18 Temmuz 2021 Pazar

KARANFİLLİ SAKIZLI BAYRAM EKMEĞİ

Karanfilli Ekmek Tarifi
Sakızlı Ekmek Tarifi 
Karanfilli Sakızlı Bayram Ekmeği Nasıl Yapılır 
Malzemeler:  
  • 8-9 su bardağı un    
  • 5 su bardağı ılık su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ev yapımı ekşi maya 
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı toz karanfil 
  • 10-15 adet karanfil 
  • 10-15 adet dövülmüş damla sakızı  
  • Susam
Yapılışı: 
  • Önceden ayrılmış ev yapımı ekşi mayaya ılık su eklenerek, pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırılır.
  • Elenmiş unun yarıdan fazlası yoğurma kabına alınıp, mayayla birlikte yoğurulur.
  • Dövülmüş karanfiller, damla sakızları, tuz, zeytinyağı ve kalan un da azar azar eklenerek hepsi birlikte iyice yoğurulur.
  • Hamura karanfil ve sakız eklenmeden önce istenirse bir su bardağı kadarı ayrılıp, ağzı kapalı bir kap içinde daha sonra da kullanılmak üzere buzdolabında saklanır.
  • Yoğurulan hamura istenen şekil verilerek un ve susam serpilmiş bir kabın içine alınır.
  • Üzerine değmeyecek şekilde çukur bir kap konulup, kalın bir örtüyle örtülerek mayalanması ve kabarması için 4-5 saat bekletilir.
  • Mayalandıktan sonra ters çevrilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alınır.
  • Mayalanan ekmek fırında önce 220 derece de sonra üzeri kızarınca da fırın sıcaklığı 175 dereceye getirilerek yarım saat kadar daha içini iyice çekene kadar pişirilir.
  • İyice soğuduktan sonra dilimlenir.
  • Biz bayram ekmeklerini köydeki taş fırında yaptık ama herkesin aynı şansı olmayacağı için ölçüleri azaltarak evdeki fırında yaptığım şekilde yazdım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.