29 Ekim 2012 Pazartesi
CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.
SARIŞIN BİR KURDA BENZİYORDU
VE MAVİ GÖZLERİ ÇAKMAK ÇAKMAKTI.
YÜRÜDÜ UÇURUMUN BAŞINA KADAR,
EĞİLDİ,DURDU.
BIRAKSALAR
İNCE,UZUN BACAKLARI ÜZERİNDE YAYLANARAK
VE KARANLIKTA AKAN BİR YILDIZ GİBİ KAYARAK
KOCATEPE'DEN AFYON OVASINA ATLAYACAKTI.
25 Ekim 2012 Perşembe
BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
Görmenin nasıl bir bayram olduğunu karanlık öğretir;sevmeninkini yalnızlık...
Sızlamayan her organ,hele de burun direği bayramdır...
Bayramdır, elden ayaktan düşmemek,
zihinden önce bedeni kaybetmemek,
kurda kuşa yem olmayıp "çok şükür bu günü de gördük" diyebilmek...
Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır...
Yoğun bakımda sancılı geceyi ya da kangren olmuş bir ilişkiyi bitirmek de öyle...
En acıktığın anda dumanı tüten bir somunun köşesini bölmek,
korktuğunda güvendiğine sarılabilmek,
dara düştüğünde dost kapısını çalabilmek bayramdır...
Bir sürpriz paketinden çıkan hediye,
tatlı bir şekerlemede üstüne serilen battaniye,
saçlarını müşfik bir sevgiyle okşayan anne bayramdır...
"Ona güvenmiştim, yanılmamışım" sözü bayramdır...
Hiç aldatmamış, aldanmamış olmak bayram...
Yeni eve asılan basma perdeler,
alın teriyle kazanılmış ilk rızkın konduğu çerçeveler,
yüklü bir borcun son taksiti ödenirken sıkılan eller bayramdır...
Evde yalnızlığı noktalayan insan nefesi,
akşam kapıda karşılayan yavuklu busesi,
sevdalı bir elin tende gezmesi,
nice adağın ardından çınlayan çocuk sesi bayramdır...
Alnı açık yaşlanmak bayramdır, ulu bir çınar gibi ayakta ölebilmek bayram...
24 Ekim 2012 Çarşamba
ÇİKOLATALI TOPİTOP
Çikolatalı topitop tarifi
Çikolatalı topitoplar nasıl yapılır
Bayramda veya çay saatlerinde ikram edebileceğiniz, yapımı zaman almayan bu çikolatalı topların içine bisküvi veya evde daha önceden yaptığınız kekten artan parçaları da kullanabilirsiniz.Topların bir kısmına tercihinize göre bir iki kaşık likör veya nescafe de ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
- 240 gram bitter çikolata (80 gr'lık 3 paket)
- 200 ml krema
- Bebe bisküvisi
- Kakao
- Hindistan cevizi
- Krema benmari usulü ısıtılır.
- Küçük parçalara bölünmüş çikolata parçaları eklenir.
- Sürekli karıştırılarak pürüzsüz kıvam alana kadar çikolata eritilir.
- Bisküviler mutfak robotu yardımı ile parçalanır.
- Yuvarlanıp şekil verilecek kıvama gelinceye kadar çikolataya karıştırılır.
- Streç film ile kapatılan karışım buzdolabına konulur.
- Bir kaç saat dolapta bekletilir.
- Katılaşan karışımdan tatlı kaşığı ile parçalar alınıp,elimizle yuvarlanır.
- Topların yarısı hindistan cevizine, yarısı da kakaoya bulanıp servis tabağına alınır.
- Servisinin kolay olması için, istenirse her birine kürdan saplanır.
23 Ekim 2012 Salı
ÇİLEKLİ KİVİLİ TARTOLETLER
Çilekli kivili tartolet tarifi
Tartolet nasıl yapılır
Mevsimine göre çilek, kivi, portakal, muz gibi istediğiniz meyvelerle yapabileceğiniz, tek kişilik sunumu ile çay saatlerinde, doğum günlerinde rengarenk ve iştah açıcı görüntüsü ile herkesin özellikle de çocukların seveceğini düşündüğüm bir tarif.
Malzemeler:
- 100 gram tereyağı
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı tozşeker
- 2,5 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
- 1 paket krem şanti
- 250 gram çilek
- 2 adet kivi
- Oda sıcaklığında ki tereyağı ile diğer malzemeler karıştırılıp, yoğurulur.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır.
- Hamur parçaları kenarlara doğru yükseltilerek, 7-8 cm çapında ki küçük silikon cupcake kalıplarına yayılır.
- Kabarmaması için; hamura çatalla delikler açılır, hamurun üstüne minik yağlı kağıt parçası, onun üstüne de nohut veya kuru fasulye doldurulur.
- Hamur, 175 derece fırında, 20 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
- Pişince fırından çıkartılıp, üstüne koyduğumuz kuru fasulye veya nohutlar alınır.
- Bir paket krem şanti, buzdolabında bekletilmiş soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
- Minik saksılar halinde pişen tartoletler soğutulur.
- Tartoletlerin ortasında ki çukurlara, sıkma torbasına konulan krem şanti sıkılır.
- Yıkanıp, kurulanan, çilekler ve kivi dilimleri kremanın üstüne konulur.
22 Ekim 2012 Pazartesi
KREMALI KURU BAKLAVA
Kremalı kuru baklava tarifi
Kuru baklava nasıl yapılır
Baklava yufkalı tarifler
Hazır baklava yufkası ile çok kısa sürede misafirlerinize ikram etmek için kremalı kuru baklava yapmak isterseniz, tercihinize göre yufkaların üzerine krema yerine aynı ölçüde kaymak yayabilir, zeytinyağı yerine de tereyağı kullanabilirsiniz.
Malzemeler:- Baklava yufkası (40 adet)
- 1 litre krema
- 500 gram ceviz
- 10-15 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağ
- Pudra şekeri
- Yufkalar beşer beşer ayrılır.
- Tezgahın üzerine yufkaların beş tanesi araları çok az yağlanarak, üst üste konulur.
- Krema yufkanın üstüne sürülüp, irice dövülmüş cevizler serpilir.
- Yufkalar sıkıca rulo yapılıp, üç dört parmak kalınlığında verev verev kesilir.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen yufkaların üzerine fırça ile zeytinyağı sürülür.
- Diğer yufkalarda beşer beşer ayrılıp, aynı işlemler yapılarak fırın tepsisine dizilir.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
- Fırından çıkan kuru baklavanın üzerine pudra şekeri elenerek, tercihen ılık servis edilir.
13 Ekim 2012 Cumartesi
RENKLİ RULO TATLI
Yaz bitmeden bizim terasta yapmaya karar verdiğimiz Belgin'in akraba günü için, kakaolu rulo tatlı tarifinden uyarlayarak, Belgin'in en sevdiği yeşil, turuncu ve sarı renklerinde bir tatlı yaptım.Tatlının yapım aşamaları biraz oyalayıcı olsa da, sonuçta muhallebi yapmaktan farkı olmayan, istediğiniz renkleri kullanarak, çocuklarınız veya rengarenk şeyleri sevenler için yapabileceğiniz bir tatlı tarifi.
Malzemeler:
- 1,5litre süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı un
- 6 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası
- 1 paket krem şanti
- 1 çay bardağı süt
- Yarım su bardağı hindistan cevizi
- Gıda boyası ( kürdanın ucu ile alınacak kadar )
- Büyük dikdörtgen borcam tepsiye hiç boşluk kalmayacak şekilde hindistan cevizi yayılır.
- Üç renkli muhallebi yapmak için, malzemeler üçe ayrılır.
- Üç tencereye ayrılan sütlere un, buğday nişastası ve şeker eklenerek muhallebi pişirilir.
- Üç muhallebiye, istediğimiz üç ayrı renkte gıda boyası kürdanın ucu ile çok az eklenir.
- Mikser ile homojen bir renk elde edene kadar karıştırılır.
- Hindistan cevizi yaydığımız tepsiye pişirdiğimiz yeşil muhallebi dökülüp, yayılır, soğutulur.
- Turuncu renkte ki muhallebi pişirilip, soğumuş diğer muhallebinin üzerine yayılır, soğutulur.
- Sarı renkli muhallebi pişirilip, üçüncü kat olarak tepsiye dökülüp yayılır, soğutulur.
- Krem şanti süt ile çırpılıp, üçüncü katın üzerine eşit olarak yayılır.
- Buzdolabında bir gece bekletilir.
- Ertesi gün buzdolabından çıkartılan tatlı, bıçakla enine ortadan iki parçaya kesilir.
- Tatlı,metal bir spatula yardımı ile kenarlarından kaldırılıp, rulo yapılır.
- Parçalamadan streç film üzerine çıkartılır..
- Bir parmak kalınlığında dilimlenip, dilimler servis tabağına alınır.
11 Ekim 2012 Perşembe
SEVGİ AĞACINA BİR YAPRAK-ÇOCUK GELİNLER
Sevgi Ağacına Bir Yaprak da Sen Olur musun ? çağrısına, uzun zamandır katılmak istememe ve nasıl bir yaprakla katılacağım fikri ilk günlerden beri aklımda olmasına rağmen, biraz yoğunluktan biraz da tembelliğimden olsa gerek, son beş güne bıraktım.Zaman daralınca acele ettim ve yaptıklarım biraz acemice oldu ama önemli olan böyle güzel bir fikirde benim de yaprağımın olması diye düşünüyorum.Begonya 35 bloğunun sahibi Leyla hanıma söz verdiğim üzere, nihayet ağaç için dört yaprak gönderiyorum ve sonuçta herkesin katılımı ile ortaya güzel bir şey çıkacağına inanıyorum.
Bütün insanları dostun bil, kardeşin bil kızım
Sevginin ürünüdür insan, nefretin değil kızım.
Zulmün önünde dimdik tut onurunu,
Sevginin önünde eğil kızım.
Sevginin ürünüdür insan, nefretin değil kızım.
Zulmün önünde dimdik tut onurunu,
Sevginin önünde eğil kızım.
10 Ekim 2012 Çarşamba
3.İZMİR YEMEK BLOĞU YAZARLARI BULUŞMASI
İzmir Yemek Bloğu Yazarları Buluşması'nın üçüncüsü,bu pazar günü çok güzel bir ortamda,çok güzel dostlar ve onların getirdiği birbirinden güzel ikramlarla yapıldı.Birinci buluşmada İzmir'de olmama rağmen haberim olmamış, katılamamıştım.İkinci buluşmamız da çok güzel bir ortamda olmuştu, güzel bir gün geçirmiştik.Üçüncü buluşmada katılım sayısı artınca daha büyük bir mekanda toplanıldı.Çok sayıda blog yazarının katılımı ile unutulmayacak bir gün yaşadık.
Yıllardır yaptıklarını,yazdıklarını takip ettiğim, yazıştığım pek çok blog yazarı ile tanışma fırsatı buldum. Hep birlikte bir gün geçirip, sohbet etmek bence bu buluşmanın en güzel tarafıydı.
Yıllardır yaptıklarını,yazdıklarını takip ettiğim, yazıştığım pek çok blog yazarı ile tanışma fırsatı buldum. Hep birlikte bir gün geçirip, sohbet etmek bence bu buluşmanın en güzel tarafıydı.
Toplantının adı üstünde,Yemek Bloğu Yazarları Buluşması olunca birbirinden güzel o kadar çok çeşit yiyecek oluyor ki,çoğunun tadına bakamadığınızı ancak sonradan fotoğraflardan görüp, anlıyorsunuz. Herkes, her şeyin bir parçada olsa tadına bakabilsin diye, küçük parçalı yiyecekler yapma fikrine profiterol uygun olur diye düşünüp, ben de bu güzel toplantıya profiterol yapıp,götürdüm.
Bu organizasyonun herkesi mutlu etmesi için emek harcayan,buluşmayı en ince ayrıntısına kadar planlayan organizasyon komitesinde ki arkadaşlarımıza ve bu toplantıda da bizi yalnız bırakmayıp sponsor olan,YUVA MAYA, KNORR, CARTE D'OR, DR.OETKER, NİVEA, KOROPLAST, FORM STÜDYO, SWEET VIA,SELVA, PINAR, SİGNAL, FAIRY, OBA ÇAY, KESKİNOĞLU ve RAVİKA firmalarına da teşekkürler.
1 Ekim 2012 Pazartesi
REYHAN ŞERBETİ
Reyhan Şerbeti Tarifi
Reyhan Şerbeti Nasıl Yapılır
Şerbet Tarifi
Reyhan şerbeti; kokusu, tadı ve hatta sadece rengi için bile yapılması gereken bir şerbet bence. Fotoğraftan ne kadar belli oluyor bilmiyorum ama boya katılmış gibi o kadar gerçek dışı, o kadar güzel ve berrak bir rengi var ki, sadece bir demet ottan bu rengin çıktığına inanmak gerçekten zor. Şeker oranını servis sırasında herkesin kendine göre ayarlayabilmesi için şerbeti biraz koyu kıvamda yapıp, istenen oranda su katarak tadını ayarlayabilirsiniz. Bol buz ile hatta reyhan şerbetinin bir kısmını buzlukta buz kalıplarında dondurup kullanarak, gazlı içeceklere alternatif olarak misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
- 1 demet koyu renk yapraklı reyhan
- 7 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet limonun suyu
- 2 parça limon tuzu
- 1 litre sıcak su
- Reyhan yaprakları kopartılıp, iyice yıkanır.
- Mutfak robotunda parçalanan yapraklara, toz şeker ve limon suyu eklenip, karıştırılır.
- Tencere içine alınan karışıma, kaynar su ve limon tuzu eklenir.
- Tencerenin kapağı kapatılıp, soğuyana kadar bekletilir.
- Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, cam bir sürahiye alınır.
- Buzdolabına konulup, soğutulur.
- Şerbetin bir kısmı buz kalıplarında dondurulup, bardaklara buz olarak paylaştırılabilir.
- Soğuk olarak servis edilir.