Sele Zeytini Tarifi 
Sele Zeytini Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
- 3 kilogram siyah zeytin
 - 4 su bardağı iri taneli salamura tuzu
 - 1 adet çuval veya benzeri torba
 
Yapılışı: 
- Siyah zeytinlerin sapları, yaprakları varsa ezik ve çürük olanları ayrıldıktan sonra yıkanıp, iyice süzülür.
 - Bez torbanın en altına tuz sonra siyah zeytin ve en üste tekrar tuz gelecek şekilde zeytinler bitene kadar sıra sıra yerleştirilir.
 - Leğenin üzerine süzgeç ters çevrilerek konulduktan sonra ağzı bağlanmış zeytin torbası üzerine yerleştirilir.
 - Torbanın üzerine ağırlık yapması için içi su dolu bir pet şişe konulur.
 - Her gün çuvalın ağzı açılmadan sallanıp, zeytinlerin karışması sağlanarak üzerine tekrar ağırlık konulup yerine yerleştirilir.
 - Yaklaşık üç hafta sonra üzerindeki ağırlık sayesinde kara suyu leğene akan zeytinlerin yenilecek kıvama gelip gelmediği kontrol edilir.
 - Zeytini az miktarda yapmış ve hemen tüketecekseniz tuzu gidene kadar yıkadıktan sonra suyun içinde biraz bekletilip, süzgece alınır.
 - İyice süzüldükten sonra tepsiye yayılıp, güneş altında biraz bekletilerek suyunu tamamen çekip kuruması sağlanır.
 - Kuruyan zeytinler kavanozlara alınıp, üzerine zeytinyağı eklenir.
 - Zeytinler hemen yenilip, bitirilmeyecekse tuzları biraz silkelenerek yıkanmadan kavanoza alınır.
 - Yenileceği zaman bir miktar zeytin çıkarılıp, bir süre su içinde bekletilip, yıkandıktan sonra zeytinyağı ve istenirse baharat eklenerek servis edilir.
 







Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.