Bu yıl,eşim ve yeğenimiz Elif'in doğum günü tarihlerinin yakın olması , hepimizin çok yoğun günler geçirmemiz ve en önemlisi canım oğlum Can'ın da tatil nedeni ile yanımızda olması sebebi ile ikisi bir arada pasta ve kutlama yaptık.Bir pastada iki figür ve konsept fikri fena olmadı ama zaman dar,pasta boyutu da biraz büyük olunca, işçilik çok da istediğim gibi olmadı.Gerçi,doğum günü çocukları yarısı karavan,yarısı ambulans şeklinde ki pastalarını beğendiler.İkisi de kendisi ile ilgili kısıma geçip mumları üfleyince, ikisi bir arada bir kutlama yapmış olduk.Ben de, bir pastada iki konsept ile değişik bir pasta denemesi yapmış oldum. Hem eşsiz eşime, hem de güzel kızımıza nice nice yıllarda mutluluk ve sağlık diliyorum. Elif,doğum günlerinde yaptığım figürleri sakladığından,ona pastada yer alan figür dışında,ayrıca hatıra kalması için,Ataol Behramoğlu'nun çok sevdiğim dizelerinin de yer aldığı bir figür yaptım.
Bütün insanları dostun bil,
kardeşin bil kızım
Sevincin ürünüdür insan ,
nefretin değil
Zulmün önünde dimdik tut onurunu
Sevginin önünde eğil kızım...
Bütün insanları dostun bil,
kardeşin bil kızım
Sevincin ürünüdür insan ,
nefretin değil
Zulmün önünde dimdik tut onurunu
Sevginin önünde eğil kızım...
Ataol Behramoğlu
Pandispanya Malzemeleri:
- 4 adet yumurta
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 3/4 su bardağı elenmiş un
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çimdik tuz
- Yumurta akları ve sarıları ayrılır.
- Pandispanyanın kabarması için, yumurta aklarına , sarılarının kesinlikle karışmaması gerekir.
- Yumurta akları, bir çimdik tuz ile yaklaşık üç katı olana kadar çırpılır.
- Kabartma tozu kullanılmadığı için,yumurta akları çok iyi çırpılarak pandispanyanın kabarması sağlanır.
- Toz şekerin yarısı eklenip, yüksek hızda ki mikser ile katılaşana kadar çırpılır.
- Ayrı bir kapta yumurta sarıları,şekerin kalan yarısı ile açık sarı krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
- Yumurta akları ile sarıları , akların çökmemesi için kaşıkla aynı yönde çok az karıştırılır.
- Elenmiş un ve zeytinyağı eklenir.
- Kaşık veya spatula kullanarak ,yavaş hareketlerle, alttan yukarıya doğru malzemeler karıştırılır.
- Yağlanmış kek kalıbına yağlı kağıt kesilip yayılır.
- Yağlı kağıdın üzerine karışım dökülür.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir.
- İlk 20 dakikada pandispanyanın çökmemesi için, fırın kesinlikle açılmamalıdır.
- Yarım saat sonra pandispanya fırından çıkartılıp,kürdan batırılarak içinin piştiği kontrol edilir.
- Biraz soğuduktan sonra, kalıbın kenarlarından plastik bir bıçakla geçilip,kalıptan ayrılarak tabağa alınır.
- Soğuyunca iki veya üç kat olacak şekilde kesilip,kreması aralara yayılarak pasta yapılır.
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 7 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 100 gr damla çikolata
- Yumurta sarısı ve şeker tencereye konulup,karıştırılır.
- Un ve nişasta eklenir.
- Süt yavaş yavaş eklenip ve sürekli karıştırılarak, koyulaşana kadar pişirilir.
- Tereyağı eklenip karıştırılır,soğuması beklenir.
- Pandispanya yatay olarak iki veya üç parçaya kesilir.
- Pasta üç kat yapılacak ise,krema iki kaba eşit ayrılır.
- Pandispanyanın her katı çok az şekerli süt ile ıslatılır, kat aralarına krema yayılır.
- Damla çikolatalar, krema üzerine eşit olarak yayılır.
- Pandispanyanın en üst katı yerleştirilip,çok az şekerli süt ile ıslatılır.
- Nişasta serpilmiş tezgahta şeker hamuru açılıp,pandispanyanın üzeri kaplanıp,süslemeleri yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.