Siyah fasulye salatası tarifi
Siyah fasulye salatası nasıl yapılır
Konserve kullanmadan Meksika fasulyeli salata yapmak istediğimden, meksika fasulyesi ararken hem meksika fasulyesi denilen kırmızı fasulye, hem de siyah fasulye buldum. Bir bardak pişmiş siyah fasulye; yetişkin bir kişinin günlük alması gereken vitamin ihtiyacını nerede ise karşılayacak değerdeymiş, fasulye en güçlü anti kanserojen besinler arasındaymış, kanda ki şeker dengesini sağlıyor, kolesterolü düşürüyor, metabolizmayı dengeliyormuş ayrıca demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, folik asit, B vitaminleri ve lif bakımından da oldukça zenginmiş. Daha önce neden denemediğime açıkçası üzüldüm, umarım yazılanlar kadar faydası vardır. Salatada kullanacağınız malzemelerin miktarı tercihinize kalmakla birlikte, sos olarak zeytinyağı ve tuz ile birlikte limon suyu, nar ekşisi veya sirke de kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
- 2 su bardağı dolusu siyah fasulye
- 1 çay bardağı haşlanmış mısır
- 1 adet havuç
- 2 adet kırmızı biber
- 3 adet kornişon turşu
- 3 adet taze soğan
- 1 adet yeşil biber
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı sirke
Yapılışı:
- Fasulyeler ayıklanıp, bir gece önceden ıslatılır.
- Ertesi gün siyah suyu dökülüp, yumuşayana kadar haşlanıp, süzülür.
- Haşlanmış fasulyeler soğuyunca zeytinyağlı, limonlu, sirkeli sosu dökülür.
- Konserve veya yazdan hazırlanıp dondurulmuş mısırlar eklenir.
- Havuç, taze soğan, kornişon turşu ve yeşil ve kırmızı biberlerin çekirdekli kısımları çıkartılıp, doğranır.
- Maydanoz ve dereotu da doğranarak, eklenir.
- Bütün malzemeler iyice karıştırılıp, servis tabağına alınır.
çok güzel gözüküyor gerçekten çok beğendim ama bu fasulyeyi nerden buldunuz yani heryerden bulabilirmiyiz.
YanıtlaSilTeşekkürler Hande'ciğim.Ben İzmir'de Kemeraltı'nda Değirmen diye çok çeşit bakliyat satan bir yer var oradan almıştım.Değirmen internet sitesinden de satış yapıyor sanıyorum.Aynı günlerde Festigan bloğunun sahibi İlhan bey İstanbul'da Metro mağazasından siyah fasulye aldığını yazmıştı.İlhan beyin yazdığına göre Sivas civarında da yetiştirilmeye başlanmış,başka yerlerde de satılıyordur mutlaka,bakliyat satan yerlere bir sor bence. Sevgiler.
SilAblacım ellerine sağlık, bende değişik salata arıyordum misafir sofraları için, bu salatayı beğendim:)
YanıtlaSilSibel'ciğim,bence de güzel ve değişik bir salata,damak zevkine göre malzemelere eklemeler de yapabilirsin.Sevgiler.
Sila 101 den alıyorum ben :)
SilKoyu renk besinlerde hep aynı özellikler var. Nergis'cim ben de kırmızı fasulyeyi çok alıyorum ama senin bu yazdıklarından sonra en kısa sürede siyah fasulyeyi alacağım. Sevgiler.
YanıtlaSilÖzellikle siyah olan sebze ve meyveler çok daha faydalıymış siyah fasulye,siyah üzüm gibi.Rengi piştikçe biraz açılıyor ama ben renginin diğer sebzelerle uyumunu da sevdim.
SilTadı nasıl peki ?
YanıtlaSilBildiğimiz kuru fasülyeden biraz farklı mı yoksa aynı mı ?
Hiç denemedim ama görüntüsü harika ellerine sağlık canım afiyetler olsun ilk fırsatta denemek isterim....
Nergizcim yorumlar bana ulaşıyor ancak şu sıralar biraz meşküldüm ve yorum yazan kişileri ziyaret etmeden yorumlarını yayınlamak istemedim yani önce ziyeret sonra gelen yorumları yayınlıyorum..
Çok teşekkür ederim canım........
Öptüm kocaman sevgiler..........
Ara verince iade-i ziyaretler birikti tabii :)Ben de yorumlar gitmiyor mu diye düşünmüştüm,neyse sorun olmamasına sevindim.Fasulyenin rengi çok hoşuma gitti,yoksa tadında bariz bir fark yok,kuru fasulyeye benziyor.Bir de sağlık açısından çok faydalı olduğu söyleniyor,denemeden edemedim.Sevgiler benden :)
Silmerhaba ilk kez yaptım ama siyah suyunu süzmeden siyah suyuyla yapdım yenirmi acaba yemeği yarına saklıyorum acil cevabınızı bekliyorum teşekürler. LALE
YanıtlaSilBence yenilmesinde sakınca olacağını sanmıyorum ama süzmediyseniz sulu olur yıkamadıysanız sebzelerin rengini bozacağından rengi ve görüntüsü hoş olmaz herhalde.
SilBende konserve yerine evde yapmak istedim önce suda islattim haslarken kabukları soyuldu o bütün görüntüsünden eser kalmadı bu normal biseymi yoksa püf noktası varmi?MERVE
YanıtlaSilHay allah canınızı sıkmış :( Benimkiler fotoğrafta görüldüğü gibi ama fasulyenin değişik cinsleri mi var yada biraz fazla mı haşladınız acaba ?
SilHaşlama suyuna biraz tuz atsaydiniz, kabukları soyulmazdi :) Afiyet olsun
YanıtlaSilBen haşlama suyuna tuz eklemedim, kabukların soyulması gibi bir sorun da yaşamadım ama gene de Merve hanım gibi sorun yaşayanlar varsa, önerinizi değerlendirmek lazım, çok teşekkürler Sedat bey.
SilFasulyeleri ne kadar pişirmem gerekiyor.
YanıtlaSilPişirilmesinin normal fasulyeden bir farkı yok arada tadına bakıp yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edebilirsiniz.
Sil