Etsiz çiğ köfte tarifi
Etsiz çiğ köfte nasıl yapılır
Cevizli çiğ köfte tarifi
Çiğ köfte; çocukluk yıllarımda bölgemizde yapılmadığı ve pek bilinmediği için, bildiğimiz yıllarda da ben et yemediğim için tadını merak ettiğim bir lezzetti.Gerçi daha sonra çiğ köftenin sağlıklı bir şey olmadığına hem fikir olundu ki, etsiz çiğ köfte gibi bir alternatif üretildi.Bu sayede ben ve benim gibi düşünenlerde çiğ köfte ile tanışmış oldu.Son yıllarda hemen her köşede değişik firmalara ait çiğ köfte satan dükkanlar var ama siz iyice özleşene kadar yoğurmayı göze alabilirseniz evde de çiğ köfte yapabilirsiniz.Bu ölçülerle on, on iki kişilik çiğ köfte yapıldığı düşünülürse ölçüyü kişi sayısına göre azaltmak gerekebilir.Baharatları damak tadınıza göre silme yemek kaşığı ölçüsü ile ekleyip, acı seviyorsanız istediğiniz ölçüde arttırabilirsiniz.
Malzemeler:
- 6 su bardağı ince köftelik bulgur
- 4,5 su bardağı sıcak su
- 250 gram ceviz
- 1,5 çay bardağı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı kimyon
- 3 yemek kaşığı karabiber
- 3 yemek kaşığı isot veya pul biber
- 6 yemek kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı biber salçası
- 2-3 diş dövülmüş sarımsak
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım demet maydanoz
- Tuz
- Köftelik bulgur geniş bir kapta sıcak su ile ıslatılıp, kapağı kapatılır.
- Ceviz ayıklanıp, mutfak robotunda toz haline getirilir.
- Bulgur şiştikten sonra diğer malzemeler ve baharatlar eklenir.
- Malzemeler iyice birbirine karışana kadar yarım saat yoğurulur.
- Hamur gibi olunca elimizle sıkılarak küçük köfteler yapılır.
- Marul yaprakları, domates dilimleri, turşu, istenen garnitürler ve şalgam suyu ile servis edilir.