Siyah Yuvarlama Zeytin Tarifi
Siyah Sirkeli Yuvarlama Zeytin Tarifi
Sirkeli Yuvarlama Zeytin Tarifi
Malzemeler:
- 5 litrelik pet şişe veya cam kavanoz
- 3 kilogram kadar siyah zeytin
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- Yarım çay bardağı sirke
- 1 su bardağı salamuralık kaya tuzu
Yapılışı:
- Zeytinlerin sapları, yaprakları varsa ezik, çürük, kurtlu olanları ayıklanır.
- Yıkanıp, süzülen zeytinler tepsi içine yayılan sofra bezinin üstünde iyice kuruması için bekletilir.
- Beş litrelik pet su şişesinin içine üç dört parmak yüksekliğinde zeytin doldurulup aralarına kaya tuzu konularak, zeytinler bitene kadar doldurulur.
- Sirke ve sıvıyağ da eklenip, pet şişenin kapağı sıkıca kapatılır.
- Mutfakta uygun bir yere yan yatırılıp, iki üç günde bir birkaç defa yuvarlanıp alt üst edilecek şekilde çevrilir.
- Zeytinlerin olgunluk derecesine göre bir ayla üç ay arasında tuzu eriyip suyunu salana kadar yuvarlanmaya devam edilir.
- Zeytinler hemen tüketilmeyecekse suyu dökülmeden yenileceği zamana kadar bekletilir.
- Hemen tüketilecekse pet şişenin kapağı yavaşça açılıp havasının çıkması sağlanır.
- Zeytinlerin tadına bakılıp yenilecek kıvamdaysa kara suyu dökülüp, yıkandıktan sonra suyu süzülür.
- Tepsi içine yayılan zeytinler açık havada suyunu iyice çekene kadar kurutulur.
- Zeytinler pet şişe içerisinde açık kahverengiyken dış havayla temas edince siyah renge dönüyor, tepsiye yayılıp açık havada bekletilip suyunu çektikten sonra buruşuk bir hal alınca servis edilebilir.
- Kavanoza alınan zeytinlerin üzerine bir su bardağı kadar zeytinyağı dökülüp, dolaba kaldırıldıktan sonra yenileceği kadarı çıkartılır.