Kırmızı pancarın salatası, turşusu biliniyor, yapılıyor ama sapları ve yaprakları sanıyorum herkes tarafından değerlendirilmiyor.Pazarda yanımdaki müşteri pancarların sap ve yapraklarını kestirip, attırınca saplarından neler yapılabileceğini tarif ettim ama sanıyorum pek aklına yatmamış olacak ki sadece pancarların kök kısımlarını alıp gitti :( Yumurtalı, yumurtasız; yoğurtlu, yoğurtsuz her türlü kavurmasını, karışık otlu böreğini, pirinçli yemeğini biz severek yediğimizden o tazecik sap ve yaprakların çöpe gitmesine üzüldüm.
Malzemeler:
- 2 demet kırmızı pancarın sapı ve yaprağı
- 2 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2-3 diş sarımsak
- 250 gram yoğurt
- Pancarların sapları ve yaprakları iyice yıkanıp, ayrılır.
- Tavaya konulan zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
- Küçük küçük doğranmış pancar sapları da eklenip yumuşayana kadar yağda çevrilir.
- Gerekirse yarım çay bardağı kadar sıcak su eklenip, kavurmaya devam edilir.
- En son doğranmış yapraklarda eklenerek, kavrulur.
- Tuzu ve karabiberi eklenir.
- Servis tabağına alınır.
- Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, sıcak olarak servis edilir.
Biz de çok severiz pancar sapını. Bahsettiğin bütün çeşitleri de çok leziz olur. İsraf olmasına, boşa gitmesine ben de üzülürüm. Bilmeyenler de var demek ki. Yoğurtlu halini de çok severim, nefis duruyor. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilBiz çocukluğumuzdan beri bu tür yemekleri bilince herkes biliyor sanıyoruz ama pek çok bölgede pek çok ot vs. yetişmediğinden, tüketilmediğinden bilmiyorlar maalesef.Börülce yemeğinin nasıl yapıldığını bile tarif etmişliğim var :)
SilBen borulce yi 30 yaşımdan sonra gördüm. Yöremizde yok kurak ankaramizda. Naapalim.
SilBilmezmiyim :) 25 yıl Ankara'da yaşadıktan sonra Ege'ye emekli olunca geri döndük.Haklısınız,yapacak bir şey yok maalesef yetişmediğinden pek çok ot bilinmiyor ama son yıllarda börülceye, enginara ara sıra da olsa bazı pazarlarda ve büyük marketlerde rastlamaya başlamıştım.Sevgilerimle.
Silrenkler harika elinize sağlık
YanıtlaSilKırmızılı, yeşilli bir de yoğurt eklenince renk uyumu hoş gerçekten.Teşekkürler.
SilÇok güzel tarifleriniz var,severek deniyorum...meral özdener
YanıtlaSilÇok sevindim Meral hanım, size de kolay gelsin, afiyet olsun.Sevgilerimle.
SilGüzel oldu. Sağol. Iyi ki çöpe atmamaşım.
YanıtlaSilBeğendiğinize sevindim :) Size de afiyetler olsun.Sevgilerimle.
SilEnfes bir şey eline sağlık,ben bazen yumurtada kırarım:)
YanıtlaSilBen de bazen yumurtalı yaparım, güzel olur gerçekten :) Sizin de elinize sağlık, çok teşekkürler.
SilBenim pancarimin sapi yesill ama fark edermii acabaa😕
YanıtlaSilSaplar taze olduktan sonra olur tabii :)
SilBende yaptım hem çok faydalı hem de lezzetli. Otun her türlüsü yenir bizde afiyetle:)
YanıtlaSilSize de afiyet olsun Eda hanımcığım :)
SilSüpersiniz 🌹biz hiç bir yeşilliği atmayız kökünden ayrı yaprakları ayrı değerlendirirdi annem ondan öğrendik ve şahane bir tat oluyor özellikle yumurtalısı kökünü veren Rabbim yapraklarını da boşuna sunmamış bize. Sevgiyle, güzelliklerle kalın, hayırlı sahurlar ve şu an kökünü haşlıyorum, yaprağınıda yarın akşama yoğurtlu sarımsaklı salatasını yapacağım. 🌹❤🌹
YanıtlaSil