Akdeniz çöreği tarifi
Ispanaklı fesleğenli çörek tarifi
Peynirli kiraz domatesli çörek tarifi
Instant mayalı tarifler
Son günlerde birbirinden güzel görünüşlü çöreklere olan ilgim devam ederken ve her gördüğümü yapmak isterken yabancı sitelerden birinde rastladığım bu güzel çöreği de yapmasam olmazdı :) Ben içine beyaz peynir, kiraz domatesler, ıspanak ve fesleğen yaprakları koyunca kullandığım malzemeler dolayısıyla adı için de Akdeniz çöreği uygun olur diye düşündüm :) Hafta sonu kahvaltılarınızda yada çay saatleriniz için alternatif olabilecek bu çöreğin içinde istediğiniz cins peynir kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
- 3,5 su bardağı un
- 1 adet Dr.Oetker instant maya
- 1 adet yumurtanın beyazı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 demet ıspanağın taze yaprakları
- Bir kaç dal fesleğenin yaprakları
- 8 adet kiraz domates
- 250 gram beyaz peynir
- 100 gram kaşar peyniri
- Karabiber
- Tuz
- Elenmiş un, instant maya ve toz şeker geniş bir kap içinde karıştırılır.
- Yumurtanın akı, süt, zeytinyağı ve ılık su da eklenir.
- Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri örtülüp, ılık bir yerde yarım saat mayalandırılır.
- Hamurdan parçalar kopartılıp, on beş adet beze yapılır.
- Her beze tek tek oval şekilde çok az unlanmış tezgahta merdane ile açılır.
- Açılan bezelerin ortasına ıspanak ve fesleğen yapraklarıyla küp küp doğranmış peynirler konulup, ortası açık kalacak şekilde iki ucu kapatılır.
- Yağlı kağıt serilmiş büyük boy borcam fırın kabına bezelerin biri diğerinin yarısından başlayacak şekilde dıştan içe doğru çepeçevre dizilir.
- Tepsinin ortasına gelen beze yuvarlak açılıp, iç malzemesi konulur.
- Tepsinin içi dolunca hamurların kenarlarına yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
- Domatesler ikiye kesilip, kesik yeri alta gelecek şekilde her parçanın içine yerleştirilir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.
- Fırından çıkartılan çöreğin iç malzemesi olan kısımlarına rendelenmiş kaşar peynirleri eklenip, tekrar fırına konulur.
- Kaşar peyniri eriyip, kızardıktan sonra fırından çıkartılıp, ilk sıcaklığı geçince dilimlenip servis edilir.