Vegan çörek tarifi
Vegan tahinli çörek nasıl yapılır
Yumurtasız sütsüz yoğurtsuz çörek tarifi
Tarifleri çoğu zaman oğlumdan dolayı vegan beslenenlere göre uyarlasam da, bu defa Yunanistan'da yaşayan bir arkadaşımın paskalya öncesi orucu (Sarakosti) için yapmak istediği çöreği et, yumurta, süt, yoğurt gibi hayvansal hiç bir ürün bulunmayacak şekilde uyarlayıp, tahinli cevizli bir çörek yaptım. Çörek dilimlendiğinde koyu rengi dolayısıyla kat araları daha belirgin görüleceğinden ve lezzetini daha çok sevdiğimden ben çifte kavrulmuş tahin kullanıyordum ama bu defa evde kalmayınca normal tahin kullandım.Çöreğin şekline gelince, son yıllarda onlarca çeşidini gördüklerimizden sadece biri, siz çöreğinize istediğiniz şekli vererek yapabilirsiniz.
Malzemeler:- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı tahin
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- Derin bir kap içine un elenir.
- Ilık suyun içine toz şeker ve kuru maya konulup karıştırılır.
- Mayanın kabarması için 10 dakika kadar beklenir.
- Zeytinyağı da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri kapatılıp yarım saat mayalandırılır.
- Mayalanan hamur bir kez daha yoğurulup, merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır.
- Hamurun üzerine kaşığın tersiyle tahin yayılır.
- Dövülmüş cevizler ve toz şeker serpilir.
- Uzun kenarından rulo olarak sarılır.
- Ek yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine yağlı kağıt üzerine yerleştirilir.
- Uç kısmının biraz önünden başlayarak bıçakla boydan boya kesilen rulo ikiye ayrılır.
- İki parçadan önce biri sonra diğeri üste gelecek şekilde yerleştirilip örgü şekli verilir.
- Bittiği yerdeki hamur elimizle sıkılıp birleştirilir.
- Üzeri tekrar örtülerek yarım saat tepsi mayası için bekletilir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrollü olarak 40-50 dakika kadar pişirilir.
- Soğuduktan sonra dilimlenerek servis edilir.