Balkabağı tatlısı tarifi
Balkabağı tatlısı nasıl yapılır
Balkabağının en çok yapılan, en bilinen hali, herhalde kabak tatlısıdır.Tencerede, fırında, kuzinede hatta eskiden köy evlerinde ki fırınlarda kabak hiç parçalanmadan bütün olarak pişirilirdi. Kabak tatlısı her kış, özellikle de yılbaşı sofralarında mutlaka olurdu. Ben tencerede pişirirken de, fırında pişirirken de şekerini bir gece önceden ekleyip, bekletiyorum. Hiç su eklemeden, kendi suyunda karamelize oluncaya kadar pişiriyorum. Kabağın kabuklarını pazarcıların sebze soyacağı ile soyduğunu görünce bizde öyle soyduk, çekirdeklerini çıkarttıktan sonra her zamankinden farklı olarak kabağın doğal çizgilerini takip ederek girintili, çıkıntılı soyup çiçek şeklinde enine dilim dilim doğrayıp, pişirdim.
- 1 kilogram temizlenmiş balkabağı
- Yarım kilogram toz şeker
- 1 su bardağı ceviz
- Balkabağının kabukları soyulur, çekirdekli iç kısmı temizlenir.
- İki parmak kalınlığında dilimlenip, yıkanır.
- Derin bir fırın tepsisine bir sıra kabak, bir sıra şeker olacak şekilde sıralanır.
- Bir gece şekerini çekmesi için bekletilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında suyunu çekip, karamelize olana kadar pişirilir.
- Soğuyunca servis tabağına alınıp, üzerine irice dövülmüş cevizler serpilir.
Klasik bir tatlı olan kabak tatlısında bile bir tarz yaratmışsın Nergiscim
YanıtlaSilellerine sağlık. :)
Çok teşekkürler Eltimcim.Ben yaratmadım,o çiçekler zaten kabağın içindeymiş,enine kesince çıkıverdiler :)
SilVallahi bu güzelliğe "balkabağı" deyip geçmek hakarete girer, alınır gücenir yazık. Buna dense dense "balçiçeği" denir:)))) Ellerine sağlık Nergisçim, görüntüsü yeter..
YanıtlaSilNe güzel bir isim bulmuşsun,teşekkürler.Bu tatlının isim annesi sen ol,bundan sonra bal çiçeği diyelim :)))
SilBen pişirirken,2 tek karanfil birazda vanilya ekliyorum.Tavsiye ederim...tarifiniz nefis görünüyor,ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim.Ben karanfil koymuyordum ama karanfilli yedim,güzel oluyor.Bir de öyle yapayım kabaklar bitmeden :)
SilGörüntü çok güzel olmuş eline sağlık Nergiz'cim :D Dış kenarları çiçek gibi görünüyor :))))
YanıtlaSilSağol Cevvercim.Kabağı her zamankinden farklı,enine kesince doğal çizgilerinden çiçek gibi oldu.Bu da bir çeşit kabak çiçeği ya da Serap adını koydu Balçiçeği :)
SilSerap'cım aklıyla bin yaşasın güzel isim bulmuş :)))))
SilBence,tatlılar içinde en güzeli..Bir de üzerine tahin döküldü mü harika..
YanıtlaSilEllerinize sağlık
Bence de,iki üç malzeme ile bu kadar kolay yapılan bir tatlı azdır herhalde.Sevgiler.
SilNergis hanım eline sağlık güzel ve şık bir sunum olmuş zehra
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
Sil