Karanfilli Ekmek Tarifi
Sakızlı Ekmek Tarifi 
Karanfilli Sakızlı Bayram Ekmeği Nasıl Yapılır 
Malzemeler:  
- 8-9 su bardağı un
 - 5 su bardağı ılık su
 - Yarım çay bardağı zeytinyağı
 - 2 su bardağı ev yapımı ekşi maya
 - 2 tatlı kaşığı tuz
 - 1 tatlı kaşığı toz karanfil
 - 10-15 adet karanfil
 - 10-15 adet dövülmüş damla sakızı
 - Susam
 
Yapılışı: 
- Önceden ayrılmış ev yapımı ekşi mayaya ılık su eklenerek, pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırılır.
 - Elenmiş unun yarıdan fazlası yoğurma kabına alınıp, mayayla birlikte yoğurulur.
 - Dövülmüş karanfiller, damla sakızları, tuz, zeytinyağı ve kalan un da azar azar eklenerek hepsi birlikte iyice yoğurulur.
 - Hamura karanfil ve sakız eklenmeden önce istenirse bir su bardağı kadarı ayrılıp, ağzı kapalı bir kap içinde daha sonra da kullanılmak üzere buzdolabında saklanır.
 - Yoğurulan hamura istenen şekil verilerek un ve susam serpilmiş bir kabın içine alınır.
 - Üzerine değmeyecek şekilde çukur bir kap konulup, kalın bir örtüyle örtülerek mayalanması ve kabarması için 4-5 saat bekletilir.
 - Mayalandıktan sonra ters çevrilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alınır.
 - Mayalanan ekmek fırında önce 220 derece de sonra üzeri kızarınca da fırın sıcaklığı 175 dereceye getirilerek yarım saat kadar daha içini iyice çekene kadar pişirilir.
 - İyice soğuduktan sonra dilimlenir.
 - Biz bayram ekmeklerini köydeki taş fırında yaptık ama herkesin aynı şansı olmayacağı için ölçüleri azaltarak evdeki fırında yaptığım şekilde yazdım.
 




Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.