Sodalı Börek Nasıl Yapılır
- 4 adet yufka
- 3 adet yumurta
- 1,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Yarım kilogram beyaz peynir
- Maydanoz
- 1 adet maden sodası
- İnce kıyılmış maydanoz ve ufalanmış beyaz peynirler karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
- Yumurtaların sarısı ve beyazı ayrı kaplara kırılır.
- Yumurta beyazları el çırpıcısı ile iyice çırpılıp, süt ve zeytinyağı ile karıştırılır.
- Yufkanın biri tezgaha serilip, her yeri yağlı yumurtalı karışımla ıslatılır.
- Yufkanın üzerine maydanozlu peynirli iç yayılır.
- Yufka iki tarafından da çok sıkmadan ortaya doğru sarılır.
- Ortada birleştirdikten sonra iki ucundan itilip, büzülerek yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.
- Diğer yufkalara da aynı işlemler yapılıp, yan yana tepsiye sıralanır.
- Çırpılan yumurta sarıları, iki üç yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırılarak böreğin üzerine fırça yardımıyla sürülür.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar yarım saat pişirilir.
- Fırından çıkartılan böreğin üzerine maden sodası dökülüp, tekrar fırına konulur.
- Maden sodasını içine çekene kadar yarım saat daha fırında tutulduktan sonra fırından çıkartılır.
- İlk sıcaklığı geçen börek dilimlendikten sonra servis edilir.
Nefis görünüyor. Zaman zaman soda katarım ben de. Çok yakışıyor. Emeğine sağlık :))
YanıtlaSilÇok teşekkürler.Soda eklenince yalancı su böreği kıvamında bir börek oluyor, size de afiyet olsun.
Sil