Peynirli Tepsi Çöreği Tarifi
Peynirli Tepsi Çöreği Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet yumurtanın beyazı
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 4-4,5 su bardağı un
- 3-4 yemek kaşığı kışlık domates sosu
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1 yemek kaşığı ketçap
- 150 gram kaşar peyniri
- 100 gram beyaz peynir
- 1 demet maydanoz
- 1 adet yumurtanın sarısı
- Çörekotu
Yapılışı:
- Un elenip yarısı yoğurma kabına alındıktan sonra instant maya da eklenerek karıştırılır.
- Una oda sıcaklığındaki yoğurt, yumurtanın beyazı, süt, zeytinyağı ve tuz eklenir.
- Kalan un da azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Üzeri örtülen hamur bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
- Peynirler rendelenip, ince kıyılmış maydanozla karıştırılır.
- Domates sosu, acı biber salçası ve ketçap karıştırılıp sürülebilecek kıvama getirilir.
- Mayalanan hamur kullanacağınız fırın tepsisinin büyüklüğüne göre altı veya sekiz bezeye bölünüp, yuvarlandıktan sonra üzeri örtülür.
- Birer birer merdane ile açılan bezelerin içine salçalı karışım fırça yardımıyla sürülüp, peynirli maydanozlu karışım yayılır.
- Şekilde görüldüğü gibi açılıp içine malzeme yayılan her beze kendi üzerine doğru dört kez katlanır.
- En son katlamada ucu bütün kalacak şekilde bıçakla kesilir.
- Kesildikten sonra iki yana doğru açılarak yağlanmış fırın kabına ortada birleşecek şekilde yan yana dizilir.
- Yumurta sarısı sürülüp, çörekotu serpildikten sonra üzeri örtülüp, yarım saat kadar tepside mayalanması için bekletilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirildikten sonra üzeri alüminyum folyo ile kapatılarak birazda fırının en alt rafında altının da iyice pişmesi sağlanır.