Siyah Yuvarlama Zeytin Tarifi
Siyah Sirkeli Yuvarlama Zeytin Tarifi
Sirkeli Yuvarlama Zeytin Tarifi
Malzemeler:
- 5 litrelik pet şişe veya cam kavanoz
- 3 kilogram kadar siyah zeytin
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- Yarım çay bardağı sirke
- 1 su bardağı salamuralık kaya tuzu
Yapılışı:
- Zeytinlerin sapları, yaprakları varsa ezik, çürük, kurtlu olanları ayıklanır.
- Yıkanıp, süzülen zeytinler tepsi içine yayılan sofra bezinin üstünde iyice kuruması için bekletilir.
- Beş litrelik pet su şişesinin içine üç dört parmak yüksekliğinde zeytin doldurulup aralarına kaya tuzu konularak, zeytinler bitene kadar doldurulur.
- Sirke ve sıvıyağ da eklenip, pet şişenin kapağı sıkıca kapatılır.
- Mutfakta uygun bir yere yan yatırılıp, iki üç günde bir birkaç defa yuvarlanıp alt üst edilecek şekilde çevrilir.
- Zeytinlerin olgunluk derecesine göre bir ayla üç ay arasında tuzu eriyip suyunu salana kadar yuvarlanmaya devam edilir.
- Zeytinler hemen tüketilmeyecekse suyu dökülmeden yenileceği zamana kadar bekletilir.
- Hemen tüketilecekse pet şişenin kapağı yavaşça açılıp havasının çıkması sağlanır.
- Zeytinlerin tadına bakılıp yenilecek kıvamdaysa kara suyu dökülüp, yıkandıktan sonra suyu süzülür.
- Tepsi içine yayılan zeytinler açık havada suyunu iyice çekene kadar kurutulur.
- Zeytinler pet şişe içerisinde açık kahverengiyken dış havayla temas edince siyah renge dönüyor, tepsiye yayılıp açık havada bekletilip suyunu çektikten sonra buruşuk bir hal alınca servis edilebilir.
- Kavanoza alınan zeytinlerin üzerine bir su bardağı kadar zeytinyağı dökülüp, dolaba kaldırıldıktan sonra yenileceği kadarı çıkartılır.
bizim bahçede de zeytin ağacı var biz de merak ediyorduk arkadaşlarla acaba nasıl yapılıyor diyorduk
YanıtlaSilNe şanslısınız :)
SilZeytin yapmanın tam zamanı az da olsa ölçüleri azaltarak deneyebilirsiniz.
Parasi çokmuş gibi Marketten almak hoşuna gidiyor bu milletin. Köy pazarindan al zeytini kur turşusunu . Al sana tarif. 5 dakikada yap.
YanıtlaSil