Profiterol tarifi
Profiterol nasıl yapılır
Profiterol eskiden sadece İstanbul'da İnci Pastanesi'ne gidince yenilen yada gidenlere sipariş edilen bir tatlıydı. İlk profiterol tarifi bulduğumda heyecanla, hemen denemiştim. Zaman zaman, özellikle kalabalık misafir olduğunda yaptığım, çok sayıda kişiye servis edilebilen bu tatlının kremasında kullanılan yumurta sayısını azaltınca daha hafif ve damak tadımıza daha uygun bir tatlı oldu.Profiterol için ben orta boy yumurta ve yemek kaşığıyla olan ölçüler için de tepeleme un ve nişasta kullanıyorum.Yapılması biraz zaman alıyor ama sonuçtan herkesin memnun kalacağını ümit ediyorum.Malzemeler:
Hamur topları için:
- 125 gram tereyağı
- 1 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tutam tuz
- 2 su bardağı un
- 4 adet yumurta
İç kreması:
- Yarım litre süt
- 4 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 100 gram tereyağı
Çikolata sosu:
- 3 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 su bardağı toz şeker
- 5 yemek kaşığı kakao
- 40 gram bitter çikolata
- 1 paket Dr.Oetker Hazır Çikolatalı Sos
- 40 gram bitter çikolata
Yapılışı:
- Su, tereyağ, toz şeker, tuz tencereye konulup, kaynatılır.
- Un kaşık kaşık eklenip, sürekli karıştırılır.
- Hamur top haline gelince, ocaktan alınır.
- Hamur soğuyunca, yumurtalar tek tek eklenip, mikser ile iyice çırpılır.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, çay kaşığı ile alınan hamurlar minik toplar şeklinde dizilir.
- Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, 50-60 dakika iyice sertleşene kadar pişirilir.
- Nişasta, toz şeker ve yumurta karıştırılır.
- Süt yavaş yavaş eklenerek, muhallebi gibi pişirilir.
- Soğuduktan sonra tereyağ eklenip, mikserle çırpılır.
- Soğumuş hamur topları ortadan ikiye kesilerek, içlerine birer tatlı kaşığı krema doldurulur.
- Nişasta, toz şeker ve kakao karıştırılır.
- Süt yavaş yavaş eklenerek ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
- Bu aşamada istenirse hazır paket çikolata sosu arkasındaki tarife göre pişirilir.
- Çikolatalı sos sıcakken, parçalanan bitter çikolata eklenip, eriyene kadar karıştırılır.
- Biraz ılıyınca, içine kremaları doldurulmuş topların üzerine çikolatalı sos dökülür.
- Tepsiye sıralanarak veya üst üste konularak sosu dökülüp servis edilir.
En sevdiğim tatlılardan.. siz çok güzel yapmıssınız elinize sağlık..
YanıtlaSilBenim de en sevdiğim tatlılardan biri... Beğendiğinize sevindim.Teşekkürler...
YanıtlaSilnerğizcim bizi evindre ağırladığındasana yaptıklarına hayran olmuştum.nergiz mevsminişöyle bir gezindim,bayıldım.sana kurabiye,pasta mimarı da diyebilirmiyizzz...
YanıtlaSil