkanıp, kurulanır.
  • Blender yardımıyla çilekler ve bal pürüzsüz bir kıvam alana kadar parçalanır.
  • Süt ve istenirse, bir top vanilyalı dondurma da eklenip, karıştırılır.
  • Buzdolabında iyice soğutulup, bardaklara paylaştırıldıktan sonra üzeri çilek parçaları ile süslenerek servis edilir.
  • Kişi sayısına göre malzemeler arttırılabilir. 

19 Mayıs 2020 Salı

ÇİÇEK EKMEK

Çiçek Ekmek Tarifi
Çiçek Ekmek Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 tatlı kaşığı aktif kuru maya 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 6-6,5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı tuz



Yapılışı: 
  • Kuru maya, toz şeker ve ılık su kaseye konulup, 10-15 dakika kadar kabarması beklenir.
  • Un derin bir yoğurma kabına elenir.
  • Kasedeki kabaran mayalı karışım ve iki su bardağı su una azar azar eklenir.
  • Tuzu da eklenerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur yoğurulur.
  • Elimiz unlanarak hamur toparlanıp üzeri örtülerek 1 saat kadar mayalanması için bekletilir. 
  • Çok az unlanmış tezgahta hamur dokuz bezeye ayrılıp katlanarak şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş veya hafif yağlanmış tepsiye çiçek şeklinde yerleştirilen bezelerin üzeri nemli bir bezle örtülerek yarım saat da tepsi mayası için bekletilir.
  • Ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla veya jiletle çizikler atılıp, çok hafif un elenir.
  • Fırının tabanına içi su dolu ısıya dayanıklı bir kap konulur.
  • Fırına konulan ekmek önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan ekmek sofra bezine sarılıp, soğuduktan sonra dilimlenir.

17 Mayıs 2020 Pazar

KANDİL SİMİDİ

Kandil Simidi Tarifi
Kandil Simidi Nasıl Yapılır
Mahlepli Kandil Simidi Tarifi
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 Türk kahvesi fincanı yoğurt 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 2 yemek kaşığı sirke 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı mahlep 
  • 1 çay kaşığı tuz  
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3 su bardağı un  
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın akı 
  • Susam
Yapılışı: 
  • Yumurtanın akı üzerine sürmek için ayrılır.
  • Diğer malzemeler derin bir kap içinde karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek, ele yapışmayacak çok yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan kopartılan parçalar düz yuvarlandıktan sonra uçları birleştirilerek simit şekli verilir.
  • Önce çırpılmış yumurta akına daha sonra bol susama batırılıp, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat kontrol edilerek pişirilir.

15 Mayıs 2020 Cuma

ISPANAKLI PEYNİRLİ KAPALI PİDE

Kapalı Pide Tarifi
Ispanaklı Peynirli Kapalı Pide Tarifi
 Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İç malzemesi: 
  • Yarım kilogram ıspanağın yaprakları 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3-4 adet domates 
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 150 gram kaşar peyniri 
  • 1 yemek kaşığı tane karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 dal taze biberiye 
  • 1 yemek kaşığı iri kaya tuzu 


Yapılışı: 
  • Ispanakların yaprakları iyice yıkanıp, kurulanıp, doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada ince kıyılmış kuru soğan kavrulduktan sonra ıspanak yaprakları da biraz çevrilip tuzu eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Soğuyan ıspanak yapraklarının fazla suyu varsa elimizle sıkılır. 
  • Kabukları soyulup sulanmaması için çekirdekleri çıkartılmış domatesler de biraz irice doğranır. 
  • Taze soğanlar doğranır.
  • Kaşar peyniri biraz irice çubuklar halinde doğranıp, tüm iç malzemesi hazırlanıp bekletilir.
  • Un derin bir kaba elenip ortası havuz gibi açılarak ılık süt ve instant maya konulup karıştırılır.
  • Maya kabarınca un ile karıştırılıp, tuzu da eklenir.
  • Ele yapışan kıvamda hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp yarım saat kadar bekletilir.
  • Mayalanan hamur elimiz unlanarak toparlanır.
  • Yağlı kağıt üzerine alınıp taban kısmı biraz daha kalın kenarları daha ince olacak şekilde hamur elimizle açılır.
  • Hazırlanan iç malzemesi kenarlardan iki üç parmak boşluk kalacak kadar yayılıp, hamur kenarlardan çekiştirilerek üstte açıklık kalmayacak şekilde kapatılır.
  • Kapatıldıktan sonra da hamurun üstüne elimizle hafif hafif bastırılarak tepsi boyutuna gelene kadar genişletilir.
  • Üzerine fırçayla zeytinyağı sürüldükten sonra parçalara ayrılmış biberiyeler ve kaya tuzu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince servis edilir.


11 Mayıs 2020 Pazartesi

DOMATES ÇORBASI

Domates Çorbası Tarifi
Domates Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 5-6 adet domates veya 3 su bardağı kışlık rende domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 2 yemek kaşığı dolusu un 
  • 5 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı süt 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • Kaşar peyniri rendesi 
  • Maydanoz 
Yapılışı: 
  • Domateslerin kabukları soyulup, rendelenir veya kış için hazırlanmış domates soslarından kullanılır.
  • Tencerede tereyağ eritilip, un eklenir.
  • Un kokusu geçene kadar kavrulup, salça da eklenerek biraz kavrulur.
  • Su, tuz ve rendelenmiş domates de eklenip, çorba koyulaşıncaya kadar kaynatılır.
  • Kaselere alınıp, üzerine kaşar peyniri rendesi, karabiber ve istenirse ince kıyılmış maydanoz ile kruton eklenerek servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...