27 Ekim 2020 Salı

SELE ZEYTİNİ

Sele Zeytini Tarifi 
Sele Zeytini Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 3 kilogram siyah zeytin 
  • 4 su bardağı iri taneli salamura tuzu 
  • 1 adet çuval veya benzeri torba


Yapılışı: 
  • Siyah zeytinlerin sapları, yaprakları varsa ezik ve çürük olanları ayrıldıktan sonra  yıkanıp, iyice süzülür.
  • Bez torbanın en altına tuz sonra siyah zeytin ve en üste tekrar tuz gelecek şekilde zeytinler bitene kadar sıra sıra yerleştirilir.
  • Leğenin üzerine süzgeç ters çevrilerek konulduktan sonra ağzı bağlanmış zeytin torbası üzerine yerleştirilir.
  • Torbanın üzerine ağırlık yapması için içi su dolu bir pet şişe konulur.
  • Her gün çuvalın ağzı açılmadan sallanıp, zeytinlerin karışması sağlanarak üzerine tekrar ağırlık konulup yerine yerleştirilir.
  • Yaklaşık üç hafta sonra üzerindeki ağırlık sayesinde kara suyu leğene akan zeytinlerin yenilecek kıvama gelip gelmediği kontrol edilir.
  • Zeytini az miktarda yapmış ve hemen tüketecekseniz tuzu gidene kadar yıkadıktan sonra suyun içinde biraz bekletilip, süzgece alınır.
  • İyice süzüldükten sonra tepsiye yayılıp, güneş altında biraz bekletilerek suyunu tamamen çekip kuruması sağlanır.
  • Kuruyan zeytinler kavanozlara alınıp, üzerine zeytinyağı eklenir.
  • Zeytinler hemen yenilip, bitirilmeyecekse tuzları biraz silkelenerek yıkanmadan kavanoza alınır.
  • Yenileceği zaman bir miktar zeytin çıkarılıp, bir süre su içinde bekletilip, yıkandıktan sonra zeytinyağı ve istenirse baharat eklenerek servis edilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.